taki-sobie-nick 29.09.22, 01:14 cyfrowa.rp.pl/biotechnologia/art36099261-precz-z-karta-i-gotowka-przyszedl-czas-placenia-reka Jeśli o mnie chodzi, zostaję przy gotówce. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
majenkir Re: Kto chce czipa? 29.09.22, 02:05 Obawiam się, że to nasza przyszłość. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Kto chce czipa? 29.09.22, 23:05 majenkir napisała: > Obawiam się, że to nasza przyszłość. Obawiasz się? A czego tu się obawiać? To tak jakby ktoś kiedyś powiedział: obawiam się że będziemy używać ruchomych schodów. Chętnie już bym z takiej możliwości korzystał. S. Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t [...] 29.09.22, 04:11 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
taniarada Re: Kto chce czipa? 29.09.22, 04:33 Ten artykuł z Rzepy nie chodzi trzeba było wyszukać z innego. " Patrick Paumen, ochroniarz z Holandii, wywołuje poruszenie za każdym razem, gdy płaci za coś w sklepie lub restauracji. Dzieje się tak dlatego, że 37-latek nie musi używać karty bankowej ani telefonu komórkowego, aby zapłacić. Zamiast tego po prostu umieszcza lewą rękę w pobliżu czytnika kart zbliżeniowych, a płatność przechodzi. – Reakcje kasjerów są bezcenne! – mówi w rozmowie z BBC . Odpowiedz Link Zgłoś
taniarada Re: Kto chce czipa? 29.09.22, 04:37 W 1989 roku pierwszy czip został człowiekowi wszczepiony .Tu jest aktywny link . Odpowiedz Link Zgłoś
taniarada Re: Kto chce czipa? 29.09.22, 05:09 www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.msn.com/pl-pl/wiadomosci/nauka-i-technika/precz-z-kart%25C4%2585-i-got%25C3%25B3wk%25C4%2585-przyszed%25C5%2582-czas-p%25C5%2582acenia-r%25C4%2599k%25C4%2585/ar-AAWlbSo%3Fli%3DBBr5KbO&ved=2ahUKEwilj-O3-7j6AhWPif0HHR_mBxoQFnoECAcQAQ&usg=AOvVaw34FTgZXjMYzUB62IeILY2C Odpowiedz Link Zgłoś
triismegistos Re: Kto chce czipa? 29.09.22, 05:05 Mój znajomy ma czipa płatniczego od jakiegoś czasu. Sama pewnie prędzej czy później zafunduję sobie takie coś. Gotówka? Nie używam jeśli bardzo nie muszę, nie rozumiem w ogóle płacenia gotówką. Odpowiedz Link Zgłoś
taniarada Re: Kto chce czipa? 29.09.22, 05:14 Płaci się kartą .Ale czasami trzeba mieć gotówkę na usługi .To hydraulikowi za przepchanie rury to innym fachowcom.W solarium pani życzy sobie kasę do ręki .No i w punktach lotto też gotówka . Odpowiedz Link Zgłoś
marianna1960 Re: Kto chce czipa? 29.09.22, 06:43 Kto w ogóle używa gotówki, chyba emeryci, paranoicy lub zacofani technologicznie, to tego brudne banknoty i monety dodatkowy ciężar w torebce. Odpowiedz Link Zgłoś
taniarada Re: Kto chce czipa? 29.09.22, 11:35 marianna1960 napisała: > Kto w ogóle używa gotówki, chyba emeryci, paranoicy lub zacofani technologiczni > e, to tego brudne banknoty i monety dodatkowy ciężar w torebce. Paranoicy .Większość ma parę kart płatniczych .Ale czasami potrzeba gotówki .Wołam gościa do czarnej roboty i płace mu kartą .Gotówka jest niezbędna . Odpowiedz Link Zgłoś
marianna1960 Re: Kto chce czipa? 29.09.22, 11:59 Czasami tak używam tego papieru i monet ze wstrętem tylko na bazarze Odpowiedz Link Zgłoś
sol_13 Re: Kto chce czipa? 29.09.22, 22:35 No ale to jest sporadyczne, ile razy wołasz tego gościa. Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: Kto chce czipa? 29.09.22, 07:34 triismegistos napisała: > nie > rozumiem w ogóle płacenia gotówką. > Jesteś niewolnikiem idealnym. Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Kto chce czipa? 29.09.22, 07:39 każdy kto ma smartfona jest niewolnikiem idealnym Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Kto chce czipa? 29.09.22, 07:42 Otusz.. Mam smartfona, płacę głównie gotówką i przelewami, zawsze mam w domu gotówkę. Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Kto chce czipa? 29.09.22, 08:04 Nie miałam na myśli płatności smartfonem. Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 [...] 29.09.22, 07:46 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
triismegistos Re: Kto chce czipa? 29.09.22, 07:46 Prawdziwa wolność polega wszak na użeranii się z gotówką, żeby światowy tajny rząd nie wiedział gdzie kupię pietruszkę 🙄 Odpowiedz Link Zgłoś
bigimax4 Re: Kto chce czipa? 29.09.22, 09:38 tajny rząd nie wiedział gdzie kupię pietruszkę 🙄 Wylacza cie z systemu i wyladujesz na ulicy ale to dla ciebie za trudne Odpowiedz Link Zgłoś
dramatika Re: Kto chce czipa? 29.09.22, 12:06 bigimax4 napisał: > Wylacza cie z systemu i wyladujesz na ulicy ale to dla ciebie za trudne Jej nie wyłączą. Zawsze zgodnie z linią partii. Odpowiedz Link Zgłoś
triismegistos Re: Kto chce czipa? 29.09.22, 12:08 Jawohl! Całym sercem poparłam na przykład wybory korespondencyjne, czy zakaz aborcji... Oh wait 😆 Odpowiedz Link Zgłoś
dramatika Re: Kto chce czipa? 29.09.22, 12:10 triismegistos napisała: > Jawohl! Całym sercem poparłam na przykład wybory korespondencyjne, czy zakaz ab > orcji... Oh wait 😆 To są nieistotne różnice, żeby was sztucznie podzielić i czymś zająć. Odpowiedz Link Zgłoś
triismegistos Re: Kto chce czipa? 29.09.22, 12:12 No faktycznie, popieram czy nie popieram, taka tam nieistotna różnica 😂 Odpowiedz Link Zgłoś
bigimax4 Re: Kto chce czipa? 29.09.22, 13:26 Jej nie wyłączą. Zawsze zgodnie z linią partii. zawsze sie cos znajdzie , szczegolnie na przyglupich popieraczy , trzeba ich czyms trzymac w napieciu , to sie poprostu zmienia linie partii , doskonale widac to w chinach , idziesz na protest , twoj qr code pyk czerwony i nie masz dostepu do niczego , komunikacji , pieniedzy ,sklepow Odpowiedz Link Zgłoś
triismegistos Re: Kto chce czipa? 29.09.22, 13:31 Muszę przyznać że masz oryginalne fantazje do fapania 😂 Odpowiedz Link Zgłoś
bigimax4 Re: Kto chce czipa? 29.09.22, 14:01 nie zebym byl jakos zdziwony ze jedyne z czym umiesz wyskoczyc to jakas prostacka odzywka i rechot glupiego Odpowiedz Link Zgłoś
triismegistos Re: Kto chce czipa? 29.09.22, 14:10 Ktoś ci wmówił że twoje fantazje są czymś bardziej doniosłym? Cóż, zażartował sobie z ciebie 🤭 Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Kto chce czipa? 29.09.22, 14:13 A ty zawsze 3 kroki z tyłu za cywilizacją Odpowiedz Link Zgłoś
triismegistos Re: Kto chce czipa? 29.09.22, 14:25 Cywilizacja jest dla lewaków. Prawilni chłopcy biorą z niej wutkie i mielonke. Odpowiedz Link Zgłoś
dramatika Re: Kto chce czipa? 29.09.22, 14:32 triismegistos napisała: > Cywilizacja jest dla lewaków. Prawilni chłopcy biorą z niej wutkie i mielonke. Lepsze wieśniackie "wódka i mielonka" niż cywilizowane robale To jak się bijecie do darmowej degustacji larw w markecie, najbardziej chciałabym zobaczyć Odpowiedz Link Zgłoś
triismegistos Re: Kto chce czipa? 29.09.22, 14:37 Bierz przykład z bigiego, on nie przejmuje się realizmem swoich fantazyjek tylko bierze sprawy w swoją rękę i widzi co chce 🤭 Odpowiedz Link Zgłoś
dramatika Re: Kto chce czipa? 29.09.22, 14:45 triismegistos napisała: > Bierz przykład z bigiego, on nie przejmuje się realizmem swoich fantazyjek Kontrola (częsci) ludzkości za pomocą pieniądza to taka fantazja jak to, że ty jesteś kibicem władzy. Czyli żadna. Czwarta daweczka przyjęta czy kontestujesz i na przykład pytasz, dlaczego władza ładuje kasę w kolejną akcję marketingową preparatów, zamiast zająć się kryzysem i inflacją? Tak myślałam. Ale grunt, że aborcji zakazujo !!! Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Kto chce czipa? 29.09.22, 14:48 dramatika napisał(a): > Ale grunt, że aborcji zakazujo !!! no kiedy właśnie nie grunt, tylko bagniste dno dna. Odpowiedz Link Zgłoś
triismegistos Re: Kto chce czipa? 29.09.22, 14:54 dramatika napisał(a): > > Tak myślałam. Ale grunt, że aborcji zakazujo !!! Tak, tu mnie masz, popieram wladzunię, bo grunt, że aborcji zakazujo. A nie, czekaj 😂 Odpowiedz Link Zgłoś
dramatika Re: Kto chce czipa? 29.09.22, 15:19 triismegistos napisała: > Tak, tu mnie masz, popieram wladzunię, bo grunt, że aborcji zakazujo. Nie, rzekomo nie popierasz, bo aborcja. Odpowiedz Link Zgłoś
dramatika [...] 29.09.22, 15:43 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
triismegistos Re: Kto chce czipa? 29.09.22, 15:46 Oczywiście, przecież każdy lewak ogląda TVN całą dobę 😆 na baczność, hajlując do portretu Kaczyńskiego 😆 Odpowiedz Link Zgłoś
prawackie_trolliszcze Re: Kto chce czipa? 29.09.22, 15:56 Dziwne, że nie boi się, że faszyści z PiS zablokują jej czipa za udział w paradzie równości albo jakimś proteście przeciwko zakazowi aborcji. Bo to, że nie kupi sobie nowych butów, bo przekroczy ślad węglowy, a niewykorzystane środki przepadną po upływie daty ważności, to przecież dla niej za trudne. Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Kto chce czipa? 29.09.22, 16:16 Nastepny, który trzyma kasę w skarpecie Tylko czy ty misiek pierzesz te skarpety? Bo jeżeli z taką samą częstotliwością jak się kąpiesz, to niedługo w sklepach nie będą chcieli dotykać twojej gotówki 😄 Wyrażenie "brudne pieniadze" nabierze nowego, dosłownego znaczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
bigimax4 Re: Kto chce czipa? 29.09.22, 17:26 , bo przekroczy ślad węglowy, a niewy i jak z kapelusza na zawolanie , teraz przy zakupie biletu lotniczego jest "slad weglowy", ciekawe po co tam jest Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Kto chce czipa? 29.09.22, 08:00 alicia033 napisała: > Jesteś niewolnikiem idealnym. Nie forma płacenia, ale w ogóle pieniądze tworzą z człowieka niewolnika. Więc ty też jesteś idealnym niewolnikiem. Odpowiedz Link Zgłoś
nutella_fan Re: Kto chce czipa? 29.09.22, 17:58 Akurat tutaj forma ma znaczenie. Odpowiedz Link Zgłoś
nutella_fan Re: Kto chce czipa? 29.09.22, 17:55 Co nie? Jak masz gotówkę w domu to ją masz, a tutaj jednym przyciśnięciem klawisza mogą ci środki zablokować i masz. 0. Odpowiedz Link Zgłoś
triismegistos Re: Kto chce czipa? 30.09.22, 08:43 Wystarczy że zablokują używanie gotówki (uprzejmie przypominam covidową sraczkę i niemożność płacenia gotówką w wielu miejscach) wasze cenne zapasy banknotów będą mniej warte niż zapasy mąki za listwami 🤭 A do zablokowania konta w banku żaden czip nie jest potrzebny, zapewniam 😆 Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: Kto chce czipa? 29.09.22, 09:12 Jak bylam ostatnio w Hamburgu, to tam w zadnej knajpie ani bistro nie mozna bylo placic karta, tylko gotowka. Kiedy sie pytalam, dlaczego, to mowili, ze sie terminal popsul... 🤔 Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe Re: Kto chce czipa? 29.09.22, 09:20 Obleciałaś wszystkie knajpy i bistra w HH? Szacun! Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: Kto chce czipa? 29.09.22, 09:24 Nie wszystkie, ale z 15 na pewno... Odpowiedz Link Zgłoś
majenkir Re: Kto chce czipa? 29.09.22, 15:07 1matka-polka napisała: > Jak bylam ostatnio w Hamburgu, to tam w zadnej knajpie ani bistro nie mozna bylo placic karta, tylko gotowka. w Bostonie we włoskich knajpkach i cukierniach (nie wiem czy wszystkich) tez Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Kto chce czipa? 29.09.22, 15:16 majenkir napisała: > w Bostonie we włoskich knajpkach i cukierniach (nie wiem czy wszystkich) tez Sycylijska mafia, pioro brudne piniądze 😄 Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Kto chce czipa? 29.09.22, 06:47 Jakby to delikatnie... Nie przekonuje mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: Kto chce czipa? 29.09.22, 07:42 Jestem uczulona na metal. Każdy. Chip mi nie grozi 😅 Odpowiedz Link Zgłoś
ajaksiowa Re: Kto chce czipa? 29.09.22, 07:54 Płacę i kartà i gotówką(tam gdzie jest milej widziana) Czy czip z uciętej ręki teź działa?? Odpowiedz Link Zgłoś
jakis.login Re: Kto chce czipa? 29.09.22, 08:03 ajaksiowa napisała: > Czy czip z uciętej ręki teź działa?? Nie Tak samo jak nie działa odcięty palec w skanerze linii papilarnych. Odpowiedz Link Zgłoś
ajaksiowa Re: Kto chce czipa? 29.09.22, 09:18 jakis.login napisała: > ajaksiowa napisała: > > > > Czy czip z uciętej ręki teź działa?? > > Nie Tak samo jak nie działa odcięty palec w skanerze linii papilarnych. Dzięki🙂 Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe Re: Kto chce czipa? 29.09.22, 09:21 A dlaczego? Brak przewodzenia elektrycznego? Odpowiedz Link Zgłoś
triismegistos Re: Kto chce czipa? 29.09.22, 09:31 Obcięty palec nie działa z powodu temperatury (chociaż niektóre czytniki da się oszukać). Co do czipa to nie wiem, ale mój zegarek z opcją płatności blokuje się jak przestanie wykrywać tętno, podejrzewam że z czip jest podobnie. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Kto chce czipa? 29.09.22, 14:36 Można go do czasu użycia przechowywać w… jakimś ciepłym miejscu. Odpowiedz Link Zgłoś
triismegistos Re: Kto chce czipa? 29.09.22, 14:58 To tak nie działa. Czujnik bada różnicę w temperaturze linii, te rowki mają inną temperaturę w rowku, a inną na wierzchu. Jak podgrzejesz palec to nie zadziała. Musiał by być bardzo świeży po prostu. Odpowiedz Link Zgłoś
ferra Re: Kto chce czipa? 29.09.22, 07:57 Implant płatniczy na wystawie NBP (7.06.2022) - idzie zgodnie agendą. wgospodarce.pl/informacje/112905-implant-platniczy-na-wystawie-nbp Odpowiedz Link Zgłoś
bei Re: Kto chce czipa? 29.09.22, 08:08 Najczęściej płacę zegarkiem, ale gotówkę lubię mieć. Odpowiedz Link Zgłoś
guacamole2020 Re: Kto chce czipa? 29.09.22, 09:52 Dają do tego etui ochronne na rękę, żeby ktoś chipa nie szczytał czy już trzeba zakupić we własnym zakresie? A tak serio - to jest świetny sposób, żeby zachęcić ludzi do płącenia gotówką. Nie widzę tego, żeby ludzie masowo szli na wszczepienia chipa, żeby móc zapłacić (no chyba, że ze szczepionką XD). Już 6 lat temu byłam na konferencji, na której futurysta z chipami w rękach mówił, że to nieodległa przyszłość. A i wtedy i teraz to tylko ciekawostka. Odpowiedz Link Zgłoś
dramatika Re: Kto chce czipa? 29.09.22, 12:08 guacamole2020 napisał(a): > Nie widzę tego, żeby ludzie masowo szli na wszczepienia chipa Powie się, że kto se nie wszczepia, ten szur i płaskoziemca nie wierzący w naukę i w kolejkach się będą ustawiali. Odpowiedz Link Zgłoś
majenkir Re: Kto chce czipa? 29.09.22, 15:11 dramatika napisał(a): > Powie się, że kto se nie wszczepia, ten szur i płaskoziemca I rasista! Odpowiedz Link Zgłoś
alicjamagdalena Re: Kto chce czipa? 29.09.22, 16:28 I foliarz...wszystko pomalutku zostanie wprowadzone ...nic się nie bójcie Inwigilacja 100% . Dla zasady co mogę opłacam i rozliczam gotowką. Odpowiedz Link Zgłoś
triismegistos Re: Kto chce czipa? 30.09.22, 08:45 Słusznie. Tajny rząd światowy niewątpliwie upadnie jeśli nie wyśledzi gdzie robisz zakupy 🤭 Odpowiedz Link Zgłoś
sol_13 Re: Kto chce czipa? 29.09.22, 22:41 Płacę zegarkiem i telefonem, kart/portfela nie noszę od dawna, lubię nowinki technologiczne, ale bez przesady. Nic sobie wszczepiać nie zamierzam Odpowiedz Link Zgłoś
anatewka11 Re: Kto chce czipa? 29.09.22, 22:54 Po co, jak można założyć. Np zegarek. W użyciu podobne. Jeśli te aktualne są niedoskonałe to wyjdą lepsze. Odpowiedz Link Zgłoś
triismegistos Re: Kto chce czipa? 30.09.22, 08:59 Używam zegarka do płatności i chociaż jest to bardzo wygodne to wpisywanie pinu za każdym razem kiedy go zdejmę, albo upłynie dużo czasu od płatności jest upierdliwe. Czip jest jednak wygodniejszy. Odpowiedz Link Zgłoś
headonshouldersbaby Re: Kto chce czipa? 30.09.22, 15:44 Nie dziekuje.... ksiega Apokalipsy... 16 9 I sprawia, że wszyscy: mali i wielcy, bogaci i biedni, wolni i niewolnicy otrzymują znamię na prawą rękę lub na czoło 17 i że nikt nie może kupić ni sprzedać, kto nie ma znamienia - imienia Bestii lub liczby jej imienia. Odpowiedz Link Zgłoś