Dodaj do ulubionych

Bigos elegancik

20.12.20, 17:04
Bigos wyszedl smaczny, ale tesciowie beda jedli ten wynalazek po raz pierwszy. Ogolnie do tej pory chetnie probuja polskich dan i raczej lubia wpasc na obiad czy kolacje, wiec sie ciesza na moja tradycyjna wigilie.
Jednak oboje duza wage przywiazuja do tego jak danie jest podane, i z czym. I tak sie wlasnie zastanawiam... jak podac bigos w wersji blicht i glamour? smile
Obserwuj wątek
    • tt-tka Re: Bigos elegancik 20.12.20, 17:08
      W krysztalowej wazie big_grin
      • szorstkawelna Re: Bigos elegancik 20.12.20, 18:59
        tt-tka napisała:

        > W krysztalowej wazie big_grin
        >
        😂
      • kornelia_sowa Re: Bigos elegancik 20.12.20, 22:12
        I złota łyżka do nakladania😉
      • shmu Re: Bigos elegancik 20.12.20, 22:30
        A wiesz, ze zdaza mi sie podawac salatke w wazonie... co prawda nie krysztalowym smile
    • beata985 Re: Bigos elegancik 20.12.20, 17:10
      Ooo
      Też dzisiaj zrobiłam...Pyszny...podlany winem, oslodzony miodem...podany będzie na normalnym talerzu, misce czy co tam wolnego będzie
    • chococaffe Re: Bigos elegancik 20.12.20, 17:16
      Jeżeli sami maja nakładac to kwestia ładnego naczynia

      Jeżeli chcesz przygotować jakieś porcje - to np porcja bigosu ładnie ułożone w stożek na kromce dobrego chleba. Obok smazony ( w cieście) kapelusz borowika?
      • chococaffe Re: Bigos elegancik 20.12.20, 17:26
        ewentualnie coś takiego (ale to w dalszym ciągu nie jest glamour wink big_grin)
        https://i.iplsc.com/-/0009KJEZJVVTFMWQ-C125-F4.jpg
        • nowaczek12345 Re: Bigos elegancik 20.12.20, 18:55
          Nienawidzę idiotycznej mody na podawanie potraw w wydrążonym chlebie. Nie powinno się świadomie marnować jedzenia, a ten sposób to gwarantuje. Zawartość zostaje zjedzona, a pusty chleb ląduje w śmietniku. Coś potwornego.
          • cruella_demon Re: Bigos elegancik 20.12.20, 19:06
            Nie histeryzuj.
          • asiairma Re: Bigos elegancik 20.12.20, 19:33
            Mam podobne podejście.
            • shmu Re: Bigos elegancik 21.12.20, 11:16
              Ja tez, do marnowania jedzenia. Natomiast ja ten chlebek na ogol zjadam. I wlasciwie pomysl mi sie bardzo podoba. Maz bedzie piekl razowe buleczki, ktore zapelnimy indywidualnymi porcjami bigosu. Buleczki zostana zjedzone.
    • zazou1980 Re: Bigos elegancik 20.12.20, 17:25
      Prosze
      • raczek47 Re: Bigos elegancik 20.12.20, 17:49
        Masz ogród? W kociołku zawieszonym nad ogniskiem, jak w "Panu Tadeuszu"😉 .Do tego wódka gdańska w ozdobnym drewnianym kuferku i kryształowe kieliszki.I wielka pajda swojskiego chleba. Będzie bardzo po polsku.
    • fitfood1664 Re: Bigos elegancik 20.12.20, 17:46
      sorry, nie da się "blicht i glamour", niestety bigos ma to do siebie że wygląda jakby już raz był przez kogoś spożyty
      • kira02 Re: Bigos elegancik 21.12.20, 08:34
        🤦‍♂️😂😂
      • mja-15 Re: Bigos elegancik 21.12.20, 11:05
        😂😂
    • mid.week Re: Bigos elegancik 20.12.20, 17:58
      Bigos sam w sobie jest jaki jest... No cóż, do glamour my daleko. Uatrakcyjnić go moze tylko naczynie. ja bym szła w pojedyńcze porcje w małych maseczkach albo, po staropolsku, w wyrażonej bułce
    • jolinka102 Re: Bigos elegancik 20.12.20, 18:06
      Bedzie ciezko.
      Moj wszystko jedzacy maz uwaza, ze bigos wyglada jak kocie zarcie.
      Na szczescie je bez dyskusji i wola o dokladke 😉.
    • enigma81 Re: Bigos elegancik 20.12.20, 18:35
      Bigos sam z siebie nie będzie wyglądał elegancko.. Ja bym podała w chlebie - ktoś tu już wrzucił fotkę.
      • nowaczek12345 Re: Bigos elegancik 20.12.20, 18:54
        Nienawidzę idiotycznej mody na podawanie potraw w wydrążonym chlebie. Nie powinno się świadomie marnować jedzenia, a ten sposób to gwarantuje. Zawartość zostaje zjedzona, a pusty chleb ląduje w śmietniku. Coś potwornego.
        Jak patrzę na imprezach typu wesele/komunia/przyjęcie na ten sposób podawania żurku, zupy gulaszowej, czy czegoś innego, to serce mi się kraje.
        • cruella_demon Re: Bigos elegancik 20.12.20, 19:07
          Fobie się leczy. Idź do psychiatry.
        • ulla_cebulla Re: Bigos elegancik 20.12.20, 19:12
          Ja też tego nie lubię. Ani to eleganckie ani praktycznie. Człowiek się razem z zupą naciąga glutenu, o marnotrawstwie pożywienia nawet nie wspomnę.
        • nuclearwinter Re: Bigos elegancik 20.12.20, 19:53
          Ja też tego nie lubię, ale nie z powodu marnotrawstwa, bo ostatecznie można ten chleb przecież zjeść, tylko jakieś pretensjonalne mi się to wydaje - coś jak dekorowanie potraw powycinanymi w finezyjne wzorki marchewkami czy pomidorami albo dekoracje tortów z jakiejś cukropodobnej sztucznej masy. Taki przerost formy nad treścią.

          Bigos w jakimś glinianym naczyniu czy kociołku, czy w jakimkolwiek ładnym półmisku będzie się ładnie prezentował i tak. Taka natura tego dania, że wygląda jak wygląda, ma smakować i nie udawać czegoś czym nie jest 😁
    • szorstkawelna Re: Bigos elegancik 20.12.20, 18:59
      A skąd pochodzą teściowej?
      • szorstkawelna Re: Bigos elegancik 20.12.20, 20:14
        *teściowie
        • shmu Re: Bigos elegancik 20.12.20, 22:23
          Szwajcarzy.
          Maz mial odgrzac rybe po grecku, wiec...obsypal wszystko serem i zapiekl smile Nawet to niezle bylo... ale fusion bigosu z serem chyba nie sprobujesmile
          • szorstkawelna Re: Bigos elegancik 20.12.20, 22:46
            A ryby po grecku nie je się na zimno?
            Co do podania bigosu, to wydaje mi się, że bigos i glamour się że sobą kłócą.
            Ja bym podała w jakichś małych szkliwionych ceramicznych czy kamionkowych miseczkach. Do tego jakiś naprawdę dobry, grubo pokrojony chleb.
            • shmu Re: Bigos elegancik 21.12.20, 10:09
              Mozna jesc na zimno, mozna na cieplo. Maz chcial na cieplo akurat bo nie przyzwyczajony do jedzenia ryb na zimno.
          • lily_evans11 Re: Bigos elegancik 21.12.20, 09:45
            A nie mają jakieś rodzimej potrawy z duszone kapusty? Coś jak Francuzi choucroute?
            • shmu Re: Bigos elegancik 21.12.20, 10:06
              No jedza choucroute. Chyba nawet z ryba smazona to lubia podac.
              Ale ja mam bigos i oni na ten bigos sie ciesza (choc nie wiedza co to, hihi).
    • cruella_demon Re: Bigos elegancik 20.12.20, 19:09
      Podpinam się pod resztę, kwestia ładnego naczynia. W chlebku wygląda efektownie.
    • tomato.soup Re: Bigos elegancik 20.12.20, 19:21
      Bigosowi ciężko dodać „glamouru” 😆 Poszła bym chyba w stronę pojedynczych porcji w miseczkach, coś jak tu:
      • kryzys_wieku_sredniego Re: Bigos elegancik 20.12.20, 19:24
        A ta rureczka to cynamon czy skórka ze świnki?
    • kkalipso Re: Bigos elegancik 20.12.20, 19:23
      Ja bym podała na dużym talerzu w dwóch małych, ale raczej wysokich miseczkach. W jednej bigos w drugiej ziemniaczki ( purée albo jakieś zapiekane) ...w niewielkiej ilości.
      • aandzia43 Re: Bigos elegancik 20.12.20, 19:32
        Ooo, ja kocham bigos z ziemniaczkami smile Ale są tacy co bardzo nie lubią tego połączenia, więc myślę że ziemniaki i pieczywo opcjonalnie, do wyboru.
        • kkalipso Re: Bigos elegancik 20.12.20, 19:44
          Skoro będą jedli po raz pierwszy to może przynajmniej te ziemniaczki zjedzą w bigosie łyżką zagrzebią i wszystkim będzie miło.... Co do jednego zgoda to też moje ulubione danie. Normalne zaraz bigos rozmrożę i ziemniaków dogotuję: chcesz mnie utuczyć aandzia43smile
        • nuclearwinter Re: Bigos elegancik 20.12.20, 19:56
          Też lubię bardzo bigos z ziemniakami, smażonymi, pieczonymi, gotowanymi albo nawet puree. Niektórzy tego nie rozumieją 😄
    • aandzia43 Re: Bigos elegancik 20.12.20, 19:29
      Jeśli gości będzie sporo, jeśli bigos ma wjechać na stół i dopiero tam każdy ma go sobie nakładać do miseczek czy talerzy, to nieduża waza z łyżką wazową może być wygodnym i estetycznym pomysłem. Trzymanie temperatury i schludne zamknięcie w naczyniu jeśli chwilę trzeba poczekać.
    • koko8 Re: Bigos elegancik 20.12.20, 19:36
      Ja bym podała na porcelanowym półmisku z grubymi kromkami chleba albo pieczonymi ziemniakami.
    • mava Re: Bigos elegancik 20.12.20, 21:49
      ja podaje na porcelanowym podgrzewaczu. Jako, że bigos powinien być cały czas gorący.
      Mniej wiecej taki

      https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcR-Rmd1RG5bL1EA07jpr1s7kQihFdj2B5zo_A&usqp=CAU]

      A na to porcelanoway półmisek

      Zdjęcie baardzo poglądowe
      https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRMRGmM9XpzD4PqlJvHuQmtVYFfk7hS2OKqsw&usqp=CAU

      bo ja mam półmisek w komplecie, kupionym dawno temu = a więc 'dobrze" siedzi, nic sie nie buja, przesuwa tp
      Nie wiem, czy to glamour
      I u mnie bigos wyglada dobrze, jak i wszystko inne na stole bo na święta stół (rozłozony) stoi w miejscu (jedynym mozliwym) bez dostepu do gniazdka a więc bezposrednim oswietleniem stołu sa tylko świece. Rozproszone świayło daje choinka i z innych pomieszczeń w dali.
    • magata.d Re: Bigos elegancik 20.12.20, 21:57
      Dziewczyny, a jak ten pyszny bigos robicie?
      • shmu Re: Bigos elegancik 20.12.20, 22:29
        Tekst linku
        Dodalam startej marchewki i mieska troszke mniej. Ale za to wiecej boczku. Gotuje trzeci dzien podlewajac winem.
        • lalkaika Re: Bigos elegancik 20.12.20, 22:40
          Zamrocz ich wodka ,jako aperitivo. Pozniej z gorki
    • b.bujak Re: Bigos elegancik 20.12.20, 22:42
      a może z bolesławiecką ceramiką ?
      e-manufaktura.com/pl/p/Bulionowka-V-0%2C45-L-GU1008DEK111/4673
    • pkt4a Re: Bigos elegancik 21.12.20, 10:12
      z kartoflamy
    • pieknyksiaze Re: Bigos elegancik 21.12.20, 10:21
      Posyp platkami jadalnego zlota. Na srodku zrob taka azurowa jadalna konstrukcje
    • eliszka25 Re: Bigos elegancik 21.12.20, 10:49
      Bigos, to nie jest potrawa z wyglądu elegancka czy taka „na salony”. Dlatego postawiłabym raczej na ładne, ale proste podanie. Jeśli masz, to każdemu porcję w małej kamionkowej miseczce, ustawionej na większym talerzu, obok kromka dobrego chleba, albo po prostu w zwykłej, ładnej ceramicznej miseczce. Moim zdaniem ładnie wyglądałoby też podanie niewielkiej porcji bigosu na środku dużego talerza, a z jednej strony kromka chleba, z drugiej kilka ugotowanych/upieczonych kawałków ziemniaka. W sensie bigos, chleb i ziemniaki na jednym talerzu.

      Rozumiem, że chcesz dobrze wypaść i żeby było elegancko, ale nie przejmowałabym się aż tak bardzo wyglądem samego bigosu. Szwajcarzy jedzą fondue ze wspólnego gara (wielu również jako danie na święta), więc wygląd bigosu ich raczej nie obrzydzi 😉. Podaj w ładnych miseczkach/na ładnych talerzach i będzie dobrze.
    • tt-tka Re: Bigos elegancik 21.12.20, 11:08
      Tak calkiem serio to kamionka na podgrzewaczu jest chyba najlepszym pomyslem.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka