Dodaj do ulubionych

Kosmetyczka od zera

08.04.24, 22:49
Wyobraźcie sobie, że wam znika kosmetyczka - kolorowa, pielęgnacyjna
Musicie zorganizować ja od zera
Żadnego denkowania i wykańczania byle czego, bo zapłaciłam i żal wyrzucić
Pusta zero, nie ma niczego jak mówił prorok Kononowicz
I ruszacie na zakupy - co kupicie?
I - ile
Obserwuj wątek
    • 18lipcowa3 Re: Kosmetyczka od zera 08.04.24, 23:02
      Ja od lat to samo:
      Podkład true match N3
      Puder prasowany true match by lekko zmatowić
      Róż
      Tusz do brwi, mam permanentny ale zbliża się czas odświeżenia więc lekko maluje Eveline kolor ciemny
      Kredka do oczu- mam różne kolory brąz, sliwka, grafit lubię z brokatemc z Avon
      Kredka biała do wnętrza oka Catrice
      tusz do rzęs, mocno tuszuję Loreal, ostatnio odkryłam AA te grube kolorowe
      Usta nie maluje, zjadam, nie trzyma się, poza tym nie muszę, ładne mam , różowe , kształtne

Duzo tego nie ma. Od lat stosuje to samo.
      Uważam że moja uroda nie wymaga wiele.
      To co zmienilam na przestrzeni lat to przestałam używać rozświetlacza na kości policzkowe i zaczęłam używać wlasnie kredki pod oko.
      Naprawdę mi niewiele trzeba.

Na wyjscia- dodaje kolor na oko, na powiekę ,najczęściej coś w śliwkę i rozświetlacz w kąciki oka
      • apallosa Re: Kosmetyczka od zera 08.04.24, 23:14
        W takiej sytuacji, czyli start od zera ,wyskoczyłabym w te pędy do najbliższej drogerii i zanabyla:
        - tonik, lub hydrolat, krem na dzień ,na noc ,pod oczy ,olejek do demakijażu,waciki, maseczki do twarzy. Marka? W Polsce byłaby to Miya, Uzdrovisco, Mafka, Lirene, Clinique ,Clarins a i poczciwa Ziają nie pogardziłabym.
        - do makijażu: podkład, puder sypki, cienie , szminka,kredki do oczu ( odkryłam niedawno ,że genialne i tanie są z serii Eveline Variete).
        Zależy też od tego,czy razem z kosmetyczka wcieloby mi i portfel plus karty ( tfu, oby nigdy nigdzie), czy też raczej nie...
        • 18lipcowa3 Re: Kosmetyczka od zera 08.04.24, 23:16
          Ło matko jak dużo.
          • znowu.to.samo Re: Kosmetyczka od zera 09.04.24, 08:23
            Jak ktoś lubi matową twarz ale bez efektu twarzy posypanej pudrem, to polecam puder eveline variete ze skwalanem
            Cudo!!! Fotoszop w pudełku
          • mandelis Re: Kosmetyczka od zera 09.04.24, 08:39
            Przeciez do makijazu wymienila cztery produkty, a ty siedem. Ty masz duzo tongue_out
          • la_felicja Re: Kosmetyczka od zera 09.04.24, 12:42
            18lipcowa3 napisała:

> Ło matko jak dużo.

Nie tak dużo, bo ona wymieniła też produkty pielegnacyjne
            >
      • palacinka2020 Re: Kosmetyczka od zera 09.04.24, 08:54
        Uzywam jedynie szminek maybelline superstay. Jedyne co nieco zmywa te szminke to bardzo tluste jedzenie (no i produkty do demakijazu). Zadne napoje, kanapki, zupy nie daja rady. Pani dentystka chciala mi zmyc szminke na fotelu, uprzedzalam ze sie nie da. Po 3 minutach sie poddala. Po zabiegu usta wciaz wygladaly jak przed, choc twarz spuchla od znieczulenia.
      • mamkotanagoracymdachu Re: Kosmetyczka od zera 11.04.24, 21:00
        18lipcowa3 napisała:

> Ja od lat to samo:
        > Podkład true match N3
        > Puder prasowany true match by lekko zmatowić
        > Róż
        > Tusz do brwi, mam permanentny ale zbliża się czas odświeżenia więc lekko maluje
        > Eveline kolor ciemny
        > Kredka do oczu- mam różne kolory brąz, sliwka, grafit lubię z brokatemc z Avon
        > Kredka biała do wnętrza oka Catrice
        > tusz do rzęs, mocno tuszuję Loreal, ostatnio odkryłam AA te grube kolorowe
        > Usta nie maluje, zjadam, nie trzyma się, poza tym nie muszę, ładne mam , różowe
        > , kształtne
        >
        > Duzo tego nie ma. Od lat stosuje to samo.
        > Uważam że moja uroda nie wymaga wiele.
        > To co zmienilam na przestrzeni lat to przestałam używać rozświetlacza na kości
        > policzkowe i zaczęłam używać wlasnie kredki pod oko.
        > Naprawdę mi niewiele trzeba.
        >
        >

To jest niewiele?? 😳
    • princesswhitewolf Re: Kosmetyczka od zera 08.04.24, 23:05
      Ja nie mam kosmetyczki. Chyba tylko jak jade gdzies na iles tam dni jakas wypelniam
    • princesswhitewolf Re: Kosmetyczka od zera 08.04.24, 23:13
      Mascara wydluzajaca Estee Lauder Sumptuous

Kredka do oczu w kolorze khaki i druga czarna Ch. Tilbury

Tatcha Silk baza i druga to taki z witaminami Bobby Brown.

Pomadki Lisy Eldridge lubie

Cienie Natasha Denona i PatMcGrath

Puder La Mer, podklad Chanel Water albo La Mer na zime.

Roze i highligtery Chanel i Chantecaille
      Bronzer Tom Ford Terra

Pedzle jakies
      Do brwi cos Benefits
      concealer Narsa

Do zmywania pyska to Moringa Emma Hardie i jej jakis olejek

Odzywka do wlosow Oribe i Salcura i takowyz szampon

Kremy to moze byc jakas Madara

Mustella przeciwsloneczna

Szczotka do paszczy i Elmex

Nie chce mi sie dalej myslec i mnie to znudzilo

• kaki11 Re: Kosmetyczka od zera 08.04.24, 23:19
      I pielęgnacja i kolorówka? no to kupiłabym na początek:
      - mydło w płynie
      - jakiś szampon
      - odżywkę do włosów z onlybio
      - czarne mydło
      -krem do twarzy soraya
      -jakiś balsam do ciała
      -krem do rąk
      -pomadkę do ust altera
      -podkład z AA
      -jakiś tusz do rzęs.
      To by mi wystarczyło na początek. Resztę czyli oliwkę do ciała, jakieś maseczki do twarzy, cienie do powiek i zestaw do konturowania, puder transparenty, lakiery do paznokci, żel pod prysznic, płyn do kąpieli, krem do stóp, maskę do włosów i spray ochronny termiczny, kremy uv dokupywałabym systematycznie sprawdzając ceny, bo to nie są rzeczy których bym potrzebowała na co dzień.
      Z wyjątkiem kremu do rąk i pomadki do ust które kupiłabym w 2-3 sztukach (żeby mieć i do pracy i w domu i torebce) resztę pojedynczo, chyba, że coś by było na promocji, to wzięłabym jak zawsze jedną na zapas.
      • 18lipcowa3 Re: Kosmetyczka od zera 08.04.24, 23:26
        Jak pielęgnacja to krem do twarzy, tonik i płyn micelarny
        Może i peeling do twarzy też.
    • daniela34 Re: Kosmetyczka od zera 08.04.24, 23:28
      Podkład Clinique Even Better
      Tusz do rzęs - jakikolwiek. Paese, Eveline, Lancome
      Kredka czarna- jakąkolwiek byle ołówkowa a nie w sztyfcie
      Puder sypki transparentny - jakikolwiek
      Róż brzoskwiniowy - loreal ma dobre dla mnie odcienie
      Błyszczyk w jakimś koralowym odcieniu

Bez cieni się obejdę. Ale jak mogę to jakiś bakłażanowy i miedziany cień.
    • grruu2.0 Re: Kosmetyczka od zera 08.04.24, 23:29
      Krem pod oczy, serum z witaminą c, serum nawilżające, krem lipidowy/ceramidowy, krem spf, olejek i płyn do mycia

Maluję się mało, ale jakbym chciała coś mieć to lekki podkład, róż w sztyfcie, kredka do brwi, tusz. Pudrów i szminek nie używam, cieni i kredek do oczu też nie
    • karyna-z-tarchomina Re: Kosmetyczka od zera 08.04.24, 23:31
      Jakiś podklad w tubce i kredka brązowa. Dziekuje skończyłam
    • melisananosferatu Re: Kosmetyczka od zera 08.04.24, 23:44
      Dla mnie:
      Korektor - lubie ysl touché eclat
      Puder sypki- by terry
      Roz - benefit lub paletka by terry
      Odzywka/baza do rzes i brwi - eveline
      Tusz- fajny jest ysl
      Pomadka- Charlotte Tilbury
      Olejek do ust- clarins
      Kredko-cien do oka- by terry

Jak bym to podliczyla to drogo wyjdzie...
      • melisananosferatu Re: Kosmetyczka od zera 08.04.24, 23:48
        A jesli chodzi o pielegnacje to:
        Zel do mycia twarzy- teraz mam caravel
        Serum z vit c- basiclab
        Krem nawilzajacy- Woods copenhagen
        Krem z spf50- teraz mam fluff
        Serum z retinolem- teraz mam cerave
        Krem na noc- teraz od kosmetyczki z colostrum
        • melisananosferatu Re: Kosmetyczka od zera 08.04.24, 23:49
          *cerave
      • melisananosferatu Re: Kosmetyczka od zera 08.04.24, 23:50
        *jakbym
    • dni_minione Re: Kosmetyczka od zera 08.04.24, 23:46
      U mnie zawsze:
      1. kremy Sesderma (vit C i ten biały do cery tłustej)
      2. Podkłady Futurist EL i Missha M
      3. Meteory w kulkach 01
      4. Jakiś delikatny róż w tubce
      5. Gąbka do nakładania

Tyle mi wystarcza na co dzień. Jeszcze ew. jakikolwiek tusz do dolnych rzęs i jakiś cień beż/brąz.
    • snakelilith Re: Kosmetyczka od zera 09.04.24, 00:22
      Jak ma być absolutne minimum, to przede wszystkim przetłuszczona kostka szamponowa. Do mycia wszystkiego - włosów, twarzy i ciała.
      Do twarzy krem Dr. Scheller Odżywczy Ostowy oraz dodatkowo na dzień Lavera Sun LSF 30.
      Plus podkład mineralny Alverde w kolorze sand z drogerii DM do tonowania trochę bielącego kremu z filtrem.
      Z kolorówki jeszcze róż Lily Lolo Beach Babe, chyba, że jest lato to kolor Cherry Blossom. Oraz tusz do rzęs Avril High Definition Maron.
      Koniecznie jeszcze balsam do ciała Alverde (jakikolwiek dla bardzo suchej skóry), może robić też za krem do rąk i ujdzie jako pseudo odżywka na noc do włosów.
      I tłusta bezbarwna pomadka do ust Bee Natural coconut vanilla.
      Oraz dezodorant w sztyfcie Speick Thermal Sensitiv.
      Olej spożywczy arganowy albo konopny też może się przydać.
      • apallosa Re: Kosmetyczka od zera 09.04.24, 00:30
        Snakelilith, zapytanie zadaję 🤪- mogłabyś mi poradzić odnośnie kostki szamponowej?
        Szukam czegoś takiego na wyjazdy i niby kostek szamponowych dostatek, ale jaka nada się do przetluszczajacej się ( acz nieprzesadnie ) skóry głowy i do ciała? Cztery szpaki? Czy inna?
        Miałam z Lusha( żaden szał), coś polskiego z Farmony bodajże ( lepiej,ale też nie rewelacja). Jakoś nie mogę sobie dobrać...
        Dziękuję pięknie z góry. Apa
        • 35wcieniu Re: Kosmetyczka od zera 09.04.24, 08:49
          Zobacz sobie lidlowe Cien.
          Są tam różne wersje, ja miałam z szałwia, pokrzywą i skrzypem, bardzo wporzo.
          Kiedyś też mnie super pozytywnie zaskoczył biedronkowy beBeauty ale od dawna go nie widziałam.
          • apallosa Re: Kosmetyczka od zera 09.04.24, 11:47
            35wcieniu - dziękuję przepięknie.
            Tylko jeszcze żebym Biedronkę albo Lidla miała koło siebie🤑 , ale zawsze w Polsce mogę się rozejrzeć.
        • snakelilith Re: Kosmetyczka od zera 09.04.24, 09:56
          Ja stosuję Niyok 2 in 1 (na eccoverde). Mają też 3 in 1 oraz 4 in 1, które nadają się nawet do pielęgnacji brody, cokolwiek to znaczy. wink
          Ale ja myję moje raczej suche włosy codziennie i nie używam też produktów do stylizacji i silikonu, więc nie może być zbyt agresywny detergent. Ja tą szamponową używam też do mycia twarzy i ciała oraz biorę na basen jako do wszystkiego.
          Cztery szpaki nie znam, ale wiele ekologicznych marek robi kostki, które mnie osobiście oczyszczają za bardzo i wysuszają zbyt mocno włosy.
          Ta od Niyok jest też wydajniejsza od większości, nie rozpada się w trakcie użycia i nie klei się do powierzchni, więc nie musi nawet leżeć na czymś specjalnym.
          • apallosa Re: Kosmetyczka od zera 09.04.24, 15:59
            Dziękuję prześlicznie, Snake. Jesteś wspaniała...
            Dobrze, że wymieniłas eccoverde ....jakoś mi z nimi nie było po drodze,ale czas to zmienić .
            No właśnie o to mi się rozchodzi, że niektóre kostki szamponowe to tzw.rypacze czyli są zbytnio wysuszające włosy. A mi właśnie zachciewa się ,,kostki do włosów,ciała i wszystkiego " . Zanabede te Niyok.
            Jeszcze raz - dziękuję przepięknie i ściskam resztkami sił po porannym dyżurze. Apa
    • mysiulek08 Re: Kosmetyczka od zera 09.04.24, 01:29
      przesylka z astaliftem (pielegnacja - wszystko i kolorowka - bb z filtrem, puder, nic wiecej nie uzywam) dojdzie w ciagu 5 dni, wiec jakos przezyje te 5 dni, chocby na czyms z nivea 😛 kupionym w markecie + plyn do higieny intymnej, ktory posluzy za szampon/mydlo/ zel pod prysznic
      • apallosa Re: Kosmetyczka od zera 09.04.24, 16:01
        Witam- mysiulku.
        Ty wiesz,że ten pomysł z płynem do higieny intymnej ,,do wszystkiego" to może być to?
        Jakoś nigdy nie myłam nim lepetyny? Nie podrażnia?
        Bo ,, całego ludzia myć " to owszem bywało,ale bez włosów....
        • mysiulek08 Re: Kosmetyczka od zera 09.04.24, 16:14
          mylam w sytuacjach awaryjnych i nic sie nie dzialo, z tym ze ja mam krotkie wlosy, tzn sa geste ale scinam od zawsze w rozne wariacje krotkich fryzur, wiec moze byc inaczej niz u ciebie
    • black_magic_women Re: Kosmetyczka od zera 09.04.24, 04:28
      Kolor:
      Podkład, catrice hd albo Ysl all hauers
      Kamuflaż Artdeco
      Tusz maybelline collosall bardzo czarny
      Różowa szminka z loreala do ust i policzków
      Brązowa kredka
      Coś "złotego" do oczu, może być jakiś niedrogi cień, najlepiej w kolorze starego złota.

To takie kolorowe minimum.

Białe:
      Spf pewnie forumowy garnier
      Retin a
      Maść na przebarwienia
      Krem cica
      Odżywka do rzęs
      Płyn do higieny intymnej Isana, delikatny (chyba ma tak w nazwie?) do mycia wszystkiego.
      • autentyczka Re: Kosmetyczka od zera 09.04.24, 17:09
        A skąd masz retin a?
    • raczek-nieboraczek-2 Re: Kosmetyczka od zera 09.04.24, 05:54
      ziaja med, bielenda, wianek - co akurat we promocji

garnier dezodorant, biała pani walewska do mycia
    • aadrianka Re: Kosmetyczka od zera 09.04.24, 08:36
      Podkład sypki Annabelle Minerals, dwa tusze do rzęs - czarny i fioletowy. Koniec. A, i dobry pędzel do podkładu.
    • thank_you Re: Kosmetyczka od zera 09.04.24, 10:14
      Moja żelazna podstawa, to serum z wit C, retinoidy, kwasy, emulsja do mycia i spf, więc kupuję swoich ulubieńców. Potem mogę poszerzać o serum na powiekę, krem pod oczy, ceramidowy krem do twarzy, maski.
      Do włosów peeling, szampon, odżywka i olejek.
      Do ciała szczotka, rękawicą kessa, savon noir i jakieś mleczko plus balsam z kwasami/retinoidami.
      Krem do rąk i stóp.

Makijaż:
      Krem cc/podklad wodny
      Roz w kremie, bronzer w żelu (to kładę też często na powiekę)
      Złoty cień BB - zamienia makijaż dzienny w wieczorowy
      Tusz
      Korektor i rozświetlacz pod oczy
      Balsam do ust, konturówka

O ile pielęgnację bym stosowała codziennie tak nie maluje się codziennie a jeśli się maluję to niekoniecznie wszystkim co powyżej (rzęsy maluję od wielkiego dzwonu, ale chodzę na laminacje i hennę)
    • alex_vause35 Re: Kosmetyczka od zera 09.04.24, 10:15
      Jeśli chodzi o pielęgnację, to zależy, czego skóra potrzebuje.
      Makijaż - dobry krem BB (dla mnie jest to Orientana albo Avene), rozświetlacz, beżowa/cielista kredka do oczu, jakiś tusz, balsam do ust delikatnie nadający kolor. I finito wink.
    • trampkoss1 Re: Kosmetyczka od zera 09.04.24, 11:07
      serum z witaminą C (resibo/bielenda)
      krem na dzień (mokosh malina/mięta z pokrzywą)
      baza pod cienie urban decay
      cień paese brązowy + jasnobeżowy
      tusz 2000 max factor
      spf (garnier, ph doctor, holika)
      puder sypki jęczmienny ecocera
      olejek do demakijażu mawawo
      emulsja do zmywania makijażu veoli botanica
      jakiś retinal (g&g, resibo, medik8)
      krem na noc pharmaceris a lipo-sensilium
      dowolny balsam do ciała
      szampon codzienny insight
      odżywka aloesowa equilibra
      Dla mnie zestaw idealny, ustalony metodą prób i błędów (wielu prób i wieeeelu błędów) smile
    • aqua48 Re: Kosmetyczka od zera 09.04.24, 11:36
      Ja potrzebuję w kosmetyczce na pewno krem na noc i na dzień, serum, podkład w płynie, puder sypki, róż i bronzer, kredka do brwi i kredka do oczu, ewentualnie paleta cieni Najbardziej lubię paletki dziewiątki z Mac i z Huda Beauty. Płyn micelarny i płatki kosmetyczne oraz krem do rąk i do stóp. To moje minimum. W rozszerzeniu jest jeszcze pomadka do ust, konturówka i błyszczyk oraz tusz do rzęs. Ale tych ostatnich nie używam na co dzień.
    • atoness Re: Kosmetyczka od zera 09.04.24, 11:57
      Pasta i składana szczoteczka do zębów, mydło w płatkach, krem w tubce. Poza tym mam w tzw. kosmetyczce mnóstwo innych rzeczy, ale nie kosmetycznych.
    • szafireczek Re: Kosmetyczka od zera 09.04.24, 12:34
      Pielegnacja - seria White Lucent Shiseido i Dermiki Skin Genesis, do włosów linia Tsubaki też Shiseido.
      Kolorówka - Guerlain: baza rozświetlająca, podkład i bronzer, puder w kulkach, natomiast tusz do rzęs - wyłącznie od lat Chanel, cienie pojedyncze oraz paleta nude (tak by były matowe, satynowe i opalizujące w jednym zestawie) Smashbox, na wieczór cienie z kolekcji Eyes to Kill Armani (soczyste i silnie napigmentowane). Brwi, kresek i ust nie robię.
      • mysiulek08 Re: Kosmetyczka od zera 09.04.24, 17:20
        z japonskich 'wlosowych' moge tez polecic serum z serii scalp focus oczywiscie astalifta smile zreszta szampon i odzywke rowniez

z tsubaki co uzywasz?
        • taniax Re: Kosmetyczka od zera 09.04.24, 18:11
          Muszę mieć glaze fluid Rhode do mieszania z podkładem i balsam do ust tej samej firmy.
          Maskarę która jest też odżywką do rzęs Freck Beauty Lashrocket Mascara
          Róż w kremie który jest jednocześnie balsamem pielęgnującym skóre Jones Road Miracle Balm
          Krem pod oczy mzskin
          Plastry pod oczy wielorazowego użytku dieux skin
          Produkt do demakijażu dla dojrzałej cery beautybio
        • szafireczek Re: Kosmetyczka od zera 10.04.24, 09:35
          Szampon, balsam i odżywka (taka w sprayu, którą się spryskuje włosy, a potem strzela jak szampansmile)
          • mysiulek08 Re: Kosmetyczka od zera 10.04.24, 17:58
            ceny widze przyzwoite, to przy okazji zrobie sobie odmiane
          • kotejka Re: Kosmetyczka od zera 10.04.24, 20:50
            szafireczek napisała:

> Szampon, balsam i odżywka (taka w sprayu, którą się spryskuje włosy, a potem st
            > rzela jak szampansmile)

Nie mam pojęcia, o czym mówisz 😁 co strzela
    • znowu.to.samo Re: Kosmetyczka od zera 09.04.24, 22:33
      Pielgnacja
      Olej 100% jojoba na noc
      Jakikolwiek krem dzień/noc
      Sztyft pod oczy Hydro hero essence który nadaje się też pod makijaż

Makijaż
      Baza matująca maybelline
      Puder Eveline ze skwalanem
      Makeup Celia Nude
      Eyeliner brązowy Rimmel
      Tusz Max Factor
      Róż revolution
      Pomadka odżywcza o odcieniu truskawkowym essence
      • znowu.to.samo Re: Kosmetyczka od zera 10.04.24, 08:20
        Acha i mam jeszcze bronzer dwukolorowy essence który używam też jako cień
    • kotejka Re: Kosmetyczka od zera 10.04.24, 06:11
      Jaki inspirujący wątek, cieszę się, że go założyłam
      Mam listę zakupów na najbliższe 3 lata 😁😘
      • apallosa Re: Kosmetyczka od zera 10.04.24, 11:41
        Prawda, Kotejko?
        Kopalnia świetnych kosmetyków do wypróbowania 🤩
        Z tym, że ze mnie taka fujara, że i tak kupuje w 90% to, co już znane i sprawdzone. Ale chciej - lista już przepyszna jest. Na Święta ( albo urodziny) jak znalazł 🥰
        Gdyby mi( czego nie życzę nikomu) zginęły wszystkie kosmetyki, to zawsze u ojca w mieszkaniu mam zachomikowane zapasy, więc nie byłoby tak źle. Tylko jeszcze balsam do ciała ( chętnie Eveline chłodzący) i pastę do zębów( Elmex lub Arm&hammer) musiałabym dokupić.
    • kotejka Re: Kosmetyczka od zera 10.04.24, 06:13
      A te kredki do oczu, jak nimi pracujecie dziewczyny? Beżowe zielone i inne
      Ja jestem cieniowa - kładę jasny, średni i ciemny, tuszuje nimi opadająca powiekę. Kredek i linerow używałam w liceum 🙆
      • apallosa Re: Kosmetyczka od zera 10.04.24, 22:23
        Ja używam kredki żelowej Eveline Variete.
        Jasnoróżową kładę w wewnętrzny kącik oka i trochę nad i pod oczy . Trzeba ją szybko rozetrzeć, bo bardzo szybko zastyga. Kredkę khaki daje na powiekę górna i też szybko rozcieram. Biała kredkę ( już nie żelową) daje na tzw linię wodną.
        Jest trochę bawienia się z nimi,ale za to są ogromnie trwałe. Przetrwają dyżury dzienne i nocne, światło jarzeniówek, maseczki, pot, łzy...co tam kto ma ..
        Jeszcze kocham ,, piątki " Diora, to cienie oczywiście. Właśnie wykańczam jedna ,druga już zakończyła żywot , w planach są oczywiście kolejne.
    • mikams75 Re: Kosmetyczka od zera 10.04.24, 08:01
      Krem do twarzy, balsam do ciała, coś do mycia, tusz do rzęs Eveline, puder max factor, pasta do zębów i szczoteczka, szampon, odżywka, olejek do włosów.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka