blaszany_dzwoneczek 27.06.22, 14:11 Mamy ósmoklasistów - czy waszym dzieciom też szkoły wpisały tylko i wyłącznie osiągnięcia w konkursach widniejących na tych dwóch bzdurnych wykazach w excelu? Chodzi o konkursy inne niż kuratoryjne. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
anilorak174 Re: Osiągnięcia na świadectwie 27.06.22, 14:36 Moja ma ujęte konkursy z wykazów i kuratoryjny z matmy. Odpowiedz Link Zgłoś
grey_delphinum Re: Osiągnięcia na świadectwie 27.06.22, 15:08 Na swiwdectwiw umieszcza się tylko te z wykazu. Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: Osiągnięcia na świadectwie 27.06.22, 15:16 Nie wiem jak teraz - ale w 2016 wywalczyłam synowi wpisanie konkursu ( liczyli laureat miejsca 1-3, a on miał laureat miejsce 5 ). W LO jak składałam wniosek zapytałam się, czy jest sens wpisywania tego na świadectwie. Pani w sekretariacie powiedziała, żeby wpisać- bo szkoła może sama zadecydować czy dołoży punkty. Stoczyłam bój z wychowawczynią - ale wpisała. Dołożyli synowi 3 punkty. Kolega syna miał identyczne miejsce - rodzice nie zadbali o wpis na świadectwo - chłopakowi zabrakło 2 punkty aby dostać się do wymarzonej szkoły. A wtedy można było tylko 3 szkoły wpisać. Odpowiedz Link Zgłoś
blaszany_dzwoneczek Re: Osiągnięcia na świadectwie 27.06.22, 15:22 Wiem, że w poprzednich latach było to różnie traktowane, nawet mam info z zeszłego roku, że zostały policzone osiągnięcia spoza wykazu. Chodzi mi o to, czy w tym roku też wolna amerykanka, jak kto sobie zdoła wywalczyć, czy jednolite zasady, wykaz i koniec. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiaapysia Re: Osiągnięcia na świadectwie 27.06.22, 15:27 Ja wiem, że różne szkoły inaczej podchodzą do tej kwestii. W jednej sztywno trzymają się tych zasad. W innej wpiszą wszystko jak leci. W sumie - przecież nie ma kary za zbyt dowolne wpisywanie osiągnięć. Dlatego dziwi tak biurokratyczne podejście niektórych szkół. Liceum na etapie przyjęcia do szkoły i tak wszystko weryfikuje. Odpowiedz Link Zgłoś
volta2 Re: Osiągnięcia na świadectwie 27.06.22, 21:57 no właśnie chodzą słuchy, że niekoniecznie, zresztą arwena pisze, że jej synowi szkoła policzyła, choć nie powinna bo 5 miejsce nie bylo punktowane. Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: Osiągnięcia na świadectwie 27.06.22, 15:31 Jak są jakieś osiągnięcia spoza listy - warto wywalczyć wpis. Bo jak nie ma wpisu na świadectwie, to LO nie policzy. Nigdy nie wiesz co się przyda. Mnie wtedy pani w sekretariacie tłumaczyła, że szkoła dokłada - jak bardzo chce mieć danego ucznia - bo np świetnie zdał egzaminy, a np nie ma paska - bo zachowanie dobre czy zabrakło mu np niewiele do średniej - a z kluczowych przedmiotów ma 5 i 6. Odpowiedz Link Zgłoś
blaszany_dzwoneczek Re: Osiągnięcia na świadectwie 27.06.22, 15:37 U nas szkoła się uparła niestety. Osiągnięć młoda by miała spokojnie na te 18 pkt, i to licząc tylko najważniejsze. Na liście był tylko jeden konkurs, 3 pkt No lepszy rydz niż nic, ale temat mnie trzepie. Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: Osiągnięcia na świadectwie 27.06.22, 16:13 To się załatwia wcześniej niż na koniec roku. Wychowawczyni syna też nie chciała. Dopiero pismo oficjalne, do wiadomości dyrekcji i zaznaczenie, że kolejne pójdzie do kuratorium ( mimo iż szkoła prywatna ) zadziałało. Ale jak pisałam - tylko u mojego syna. Jak się rodzice nie awanturowali - to nie wpisywali. Odpowiedz Link Zgłoś
blaszany_dzwoneczek Re: Osiągnięcia na świadectwie 27.06.22, 20:13 Tylko, że niestety kuratorium warszawskie wystosowało pismo do dyrektorów szkół, jakoś w styczniu czy w lutym, gdzie wyraźnie instruuje aby tylko te z wykazu wpisywać. Z tego co szukałam, to w podobnych wytycznych inne kuratoria dopuszczają wpisanie konkursu spoza listy, jeśli dyrektor uzna, że jest tożsamy z tymi na liście. Natomiast warszawskie takiego zapisu nie dodało. Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: Osiągnięcia na świadectwie 27.06.22, 20:19 Ok, sprawdziłam - konkurs syna był na wykazie - ale jak pisałam trzeba było mieć tytuł laureata 1-3 miejsca. Syn był laureatem miał miejsce 5. Laureat był do miejsca 10. I to było dawno. Jak na ten rok - to raczej za późno. Na przyszły pewnie można do kuratorium napisać i pokazać jak to wygląda w innych województwach - może zmienią wytyczne. Odpowiedz Link Zgłoś
faustine Re: Osiągnięcia na świadectwie 27.06.22, 21:32 Oświećcie mnie. Uczeń startując w konkursie, nie ma wiedzy, czy będzie on umieszczony w owym wykazie? Oczywiscie poza przedmiotowymi. Odpowiedz Link Zgłoś
blaszany_dzwoneczek Re: Osiągnięcia na świadectwie 27.06.22, 21:49 Kiedyś to chyba wszystko się liczyło. Potem pojawił się wykaz, i że tylko z wykazu. Na skutek protestów wprowadzono tymczasowo drugi wykaz - "wygasający", czyli dla tych, którzy wzięli wcześniej udział w konkursach, które wcześniej były punktowane. A moim zdaniem zasadniczy szkopuł jest taki, że nie wiadomo dlaczego jedne konkursy są w wykazie, a inne nie. Córka ma na przykład wygraną w konkursie ogólnopolskim "Malowane poezją" i guzik, a w wykazie radośnie widnieje sobie jakiś konkurs powiatowy "Poezją malowane". I tego typu kwiatki. Poważne konkursy punktowane nie są, za to np. lokalny konkurs na najładniejszą palmę wielkanocną tak. Wygląda na to, że od 4 klasy trzeba wnikliwie studiować ten durny wykaz i pod tym kątem brać udział w konkursach, nie że fajny konkurs i masz chęć - bo potem tylko frustracja i poczucie niesprawiedliwości czeka w ósmej klasie. Chyba że w międzyczasie powstanie nowy wykaz i tym razem punktowane będą najładniejsze stroiki świąteczne, a palmy już nie Odpowiedz Link Zgłoś
blaszany_dzwoneczek Re: Osiągnięcia na świadectwie 27.06.22, 21:52 A najlepiej to brać udział w konkursach o JPII - pełno tego w wykazie, duża szansa, że się utrafi. Odpowiedz Link Zgłoś
marta77trusia Re: Osiągnięcia na świadectwie 27.06.22, 22:07 Pewniakiem przynajmniej na razie są konkursy kuratoryjne oraz ogólnopolskie olimpiady juniorów - uprawnienia też największe ☺️ Odpowiedz Link Zgłoś
blaszany_dzwoneczek Re: Osiągnięcia na świadectwie 27.06.22, 22:18 I te jedynie powinny się liczyć. A cała reszta nie. Chyba, że ewentualnie osiągnięcia sportowe mogłyby być punktowane do klas sportowych, plastyczne do plastycznych itp., a nie ogólnie w całej rekrutacji do dowolnych szkół. Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: Osiągnięcia na świadectwie 27.06.22, 22:19 No, tak jest. Mecze matemtyczne nie są punktowane (bo drużynowe, ale w sporcie to jakoś nie przeszkadza a Konkurs Kolend z jakiegoś Iksinowa (pisownia oryginalna) już tak. Odpowiedz Link Zgłoś
lifecolor Re: Osiągnięcia na świadectwie 28.06.22, 10:13 My mamy podobna sytuację, tylko komkurs inny. Nasz ogólnopolski bez pkt, powiatowy punktowany. Chore. Odpowiedz Link Zgłoś
widosna Re: Osiągnięcia na świadectwie 28.06.22, 09:28 Tak, dokładnie. To jest dopiero bzdura!!! Lista publikowana jest w lutym czyli już po odbyciu się niektórych konkursów. Co ciekawe, w Mazowieckim jest lista baaaaardzo długa i są tam różnorakie konkursy - typu malowanie pisanek. W innych województwach listy bywają bardzo krótkie. Słowem, rodzice powinni wymuszać na szkołach, klubach czy innych organizatorach, zgłaszanie konkursów na te listę. Odpowiedz Link Zgłoś
widosna Re: Osiągnięcia na świadectwie 28.06.22, 08:58 Nie, u nas wpisali tez inne - chodzi o zawody sportów na szczeblu krajowym i międzynarodowym. Szkoła może uznać takie zawody za istotne i wpisują wtedy na swiadectwo. Licea najczęściej przyznają punkty za takie zawody Odpowiedz Link Zgłoś
lifecolor Re: Osiągnięcia na świadectwie 28.06.22, 09:20 Córka ma w systemie pod zakładka dodatkowe osiągnięcia wpisany konkurs z ang za 3pkt, na świadectwie ukonczenia szkoly tego nie ma, konkurs odbył się jakoś 2-3lata temu. Czy to będzie liczone skoro jie jest jest świadectwie? Odpowiedz Link Zgłoś
grey_delphinum Re: Osiągnięcia na świadectwie 28.06.22, 09:26 Lifecolor, powinno być na końcowym swiadectwie. Odpowiedz Link Zgłoś
grey_delphinum Re: Osiągnięcia na świadectwie 28.06.22, 09:28 A dostarczyliscie razem z innymi papierami do szkoly pierwszego wyboru oryginał zaświadczenia o sukcesie w tym konkursie (niektóre szkoły sobie tego życzą)? Odpowiedz Link Zgłoś
lifecolor Re: Osiągnięcia na świadectwie 28.06.22, 09:30 Ale obligatoryjnie czy jak doniesiemy zaświadczenie-dyplom z kobkursu to wystarczy? Nie mogę nigdzie znalezc zapisu na ten temat Odpowiedz Link Zgłoś
grey_delphinum Re: Osiągnięcia na świadectwie 28.06.22, 09:34 To raczej wewnetrzy regulamin szkoły, czy chce zweryfikować wpis w systemu i na świadectwie. Co do świadectwa końcowego, to na nim powinny być przepisane wszystkie najważniejsze sukcesy z poprzednich lat. Ale nie martw się, sądzę, że najważniejszy jest wpis w systemie. Zresztą zadzwoniłabym do wybranej szkoły, by się upewnić. Odpowiedz Link Zgłoś
anilorak174 Re: Osiągnięcia na świadectwie 28.06.22, 09:36 Najważniejsze jest to co na swiadectwie. Jak nie ma na swiadectwie to nie dadzą punktów przy weryfikacji. Odpowiedz Link Zgłoś
grey_delphinum Re: Osiągnięcia na świadectwie 28.06.22, 09:38 Zgódźmy się, że powinno być i tu, I tu. Odpowiedz Link Zgłoś
lifecolor Re: Osiągnięcia na świadectwie 28.06.22, 10:05 Tak jak pisala anilorak, musi byc na swiadectwie Odpowiedz Link Zgłoś
widosna Re: Osiągnięcia na świadectwie 28.06.22, 09:30 I to jest tez bzdura bo na swiadectwie mało miejsca aby wpisać wszystkie ważne konkursy jeśli dzieciak bardzo aktywny w klasach 4-8 Odpowiedz Link Zgłoś
grey_delphinum Re: Osiągnięcia na świadectwie 28.06.22, 09:36 Córka koleżanki miała liczne sukcesy sportowe (taniec towarzyski). Widziałam zapis na świadectwie - jakiś bełkot - same skróty, ale było wszystko 😉 Odpowiedz Link Zgłoś
anilorak174 Re: Osiągnięcia na świadectwie 28.06.22, 09:36 U mojej tez belkot i dlatego nie zauważyliśmy, ze nie wpisali dat... I teraz problem, bo nie chcą jej uznac punktów w liceum. Odpowiedz Link Zgłoś
widosna Re: Osiągnięcia na świadectwie 29.06.22, 23:07 No u nas napisali taką czcionką, ze bez łupy nie podchodź. Autentycznie!!! Musieli wymienić swiadectwo bo pominęli ważna sprawę wiec in od razu zweryfikowałam listę konkursów i kazałam cześć wywalić. To nie były konkursy z listy kuratoryjnego ale ważne zawody ogólnopolskie i międzynarodowe. Odpowiedz Link Zgłoś
anilorak174 Re: Osiągnięcia na świadectwie 30.06.22, 08:12 Córka odebrała wczoraj poprawione swiadectwo, mam nadzieję, że juz wszystko bedzie teraz ok. Odpowiedz Link Zgłoś
anilorak174 Re: Osiągnięcia na świadectwie 28.06.22, 09:35 Musi byc na swiadectwie. Nazwa konkursu, rok sxkolny w którym brała udział i zajęte miejsce/tytuł. Wlasnie znowu mamy problem, bo u nas szkoła nie wpisala na świadectwo roku, w którym córka uczestniczyła i już nie chcą tego uznac w liceum. Odpowiedz Link Zgłoś
grey_delphinum Re: Osiągnięcia na świadectwie 28.06.22, 09:37 Tak, rok jest ważny, bo niektirzy chętnie wpisaliby osiągnięcia z klas 1-3 😉 Odpowiedz Link Zgłoś
anilorak174 Re: Osiągnięcia na świadectwie 28.06.22, 09:38 Teraz wiem. Tylko, ze moim zdaniem wystarczyloby doniesienie zaświadczeń z konkursów. Ale nie ja ten system ustalam. Odpowiedz Link Zgłoś
grey_delphinum Re: Osiągnięcia na świadectwie 28.06.22, 09:41 Współczuję stresu, u mojego syna było puściutko w rubryce szczególne osiągnięcia, więc nie miałam tego problemu 😉 Odpowiedz Link Zgłoś
anilorak174 Re: Osiągnięcia na świadectwie 28.06.22, 09:43 U mojego tez. Corka ma 6 punktowanych konkursów... Odpowiedz Link Zgłoś
grey_delphinum Re: Osiągnięcia na świadectwie 28.06.22, 09:44 Uhuhu, gratuluję zdolnej córki! Odpowiedz Link Zgłoś
anilorak174 Re: Osiągnięcia na świadectwie 28.06.22, 09:47 Dzięki. To taka bestyja, że nauka to gdzieś "przy okazji" jest a tak to taniec, zdolnosci plastyczne i bogate życie towarzyskie 🙂 Odpowiedz Link Zgłoś
xantostrephomonas Re: Osiągnięcia na świadectwie 28.06.22, 17:26 A jeśli osiągnięcie artystyczne lub sportowe na szczeblu ogólnopolskim było w klasach 1-3 to nie można wpisać??? Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Osiągnięcia na świadectwie 28.06.22, 17:35 A osiągnięcia się aby nadal nie przedawniają po dwóch latach? Odpowiedz Link Zgłoś
anilorak174 Re: Osiągnięcia na świadectwie 28.06.22, 17:54 Zależy czy sa na liście. Moja corka ma 3pkt za laureata konkursu 2018/2019. Odpowiedz Link Zgłoś
blaszany_dzwoneczek Re: Osiągnięcia na świadectwie 28.06.22, 18:06 Moja też za ten rok szkolny. Co ciekawe pozostałe osiągnięcia, które przedstawiliśmy do wpisania, i których wpisania odmówiono, obiektywnie były większymi osiągnięciami - konkursy o znacznie większej renomie. Odpowiedz Link Zgłoś
blaszany_dzwoneczek Re: Osiągnięcia na świadectwie 28.06.22, 18:07 Z klas 1-3 to się nie liczą z tego co wiem, tylko z etapu edukacyjnego 4-8 Odpowiedz Link Zgłoś
grey_delphinum Re: Osiągnięcia na świadectwie 28.06.22, 18:20 Nie, nie można wpisać niczego z 1-3, nie liczy się. Odpowiedz Link Zgłoś
xantostrephomonas Re: Osiągnięcia na świadectwie 29.06.22, 21:52 Moje dzieci miały wpisane też sportowe z 1-3 jak i późniejsze. Liczyło się. Odpowiedz Link Zgłoś
odnawialna Re: Osiągnięcia na świadectwie 28.06.22, 10:06 O jakie tabelki excela chodzi? Gdzie to znaleźć, na stronie kuratorium? Nas to czeka w przyszłym roku 😕 Odpowiedz Link Zgłoś
anilorak174 Re: Osiągnięcia na świadectwie 28.06.22, 10:09 www.kuratorium.waw.pl/pl/informacje/aktualnosci/16315,Wykaz-zawodow-wiedzy-artystycznych-i-sportowych-2022-r.html Przykładowo dla mazowieckiego. Na stronach kuratorium szukaj. Odpowiedz Link Zgłoś
marta77trusia Re: Osiągnięcia na świadectwie 28.06.22, 10:42 Nasza szkoła w przypadku laureata konkursu kuratoryjnego lub laureata/finalisty ogólnopolskiej olimpiady juniorów pozostałych, mniejszych osiągnięć w stylu laureat Galileo nie wpisywała. Takie dziecko i tak już na dzień dzisiejszy, bez pkt z egzaminów ma wpisane olimpijczyk w systemie i pomniejsze osiągnięcia nie są sumowane. Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: Osiągnięcia na świadectwie 28.06.22, 12:09 Czyli szkoła pokazywała uczniom, ze ich osiągnięcia są ważne wyłącznie jako punkty przy dostaniu się do liceum, nie mają poza tym żadnego znaczenia jako sukcesy dziecka. Chory system. Odpowiedz Link Zgłoś
marta77trusia Re: Osiągnięcia na świadectwie 28.06.22, 17:16 Nie, były dyplomy, nagrody, wyróżnienia. Po prostu realnie patrząc konkurs pisanki nie musiał być wpisany na świadectwie i mhm jakby to powiedzieć 14 latek doskonale sobie zdawał sprawę z wagi konkursu. Ową pisankę zrobił bo ma zdolności plastyczne, lubi prace manualne ale naprawdę nie płakał, że nie została wymieniona na świadectwie. Odpowiedz Link Zgłoś