Dodaj do ulubionych

Osiągnięcia na świadectwie

27.06.22, 14:11
Mamy ósmoklasistów - czy waszym dzieciom też szkoły wpisały tylko i wyłącznie osiągnięcia w konkursach widniejących na tych dwóch bzdurnych wykazach w excelu? Chodzi o konkursy inne niż kuratoryjne.
Obserwuj wątek
    • lifecolor Re: Osiągnięcia na świadectwie 27.06.22, 14:26
      Tez, tylko i wyłącznie
    • anilorak174 Re: Osiągnięcia na świadectwie 27.06.22, 14:36
      Moja ma ujęte konkursy z wykazów i kuratoryjny z matmy.
      • grey_delphinum Re: Osiągnięcia na świadectwie 27.06.22, 15:08
        Na swiwdectwiw umieszcza się tylko te z wykazu.
        • arwena_11 Re: Osiągnięcia na świadectwie 27.06.22, 15:16
          Nie wiem jak teraz - ale w 2016 wywalczyłam synowi wpisanie konkursu ( liczyli laureat miejsca 1-3, a on miał laureat miejsce 5 ). W LO jak składałam wniosek zapytałam się, czy jest sens wpisywania tego na świadectwie. Pani w sekretariacie powiedziała, żeby wpisać- bo szkoła może sama zadecydować czy dołoży punkty. Stoczyłam bój z wychowawczynią - ale wpisała.
          Dołożyli synowi 3 punkty.
          Kolega syna miał identyczne miejsce - rodzice nie zadbali o wpis na świadectwo - chłopakowi zabrakło 2 punkty aby dostać się do wymarzonej szkoły. A wtedy można było tylko 3 szkoły wpisać.
          • blaszany_dzwoneczek Re: Osiągnięcia na świadectwie 27.06.22, 15:22
            Wiem, że w poprzednich latach było to różnie traktowane, nawet mam info z zeszłego roku, że zostały policzone osiągnięcia spoza wykazu. Chodzi mi o to, czy w tym roku też wolna amerykanka, jak kto sobie zdoła wywalczyć, czy jednolite zasady, wykaz i koniec.
            • mysiaapysia Re: Osiągnięcia na świadectwie 27.06.22, 15:27
              Ja wiem, że różne szkoły inaczej podchodzą do tej kwestii. W jednej sztywno trzymają się tych zasad. W innej wpiszą wszystko jak leci. W sumie - przecież nie ma kary za zbyt dowolne wpisywanie osiągnięć. Dlatego dziwi tak biurokratyczne podejście niektórych szkół. Liceum na etapie przyjęcia do szkoły i tak wszystko weryfikuje.
              • volta2 Re: Osiągnięcia na świadectwie 27.06.22, 21:57
                no właśnie chodzą słuchy, że niekoniecznie, zresztą arwena pisze, że jej synowi szkoła policzyła, choć nie powinna bo 5 miejsce nie bylo punktowane.
            • arwena_11 Re: Osiągnięcia na świadectwie 27.06.22, 15:31
              Jak są jakieś osiągnięcia spoza listy - warto wywalczyć wpis. Bo jak nie ma wpisu na świadectwie, to LO nie policzy.
              Nigdy nie wiesz co się przyda.
              Mnie wtedy pani w sekretariacie tłumaczyła, że szkoła dokłada - jak bardzo chce mieć danego ucznia - bo np świetnie zdał egzaminy, a np nie ma paska - bo zachowanie dobre czy zabrakło mu np niewiele do średniej - a z kluczowych przedmiotów ma 5 i 6.
              • blaszany_dzwoneczek Re: Osiągnięcia na świadectwie 27.06.22, 15:37
                U nas szkoła się uparła niestety. Osiągnięć młoda by miała spokojnie na te 18 pkt, i to licząc tylko najważniejsze. Na liście był tylko jeden konkurs, 3 pkt uncertain No lepszy rydz niż nic, ale temat mnie trzepie.
                • arwena_11 Re: Osiągnięcia na świadectwie 27.06.22, 16:13
                  To się załatwia wcześniej niż na koniec roku. Wychowawczyni syna też nie chciała. Dopiero pismo oficjalne, do wiadomości dyrekcji i zaznaczenie, że kolejne pójdzie do kuratorium ( mimo iż szkoła prywatna ) zadziałało.
                  Ale jak pisałam - tylko u mojego syna. Jak się rodzice nie awanturowali - to nie wpisywali.
                  • blaszany_dzwoneczek Re: Osiągnięcia na świadectwie 27.06.22, 20:13
                    Tylko, że niestety kuratorium warszawskie wystosowało pismo do dyrektorów szkół, jakoś w styczniu czy w lutym, gdzie wyraźnie instruuje aby tylko te z wykazu wpisywać. Z tego co szukałam, to w podobnych wytycznych inne kuratoria dopuszczają wpisanie konkursu spoza listy, jeśli dyrektor uzna, że jest tożsamy z tymi na liście. Natomiast warszawskie takiego zapisu nie dodało.
                    • arwena_11 Re: Osiągnięcia na świadectwie 27.06.22, 20:19
                      Ok, sprawdziłam - konkurs syna był na wykazie - ale jak pisałam trzeba było mieć tytuł laureata 1-3 miejsca. Syn był laureatem miał miejsce 5. Laureat był do miejsca 10.
                      I to było dawno.
                      Jak na ten rok - to raczej za późno. Na przyszły pewnie można do kuratorium napisać i pokazać jak to wygląda w innych województwach - może zmienią wytyczne.
                      • faustine Re: Osiągnięcia na świadectwie 27.06.22, 21:32
                        Oświećcie mnie. Uczeń startując w konkursie, nie ma wiedzy, czy będzie on umieszczony w owym wykazie? Oczywiscie poza przedmiotowymi.
                        • blaszany_dzwoneczek Re: Osiągnięcia na świadectwie 27.06.22, 21:49
                          Kiedyś to chyba wszystko się liczyło. Potem pojawił się wykaz, i że tylko z wykazu. Na skutek protestów wprowadzono tymczasowo drugi wykaz - "wygasający", czyli dla tych, którzy wzięli wcześniej udział w konkursach, które wcześniej były punktowane.
                          A moim zdaniem zasadniczy szkopuł jest taki, że nie wiadomo dlaczego jedne konkursy są w wykazie, a inne nie. Córka ma na przykład wygraną w konkursie ogólnopolskim "Malowane poezją" i guzik, a w wykazie radośnie widnieje sobie jakiś konkurs powiatowy "Poezją malowane". I tego typu kwiatki. Poważne konkursy punktowane nie są, za to np. lokalny konkurs na najładniejszą palmę wielkanocną tak.
                          Wygląda na to, że od 4 klasy trzeba wnikliwie studiować ten durny wykaz i pod tym kątem brać udział w konkursach, nie że fajny konkurs i masz chęć - bo potem tylko frustracja i poczucie niesprawiedliwości czeka w ósmej klasie. Chyba że w międzyczasie powstanie nowy wykaz i tym razem punktowane będą najładniejsze stroiki świąteczne, a palmy już nie uncertain
                          • blaszany_dzwoneczek Re: Osiągnięcia na świadectwie 27.06.22, 21:52
                            A najlepiej to brać udział w konkursach o JPII - pełno tego w wykazie, duża szansa, że się utrafi.
                          • marta77trusia Re: Osiągnięcia na świadectwie 27.06.22, 22:07
                            Pewniakiem przynajmniej na razie są konkursy kuratoryjne oraz ogólnopolskie olimpiady juniorów - uprawnienia też największe ☺️
                            • blaszany_dzwoneczek Re: Osiągnięcia na świadectwie 27.06.22, 22:18
                              I te jedynie powinny się liczyć. A cała reszta nie. Chyba, że ewentualnie osiągnięcia sportowe mogłyby być punktowane do klas sportowych, plastyczne do plastycznych itp., a nie ogólnie w całej rekrutacji do dowolnych szkół.
                              • grey_delphinum Re: Osiągnięcia na świadectwie 28.06.22, 09:43
                                Pełna zgoda.
                          • asia_i_p Re: Osiągnięcia na świadectwie 27.06.22, 22:19
                            No, tak jest. Mecze matemtyczne nie są punktowane (bo drużynowe, ale w sporcie to jakoś nie przeszkadza a Konkurs Kolend z jakiegoś Iksinowa (pisownia oryginalna) już tak.
                          • lifecolor Re: Osiągnięcia na świadectwie 28.06.22, 10:13
                            My mamy podobna sytuację, tylko komkurs inny. Nasz ogólnopolski bez pkt, powiatowy punktowany. Chore.
                        • widosna Re: Osiągnięcia na świadectwie 28.06.22, 09:28
                          Tak, dokładnie. To jest dopiero bzdura!!! Lista publikowana jest w lutym czyli już po odbyciu się niektórych konkursów. Co ciekawe, w Mazowieckim jest lista baaaaardzo długa i są tam różnorakie konkursy - typu malowanie pisanek. W innych województwach listy bywają bardzo krótkie. Słowem, rodzice powinni wymuszać na szkołach, klubach czy innych organizatorach, zgłaszanie konkursów na te listę.
    • widosna Re: Osiągnięcia na świadectwie 28.06.22, 08:58
      Nie, u nas wpisali tez inne - chodzi o zawody sportów na szczeblu krajowym i międzynarodowym. Szkoła może uznać takie zawody za istotne i wpisują wtedy na swiadectwo. Licea najczęściej przyznają punkty za takie zawody
    • lifecolor Re: Osiągnięcia na świadectwie 28.06.22, 09:20
      Córka ma w systemie pod zakładka dodatkowe osiągnięcia wpisany konkurs z ang za 3pkt, na świadectwie ukonczenia szkoly tego nie ma, konkurs odbył się jakoś 2-3lata temu. Czy to będzie liczone skoro jie jest jest świadectwie?
      • grey_delphinum Re: Osiągnięcia na świadectwie 28.06.22, 09:26
        Lifecolor, powinno być na końcowym swiadectwie.
        • grey_delphinum Re: Osiągnięcia na świadectwie 28.06.22, 09:28
          A dostarczyliscie razem z innymi papierami do szkoly pierwszego wyboru oryginał zaświadczenia o sukcesie w tym konkursie (niektóre szkoły sobie tego życzą)?
        • lifecolor Re: Osiągnięcia na świadectwie 28.06.22, 09:30
          Ale obligatoryjnie czy jak doniesiemy zaświadczenie-dyplom z kobkursu to wystarczy? Nie mogę nigdzie znalezc zapisu na ten temat
          • grey_delphinum Re: Osiągnięcia na świadectwie 28.06.22, 09:34
            To raczej wewnetrzy regulamin szkoły, czy chce zweryfikować wpis w systemu i na świadectwie.

Co do świadectwa końcowego, to na nim powinny być przepisane wszystkie najważniejsze sukcesy z poprzednich lat. Ale nie martw się, sądzę, że najważniejszy jest wpis w systemie.
            Zresztą zadzwoniłabym do wybranej szkoły, by się upewnić.
            • anilorak174 Re: Osiągnięcia na świadectwie 28.06.22, 09:36
              Najważniejsze jest to co na swiadectwie. Jak nie ma na swiadectwie to nie dadzą punktów przy weryfikacji.
              • grey_delphinum Re: Osiągnięcia na świadectwie 28.06.22, 09:38
                Zgódźmy się, że powinno być i tu, I tu.
            • lifecolor Re: Osiągnięcia na świadectwie 28.06.22, 10:05
              Tak jak pisala anilorak, musi byc na swiadectwie
        • widosna Re: Osiągnięcia na świadectwie 28.06.22, 09:30
          I to jest tez bzdura bo na swiadectwie mało miejsca aby wpisać wszystkie ważne konkursy jeśli dzieciak bardzo aktywny w klasach 4-8
          • grey_delphinum Re: Osiągnięcia na świadectwie 28.06.22, 09:36
            Córka koleżanki miała liczne sukcesy sportowe (taniec towarzyski). Widziałam zapis na świadectwie - jakiś bełkot - same skróty, ale było wszystko 😉
            • anilorak174 Re: Osiągnięcia na świadectwie 28.06.22, 09:36
              U mojej tez belkot i dlatego nie zauważyliśmy, ze nie wpisali dat... I teraz problem, bo nie chcą jej uznac punktów w liceum.
            • widosna Re: Osiągnięcia na świadectwie 29.06.22, 23:07
              No u nas napisali taką czcionką, ze bez łupy nie podchodź. Autentycznie!!! Musieli wymienić swiadectwo bo pominęli ważna sprawę wiec in od razu zweryfikowałam listę konkursów i kazałam cześć wywalić. To nie były konkursy z listy kuratoryjnego ale ważne zawody ogólnopolskie i międzynarodowe.
              • anilorak174 Re: Osiągnięcia na świadectwie 30.06.22, 08:12
                Córka odebrała wczoraj poprawione swiadectwo, mam nadzieję, że juz wszystko bedzie teraz ok.
      • anilorak174 Re: Osiągnięcia na świadectwie 28.06.22, 09:35
        Musi byc na swiadectwie. Nazwa konkursu, rok sxkolny w którym brała udział i zajęte miejsce/tytuł.
        Wlasnie znowu mamy problem, bo u nas szkoła nie wpisala na świadectwo roku, w którym córka uczestniczyła i już nie chcą tego uznac w liceum.
        • grey_delphinum Re: Osiągnięcia na świadectwie 28.06.22, 09:37
          Tak, rok jest ważny, bo niektirzy chętnie wpisaliby osiągnięcia z klas 1-3 😉
          • anilorak174 Re: Osiągnięcia na świadectwie 28.06.22, 09:38
            Teraz wiem. Tylko, ze moim zdaniem wystarczyloby doniesienie zaświadczeń z konkursów. Ale nie ja ten system ustalam.
            • grey_delphinum Re: Osiągnięcia na świadectwie 28.06.22, 09:41
              Współczuję stresu, u mojego syna było puściutko w rubryce szczególne osiągnięcia, więc nie miałam tego problemu 😉
              • anilorak174 Re: Osiągnięcia na świadectwie 28.06.22, 09:43
                U mojego tez. Corka ma 6 punktowanych konkursów...
                • grey_delphinum Re: Osiągnięcia na świadectwie 28.06.22, 09:44
                  Uhuhu, gratuluję zdolnej córki!
                  • anilorak174 Re: Osiągnięcia na świadectwie 28.06.22, 09:47
                    Dzięki. To taka bestyja, że nauka to gdzieś "przy okazji" jest a tak to taniec, zdolnosci plastyczne i bogate życie towarzyskie 🙂
          • xantostrephomonas Re: Osiągnięcia na świadectwie 28.06.22, 17:26
            A jeśli osiągnięcie artystyczne lub sportowe na szczeblu ogólnopolskim było w klasach 1-3 to nie można wpisać???
            • angazetka Re: Osiągnięcia na świadectwie 28.06.22, 17:35
              A osiągnięcia się aby nadal nie przedawniają po dwóch latach?
              • anilorak174 Re: Osiągnięcia na świadectwie 28.06.22, 17:54
                Zależy czy sa na liście. Moja corka ma 3pkt za laureata konkursu 2018/2019.
                • blaszany_dzwoneczek Re: Osiągnięcia na świadectwie 28.06.22, 18:06
                  Moja też za ten rok szkolny. Co ciekawe pozostałe osiągnięcia, które przedstawiliśmy do wpisania, i których wpisania odmówiono, obiektywnie były większymi osiągnięciami - konkursy o znacznie większej renomie.
            • blaszany_dzwoneczek Re: Osiągnięcia na świadectwie 28.06.22, 18:07
              Z klas 1-3 to się nie liczą z tego co wiem, tylko z etapu edukacyjnego 4-8
            • grey_delphinum Re: Osiągnięcia na świadectwie 28.06.22, 18:20
              Nie, nie można wpisać niczego z 1-3, nie liczy się.
              • xantostrephomonas Re: Osiągnięcia na świadectwie 29.06.22, 21:52
                Moje dzieci miały wpisane też sportowe z 1-3 jak i późniejsze. Liczyło się.
    • odnawialna Re: Osiągnięcia na świadectwie 28.06.22, 10:06
      O jakie tabelki excela chodzi? Gdzie to znaleźć, na stronie kuratorium?
      Nas to czeka w przyszłym roku 😕
      • anilorak174 Re: Osiągnięcia na świadectwie 28.06.22, 10:09
        www.kuratorium.waw.pl/pl/informacje/aktualnosci/16315,Wykaz-zawodow-wiedzy-artystycznych-i-sportowych-2022-r.html

Przykładowo dla mazowieckiego.
        Na stronach kuratorium szukaj.
        • marta77trusia Re: Osiągnięcia na świadectwie 28.06.22, 10:42
          Nasza szkoła w przypadku laureata konkursu kuratoryjnego lub laureata/finalisty ogólnopolskiej olimpiady juniorów pozostałych, mniejszych osiągnięć w stylu laureat Galileo nie wpisywała. Takie dziecko i tak już na dzień dzisiejszy, bez pkt z egzaminów ma wpisane olimpijczyk w systemie i pomniejsze osiągnięcia nie są sumowane.
          • panna.nasturcja Re: Osiągnięcia na świadectwie 28.06.22, 12:09
            Czyli szkoła pokazywała uczniom, ze ich osiągnięcia są ważne wyłącznie jako punkty przy dostaniu się do liceum, nie mają poza tym żadnego znaczenia jako sukcesy dziecka. Chory system.
            • marta77trusia Re: Osiągnięcia na świadectwie 28.06.22, 17:16
              Nie, były dyplomy, nagrody, wyróżnienia. Po prostu realnie patrząc konkurs pisanki nie musiał być wpisany na świadectwie i mhm jakby to powiedzieć 14 latek doskonale sobie zdawał sprawę z wagi konkursu. Ową pisankę zrobił bo ma zdolności plastyczne, lubi prace manualne ale naprawdę nie płakał, że nie została wymieniona na świadectwie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka