• pepsi.only Re: Pascha 27.03.24, 17:54
      Zrobiłam RAZ, z twarogu, smaczna, ale bez szału, więc nie, nie robimy.
    • mieszkankaroztocza Re: Pascha 27.03.24, 19:06
      Nie jadłam nigdy, nie ma u mnie takiej tradycji i nie kojarzę nikogo kto by w okolicy to robił. Więc to chyba coś regionalne.
    • raphidophora_tetrasperma Re: Pascha 27.03.24, 19:14
      Tylko słyszałam o tym deserze, chyba nigdy nie jadłam. Kobiety z mojej rodziny czasami wspominają, że to takie dooooobre, Jezu jakie dobre ale żadna nigdy nie robiła, bo podobno strasznie dużo z tym roboty.
      • kochamruskieileniwe Re: Pascha 27.03.24, 20:12
        Bez przesady...
        • kochamruskieileniwe Re: Pascha 27.03.24, 20:13
          Z tym " dużo roboty"

• milupaa Re: Pascha 27.03.24, 19:51
      Robię, uwielbiam. Raz kiedyś zrobiłam i teraz robię co roku. Smak zależy od twarogu, kupuje gotowy sernikowy ale tłusty nawet 10% tłuszczu, jest pyszny. Dodaje żelatynę aby był zwarty, inaczej wychodzi za luźny. Robię na gazie, trzymam w lodówce cała noc a płyn ścieka do miski. Rano gotowy.
    • kocynder Re: Pascha 27.03.24, 19:56
      Robię z twarogu, na zimno. Jedno co mogę zaznaczyć - NIGDY nie z "gotowca", czyli tego mielonego gotowego "do sernika". Chcesz dokładny przepis? Bo musiałabym poszukać... smile
      • kochamruskieileniwe Re: Pascha 27.03.24, 20:12
        Dzięki, chyba jednak zrobię tradycyjną. Namyslilam się, bo w piątek mam wolne. To sobie wieczorem będę gotować. Chyba wolę to niż lecieć do sklepu 😬
        • kocynder Re: Pascha 28.03.24, 21:37
          Mimo to masz przepis z którego ja robię. Może nie na teraz, ale kiedyś... wink
          40 dkg sera (jak najświeższego, nie chudego
          3 żółtka
          25 dkg masła
          12 dkg cukru pudru
          laska wanilii
          10 dkg rodzynków (posiekanych, jeśli "grube"
          10 dkg orzechów (włoskie i laskowe - posiekane)
          10 dkg migdałów
          1/4 l śmietanki kremowej
          łyżeczka smażonej w cukrze skórki pomarańczowej (tartej lub drobno usiekanej)
          łyżeczka smażonej w cukrze skórki cytrynowej (tartej lub drobno usiekanej)
          szczypta soli

Utrzeć lub zemleć ser. Masło utrzeć na puch. Ucierając drewnianą "kulką" dodawać w kolejności: małymi porcjami ser, po jednym żółtku, cukier, wanilię (oczywiście TYLKO nasionka!!!), sól i śmietankę. Gdy masa stanie się jednolita - dodać bakalie. Wymieszać delikatnie. Masę włożyć do muślinowego woreczka, powiesić w chłodnym miejscu (ja praktykuję: ułożyć kolejno: tackę, na niej "kratkę - ruszt, tak z centymetr nad tacką, na "kratce" woreczek i docisnąć z góry deseczką + obciążenie). Tak przygotowany "nabój" umieszczam na 10 - 12 godzin w lodówce. Przed podanie przybrać bakaliami, konfiturą, sosem czekoladowym czy co komu w duszy gra.

Podaję przepis - bo wyżej ktoś tam załamywał ręce, że to TYYYYLE roboty - no to nie, wcale nie tak dużo. smile
    • novembre Re: Pascha 27.03.24, 20:09
      Robie, bardzo lubimy. Moja tesciowa kupuje mleko i bawi sie od podstaw, ja robie z twarogu. Wrzucam wszystko w malakser i gotowe. Korzystam od lat z tego przepisu: www.smakizycia.pl/kuchnia/przepisy/pascha-wielkanocna/
    • afro.ninja Re: Pascha 28.03.24, 07:40
      U mnie rodzinnie nie ma fanów serników, więc nikt tego nie robił, ale kupiłam raz bardzo dobrą paschę, tak dla spróbowania. Faktycznie jest lepsza niż sernik.
    • kochamruskieileniwe Re: Pascha 30.03.24, 08:52
      No i się złamałam. Wcoraj , a właściwie już było to dzisiaj (w nocy) zrobiłam serek. Się jeszcze odsącza. Czyli od podstaw.
    • wapaha Re: Pascha 30.03.24, 09:22
      u mnie w rodzinie nie było paschy- a obchodziliśmy jak na katolików przystało tongue_out
      po raz pierwszy jadłam paschę w 2022 r - dostałam ją od moich podopiecznych z ukrainy, pięknie ozdobiona i w pudełku oklejonym żołtą bibułą. Robiła ją ówczesna 14latka smile
      pascha ukraińska jest inna niż polska - tamta smakowała mi bardzo, -"polskiej" nie jadłam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka