alicjamagdalena 13.08.23, 12:07 Wkręciłam się Uczycie się języków z tą aplikacja? Nie wiem czy to początkowa ekscytacja czy faktycznie można coś liznąć języka? Na razie jestem na wersji darmowej. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nangaparbat3 Re: Duolingo 13.08.23, 12:16 Kocham. Próbowałam najróżniejszych języków, ostatecznie trwam przy greckim, chociaż też z przerwami. Moim zdaniem bardzo skuteczna metoda i przyjemna, z tym że ja powtarzam na głos wszystko, co słyszę, no i robię notatki, ale to ze względu na inny alfabet, łatwiej mi się uczyć, jak piszę. W mojej rodzinie jeszcze dwie osoby korzystają z tej aplikacji, bardzo skutecznie Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: Duolingo 13.08.23, 12:17 Acha, też korzystam z wersji darmowej, głównie dlatego, że mam mało czasu i nie chcę, żeby mi za bardzo zawracali głowę. Odpowiedz Link Zgłoś
alicjamagdalena Re: Duolingo 13.08.23, 12:49 No właśnie, też myślę o notatkach a jak daleko można dojść na wersji darmowej? Odpowiedz Link Zgłoś
mmoni Re: Duolingo 13.08.23, 13:25 Ja też robię grekę, ale bez sukcesów, raczej dla zabawy i ćwiczenia umysłu. Alfabet złapałam szybko, natomiast ten kurs w pewnym momencie robi jakiś wielki skok do przodu i nie nadążam za nim. Do tego greka jest zrobiona bardzo rudymentarnie, nie ma stories ani ćwiczeń na mówienie. Włoski mi idzie lepiej, ale on na wejściu jest łatwiejszy, natomiast z zaskoczeniem zauważyłam, ze już łapię np. słowa łatwiejszych piosenek typu "popołudnie jest zbyt błękitne i długie dla mnie, dlatego jadę pociągiem do ciebie" Odpowiedz Link Zgłoś
joana.mz Re: Duolingo 13.08.23, 12:22 uwielbiałam... kilka lat temu niedawno zainstalowałam znowu i jestem mega rozczarowana zmianą tej aplikacji nie rozumiem jej, szkoda, że nie da się przywrócić poprzedniej wersji Odpowiedz Link Zgłoś
brenya78 Re: Duolingo 13.08.23, 13:00 "Uczycie się języków z tą aplikacja?" Nie. Piłowanie w kółko 5 tych samych slow nie nazywam nauka języka. Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: Duolingo 13.08.23, 13:00 Tak, tłukę włoski. Wersja darmowa doprowadziĺa mnie do szału po dwóch dniach. Odpowiedz Link Zgłoś
alicjamagdalena Re: Duolingo 13.08.23, 13:14 A darmowa bardzo rozni się od płatnej? To nie tak że do którejś lekcji jet za free? Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: Duolingo 17.08.23, 12:48 W darmowej, jak zrobisz ileś tam błędów, to dalej nie pojedziesz, trzeba odczekać jakieś godziny albo oglądać reklamy, to nie dla mnie, na litość boską. Odpowiedz Link Zgłoś
samaasma Re: Duolingo 13.08.23, 13:03 Początkowa ekscytacja nie znam nikogo kto by się nauczył języka z aplikacji sorki Odpowiedz Link Zgłoś
alicjamagdalena Re: Duolingo 13.08.23, 13:13 No właśnie ciekawi mnie czy to taka nauka uzyteczna np na wakacjach typu rozmowki. Potrafisz sobie zamówić kawę czy zapytać o drogę czy coś więcej? Odpowiedz Link Zgłoś
y_y Re: Duolingo 17.08.23, 14:56 Się wypowiem. Uczę się okolo 480 dni 😁 Hiszpanski, jestem już na duowym 7 poziomie czy jakos tak. Czytam ksiązki z B2 bez problemu. Podkasty po hiszpansku rozumiem bez problemu. Zdania jakieś sklecę, no ale. Żeby mówić trzeba mówić, a nie mam takiej okazji jak np z angielskim. Rozwazam zapisanie się do grupy konwersacyjnej, aby tylko rozmawiac. Generalnie u mnie się sprawdziło, ale codziennie tlukę okolo 30-45 min. Odpowiedz Link Zgłoś
daszka_staszka Re: Duolingo 17.08.23, 18:46 Ja tak samo, uczę się ponad 2 lata, teraz zaczęłam konwersacje z nativem z Meksyku. Także da sie Odpowiedz Link Zgłoś
nick_z_desperacji Re: Duolingo 17.08.23, 14:59 Zapytać o drogę można, gorzej że takie rozmówki zakładają sztywny standard odpowiedzi, a w zyciu różnie bywa. Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: Duolingo 17.08.23, 19:54 Da się. W tym roku we Włoszech okazało się, że całkiem sporo rozumiem oraz, że spontanicznie i bez namysłu, prawidłowo (no bo zostało zrozumiane) odzywam się w sytuacjach komunikacyjnych. Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: Duolingo 19.08.23, 07:05 Trudno powiedzieć, bo jeszcze w LO zrobiłam kurs ESKK ( czy ktoś to jeszcze pamięta?), po drodze były jakieś książeczki- rozmówki, Instagramy, youtube, i inne internety, czasopisma, piosenki, wyjazdy do Włoch, gdzie miałam okazję słuchać i się odzywać. Duolingo od dwóch miesięcy i wchodzi jak złoto. Odpowiedz Link Zgłoś
nastjaa Re: Duolingo 13.08.23, 13:12 Początkowo mi się podobała, przeszłam całą i jestem zawiedziona. Brakowało mi słowniczka tematycznego do aplikacji z większą ilością słów i np jak nie znałam czegoś z gramatyki to jakiegoś wyjaśnienia, z którego można by się pouczyć, bo w samej aplikacji jest bardzo mało ciągle powtarzających się słów. Odpowiedz Link Zgłoś
galaxyhitchhiker Re: Duolingo 13.08.23, 13:15 Nie. Spróbowałam, stwierdziłam, że jest bez sensu, odinstalowałam. Za duży bałagan, jak ma mi zostać w głowie, to muszę mieć uporządkowane. Odpowiedz Link Zgłoś
turzyca Re: Duolingo 17.08.23, 13:39 To było też moje odczucie ale uznałam, że zaryzykuję, w końcu opierają się na badaniach. I faktycznie nowe gramatyki zagnieżdżają mi się w głowie i porządkują same. Dziwne ale działa. Odpowiedz Link Zgłoś
caponata75 Re: Duolingo 13.08.23, 13:22 "Uczę" się od roku, codziennie robię ok 5 lekcji. Języka nie umiem, mogłabym zamówić coś kawiarni i rozumiem kilka słów w piosenkach. Dalej będę to tłukła, bo sprawia mi to przyjemność. Do prawdziwej nauki musiałabym wyjechać do Włoch. Odpowiedz Link Zgłoś
7katipo Re: Duolingo 13.08.23, 13:50 Korzystam, , niemieckiego się uczę. Wersja darmowa. Za dużo się nie nauczyłam, ale próbuję dalej Słówka, wymowa, ogólne pojęcie - nigdy wcześniej się niemieckiego nie uczyłam. Odpowiedz Link Zgłoś
alfa36 Re: Duolingo 17.08.23, 13:22 Zdania podzielone. Co w takim razie polecacie? Odpowiedz Link Zgłoś
brenya78 Re: Duolingo 17.08.23, 13:52 Ja używałam Babbel. Bardziej uporządkowana, tematyczna, idąca do przodu. Choć w pewnym momencie stała się nudna. Odpowiedz Link Zgłoś
hosta_73 Re: Duolingo 17.08.23, 16:43 Chyba wszystko z czasem się nudzi. Mnie znudził eTutor choć robiłam z nim wyraźne postępy, Duolingo i Memrise znurzyło bardzo szybko. Odpowiedz Link Zgłoś
nick_z_desperacji Re: Duolingo 17.08.23, 18:52 Przy każdej metodzie są kryzysy, ale przy eTutorze chociaż realne postępy widać. Duolingo mechanicznie klepałam. Odpowiedz Link Zgłoś
hosta_73 Re: Duolingo 19.08.23, 09:25 "Duolingo mechanicznie klepałam" No właśnie, ja też kompletnie bezmyślnie. Do eTutora na pewno wrócę, bo jednak najlepszy. Odpowiedz Link Zgłoś
hana2 Re: Duolingo 18.08.23, 18:54 Ja mimo wszystko polecam dulingo. W łatwy sposób można zapoznać się z nowym językiem. Z tym że warto po jakimś czasie zacząć czytać krótkie teksty w danym języku, tłumaczyć słówka, słuchać audycji, aby wyłapywać znajome słowa, zajrzeć do gramatyki. Odpowiedz Link Zgłoś
turzyca Re: Duolingo 17.08.23, 13:35 Używam, bo to jedyna sensowna opcja w przypadku jidysz. I jest na tyle dobrze, że zaczynam czytać, jestem w stanie rozpoznać, czy np. na zdjęciu jest właściwe czasopismo. Artykułów jeszcze nie przeczytam, ale ogłoszenia drobne zaczynam rozumieć. Poza tym ćwiczę języki, które znam, a od zera uczę się jeszcze dalszych trzech. Traktuję to raczej jako formę rozrywki, coś na kształt krzyżówek. Za to mąż zaczął pod wpływem Duolingo mówić po polsku, wcześniej brał udział w kursach, gramatykę miał opanowaną, słownictwo też, rozumiał rozmowy, ale nie mówił. Nie wiem, co magicznego jest w Duolingo ale zmienił nawyki. Po czym nauczył się od zera kolejnego języka (fakt że bardzo łatwego) i w tym czyta książki, mówi, słucha audycji. Odpowiedz Link Zgłoś
alicjamagdalena Re: Duolingo 17.08.23, 17:02 Na pewno lepiej to niż nic ja się cieszę, myślę że początki są jak zwykle łatwe przejście na wyższe poziomy to pewnie większy problem. Odpowiedz Link Zgłoś
mdro Re: Duolingo 17.08.23, 14:07 Z ciekawości weszłam na stronę i czy ja czegoś nie potrafię znaleźć, czy tam jest tylko angielski? (tzn. dla użytkowników j. polskiego). Odpowiedz Link Zgłoś
alicjamagdalena Re: Duolingo 17.08.23, 15:52 Tak angielskiego można się uczyć z tłumaczeniem, poleceniami po polsku, inne języki wybrany jezyk- angielski. Czyli aby uczyc sie języków musisz znać angielski. Odpowiedz Link Zgłoś
nick_z_desperacji Re: Duolingo 17.08.23, 15:02 Mnie frustruje, choć niektórych bawi. Przeszłam też Busuu i zostałam na eTutorze, część ludzi chwali Babbel, To takie aplikacje, gdzie naprawdę można się czegoś nauczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
hosta_73 Re: Duolingo 17.08.23, 16:32 Próbowałam ale nie podobało mi się. Przechodziłam kolejne poziomy ale znajomość języka wcale nie była lepsza, klepałam to bezmyślnie.. Odpowiedz Link Zgłoś
hosta_73 Re: Duolingo 17.08.23, 16:33 Memrise tez mi nie podeszło. Najlepszy dla mnie był eTutor. Odpowiedz Link Zgłoś
mebloscianka_dziadka_franka Re: Duolingo 17.08.23, 17:11 Ja też się wkręciłam, ale potem zauważyłam, że to jest bez sensu, bo nie uczysz się np. jak prawidłowo używać czasów w języku angielskim. W niektórych zdaniach czas jest wręcz błędnie użyty, w ogóle sporo błędów jest. A ponieważ angielski jednak trochę znam, więc to wyłapuję, ale jak bym miała się uczyć jakiegoś innego języka od podstaw, no to słabo. Poza tym zbyt monotonne są te lekcje. Odpowiedz Link Zgłoś
hana2 Re: Duolingo 17.08.23, 18:35 Próbuję uczyć się włoskiego, ale ciągle te same zadania dostaję i w kółko te same słówka powtarzam. Odpowiedz Link Zgłoś
brenya78 Re: Duolingo 18.08.23, 19:55 "Próbuję uczyć się włoskiego, ale ciągle te same zadania dostaję i w kółko te same słówka powtarzam." Ja tak miałam z duolingo właśnie. Po trzech dniach tłuczenia 6 tych samych słów, jakichs latających diamentach czy coś, fajerwerkach i innym głównie, bez żalu odinstalowałam. Odpowiedz Link Zgłoś
novembre Re: Duolingo 17.08.23, 18:54 Syn się na darmówce nauczył podstaw hiszpańskiego przed wakacjami. Ośmioletnia córa złapała trochę francuskiego (po angielsku, bo nie było dostępnej wersji polsko-francuskiej) )) Odpowiedz Link Zgłoś
natalyaxx Re: Duolingo 17.08.23, 19:27 To nie jest skuteczna metoda nauki języka i mówię to jako ex studentka filologii angielskiej i romańskiej To jest świetne narzędzie jeśli obok tego jesteś na kursie, studiach, sama z siebie przez tę apkę się języka nie nauczysz. Zapamiętasz słowa, zwroty, nawet zdania, ale nie będziesz umiała ich przekształcać ani nie będziesz umiała się swobodnie porozumiewać w danym języku, już nie wspomnę o akcencie. Odpowiedz Link Zgłoś
premeda Re: Duolingo 18.08.23, 19:42 A na czym tak ogólnie ta nauka polega? Przyznam, że jestem beztalencie językowe, a przydałoby się liznąć trochę języka, choćby żeby się w zwykłym życiu dogadać. Odpowiedz Link Zgłoś
nick_z_desperacji Re: Duolingo 18.08.23, 19:57 Na takie podstawy, jeśli masz mało czasu, polecam busuu. Lekcje są krótkie, gramatyka bardzo powoli i dyskretnie, a fajnie motywujące jest to, że możesz niektóre ćwiczenia wysłać napisane lub nagrane do społeczności i dostajesz uwagi od innych, zazwyczaj mega wspierające. A w zamian możesz dostać do sprawdzenia czyjeś pierwsze kroki z polskim Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Duolingo 18.08.23, 19:52 Fajna zabawka i tyle. Ale i tak lepsze to niż nic, jak ktoś nie może uczyc się inaczej. Odpowiedz Link Zgłoś
leyla76 Re: Duolingo 18.08.23, 21:29 Uczę sie francuskiego. Mam dokładnie 1044 dni strike. Ja lubię. Poczatki były troche nudne, ale obecnie jest ok. Mam wersje płatna , bo ktos z rodziny mnie dodał i powiem, ze nie narzekam😁 Wersja darmowa tez jest ok, ale niestety oglądasz reklamy , ale bardziej sie starasz, żeby serc nie tracić. Jak ktos chce bez reklam i bez utraty serc to można robić z przeglądarki, nie aplikacji lub po prostu na komputerze. 3 lata temu musiałam zdać test z francuskiego Fide aby otrzymać pozwolenie C na pobyt w Szwajcarii. Wtedy tez zaczęłam intensywnie Duolingo. Fide zdałam, a Duolingo robię nadal. No ale ja jestem otoczona francuskim wiec i tak pewnie łatwiej. Odpowiedz Link Zgłoś
me-lissa Re: Duolingo 19.08.23, 00:34 Córka lat 11 rok uczyła się japońskiego i faktycznie na wakacjach w Japonii w tym roku dogadywała się. Tzn o filozofii nie podyskutowała, ale w hotelach i restauracjach nie mieliśmy problemów. Ja uczę się niemieckiego i francuskiego ale to raczej w ramach odświeżenia, obydwa znam nieźle. Mam z tego fun więc ciągnę Odpowiedz Link Zgłoś