24.08.24, 20:37
Hej
Niestety okulistka podejrzewa jaskrę u mnie.
Po badaniu skierowała mnie na dalszą diagnostykę.
Schorzenie to jak najbardziej może się potwierdzić, bo jestem obciążona genetycznie.
Stwierdziła, że rogówka wygląda podejrzanie, a ciśnienie środgałkowe jest w górnej granicy normy.
Wpadłam w (nie) lekką panikę, szukam pocieszenia.
Czy ktoraś z Was zmaga się z tą chorobą?
Obserwuj wątek
    • szeptucha.z.malucha Re: Jaskra 24.08.24, 20:41
      U mnie u syna do obserwacji - też rogówka i ciśnienie. Musimy robić badania raz do roku, Na razie widzimy dobrze.
      • sylwus34 Re: Jaskra 24.08.24, 20:43
        A bierzecie jakieś leki?
        • szeptucha.z.malucha Re: Jaskra 24.08.24, 20:49
          Na tę chwilę podobno nie ma potrzeby. Ale przypomniałaś mi, że przegapiłam, żeby zapisać się na wizytę kontrolną.
    • agnes_gray Re: Jaskra 24.08.24, 20:47
      Tak, ja, chociaż zmaganiem bym tego nie nazwała.

Zakrapiam oczy wieczorem i to wszystko, od wielu lat stan nerwów wzrokowych jest taki sam, pole widzenia dobre.

A dodatkowo z czasem okazało się, że sytuacja jest lepsza niż się kiedyś wydawało, bo teraz są bardziej dokładne aparaty i mój najbardziej podejrzany nerw jednak mieści się jeszcze w normie.

Największy problem jak dla mnie do tej pory to fakt, że nie mogłam zarejestrować się jako dawca szpiku, a bardzo chciałam.
    • marta.graca Re: Jaskra 24.08.24, 20:51
      Moja mama i babcia. Mama ma poważny stan, większość pola widzenia ma czarną. Obydwie na stałe przyjmują krople obniżające ciśnienie i muszą być pod regularną kontrolą lekarza.
    • taki-sobie-nick Re: Jaskra 24.08.24, 21:01
      No, mam i zakraplam w oczy.
    • asia-loi Re: Jaskra 24.08.24, 22:59
      Ja. Jaskra późno rozpoznana pomimo częstych wizyt u okulisty. Ciśnienia nie miałam wysokiego, tylko jasny nerw wzrokowy, który świadczy o jaskrze. Badania potwierdziły jaskrę więc biorę krople. Jaskra jest w mojej rodzinie. Jeszcze na badaniu na pole widzenia wyszło jakbym miała udar, a nie miałam. Trzy dni temu miałam rezonanas głowy w związku z tym niby udarem, ale opis będzię dopiero za 10 tygodni.
    • eagle.eagle Re: Jaskra 25.08.24, 08:03
      Też jestem obciążona dziedzicznie jaskrą, na szczęście jak narazie oprócz ciśnienia w górnej granicy , lub trochę ponad nią, nie mam innych objawów. Mam pracę której nie będę mogła wykonywać mając tą chorobę, stąd moje częstsze badania ciśnienia i pola widzenia.
    • ykke Re: Jaskra 25.08.24, 09:25
      Moja córka , 22l. ma do obserwacji sytuację. Kontrola raz w roku. Stresuje mnie to bardzo.
      • marta.graca Re: Jaskra 25.08.24, 09:27
        A z jakiego powodu do obserwacji? Ma wysokie ciśnienie?
        • agnes_gray Re: Jaskra 25.08.24, 10:31
          Pewnie tak, chociaż mi lekarka tłumaczyła, że ciśnienie w oku trzeba porównywać też z ogólnym ciśnieniem, bo w oku może być jeszcze w normie, ale jeśli ogólne ciśnienie jest niskie, to może już pojawić się zagrożenie jaskrą.

Ja też wiele lat byłam pod obserwacją, badania pola widzenia, oct, gdx i w pewnym momencie lekarka zadecydowała o wdrożeniu kropli na obniżenie ciśnienia.

Stresować się nie ma czym, trzeba się cieszyć, że ktoś zwrócił na to uwagę, bo w razie czego zostanie wdrożone leczenie i uda się uniknąć negatywnych konsekwencji. Jaskra długo nie daje objawów, a jak już daje, to zmiany są nieodwracalne, więc pozostawanie po obserwacją to bardzo pozytywny fakt.
          • marta.graca Re: Jaskra 25.08.24, 10:40
            Moja mama właśnie tak miała - ogólnie niskie ciśnienie, a w oku kosmiczne. Wiele lat cierpiała z powodu koszmarnego bólu głowy, a jaskrę jej zdiagnozowano bardzo późno, kiedy już wzrok miała zrujnowany.
            • agnes_gray Re: Jaskra 25.08.24, 10:53
              Bardzo współczuję.

Dlatego właśnie fakt, że ktoś w ogóle zwrócił na to uwagę, to powód do zadowolenia w tej sytuacji. Ja jestem wdzięczna mojej okulistce, do której zresztą poszłam przypadkiem, bo chciałam zmienić okulary, że wtedy od razu zaświeciła jej się lampka i ma mnie pod kontrolą.
              Oczywiście oznacza to wizyty co pół roku, a między tym badania, ale cóż to jest wobec utraty wzroku.

Zresztą regularne badania oczu mogą wykryć dużo innych chorób, u mojego taty okulistka doprowadziła do ujawnienia gruczolaka przysadki mózgowej.
              • marta.graca Re: Jaskra 25.08.24, 11:05
                O tak, dobra okulistka to skarb. Akurat mamy na tapecie problem z okiem mojego męża i też mamy kompetentną, mimo że schorzenie rzadkie i trudne do leczenia.
                • agnes_gray Re: Jaskra 25.08.24, 11:20
                  To dobrze, że znaleźliście kogoś właściwego, mam nadzieję, że wszystko skończy się dobrze 🙂
            • b.bujak Re: Jaskra 25.08.24, 12:09
              marta.graca napisała:

> Moja mama właśnie tak miała - ogólnie niskie ciśnienie, a w oku kosmiczne. Wiel
              > e lat cierpiała z powodu koszmarnego bólu głowy, a jaskrę jej zdiagnozowano bar
              > dzo późno, kiedy już wzrok miała zrujnowany.

przykra historia....
              jak długo postępował proces utraty wzroku?
              czy degradacja nerwów nie objawia się od razu problemami z widzeniem?

też mam zdiagnozowaną jaskrę, też dziedziczną
              czekam na termin badania pola widzenia i się wkręcam, że wyjdzie nie tak (chociaż sama nie zauważam ograniczeń widzenia, poza koniecznością używania okularów do czytania, co jest raczej normą w moim wieku)
              • marta.graca Re: Jaskra 25.08.24, 12:31
                Już dokładnie nie pamiętam, bo diagnoza była ponad kilkanaście lat temu, ale myślę, że ponad 10 lat męczyła się z tym bólem głowy i nikt nie wpadł na zmierzenie ciśnienia. Ma dużą krótkowzroczność, więc łatwo było uznać, że problemy z widzeniem z niej wynikają.
    • sylwus34 Re: Jaskra 11.05.25, 09:46
      Jestem po diagnostyce, OCT niby w porządku, ale w polu widzenia są zmiany😔.
      Bardzo się boję, czy ma może ktoraś z Was namiary na dobrego okulistę w Warszawie specjalizującego się w jaskrze ?
      • milva24 Re: Jaskra 11.05.25, 10:08
        Nikogo nie polecę ale współczuję i trzymam kciuki. Też miałam problemy ze wzrokiem i wiem jak to przeraża.
      • taki-sobie-nick Re: Jaskra 11.05.25, 20:53
        Dr Gwóźdź.
      • taki-sobie-nick Re: Jaskra 11.05.25, 21:02
        sylwus34 napisała:

> Jestem po diagnostyce, OCT niby w porządku, ale w polu widzenia są zmiany😔

Przy porządnym leczeniu nie powinny posuwać się dalej.
        • sylwus34 Re: Jaskra 11.05.25, 21:05
          Dzięki
          • taki-sobie-nick Re: Jaskra 11.05.25, 22:02
            Pardon - ma tylko tytuł lekarza.
    • trzebasiebawic Re: Jaskra 11.05.25, 22:00
      A duże zagłębienia tarczy nerwu wzrokowego jest związane z jaskrą? Ciśnienie ok, pole widzenia ok, nerw nie uszkodzony, oct oprócz wymiarów zagłębienia ok.
    • taki-sobie-nick Re: Jaskra 11.05.25, 22:02
      górnej granicy normy.

Ale W NORMIE.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka