Dodaj do ulubionych

Kawiarki Bialetti

02.02.23, 16:21
Czy robi się w nich lepsza kawa czy to tylko marketing?
No i ładny design.
Mam kawiarkę no name, kawa wychodzi ok ale tak sobie oglądam te Bialetti, warto? Ktoś ma?
Obserwuj wątek
    • lilia.z.doliny Re: Kawiarki Bialetti 02.02.23, 16:29
      Jakieś trzy tygodnie temu mój chłop kawowy nabył drogą kupna, po spaleniu się poprzedniego nąnejma. I nie wiem, czy to efekt świeżości tak działa, czy co, ale on pieje z zachwytu każdorazowo przy zaparzaniu kawy. A wybredna tą cholera pod tym względem.jest okrutnie. Kupuje drożyzny, mieli osobiście, ogląda te ziarna, waży, mierzy. I zachwycony kawiarką. Podobno " czuć roznice"..Ja jestem prosta kobieta z prowincji, zwykła kawa raz na jakiś czas, śmietanka owsiana do tego i enough.
      • biala_ladecka Re: Kawiarki Bialetti 03.02.23, 09:24
        Efekt swiezosci raczej. Mam dwie bialetti i na poczatku kawa smakuje duzo lepiej. Sypie caly czas ta sama Lavazza Gold.
        Aha, ja uzywam stalowych, nie wiem jak alu.
    • eliszka25 Re: Kawiarki Bialetti 02.02.23, 16:31
      Mój mąż ma. Marzył mu się ekspres ciśnieniowy, ale wtedy nie mieliśmy go gdzie wstawić. Podczas urlopu we Włoszech posmakował kawy z kawiarki bialetti i po powrocie kupił sobie do domu. Teraz ma dwie, jedną małą, drugą dużą. W sumie od dwóch lat mamy też miejsce na ekspres ciśnieniowy, ale wczoraj mąż oznajmił, że zamówił sobie trzecią kawiarkę 😄. Wszystkie bialetti. Czy jest różnica w stosunku do takich no name, to nie wiem. Ja kawy nie piję w ogóle, więc z własnego doświadczenia nic ci nie powiem.
    • szarmszejk123 Re: Kawiarki Bialetti 02.02.23, 16:32
      Mam i no name z włoskiego "rynku" i Bialetti i szczerze mówiąc, nie czuję żadnej różnicy 🤷
    • 35wcieniu Re: Kawiarki Bialetti 02.02.23, 16:35
      W jakim sensie lepsza i jak miałoby to działać? Nie, jest normalna. Lepsza moze być co najwyżej sama kawiarka pod względem jakości czy tam designu.
    • mimfa Re: Kawiarki Bialetti 02.02.23, 16:58
      Mam 3, w tym jedną Bialetti, jedną przywiezioną 20 lat temu z Włoch i jedną taniochę z Empiku ( tylko w tej mogę zrobić dwie średnie kawy). Wielkiej różnicy między kawami nie czuję. Wszystkie dobre.
    • asfiksja Re: Kawiarki Bialetti 02.02.23, 19:15
      Mam 2, obie Bialetti. Kawa jest wyraźnie lepsza z aluminiowej i nie jest to tylko moje zdanie. Druga jest ze stali nierdzewnej i stoi nieużywana. Ta stalowa ma większe dziurki w sitku.
    • totutotam.org Re: Kawiarki Bialetti 02.02.23, 20:54
      Mam Brę ze stali nierdzewnej i aluminiowe Bialetti, smak z aluminium zdecydowanie lepszy. Ponieważ trochę obawiałam się mieszanek materiałów z nonejmów zainwestowałam w markowy. Natomiast w smaku kluczowy jest jednak rodzaj kawy, podobnie jak mielenie przed zaparzaniem, odpowiednia ilość wody i nastawienie na średni "ogień".
    • sueellen Re: Kawiarki Bialetti 02.02.23, 21:02
      Robi się taka sama jak w tych tańszych . Mam i tania z supermarketu i bialetti. Używam obu. Różnica polega na tym, że supermarketowa ma słabo wyprofilowany dziubek i muszę sobie te kawe nad zalewem nalewać bo mi kapie, a raczej cieknie.
      • sueellen Re: Kawiarki Bialetti 02.02.23, 21:03
        P.s. obie są aluminiowe.
    • primula.alpicola Re: Kawiarki Bialetti 02.02.23, 21:10
      Mam, i Bialetti i no name, i bez różnicy. Stalowa czy aluminiowa, też bez różnicy. Jedyna różnica, serio! to rozmiar! Im większa kawiarka, tym gorzej mi smakuje kawa.
      • homohominilupus Re: Kawiarki Bialetti 02.02.23, 22:24
        A to fakt, tez wolę mniejszą.
        Ale takie ładniutkie są ze chyba jednak się skuszę.
    • mae224 Re: Kawiarki Bialetti 02.02.23, 23:12
      podepnę się: używacie na indukcji?
      • sueellen Re: Kawiarki Bialetti 02.02.23, 23:41
        Na indukcję bialetti ma specjalna serię. Te zwykłe aluminiowe się nie nadają.
      • homohominilupus Re: Kawiarki Bialetti 03.02.23, 00:05
        Na indukcję można dokupić specjalną podkładkę.
      • eliszka25 Re: Kawiarki Bialetti 03.02.23, 00:51
        Tak, mamy kawiarki bialetti na indukcję, ze stali nierdzewnej.
      • primula.alpicola Re: Kawiarki Bialetti 03.02.23, 08:29
        Nie mam indukcji. Stalowe kawiarki się nadają, aluminiowe nie.
      • asfiksja Re: Kawiarki Bialetti 03.02.23, 11:02
        Tak, używam aluminiowej z podkładką.
    • motyllica Re: Kawiarki Bialetti 03.02.23, 08:47
      zalinkuję Michała Wyrobka (mąż stylistki OSY, jakby ktoś był w temacie), który ma fioła na punkcie kawy i jest zabawny:

www.youtube.com/watch?v=PwKlvl8F0BY
    • homohominilupus Re: Kawiarki Bialetti 04.02.23, 17:56
      No to kupiłam.
      Czy tylko mnie przypomina Tyrolczyka na polowaniu?
      • jkl13 Re: Kawiarki Bialetti 04.02.23, 18:26
        Zdecydowanie tyrolczyk smile
    • piataziuta Re: Kawiarki Bialetti 04.02.23, 18:31
      Tak. Robi się bardzo mocna esencja.
      Jeśli kawa jest do tego dobrej jakości i mielona własnoręcznie przed parzeniem, to już w ogóle.

Wcześniej robiliśmy przelewowo za pomocą dripa.
      Teraz mamy stalową bialetti na 10 espresso. Jak na dwie osoby jest ciutkę za duża.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka