Dodaj do ulubionych

Znowu Zara

14.12.23, 15:48
Nie wiem, czy dyrektorzy artystyczni i marketingowi w Zarze mają jakieś ciągoty w stronę sztuki współczesnej, ale chyba minęli się z powołaniem. Strona internetowa Zary jest straszna juz od dawna, modelki w dziwnych, nienaturalnych i powykręcanych pozach, NIE prezentujące ubrań (bo ich nie widać, ew. wyglądają jak szmaty wyciągnięte losowo z kontenera). Do tego teraz bardzo dziwna kampania reklamowa:
Wpadka Zary

Albo im średnio zależy na prezentacji ubrań jako takich, albo zdecydowanie nie jestem ich targetem.
Co sądzicie o Zarze? Przemawia do Was ich marketing?
Obserwuj wątek
    • melisananosferatu Re: Znowu Zara 14.12.23, 15:50
      Straszne wykorzystywanie smierci Palestynczykow zeby sprzedac wiecej szmat. Mialam zamowic corce sukienke (wiem, ze to fast fashion ale sliczna jest) ale predzej mi reka uschnie niz to zrobie.
      • kk345 Re: Znowu Zara 14.12.23, 15:56
        Czekaj, ale widziałaś tę reklamę? Bo mnie nawet po wprowadzeniu kiry te manekiny kojarzą się tak remontowo, szczególnie w kontekście styropianu, drabiny i wiertarki w tle. Jakim cudem ktoś skojarzył to z Gazą???
        • borsuczyca.klusek Re: Znowu Zara 14.12.23, 16:03
          Moje skojarzenie też poszło w stronę remontu i przeprowadzki. Żadnej wojny się tam nie umiem dopatrzeć.
          • melisananosferatu Re: Znowu Zara 14.12.23, 16:27
            Byc moze za duzo ogladalam zdjec i filmikow z Gazy i dlatego od razu skojarzylo mi sie to z matka tulaca martwe dziecko owiniete w taki bialy material.
            • madami Re: Znowu Zara 14.12.23, 16:32
              Przecież to remont, no ewidentnie remont, odnowienie. Nawiązania do wojny i ofiar nijak nie widzę
              • melisananosferatu Re: Znowu Zara 14.12.23, 16:38
                Umowmy sie, ze kazda z nas widzi cos innego i tak to zostawmy .
                • madami Re: Znowu Zara 14.12.23, 16:51
                  Z tym, że niektórzy widzą co chcą widzieć wink
                  • melisananosferatu Re: Znowu Zara 14.12.23, 16:59
                    Spoko. Mala strata dla Zary.
                  • kk345 Re: Znowu Zara 14.12.23, 17:00
                    A przy okazji pławią się w miłym poczuciu, że są bardziej wrażliwi niż reszta nieczułego świata...
                    • melisananosferatu Re: Znowu Zara 14.12.23, 17:56
                      To nie o mnie bo ja wam niczego nie zarzucam a wrecz pisze,ze nie musicie miec tych samych skojarzen. Widzisz we mnie to, czego nie masmile
                      • kk345 Re: Znowu Zara 14.12.23, 18:01
                        > ja wam niczego nie zarzucam
                        Nie piszę, że narzucasz, piszę, że się pławisz. Jednoosobowo.

>wrecz pisze,ze nie musicie
                        To rzeczywiście wielkoduszne!

>Widzisz we mnie to, czego nie ma
                        Identycznie, jak ty w reklamie Zary.
                        • melisananosferatu Re: Znowu Zara 14.12.23, 18:15
                          Nie wiem gdzie ty widzisz plawienie ale to juz twoj problem.
                        • melisananosferatu Re: Znowu Zara 14.12.23, 18:17
                          Whatever, nie chce mi sie dzis wdawac w pyskowki bo najwyrazniej zechcialas sie niefajnie p...dolic.
                          • kk345 Re: Znowu Zara 14.12.23, 18:26
                            melisananosferatu napisała:

> Whatever, nie chce mi sie dzis wdawac w pyskowki bo najwyrazniej zechcialas si
                            > e niefajnie p...dolic.

Serio? To ja piszę wyżej "Straszne wykorzystywanie smierci Palestynczykow zeby sprzedac wiecej szmat", mimo, że to ewidentne kłamstwo? Zagalopowałaś się w (nie)słusznym oburzeniu i nie umiesz się wycofać z klasą, przyznać do błędnej oceny, tylko brniesz w dyrdymały o "różnej wrażliwości". A to, że fakty nie pasują do chochoła, którego stworzyłaś, to tym gorzej dla faktów, prawda?
                            • melisananosferatu Re: Znowu Zara 14.12.23, 18:36
                              Deneewujesz sie jakbys wlasnymi rekoma te kampanie robila. Niepotrzebnie bo ja do ciebie swojego 'oburzenia' nie kieruje. Zreszta, najwyrazniej nie jestem w swej ocenie osamotniona:
                              www.google.com/amp/s/amp.theguardian.com/fashion/2023/dec/12/zara-pulls-uk-ad-campaign-images-gaza
                              • kk345 Re: Znowu Zara 14.12.23, 18:39
                                Spoko, lincz internetowy na Zarze to doskonałe zajęcie na czwartkowy wieczór, nie dziwię się, ze nie oparłaś się pokusie dołączenia. A ze Zara postanowiła się wycofać- jasne, z linczujacymi się nie dyskutuje, bo oni nie reagują na fakty, tylko zasłaniają sie swoją wyższą wrażliwością, wiec nie muszą mówić prawdy.
                                EOT.
                                • melisananosferatu Re: Znowu Zara 14.12.23, 18:46
                                  Polecam sprawdzenie definicji slowa 'lincz'. Widze, ze trafilam w czuly punkt. Jesli ty lub ktos z twojej rodziny pracuje w Zarze to bardzo przepraszam.
                                  EOT
                                • homohominilupus Re: Znowu Zara 14.12.23, 20:13
                                  kk345 napisała:

> Spoko, lincz internetowy na Zarze to doskonałe zajęcie na czwartkowy wieczór, n
                                  > ie dziwię się, ze nie oparłaś się pokusie dołączenia. A ze Zara postanowiła si
                                  > ę wycofać- jasne, z linczujacymi się nie dyskutuje, bo oni nie reagują na fakty
                                  > , tylko zasłaniają sie swoją wyższą wrażliwością, wiec nie muszą mówić prawdy.
                                  >
                                  No co ty kk nie powiesz? Całkiem niedawno brałaś udział w linczu czy tam kamieniowaniu w moim wątku więc o linczu internetowym wiesz całkiem sporo. Doswiadczonaś w boju.
              • muszebosieudusze Re: Znowu Zara 14.12.23, 16:54
                Bo nie było, takie zdjęcia się przecież robi miesiące wcześniej. Raczej teraz ludzie sobie dopisują skojarzenia bo najpierw widzieli zdjęcia z Gazy.
                • melisananosferatu Re: Znowu Zara 14.12.23, 17:00
                  Przypominam, ze zdjecia robiono we wrzesniu.
                  • muszebosieudusze Re: Znowu Zara 14.12.23, 17:08
                    No, a atak był w październiku.
                    A kampania reklamowa była przygotowywana duuużo wcześniej.
                  • kk345 Re: Znowu Zara 14.12.23, 18:03

> Przypominam, ze zdjecia robiono we wrzesniu.

Czyli miesiąc przed atakiem Hamasu. Prorocza ta kampania.
        • melisananosferatu Re: Znowu Zara 14.12.23, 16:23
          Widzialam. Moze za duzo ogladam relacji z Gazy ale te biale manekiny skojarzyly mi sie od razu ze zdjeciami zabitych dzieci owinietymi w podobny bialy material.
          • kk345 Re: Znowu Zara 14.12.23, 16:28
            Po tej pierwszej scenie z drabiną i wiertarką twoje skojarzenia poszły właśnie w stronę Gazy???
            Dla mnie to typowa ilustracja frazy "jak się chce psa uderzyć, to kij się znajdzie". Tu się właśnie znalazł.
            • melisananosferatu Re: Znowu Zara 14.12.23, 16:31
              Ja obejrzalam wiecej zdjec z tej kampanii. A do Zary do tej pory nic nie mialam, mam pare ubran i ja i corka wiec na zadnego 'psa' nie polowalam.
        • vivi86 Re: Znowu Zara 14.12.23, 23:11
          Też jestem ciekawa. No ni hu-hu.
      • azalee Re: Znowu Zara 14.12.23, 16:01
        „Kampania, która powstała w lipcu, a którą sfotografowano we wrześniu, prezentuje serię zdjęć niedokończonych manekinów w pracowni rzeźbiarskiej, a ich jedynym celem było ukazanie rzemieślniczych wyrobów w czysto artystycznym kontekście”

Niektorzy polityke widza wszedzie, i nie przegapia zadnej okazji zeby sie poczuc urazonym.
        • melisananosferatu Re: Znowu Zara 14.12.23, 16:26
          Ludzie maja rozny rodzaj wrazliwosci i patrzenia na swiat. Co do czucia sie urazonym- nie pisalam pelnych oburzenia maili do Zary tylko nie kupie sukienki za 50 eu, ktore wplace na MSF wiec na cos dobrego sie moj 'oburz' przyda.
          • azalee Re: Znowu Zara 14.12.23, 18:31

> Ludzie maja rozny rodzaj wrazliwosci i patrzenia na swiat.

Jaki to rodzaj wrazliwosci widziec cos czego nie ma?
            • melisananosferatu Re: Znowu Zara 14.12.23, 18:39
              Dla ciebie nie ma, dla mnie i dla wielu innych (bo chyba nie sadzisz, ze Zara wycofala sie z tej kampanii bo nosferatu z forum emama uwaza, ze te zdjecia sie jej kojarza z wiadomymi widokami).
              • azalee Re: Znowu Zara 14.12.23, 18:44
                To, ze marka postanowila wycofac kampanie zamiast kopac sie z koniem i udowadniac niewinnosc, nie jest akurat niczym zaskakujacym. Ciezko wygrac z ludzmi, ktorzy co prawda wiedza, ze tego tam nie ma, ale i tak czuja sie tym oburzeni.
                Wszelkie logiczne argumenty odpadaja na starcie, taniej i szybciej jest zrobic inna kampanie.
                • ritual2019 Re: Znowu Zara 14.12.23, 18:47
                  azalee napisał(a):

> To, ze marka postanowila wycofac kampanie zamiast kopac sie z koniem i udowadni
                  > ac niewinnosc, nie jest akurat niczym zaskakujacym. Ciezko wygrac z ludzmi, kto
                  > rzy co prawda wiedza, ze tego tam nie ma, ale i tak czuja sie tym obu
                  > rzeni
                  .
                  > Wszelkie logiczne argumenty odpadaja na starcie, taniej i szybciej jest zrobic
                  > inna kampanie.

Dokladnie tak.
                • melisananosferatu Re: Znowu Zara 14.12.23, 18:50
                  Nie. Marka nie musiala niczego wycofywac jesli byla pewna swoich racji. Nie takie kampanie szalaly np stare ale wciaz mocne kampanie Benettona, ktore nadal niektorych szokuja. Ale, jak juz pisalam wyzej, nie chce mi sie dzis bawic w pyskowki.
                  • azalee Re: Znowu Zara 14.12.23, 19:01
                    To, ze ktos ma inne zdanie i argumenty nie oznacza ze sie bawi w pyskowki, na tym polega dyskusja.
                    Kampanie Benettona to zupelnie inny przypadek, one byly tworzone po to zeby szokowac i oburzac.
                    Kampania Zary zupelnie nie. Sama napisalas, ze zostala nakrecona we wrzesniu (a wymyslona jeszcze wczesniej). Nie przeszkadza ci to jednak pisac : "Straszne wykorzystywanie smierci Palestynczykow zeby sprzedac wiecej szmat".
                    W swiecie logicznych dyskusji wystarczyloby porownanie dat, zeby stwierdzic ze to jest zwyczajne klamstwo. Niestety w dzisiejszym internecie logika rzadko pozwala wygrac w zderzeniu z "wrazliwoscia".
                    • kk345 Re: Znowu Zara 14.12.23, 19:14
                      100/100
                    • melisananosferatu Re: Znowu Zara 14.12.23, 19:21
                      Ja spokojnie pisze, ze takie wlasnie mam skojarzenia powodowane tym, ze sporo ogladalam materialow z Gazy a w odpowiedzi dostaje bardzo negatywnie naladowane stwierdzenia, ze 'plawie sie' jakbym tutaj ktorejkolwiek z was cokolwiek narzucala. To raczej slaba platforma do wymiany argumentow i dyskusji.
                    • melisananosferatu Re: Znowu Zara 14.12.23, 19:27
                      Zauwaz, ze dziewczyny wyzej pisza, ze w zdjeciach widza remont i ja nie spiesze sie zeby je wysmiac czy obrazic bo uwazam, ze kazdy ma prawo do wlasnej interpretacji tych zdjec. Rozumiem, ze mnie to nie dotyczy. Coz, bywa.
                      • azalee Re: Znowu Zara 14.12.23, 19:36
                        Ale widzisz roznice miedzy stwierdzeniem : widze tam remont a stwierdzeniem : widze tam straszne wykorzystywanie smierci Palestynczykow zeby sprzedac wiecej szmat ?
                        Mozesz widziec w tych zdjeciach co tylko chcesz, moze cie to zniechecic do marki i do zakupow u nich, ale rzucanie calkiem powaznych i klamliwych zarzutow jest zupelnie nie w porzadku. Wiesz, ze kampania nic wspolnego z Palestynczykami nie ma, ale mimo tego nie wycofujesz swoich slow, a wrecz przeciwnie, argumentujesz, ze skoro marka sie wycofala to cos jest na rzeczy. Mimo ze wedlug wszelkiej logiki nie jest to mozliwe.
                        Dlatego dostajesz negatywne reakcje.
                        • melisananosferatu Re: Znowu Zara 14.12.23, 19:45
                          Nie. Marka sie wycofala bo sporej grupie klientow te zdjecia skojarzyly sie podobnie tak, jak mnie. I nie, nie moge widziec w tych zdjeciach, czego chce bo sama piszesz, ze widze to, czego nie ma (czyli twoje skojarzenia sa ok, moje nie). A negatywne reakcje dostaje bo nie wiedziec czemu akurat moje zdanie w tej dyskusji na bank zaszkodzi marce a w ogole to ja tu uprawiam 'lincz'.
                          • ritual2019 Re: Znowu Zara 14.12.23, 19:50
                            Jak sporej? W uk 110 skarg zapewne 100% od nawiedzonych wyznawcow wiadomej wiary. Nie wiem co trzeba miec w glowie zeby to sie z Gaza skojarzylo.
                            • melisananosferatu Re: Znowu Zara 14.12.23, 19:53
                              O! Zadnych maili nigdzie nie pisalam ale to milo dowiedziec sie, ze wyznaje islam😀
                            • melisananosferatu Re: Znowu Zara 14.12.23, 19:55
                              I nie wiedzialam tez, ze mozna wycofac sie z kampanii, ktora pewnie kosztowala sporo bo 100 osob cos zobaczylo. To w sumie mile z ich strony.
                              • muszebosieudusze Re: Znowu Zara 14.12.23, 19:57

> I nie wiedzialam tez, ze mozna wycofac sie z kampanii, ktora pewnie kosztowala
                                > sporo bo 100 osob cos zobaczylo. To w sumie mile z ich strony.

Liczy się potencjalne koszty wycofania się lub niewycofania się. Najwidoczniej im wyszło, że mniejszym ryzykiem jest wycofanie się niż tłumaczenie, że nie są wielbłądami.
                              • leosia-wspaniala Re: Znowu Zara 15.12.23, 08:08
                                No widzisz, mało wiesz o reklamie, a się dziwisz. I zanim mi napiszesz, że to pewnie ja wymyśliłam te kampanie, to podkreślę, że Zary nie lubie, a kampania mi się nie podoba. Jednak odpaliłaś się w tym wątku jak ci, co Maryję widzieli na drzewie.
                          • azalee Re: Znowu Zara 14.12.23, 19:58
                            No wiec powtorze :
                            Ale widzisz roznice miedzy stwierdzeniem : widze tam remont a stwierdzeniem : widze tam straszne wykorzystywanie smierci Palestynczykow zeby sprzedac wiecej szmat ?
                            Nie napisalas z czym tobie sie zdjecia kojarza, tylko ocenilas intencje marki, wiedzac ze takich intencji byc nie moglo. Nie wierze ze tego nie widzisz.
                            Nizej ktos napisal, ze jej kojarzy sie z cialem owinietym w calun i budzi skojarzenia ze zdjeciami z Palestyny. To jest OK bo nie jest wartosciujace i nie rzuca klamliwych insynuacji co do uczciwosci i moralnosci marki.
                        • melisananosferatu Re: Znowu Zara 14.12.23, 19:49
                          Ale spoko, biore na klate, ze jest jedyna, sluszna interpretacja tych zdjec i moja jest ta zla. Przepraszam najmocniej, mylilam sie a Zara nie miala zadnych zlych intencji. Prosze pisac na gazetowy jesli ktoras z moich interlokutorek uwaza, ze naruszylam jej dobra osobiste lub/i chcialaby mnie pozwac za klamstwa kierowane w strone marki.
                          • azalee Re: Znowu Zara 14.12.23, 20:00

> Przepraszam najmocniej, mylilam sie a Zara nie miala zadnych zlych intencji.

Jakie to zle intencje miala zara wymyslajac te kampanie w lipcu i krecac ja we wrzesniu?
                            • melisananosferatu Re: Znowu Zara 14.12.23, 21:06
                              No przeciez napisalam, ze intencje nie byly zle.
                              • azalee Re: Znowu Zara 14.12.23, 21:58
                                Z braku sensownych argumentów uciekłaś w sarkazm i absurd. Wolisz to niż przyznać że przesadziłaś.
                                Szkoda.
                                • melisananosferatu Re: Znowu Zara 14.12.23, 22:16
                                  Dobrze. Przesadzilam w swoim pierwszym wpisie. Jednak uwazam, ze to, w jaki sposob prowadzi sie tu ze mna dyskusje jest bardzo niefajne. Bardzo.
                  • muszebosieudusze Re: Znowu Zara 14.12.23, 19:52

> Nie. Marka nie musiala niczego wycofywac jesli byla pewna swoich racji.

Nie robisz w reklamie, prawda?

> Nie tak
                    > ie kampanie szalaly np stare ale wciaz mocne kampanie Benettona, ktore nadal ni
                    > ektorych szokuja. Ale, jak juz pisalam wyzej, nie chce mi sie dzis bawic w pysk
                    > owki.

Nie. Kampanie Benettona od początku były założone jako prowokacje, ludzie ich oczekiwali, a oni wpisywali ewentualne problemy (jak kampania z Benedyktem) w koszta, bo szum medialny im to zwracał z nawiązką.
                  • leosia-wspaniala Re: Znowu Zara 15.12.23, 07:56
                    >Nie. Marka nie musiala niczego wycofywac jesli byla pewna swoich racji.

Słodki jeżu anaszpanie, przecież marketing nie polega na udowadnianiu swoich "racji", bo to nie dysputa uniwersytecka. Marketing ma sprzedawać, z racją czy bez racji.
                  • m_incubo Re: Znowu Zara 15.12.23, 18:29
                    Oczywiście, że jedyną reakcją w takich sytuacjach jest wyrażenie ubolewania czy czegoś w tym stylu i wycofanie produktu/kampanii.
                    Nikt się nie kopie z koniem, po prostu.
                    Też jestem ciekawa tej innej wrażliwości.
                    Niektórzy są tak wrażliwi, że im się wszystko z du.pą kojarzy, to chyba podobny poziom wrażliwości.
              • muszebosieudusze Re: Znowu Zara 14.12.23, 19:49

> Dla ciebie nie ma, dla mnie i dla wielu innych (bo chyba nie sadzisz, ze Zara w
                > ycofala sie z tej kampanii bo nosferatu z forum emama uwaza, ze te zdjecia sie
                > jej kojarza z wiadomymi widokami).

Ależ dokładnie dlatego się wycofała. To znaczy nie ze względu konkretnie na Nosferatu tylko na to, że u niektórych to budzi takie skojarzenia, które ni były zamierzone i by w ogóle nie powstały gdyby nie ta wojna.
                Podobnie było w 2001, gdzie wycofywano wszelkie skojarzenia z lotem i samolotami z przeróżnych kampanii, choć w zasadzie były całkiem neutralne, bo ale dla wielu ludzi zaczęły stanowić trigger.
          • leosia-wspaniala Re: Znowu Zara 15.12.23, 08:00
            >Ludzie maja rozny rodzaj wrazliwosci i patrzenia na swiat.

Prawda. Np. kuratorka Nowak czy inni polscy "katolicy", którzy doszukują się szatana w wegańskiej kiełbasie albo tęczy. Albo są urazeni rysunkami dzieci na chodniku.
        • kira_03 Re: Znowu Zara 14.12.23, 16:30
          Ależ czytałam. Nie pisałam o konkretnych skojarzeniach, czy to z remontem, czy to z wojna. Po prostu - nie moja estetyka, a i z ubraniami niewiele ma wspólnego oprócz marki, która wypuściła tę reklamę.
      • bei Re: Znowu Zara 14.12.23, 17:18
        reklama powstała we wrześniu, mi kojarzy się remontowo.
      • login.na.raz Re: Znowu Zara 14.12.23, 18:14
        Ja tam nie mam żadnych skojarzeń z Gazą. Nie wiem, ktoś chyba na siłę chciał zabłysnać wysuwając takie porownania
        • kk345 Re: Znowu Zara 14.12.23, 19:18
          >ktoś chyba na siłę chciał zabłysnać
          W tym wątku działa ten sam mechanizm big_grin
      • leosia-wspaniala Re: Znowu Zara 15.12.23, 07:49
        >Mialam zamowic corce sukienke (wiem, ze to fast fashion ale sliczna jest)

Naprawdę poczułaś potrzebę wytłumaczenia się z chęci kupienia sukienki córce? Zwłaszcza tak dość głupio (bo śliczna)? Jakby inni korzystali z sieciowek niczym zombie, a tylko Ty tak wyjątkowo, bo coś jest śliczne.
    • laura.palmer Re: Znowu Zara 14.12.23, 15:54
      Zdecydowanie odrzuca, nie kupuję tam, bo odrzuca mnie prezentacja ubrań w sklepie internetowym. Dziś, w drodze szczególnego wyjątku, zmusiłam się do wejścia i zakupu prezentu w Zara Home, tylko i wyłącznie dlatego, że w żadnym innym sklepie nie było tego, czego szukałam. W Zara Home unosi się tak intensywny zapach jakichś perfum czy zapachu do domu, że nie jestem w stanie wytrzymać tam dłużej, niż 5 minut. Zastanawiam się, czy oni tam zatrudniają ludzi z pocovidową utratą węchu, bo nie wierzę że zdrowy człowiek z nieupośledzonym węchem jest w stanie wytrzymać tam 10-godzinną zmianę. Tam pachnie mocniej, niż w perfumeriach. 😅
    • ritual2019 Re: Znowu Zara 14.12.23, 15:56
      To wzbudziło skojarzenia z ofiarami cywilnymi walk w Strefie Gazy i sposobem pochówku w świecie muzułmańskim.

Co niektorym niezle wali w dekiel.
      Ja akurat lubie Zare, lubie ich prezentacje ubran wlasnie. Nieco nietypowa ale fajna.
    • szarmszejk123 Re: Znowu Zara 14.12.23, 15:59
      Nigdy tam nic nie kupiłam. Robiłam podchody wiele razy, ale online nie potrafię, bo modelki powykręcane tak, że ciucha nie widać a stacjonarnie mnie się to wszystko wydaje okropnie szmatławe.
      Ale inni się tam ubierają i wyglądają dobrze, więc to coś ze mną chyba:p
      • chlodne_dlonie Re: Znowu Zara 14.12.23, 17:00
        Kiedyś kupowałam sporo, tak sobie, jak i dla córki, gdy była dziewczynką.
        Potem zaliczyłam sporą wtopę z zakupem, a właściwie sklep dał ciała przy reklamacji zakupionej u nich zimowej kurtki z wełnianego (chyba 50 %) materiału - po pierwszych kilku założeniach posiadała wyraźne ślady zmechacenia od torebki (!), więc zareklamowałam jako rzecz kiepskiej jakości. Reklamację, co prawda, uznano, ale jako że nie miałam paragonu (pech, bo zazwyczaj trzymam takie paragony) a do tego zakupu dokonałam gotówką (pech jeszcze większy, jak się miało okazać..), to zwrócono mi równowartość tej kurtki po drugiej (!!) przecenie, czyli jakieś 40 % tego, co zapłaciłam kupując ją na jesieni w pełnej cenie uncertain
        Od tamtej pory nie kupiłam już u nich nic większego, tylko raz czy drugi coś z basic'ów, dopiero na sezonowych przecenach. Sami chcieli uncertain
        • ritual2019 Re: Znowu Zara 14.12.23, 17:15
          Jednak, placac gorowka i nie majac paragonu to troche slabo, wielu ludzi moglby tak robic przeciez. Troche trudno miec pretensje.
          • kira_03 Re: Znowu Zara 14.12.23, 21:18
            Ale z drugiej strony nie oddała kurtki, bo się rozmyśliła, tylko rzecz była bardzo słabej jakości.
      • hanusinamama Re: Znowu Zara 15.12.23, 13:58
        Kiedyś mieli zupełnie inną jakośc tych ubrań. I rozmiarówka była jedna. teraz 3 pary spodni, kazde mają inną rozmiarówkę (szyte w innych tanich fabrykach).
        Czasami młoda coś tam sobie kupi ale musimy iść do sklepu.
        Ubran na tych cudacznych zdjęciach w sklepiej online nie widać za bardzo
    • mysiulek08 Re: Znowu Zara 14.12.23, 16:18
      team artystyczny zary jest, khmm, jakby oderwany od rzeczywistosci, maja wizje i sie ich trzymaja
    • shellyanna Re: Znowu Zara 14.12.23, 16:19
      Lubię, bo mogę kupować online w ciemno i każda kiecka jest jak na mnie szyta. No może mini maja ciut za krótkie na mnie.
      Do tego jest niedroga, ma krótkie serie.
      Modelki zwykle powykręcane, ale przez lata nauczyłam się widzieć ciuchy mimo tych póz.
      • shellyanna Re: Znowu Zara 14.12.23, 16:20
        I ich dżinsy lubię.
        • lucadimontezemolo Re: Znowu Zara 14.12.23, 18:02
          Chyba 90% moich dzinsów jest z zary, ja dżinsów mam sporo.
      • black_magic_women Re: Znowu Zara 14.12.23, 22:36
        I te ubrania potrafią być naprawdę oryginalne i wcale nie takiej złej jakości, prawda?
    • afro.ninja Re: Znowu Zara 14.12.23, 16:22
      Zara to zwykly sklep z ciuchami, nie wiem kto ogląda ich kampanie?! Siedemnastolatki, dwudziestolatki?
      Może 20 lat temu to było coś nowego, teraz to taki przemysłowy sklep odzieżowy.
    • snakelilith Re: Znowu Zara 14.12.23, 16:31
      Ja tam ciuch Zary uważam za tak mało atrakcyjne, że nawet nie interesują mnie ich prezentacje, czy kampanie reklamowe. Ale jak najbardziej marka może być zdania, że chce przemawiać do pewnej niszy klientów, a inni ich nie interesują. Ci co robią dla wszystkich, nie robią zwykle dla nikogo i w razie problemów nie mają grupy wiernych fanów, którzy kupią tam z przekonania i nawet wtedy, gdy mieli wydać swój ostatni grosz. Więc abolutnie mnie coś takiego nie dziwi.
      • kira_03 Re: Znowu Zara 14.12.23, 17:02
        Nie, no spoko, może byc taka stylistyka i taka myśl artystyczna, trafiająca pod konkretny target.
        Tylko jak kupić ubranie online patrząc na zdjęcie, gdzie ubrania kompletnie nie widać, bo zasłaniają je powyginane kończyny modelki? Nie żebym była wierną klientka, po prostu zafrapowała mnie bardzo niepraktyczna witryna sklepu online.
        • muszebosieudusze Re: Znowu Zara 14.12.23, 17:06
          Może tu chodzi o to żebyś stwierdziła że online się nie da i musisz iść do sklepu. ALbo, że zamówisz i najwyżej zwrócisz (a szansa jest, że zapomnisz zwrócić).
        • ritual2019 Re: Znowu Zara 14.12.23, 17:10
          www.zara.com/uk/en/fitted-gathered-dress-p05644851.html?v1=299123140&v2=2290847

Jedna z wielu sukienek (jako przyklad) widac sukienke, jak sie uklada itd, widac tez sukienke bez modelki z przod, tyl oraz zblizenie. W czym problem. Niektore maja nienaturalne pozy ale w nich tez widac czesto jak sie ubranie uklada, zachowuje. Wiele marek prezentuje ubrania na modelkach w najlepszych ujeciach, czesto nie pokazujac boku, przodu itd. Potem sie okazuje ze w rzeczywistosci odbiega mocno od tego co na zdjeciu.
          • muszebosieudusze Re: Znowu Zara 14.12.23, 17:13
            ritual2019 napisał(a):

> www.zara.com/uk/en/fitted-gathered-dress-p05644851.html?v1=299123140&v2=2290847
            >
            > Jedna z wielu sukienek (jako przyklad) widac sukienke, jak sie uklada itd

No właśnie nie. Wygląda jak "żeby nie było widać że tu wisi a tu się marszczy a tu naciąga to tak się trochę wygnij". Takimi zdjęciami to i prześcieradło namotane na modelce można ogarnąć efektownie.
            • szarmszejk123 Re: Znowu Zara 14.12.23, 17:16
              O, ja kiedyś sobie tak zamotalam ogromną, białą, męską koszulę, że całą imprezę nikt się nie zorientował że to nie sukienka:p
            • ritual2019 Re: Znowu Zara 14.12.23, 17:18
              Masz prawo do swojej opinii, ja mam inna. Kupuje w Zara sporo i nigdy sie nie rozczarowalam. Wlasnie to inne prezentewanie ubran daje lepszy poglad jak dana rzecz faktycznie wyglada.
              • szarmszejk123 Re: Znowu Zara 14.12.23, 17:20
                Ta sukienka jest nawet ładna, ale jeżeli to "inne" prezentowanie pokazuje jak faktycznie dana rzecz wygląda, to 99% to totalnie nie mój gust :p
                • ritual2019 Re: Znowu Zara 14.12.23, 17:22
                  szarmszejk123 napisał(a):

> Ta sukienka jest nawet ładna, ale jeżeli to "inne" prezentowanie pokazuje jak f
                  > aktycznie dana rzecz wygląda, to 99% to totalnie nie mój gust :p

Rozumiem, ludzie maja rozne preferencje.
            • shellyanna Re: Znowu Zara 14.12.23, 17:57
              Widać widać. I kiecki z tym marszczeniem w zarze bardzo lubię i mam kilka z rożnym rękawem i dekoltem.
    • madami Re: Znowu Zara 14.12.23, 16:39
      Zgoda, że ZARA ma najgorszy sklep internetowy i najgorszy sposób prezentowania ubrań. Uwielbiam te ciemne zdjęcia z powykrzywianymi modelkami wink w sumie dlatego też tam nie kupuję, szkoda męczyć oczy, czasem coś stacjonarnie kupię, tylko akurat musi nie być kolejki bo nie chce mi się stać
    • bei Re: Znowu Zara 14.12.23, 17:21
      Ja czasem kupuję, nie przyglądam się za bardzo ekspozycji- modelki jak modelki, a ubrania czasem zdarzają się niebanalne, dzięki nim nie wyglądam jak ciotka Klotka .
      • shellyanna Re: Znowu Zara 14.12.23, 18:11
        No właśnie. Te ciuchy są niby w trendach, ale dorosła kobieta nie wyglada w nich ani pańciowato ani jak dzidzia piernik. W innych sieciówkach są albo ciuchy dla licealistek albo typowo biurowe.
        • bei Re: Znowu Zara 15.12.23, 16:45
          Shelly, czy znasz szafiarkędorkę? Jest na yt, na insta i TikTok. Nie do końca lubię jej kolory górą, ale lubię te szerokie spodnie, lekkie spódnice, ciężkie buty i golfy razem, jest pozytywnie i b lekko zakręcona. Czasem stylizuje i siebie i nastolatkę niby w te same ubrania, a obie wyglądają inaczej, i obie OK. Jak myślisz, ile ma lat?
          • shellyanna Re: Znowu Zara 15.12.23, 16:52
            Nie znałam. Tik toka nie mam od dawna. Przejrzałam jej szorty i bardzo fajne stylowki ma. Nie potrafię określić wieku. Pewnie koło 50tki.
            • kk345 Re: Znowu Zara 15.12.23, 18:23
              Moim zdaniem dobrze koło 60tki
    • smoczy_plomien Re: Znowu Zara 14.12.23, 18:14
      Ostatnio zamówiłam kilka bluzek dziecku i zaraz sobie przypomniałam, dlaczego od dawna tam nie kupowałam wink Bardzo dziwne kroje, bluzki szerokie a krótkie.
    • efekt.papageno Re: Znowu Zara 14.12.23, 18:31
      Generalnie jak widzę te Zarowe łachy,.to cieszę się, że jestem Śląska baba i mało co z tego na mnie pasuje, bo faktycznie wygląda to nieapetycznie.
    • abidja Re: Znowu Zara 14.12.23, 19:28
      Mi kojarzy sie z calunem pogrzebowym i owinietym cialem.
      Gdybym nie widziala ostatnio w podobny sposob owiniete zwloki palestynczykow to skojarzyloby mi sie ze scena pogrzebu w Bravehaert. Tez byla owinieta calun.
      Komus zabraklo wrazliwosci w obecnych czasach zeby wypuszczac na rynek reklame tego type gdy mamy wojne w Ukrainie i lodobojstwo w Gazie.
      • melisananosferatu Re: Znowu Zara 14.12.23, 19:31
        Zaraz ci sie oberwie, ze widzisz cos, czego nie ma.
        • abidja Re: Znowu Zara 14.12.23, 19:35

> Zaraz ci sie oberwie, ze widzisz cos, czego nie ma.

Taaa i antysemityzm wylewa mi sie uszami...
          Przywykłam.
      • melisananosferatu Re: Znowu Zara 14.12.23, 19:32
        I, ze 'linczujesz Zare'.
    • hrabina_niczyja Re: Znowu Zara 14.12.23, 19:35
      Marketing mnie nie interesuje. Ale mnie generalnie marketing żadnego sklepu nie interesuje. Albo mi się coś podoba na mnie i kupię albo nie. Nie kupuje ubrań online, może dlatego marketing mnie omija.
    • towarzyszka_leila Re: Znowu Zara 14.12.23, 19:51
      Dawno temu, kiedy byłam naprawdę biedna, Zara jawiła mi się jako niespełnione marzenie. Pod tym względem mają świetny marketing- przeciętniakom potrafią wcisnąć, że są wyjątkowi i ekskluzywni.
      • shellyanna Re: Znowu Zara 14.12.23, 20:09
        Nigdy zary nie postrzegałam jako ekskluzywnej. Przecież to sieciówka jak h&m i reserved. Tyle, że stylistycznie wpisuje się w mój gust.
        • towarzyszka_leila Re: Znowu Zara 14.12.23, 22:32
          Miałam inaczej- Reserved to był mój sklep docelowy, a zara była luksusem. Zresztą Reserved jest tańsze od Zary, a kiedyś różnice cen były większe.
          • shellyanna Re: Znowu Zara 15.12.23, 07:28
            Chyba dawno nie zaglądałas tu i tu 😁
          • shellyanna Re: Znowu Zara 15.12.23, 07:37
            Fakt jest taki ze zara przez wystrój sklepów, ekspozycje mało towaru na sporej powierzchni - w przeciwieństwie do innych sieciówek, gdzie trzeba poruszać się między ciasno ustawionymi wieszakami) i przede wszystkim szybkie reagowanie na zmieniające się trendy nie wszystkim odpowiada. Jakieś legendy się potworzyły na temat cen. A! Nie zapomnijmy o legendach na temat sprzedawców w żarze (są nawet prześmiewcze rolki na insta i tik toku).
            Ja już tu kiedyś o ubraniach dziecięcych pisałam - bywa taniej niż w pepco, a wyprzedaż jest w trybie ciągłym. Wystarczy wejść w zakładkę.
            • shellyanna Re: Znowu Zara 15.12.23, 07:54
              A! No i rozmiarówka kończy się chyba na raczej szczupłych rozmiarach wiec większa osoba nie bardzo ma po co tam zaglądać.
              • hanusinamama Re: Znowu Zara 15.12.23, 14:00
                I to ja czyni luksusową? Dobra jesteś.
                • shellyanna Re: Znowu Zara 15.12.23, 16:25
                  To do mnie? 😁
              • lauren6 Re: Znowu Zara 15.12.23, 16:53
                Nie przesadzaj, ich XL często odpowiada rozmiarowi 44-46. Często, bo to jest to czego w Zarze szczerze nie znoszę: nie trzymanie się rozmiarówki. Tam się nie da kupować ciuchów online, bo w obrębie jednego rozmiaru część będzie za mała, część dużo za duża.
                Druga rzecz, której w Zarze niecierpię to królujący poliester.
                W zasadzie kupuję tam jedynie ciuchy dla dzieci. Ale fakt, nie jest to ani droga, ani ekskluzywna marka.
                • ritual2019 Re: Znowu Zara 15.12.23, 17:03
                  A to zalezy. Rozmiar XL czasem jest wiekszy ale glownie dla ubran typu oversize albo gdy wybierasz rozmiar jest napisane ze ta rzecz wypada wieksza lub mniejsza niz zazwyczaj. Sprawdzilam na polskiej stronie zara i jest tak samo. Ja kupuje praktycznie 99% ubran online (obuwie tez) i zawsze wszystko pasuje.
                • shellyanna Re: Znowu Zara 15.12.23, 17:21
                  Rozmiarówkę maja standardowa.
                  Chodziło mi o to, ze sporo modeli ma ograniczona rozmiarówkę do czterech rozmiarów.

• ritual2019 Re: Znowu Zara 15.12.23, 17:25
                    Bo ma. Zazwyczaj to jest XS, S, M, L czasem jest XL. Moim zdaniem wystarczy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka