Dodaj do ulubionych

Planszówki

11.12.23, 15:07
Wiem, że było dużo wątków, ale głównie dotyczyły gier, w które można grać z dziećmi (i nie umrzeć z nudów).

Chodzi mi o gry dla osób dorosłych, choć nie muszą być tak skomplikowane, żeby trzeba doktoratu do zrozumienia instrukcji.

W innym wątku polecono mi Terraformację Marsa i Fasolki.
Oprócz tego Wsiąść do pociagu, które znam i jest lubiane, ale podobno mozna kupić inna wersję i jest "jak nowa".
Mam w planach Tajniaków na dwie osoby, bo nieraz jest problem ze skompletowaniem większej ekipy, mają taką na 4.
Mają Double, Carcasonne z dodatkami i nieśmiertelne Memory smile

I co jeszcze poleciłybyście?
Obserwuj wątek
    • berdebul Re: Planszówki 11.12.23, 15:11
      Sagrada. Rummikub. Scrabble.
      • andaba Re: Planszówki 11.12.23, 15:17
        O, Rummikuba też mają, wymazałam z pamięci, bo dla mnie jest równie fasynująca, jak grzybobranie w wersji sprzed 40 lat (jest to ukochana gra moich córek).

Scrabble ok, gdzie kupić, żey było po polsku i na poziomie?
        Ja jestem wierną klientką Świata Książki, a tam nie ma.
        • mama-ola Re: Planszówki 11.12.23, 16:11
          Scrabble imo to gra dla 2 osób, gram z mężem bardzo często, 1-2 razy w miesiącu - i tylko taki wariant mnie zajmuje. Gdy osób jest więcej, nudzę się podczas czekania, aż wszyscy przede mną się namyślą, i wkurzam w duchu za popsucie mi szyków. Do kitu z taką rozrywką.
          • andaba Re: Planszówki 11.12.23, 16:13
            Ale ja chcę właśnie dla 2 osób.
            • mama-ola Re: Planszówki 11.12.23, 16:19
              Aaa! No to scrabble jak najbardziej i Blokus też smile
            • taje Re: Planszówki 11.12.23, 16:20
              To Scrabble idealne. Możecie też grać w szachy smile
              • andaba Re: Planszówki 11.12.23, 16:21
                Ale chcę polską wersję. Gdzie taką kupić?
                Najlepiej jakby ta w empiku była po polsku, ale nie ma informacji.
                • taje Re: Planszówki 11.12.23, 16:26
                  Wpisujesz do google'a Scrabble wersja polska - pierwszy z brzegu wynik: www.empik.com/scrabble-original-gra-logiczna-mattel,p1079441716,zabawki-p
                  • taje Re: Planszówki 11.12.23, 16:32
                    Więcej:

gryplanszowe.pl/product-pol-2017-Scrabble-Original-wersja-polska.html
                    allegro.pl/oferta/gra-scrabble-original-wersja-polska-y9616-10002551425
                    shopping.mattel.com/pl-pl/products/scrabble-original-gra-slowna-y9616-pl-pl
                  • mama-ola Re: Planszówki 11.12.23, 16:32
                    taje napisała:

> Wpisujesz do google'a Scrabble wersja polska - pierwszy z brzegu wynik: www.empik.com/scrabble-original-gra-logiczna-mattel,p1079441716,zabawki-p
                    >

Jak przyblizysz zdjęcia tego, co zalinkowalaś, widać angielskie napisy na planszy.
                  • andaba Re: Planszówki 11.12.23, 16:33
                    To samo poniżej zalinkowałam.
                    Ale tk czarno na białym to tam nie ma, że po polsku, a zdjęcia są z angielską wersję (poza pierwszym).
                    • taje Re: Planszówki 11.12.23, 16:45
                      Z opinii wynika, że to wersja polska. No i z pierwszych zdjęć również.
                    • taje Re: Planszówki 11.12.23, 16:46
                      a w tym linku to jest wprost powiedziane w opisie gryplanszowe.pl/product-pol-2017-Scrabble-Original-wersja-polska.html
                      • andaba Re: Planszówki 11.12.23, 16:55
                        No tak, tylko drożej niż w empiku i trzeba jeszcze za wysyłkę dopłacić.
                        Wolałabym empik.
                • mama-ola Re: Planszówki 11.12.23, 16:31
                  Faktycznie dziwnie to wygląda. Gdy się przybliży zdjęcia, widać angielskie napisy oraz litery V czy Q. Lepiej obejrzeć osobiście. Będę dziś w empiku, mogę obejrzeć.
                  • andaba Re: Planszówki 11.12.23, 16:34
                    Bardzo Cię proszę, gdybyś mogła!
                    Nie mam możliwości przez kilka najbliższych dni jechać.
                    • mama-ola Re: Planszówki 11.12.23, 16:58
                      Są. Pudełko ma polskie litery i opisy. Jest zafoliowane, więc do środka nie zajrzę niestety. Ale wygląda na to, że są polskie smile
                      • andaba Re: Planszówki 11.12.23, 17:09
                        Bardzo dziękuję!
                        • mama-ola Re: Planszówki 11.12.23, 17:20
                          Drobiazg
    • leosia-wspaniala Re: Planszówki 11.12.23, 15:17
      Splendor jest prosty i dość powszechnie lubiany, podobnie jak 7 cudów świata (jest wersja zwykła i dla 2 osób), Londyn, Osadnicy: Narodziny Imperium, Puerto Rico.
    • bywalec.hoteli Re: Planszówki 11.12.23, 15:24
      warcaby smile
    • taje Re: Planszówki 11.12.23, 15:25
      Eksplodujące kotki
      • taje Re: Planszówki 11.12.23, 15:26
        A, jeśli tylko dla dorosłych, to cofam. Eksplodujące kotki to idealne dla dorosłych grających razem z dziećmi.
        • wzosia Re: Planszówki 11.12.23, 15:33
          Chyba, że kupisz wersję 18+. Wtedy eksplodujące kotki są dla dorosłych.
          Munchkin ma milion wersji. Warto zacząć od podstawowej.
          Kanagawa 2-4 osoby
          Tylko dla 2 osób:
          Paris
          Patchwork
          Botanik

• andaba Re: Planszówki 11.12.23, 16:43
            Ups, właśnie też wypatrzyłam te kotki w takiej wersji:

www.swiatksiazki.pl/eksplodujace-kotki-koci-zlodziejaszek-7039120-zabawki.html
            Mówicie, że nie bardzo dla dorosłych?
            Nawet, jak koty lubią?
            • taje Re: Planszówki 11.12.23, 17:20
              Jeśli ktoś koty lubi to i kocią grzechotka dla niemowlaka się pobawi wink Ja akurat eksplodujące kotki lubię (nawet te nie dla dorosłych), ale biorę poprawkę na to, że inni dorośli mogą mieć bardziej wysublimowane potrzeby.
    • paszczakowna1 Re: Planszówki 11.12.23, 15:33
      Potwierdzam Terraformację Marsa (w wersji podstawowej+Preludia) i Scrabble - mają niski próg wejścia, a są na tyle taktyczne, że długo są interesujące. Możesz zobaczyć Agricolę lub jakieś jej mutacje (Pola Arle, Kawernę), ale to lepiej najpierw pożyczyć, bo nie każdemu pasują, a są dość drogie.
    • jkl13 Re: Planszówki 11.12.23, 15:36
      Osadnicy w Catanu.
    • anilorak174 Re: Planszówki 11.12.23, 15:38
      Mogę jeszcze dorzucić
      Epoka kamienia
      Wesołe krówki
    • andaba Re: Planszówki 11.12.23, 16:01
      Powiedzcie mi, dlaczego w opisie scrabble w Empiku nie ma informacji, czy to po polsku?
      Przecież to chyba kluczowa informacja.
      Na zdjęciu pudełka niby jest po polsku, na kolejnych po angielsku.

www.empik.com/scrabble-original-gra-logiczna-mattel,p1079441716,zabawki-p#ReviewsBox
    • mama-ola Re: Planszówki 11.12.23, 16:06
      Fajne jest "Nie do pary", gra do pogadania o sobie. Łączy się obrazki w pary, a potem rozmawia o tym, co kto skojarzył i dlaczego tak. Grałam w towarzystwie 40+, 50+ i z dziećmi - wszyscy lubili, nikt się nie męczył.
      Dość często chodził u nas "Blokus", ale to cieszy osoby, które są w tym dobre, tym słabszym szybko przestaje się chcieć.
      "Sherlock".
      • kurt.wallander Re: Planszówki 11.12.23, 23:33
        Dodam, że istnieje tez Blokus Duo, specjalnie dla dwóch osób.
        • mama-ola Re: Planszówki 12.12.23, 07:03
          No tak, pewnie tak, ale zwykły można zmodyfikować, np. zmniejszyć mu planszę lub grać dwoma kolorami na osobę.
    • mama-ola Re: Planszówki 11.12.23, 16:08
      Zapomniałam o "Splendorze", lubię bardzo, aż mi się właśnie zachciało zagrać smile "Splendor" ma długą instrukcję, ale nie trzeba doktoratu do jej zrozumienia.
    • pierwszykot Re: Planszówki 11.12.23, 17:00
      Dominion można grać w 2 osoby nawet, osadnicy z catanu, splendor
    • asia_i_p Re: Planszówki 11.12.23, 17:24
      Ja się nadal trzymam Roju. Z tym że to jest gra dwuoosobowa.
    • kurt.wallander Re: Planszówki 11.12.23, 23:34
      Catan i Dixit, ale fajniej gra się w więcej osób niż dwie.
    • kolorko Re: Planszówki 12.12.23, 08:16
      Nie mam czasu czytać odpowiedzi, więc mogę się z kimś zdublowacsmile
      Jeśli nie mają jeszcze Dixitu, to polecam gorąco. Oprócz tego Blokus( my mamy na 2 i na 4 osoby) i Scrabble.
      Ludzie bardzo chwalą Splendor, i kupiłam kiedyś, ale nie miałam czasu zagrać, może w te święta?smile
    • maly_fiolek Re: Planszówki 12.12.23, 08:23
      1. Wirus
      2. Zombie Site
      3. Splendor (Marvel dla młodszych smile,
      4. Wykreślanki np. trails of Tucana
      5. The Mind - Talia kart z numerami od 1 do 100
    • biala_ladecka Re: Planszówki 12.12.23, 08:43
      U nas rummikub i uno są w ciągłym użyciu i jeżdżą z nami wszędzie.
      Często młoda (prawie dorosła) wyciąga słońce i księżyc. Grywamy też w makao. Rzadziej w splendor, bo tu konwencja się dość szybko wyczerpuje.
    • danaide2.0 Re: Planszówki 12.12.23, 13:16
      Wszystkie poniższe gry są dobre dla dwojga. Nie wiem, czy są dla dzieci, czy dla dorosłych, każda gra od 6-10 lat+ jest nieszczególnie mózgożerną grą dla dorosłych

Z gier specjalnie dla dwojga na pewno świetne są Patchwork (układanie kocyka ze ścinków) i Pojedynek (7 cudów świata w wersji na 2 - budowanie cywilizacji). Świetne recenzje ma Jaipur, ale na razie nic więcej nie powiem, bo dopiero kupiłam. Dwuosobowa jest klasyka: Othello, Backgammon.
      Poza tym:
      Do Wsiąść do pociągu Europa polecam dodatek Europa 1912. Różne wersje mają różnych adresatów.
      Seria Naszej Księgarni - Sen, Smoki, Sowy, Koty itp. Niedrogie karcianki, prościutkie i piękne.
      Z logicznych - Azul (możecie zacząć od pierwszej wersji, pierwsza jest też w wydaniu specjalnym - czekoladkowym), Sagrada.
      Z detektywistycznych: kooperacyjny Lisek Urwisek (ok, to dla dzieci, ale zawsze polecam), Cienie Amsterdam (właśnie na 2 jest super, jeden detektyw, jeden oficer prowadzący, aplikacja do tego nie jest potrzebna), Mr Jack też ciekawy.
      Ze zwierzęcych - Fauna.
      Z naszych nowości - "Czaszki z Sedlec", prościutka, ale fajna karcianka oraz "Kaskadia" - tworzenie habitatów dla zwierząt, punkty są liczone za habitaty zawsze tak samo, a za zwierzęta - wedle zadań z losowych 5 kart, jak w Sagradzie.
      Lubię też "Chatkę z piernika".
      • andaba Re: Planszówki 12.12.23, 14:18
        Tej Europy 1912 nigdzie nie ma sad
        • danaide2.0 Re: Planszówki 12.12.23, 14:44
          Jest kilka sztuk na allegro.
    • klaramara33 Re: Planszówki 12.12.23, 14:52
      Totem, Rój, Londyn, Pathfinder, Epoka kamienna
      • klaramara33 Re: Planszówki 12.12.23, 16:15
        Jeszcze Arnak-b.lubię,zaginiona wyspa.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka