Dodaj do ulubionych

Cmentarz mody

23.11.24, 16:44
No więc od nowego roku nie wolno będzie wyrzucać tekstyliów, obuwia i akcesoriów modowych do frakcji śmieci "zmieszanych". Gmina nie ma też obowiązku podstawiać dodatkowych pojemników. Trzeba będzie te śmieci samodzielnie wywozić do PSZOKów, których np. w Warszawie są 4 (słownie: cztery).

Co ematka będzie robić? Gromadzić w piwnicy i wywozić hurtowo do najbliższego PSZOKu? Łatać i cerować, mniej kupować, a zaoszczędzone pieniądze przeznaczać na schronisko dla zwierząt?

www.prawo.pl/biznes/ubrania-i-buty-odrebna-frakcja-odpadow-od-2025-r,528414.html
Obserwuj wątek
    • mizantropka_20 Re: Cmentarz mody 23.11.24, 16:55
      WINA TUSKA!
      • demodee Re: Cmentarz mody 23.11.24, 16:57
        Raczej moja, bo to ja w 2004 głosowałam za wejściem do Unii...
    • pyza-wedrowniczka Re: Cmentarz mody 23.11.24, 16:58
      Ale przecież są kontenery PCK. W Łodzi na każdym osiedlu stoją i tam się wyrzuca ubrania (nawet takie zjechane, co się tylko na szmaty nadają). Ja już od lat tak robię. Serio nie macie takich u siebie?
      • demodee Re: Cmentarz mody 23.11.24, 17:07
        Rzeczywiście, nie pomyślałam o kontenerach PCK.

Akurat według listy ze strony PCK najbliższy kontener jest daleko, ale i tak bliżej niż PSZOK.
        • dekoderka Re: Cmentarz mody 23.11.24, 19:14
          W mojej miejscowości średnio co 2 tygodnie jeżdzą firmy zbierające stare ubrania, u ciebie tak nie ma?
          • demodee Re: Cmentarz mody 23.11.24, 19:38
            Nie, po Warszawie nie jeżdżą firmy specjalizujące się w starych ubraniach. U nas jeżdżą ogólni śmieciarze, którzy zabierają pełne kontenery i zostawiają puste.
            • dekoderka Re: Cmentarz mody 23.11.24, 23:06
              Smuteczek, pewnie Rafał nie pozwolił 🤣
      • memphis90 Re: Cmentarz mody 23.11.24, 17:08
        Serio nie mamy. Z sześciu albo siedmiu znanych mi kontenerów na odzież nie ma już ani jednego i nie wiadomo gdzie znaleźć taki obsługiwany.
        • memphis90 Re: Cmentarz mody 23.11.24, 17:12
          Plus - z dwóch, które miały być w miejscach X oraz Y wg oficjalnej listy w necie - tych dwóch nie było w miejscach X oraz Y.

PSZOK ubrań nie przyjmuje, choć ostatecznie wzięli ode mnie i wciepneli gdzieś do zmieszanych.
          • demodee Re: Cmentarz mody 23.11.24, 17:17
            > PSZOK ubrań nie przyjmuje

Więc dobra wiadomość dla Ciebie jest taka, że od nowego roku będą przyjmować. Unia każe.
            • pyza-wedrowniczka Re: Cmentarz mody 23.11.24, 18:11
              Nie wiem, gdzie mieszkasz, ale nawet u moich rodziców na wsi stoi PCK. Są na pewno 3 w ich gminie, a nie wiem, czy nie więcej (o trzech wiem).
              W Łodzi jest na każdym osiedlu.
              Więc założyłam, że każdy człowiek poruszający się gdziekolwiek poza domem raz na tydzień-dwa ma po drodze taki kontener.
              • memphis90 Re: Cmentarz mody 23.11.24, 19:27
                No to u mnie nie stoją… Wiedziałam o 6 czy 7 - nie ma już żadnego.
                • default Re: Cmentarz mody 23.11.24, 19:47
                  U mnie np. jeden stoi... w polu. Dosłownie, jest taka boczna gruntowa droga, przy niej tylko dwa domy, potem kończy się w polu. I tam, pośród jakichś chaszczy stoi kontener PCK. Wątpię czy ktokolwiek się nim interesuje. Czy to wrzucający czy opróżniający. Wydaje się kompletnie zapomniany.
                • bananananas Re: Cmentarz mody 24.11.24, 09:36
                  memphis90 napisała:

> No to u mnie nie stoją… Wiedziałam o 6 czy 7 - nie ma już żadnego.
                  >

U mnie szczęśliwie jeden został, ale za każdym razem jadę z drżeniem, czy jeszcze zastanę.

I łatwo mówić, żeby mniej kupować (zapewne taki jest główny cel tych komplikacji), jak np. kupienie butów, które przetrwają dwa miesiące pracy w wilgotnych warunkach jest już chyba niemożliwe, nawet kalosze padają. Wydałam dużo na skórzane szyte, to miały "inteligentną" podeszwę, która się rozwarstwiła.
        • asia_i_p Re: Cmentarz mody 23.11.24, 19:14
          A koło marketów? U nas koło biedronki jest bateria całkiem nowych kontenerów.
          • memphis90 Re: Cmentarz mody 23.11.24, 19:28
            U mnie były dwa obok dino, ale już z dobry rok nie ma.
          • demodee Re: Cmentarz mody 23.11.24, 19:41
            > U nas koło biedronki jest bateria całkiem nowych kontenerów.

I to są kontenery na odzież, obuwie i akcesoria modowe? Bo o takich śmieciach jest ten wątek.
      • lauren6 Re: Cmentarz mody 23.11.24, 19:41
        Mamy i już teraz bywają przepełnione. Gdy wejdzie nowe prawo to ubrania będą się walać w foliówkach wokół tych kontenerów.
        • lillyinchains Re: Cmentarz mody 23.11.24, 21:57
          A to pokazuje skalę problemu.

lauren6 napisała:

> Mamy i już teraz bywają przepełnione. Gdy wejdzie nowe prawo to ubrania będą si
          > ę walać w foliówkach wokół tych kontenerów.
      • turkusowozlota Re: Cmentarz mody 24.11.24, 02:34
        Na starym osiedlu miałam pod blokiem, korzystałam jeśli się dało, bo często był przepełniony. Na moim obecnym nowym osiedlu nie ma ani jednego kontenera PCK.
    • malia Re: Cmentarz mody 23.11.24, 17:05
      stare ubrania można oddać również w sklepach, nadać przesyłką ekozwroty w inpoście, u mnie często są zbiórki starej odziezy w tym szmat na czyściwo, butów itp
      • demodee Re: Cmentarz mody 23.11.24, 17:13
        > stare ubrania można oddać również w sklepach

W sklepach odzieżowych? Np. kupuję nowe spodnie, od razu zakładam, a stare oddaję w tym samym sklepie?

> nadać przesyłką ekozwroty w inpoście,

Stare ubrania na wpół zjedzone przez mole i z surowców zmieszanych (poliestrowa podszewka + wełniany wierzch) też przyjmują?
        • malia Re: Cmentarz mody 23.11.24, 17:17
          nie widziałas nigdy kontenerów na używane ubrania np przy kasach w H&M? nie mam ciuchów zjedzonych przez mole, zapytaj u siebie czy twoje przyjmą
          • demodee Re: Cmentarz mody 23.11.24, 17:28
            > nie widziałas nigdy kontenerów na używane ubrania np przy kasach w H&M?

Nie widziałam. Chyba nigdy nie kupowałam W H&M. Ale tam można tak z ulicy wejść i wrzucić im stare ubrania, czy trzeba coś u nich kupić, żeby skorzystać z tej usługi?
            • malia Re: Cmentarz mody 23.11.24, 17:29
              można wejść i wrzucić
            • szmytka1 Re: Cmentarz mody 23.11.24, 20:25
              JesCze punkty z to dostaniesz wymienialne na bon do płacenia u nich za zakupy
          • memphis90 Re: Cmentarz mody 23.11.24, 19:45
            >nie widziałas nigdy kontenerów na >używane ubrania np przy kasach w H&M?
            Akurat dziś byłam w H&M i w „moim” z całą pewnością nie ma żadnych „kontenerów przy kasach” ani nawet żadnej widocznej informacji - aczkolwiek na stronie h&m przeczytałam, że należy je oddać pracownikowi. Więc pewnie zapytam o tę opcję następnym razem.
        • eglantine Re: Cmentarz mody 23.11.24, 17:32
          W HM na pewno można oddać ciuchy w dowolnym stanie, byle czyste, i jeszcze bon na nowe zakupy za to dostać. Ale co oni później z tym robią, to już inna sprawa. Oficjalnie ubrania trafiają do recyklingu, ale już były zarzuty, że trafiają na wysypiska gdzieś poza Europą…
          • tromedlov Re: Cmentarz mody 23.11.24, 17:37
            Na pustynię Atakama
            • demodee Re: Cmentarz mody 23.11.24, 17:40
              > można oddać ciuchy w dowolnym stanie, byle czyste

Czyli mam wyczyścić śmieci przed wyrzuceniem?
              • eglantine Re: Cmentarz mody 23.11.24, 17:44
                Zniszczone ubrania chyba można wrzucić do pralki? 🤨

Z głową cukru jakiś sobie w końcu poradziłaś, to i ten temat w końcu rozgryziesz. Odwagi! Trzymam kciuki.
                • demodee Re: Cmentarz mody 23.11.24, 17:52
                  > Zniszczone ubrania chyba można wrzucić do pralki?

Pewnie można, ale po co? Pralka je obłata i zaceruje?
                  • eglantine Re: Cmentarz mody 23.11.24, 17:56
                    A po co ma to robić? Ty czytasz w ogóle, na co odpisujesz?
                    • demodee Re: Cmentarz mody 23.11.24, 18:48
                      > Ty czytasz w ogóle, na co odpisujesz?

Czytam, ale chyba nie ze zrozumieniem. Proponujesz mi bowiem, żebym ciuchy-śmieci wrzuciła do pralki, zużyła wodę, płyn do prania i elektryczność, żeby czyste wylądowały na śmietniku?
                      • kamin Re: Cmentarz mody 23.11.24, 18:50
                        Nie na śmietniku tylko w reclingu.
                        • demodee Re: Cmentarz mody 23.11.24, 19:14
                          Czyli jako czyściwo? Bo ubrań, które ja wyrzucam nawet największa desperatka nie będzie nosić.

Więc jeśli mam zużyć cenne zasoby, żeby wyprać śmieci przed ich przeróbką na czyściwo, to może lepiej wywiozę do lasu i zakopię, żeby uległy biodegradacji?
                      • eglantine Re: Cmentarz mody 23.11.24, 21:32
                        demodee napisała:

> > Ty czytasz w ogóle, na co odpisujesz?
                        >
                        > Czytam, ale chyba nie ze zrozumieniem. Proponujesz mi bowiem, żebym ciuchy-śmie
                        > ci wrzuciła do pralki, zużyła wodę, płyn do prania i elektryczność, żeby czyste
                        > wylądowały na śmietniku?

I tego jednego znoszonego stanika, którego chcesz się pozbyć raz na ruski rok, nie możesz dorzucić do zwykłego prania, żeby NIE zużyć więcej wody i energii?

I nie, nie żeby wyrzucić do śmieci, tylko do kontenera PCK czy w sklepie prowadzącym zbiórkę, bo o tym była mowa w poście, na który odpisałaś.

Nie musisz odpowiadać, wiem, że to zabawa w nie da się i tak, ale.

• demodee Re: Cmentarz mody 23.11.24, 21:38
                          > I tego jednego znoszonego stanika, którego chcesz się pozbyć raz na ruski rok, nie możesz dorzucić do zwykłego prania, żeby NIE zużyć więcej wody i energii?

Staniki, ze względu na znajdujące się w nich druty, piorę ręcznie. Więc nie, nie będę ręcznie prać stanika, żeby go - w stanie świeżym i czystym - zanieść do kontenera.
                          • eglantine Re: Cmentarz mody 23.11.24, 21:43
                            Ha, wiedziałam, że się nie da! Przecież stanik wyprany w pralce ulega anihilacji.
                            • demodee Re: Cmentarz mody 23.11.24, 22:02
                              Ze starego stanika w pralce wyłażą druty i mogą uszkodzić pralkę. Ja staniki piorę ręcznie, a Ty rób ze swoimi, co chcesz.
                              • pyza-wedrowniczka Re: Cmentarz mody 24.11.24, 09:16
                                Przez 20 lat piorę staniki w pralce i żadna mi nie nie uszkodziła. Moje staniki spokojnie wytrzymują po kilka lat w niezmienionym stanie. Tak się nawet zaczęłam zastanawiać, gdzie wyrzucam staniki, ale ostatni raz to było dawno temu i nie pamiętam, czy do PCK czy do zmieszanych
                        • arwena_111 Re: Cmentarz mody 24.11.24, 08:43
                          Kontener PCK na osiedlu obok jest zawsze tak przepełniony, że szmaty są rozwleczone dookoła - pięknie to wygląda.

Ja będę niedługo robiła porządki - zrobię paczkę i wyślę do ubraniadooddania - ze wskazaniem Fundacji Senior w Koronie. Oni wtedy dostaną za każdy kilogram jedną czy dwa złote ( nie wiem czy teraz nie więcej ). Zawsze się przyda.
                          • bajgla Re: Cmentarz mody 24.11.24, 12:49
                            Też tak robię, ale to nie rozwiązuje problemu zniszczonych ubrań czy butów.
                            • arwena_111 Re: Cmentarz mody 24.11.24, 13:52
                              Zniszczone jak najbardziej możesz wysłać do ubraniadooddania.
                              ubraniadooddania.pl/
    • po_godzinach_1 Re: Cmentarz mody 23.11.24, 17:10
      Mniej kupować zbędnych rzeczy a będzie mniej do wyrzucania.
      • zerlinda Re: Cmentarz mody 23.11.24, 17:11
        O, w punkt.
        • demodee Re: Cmentarz mody 23.11.24, 17:20
          Też się zgadzam.

Osobiście przerabiam i naprawiam swoje ubrania, lub daję do naprawy profesjonalistce, bo szkoda mi wyrzucać dobre rzeczy tylko dlatego, że są niemodne.
      • mava12 Re: Cmentarz mody 23.11.24, 17:44
        >Mniej kupować zbędnych rzeczy a będzie mniej do wyrzucania.

no ale jednak czasem gacie się zuzyja a skarpetki złapia dziurę, że nie wspomne o innych np. posciel czy ręczniki.
        Ja naprawdę nie kupuje duzo ubrań/tekstyliów ale jednak czasem wyrzucam. A twoja "rada" jest z rodzaju "mniej żryj a nie bedziesz gruba" Mozna w ogóle chodzić na golasa, szczególnie w lecie, przy temp. 30+, po co komu odzienie?
        • po_godzinach_1 Re: Cmentarz mody 23.11.24, 17:52
          mava12 napisała:

> A twoj
          > a "rada" jest z rodzaju "mniej żryj a nie bedziesz gruba" Mozna w ogóle chodzić
          > na golasa, szczególnie w lecie, przy temp. 30+, po co komu odzienie?

Nie odróżniasz kupować mniej zbędnych rzeczy od chodzic na golasa?

No to współczuję twoim bliskim
    • bei Re: Cmentarz mody 23.11.24, 17:12
      Ja zazwyczaj, to, co jeszcze jest w dobrym stanie oddaję, u nas są zbiórki takich ubrań, czasem oddaję je znajomym, bo oni z kolei mają komu je oddać, albo do MOPS u, tak też wiedzą komu się te rzeczy mogą przydać. Rzeczy zniszczone oddaję na czyściwo. Kołdry, koce i podobne przyjmowane są w schroniskach, szkoły dosyć często robią zbiórki, więc nie trzeba daleko jechać, a sam PSZOK mieści się tylko 5 km od nas, jest przy głównej trasie.
      • demodee Re: Cmentarz mody 23.11.24, 17:20
        > Rzeczy zniszczone oddaję na czyściwo.

Jak to robisz?
        • malia Re: Cmentarz mody 23.11.24, 17:35
          u mnie często są zbiórki ubrań, różne - raz pościele i koce, raz nadające się do uzytku i w dobrym stanie ubrania, albo wszystko jak leci
          • demodee Re: Cmentarz mody 23.11.24, 18:58
            > u mnie często są zbiórki ubrań

U mnie na osiedlu też bywają ogłoszenia o zbiórkach ubrań, ale nie wyobrażam sobie trzymać starej bielizny w jakimś worku, żeby oddać na zbiórkę, która nie wiadomo, kiedy będzie. Nie mam na to miejsca, a poza tym nie lubię moli.

To jest może i dobra opcja dla kogoś, kto nie wyrzuca ciuchów na bieżąco i, na przykład, widzi ogłoszenie, że za tydzień będzie zbiórka, więc się mobilizuje, robi porządek w szafie, stare rzeczy wrzuca do worka i w dzień zbiórki wynosi na miejsce zbiórki.

Ja mam zasadę, że jeśli kupuję np. nowy stanik, bo stary się podarł, to ten stary od razu wyrzucam, żeby nie zapełniać szafy łachmanami. Do tej pory wyrzucałam go do "zmieszanych", teraz Unia każe mi jeździć z nim do PSZOKu.
            • kira_03 Re: Cmentarz mody 24.11.24, 14:15
              "
              U mnie na osiedlu też bywają ogłoszenia o zbiórkach ubrań, ale nie wyobrażam sobie trzymać starej bielizny w jakimś worku, żeby oddać na zbiórkę, która nie wiadomo, kiedy będzie. Nie mam na to miejsca, a poza tym nie lubię moli."

Moze zainwestuje w kulę lub saszetki na mole?
        • kamin Re: Cmentarz mody 23.11.24, 18:27
          Kiedyś była taka informacja ba kontenerach pck, że dobra odzież wraca do obiegu, a zniszczona idzie na czyściwa. Dlatego nie mam wyrzutów sumienia wrzucając przetarte na kolanach dziecięce dresy.
    • arwena_111 Re: Cmentarz mody 23.11.24, 17:13
      ubraniadooddania.pl/static_pages/o-nas
    • tromedlov Re: Cmentarz mody 23.11.24, 17:19
      Nic nie będę zmieniać.
      Będę wyrzucać tam, gdzie wyrzucam. A to dlatego, że już od dawna nie bawię się w wielką segregację, tzn. mam trzy pojemniki: segregacja, zmieszane, bio. Plus kartony, wtedy idzie do papieru. Ale zwykłą kartkę wrzucam do segregacji.
      Dlaczego tak?
      1. Bo tak jest mi najwygodniej, śmieci zmieszanych mam najmniej, najwięcej segregacji (butelka, papier, plastik) i bio - to idzie codziennie. Niech sobie firmy handlujące tym wszystkim i zbijające na tym majątek same segregują.
      2. Bo nie jestem jeleniem - knajpy segregację mają gdzieś (mam akurat wjazd na ich kosze, więc widzę), a śmieci mają od zarąbania. Wszyscy wynajmujący mają to gdzieś, a już najbardziej wszelki najem krótkoterminowy, który nic nie segreguje i potrafi worek ze śmieciami zostawić w wejściu do śmietnika.
      • demodee Re: Cmentarz mody 23.11.24, 17:23
        Też mam taką refleksję.

Może gdyby te śmieci się sprzedawało (w postaci posegregowanej), to byłabym bardziej skłonna jechać do PSZOKu z siatką pełną poliestrowych wdzianek?
        • tromedlov Re: Cmentarz mody 23.11.24, 17:28
          Nie byłabym skłonna jechać nigdzie, gdyż to byłoby martnotrastwo mojego czasu, a także dokładanie się do tłoku na ulicach. Nawet gdyby się to sprzedawało. Tzn. gdyby się to sprzedawało, to może przywróconoby zawód łachmaniarza?
          • demodee Re: Cmentarz mody 23.11.24, 17:31
            > może przywróconoby zawód łachmaniarza?

Świetny pomysł! Towaroznawcy zastąpieni przez AI mogliby na tym zrobić majątek. Oraz chemicy i krawcowe.
      • pyza-wedrowniczka Re: Cmentarz mody 23.11.24, 17:41
        Ja już mam tak bardzo w nawyku segregację, że każdą karteczkę wrzucam do papieru, a dwa listki od kwiatka do bio. Po prostu nie umiem inaczej.
        I nawet ostatnio jak wynajmowaliśmy domek i nie było segregacji, to aż mi głupio było wyrzucić plastikową torebkę do zmieszanych (szkło zabraliśmy do domu).
        • tromedlov Re: Cmentarz mody 23.11.24, 17:50
          Też tak miałam i biegałam w pewnym momencie z każdą butelką do osobnego kosza.
          Po czym prawie trzy lata temu mocno się wszystko zmieniło i cóż... Kilka razy nam (wspólnocie) nie odebrali śmieci, mimo że ja segregowałam aż do bólu. I w końcu przestałam, robię jak mi wygodnie, bo serio nie widzę sensu. A ci z najmu krótkoterminowego potrafią w ogóle śmieci wrzucić np. do kosza na ogólnodostępnego, na drobne odpadki. Lub zostawić na klatce.
      • mava12 Re: Cmentarz mody 23.11.24, 17:46
        >Nic nie będę zmieniać.
        >Będę wyrzucać tam, gdzie wyrzucam

popieram w całości.
      • danaide2.0 Re: Cmentarz mody 23.11.24, 17:56
        A propos wynajmu krótkoterminowego - miałam taką refleksję podczas ostatnich wakacji, różne miejscówki - bardzo chętnie bym segregowała, ale nie wiem, jakie są przepisy, który śmietnik do czego, nic nie opisane, dochodzą inni wynajmujący i robi się bałagan. Sama worek ze śmieciami bio zostawiłam przy wejściu do śmietnika, bo nie miałam klucza.

Do tej pory cały mój wyjazd do PSZOK był uzasadniony paroma butelkami od sprayów na rok. Bo kiedyś taką kupowałam śmietanę (już ubijam) albo wyszedł mi spray do butów. Czyli nie było bata bym się ruszyła. W sumie marzył mi się kontener przed urzędem dzielnicy. Może się takie pojawią na ciuchy, bo znając ludzi będą mieli te przepisy w pompie. Widzę co się dzieje teraz, buty, ciuchy... Komu stary drapak dla kota, komu?
        • tromedlov Re: Cmentarz mody 23.11.24, 18:04
          Oczywiście, że będą mieli w pompie. I wiesz co zrobią?
          Jak będą mieli problem, to wyrzucą po drodze do pierwszego lepszego kosza. Do tego kosza, w którym znajdują się psie gówna w plastiku, więc chyba tym bardziej mogą się znaleźć stare gacie.
    • ophelia78 Re: Cmentarz mody 23.11.24, 17:22
      A kto i jak zamierza to sprawdzać?
      Jeśli stary tishirt wyrzucę do osiedlowego kubła na zmieszane to kto i jak będzie to sprawdzian?

Wzięliby się za sklepy które wszystko pakują w folię i zabronili podwójnych opakowq (typu pasta w tubce i w kartonoku nie wiadomo po co) oraz rozpropagowali automatu zwrotne do butelek, puszek i makulatury oraz wymusili wszelkie automatu do płynów itp a nie bezsensowne pozorowane działania które nic nie wniosą.
      Eko-sreko które tylko ludzi wkurza i nic nie daje.
      • ophelia78 Re: Cmentarz mody 23.11.24, 17:24
        A odpowiadając na pytanie: to samo co dotąd czyli do zmieszanych. Nawet jeśli przez to koszt wywozu śmieci dla spółdzielni będzie wyższy to i tak per capita będzie taniej niż wycieczka że starymi szmatamk do jakiegoś ekoportu
      • demodee Re: Cmentarz mody 23.11.24, 17:25
        > A kto i jak zamierza to sprawdzać?

Po prostu jeśli w pojemniku z adresem posesji w "zmieszanych" znajdzie się T-shirt, to dowalą tej posesji grzywnę.
        • tromedlov Re: Cmentarz mody 23.11.24, 17:29
          Trudno, to się wpisuje w koszty kawy na tarasie.
          • demodee Re: Cmentarz mody 23.11.24, 17:34
            Ale jak się mieszka w budownictwie wielorodzinnym, jest się eko-sreko segregatorką własnych śmieci, a płaci się grzywnę, bo sąsiad nie uznaje dyrektyw unijnych i wrzuca T-shirty do "zmieszanych" to się robi trochę niefajnie...
            • tromedlov Re: Cmentarz mody 23.11.24, 17:40
              To może najpierw niech się wszyscy zajmą najmem krótkoterminowym, bo tam nie sąsiad nie uznaje dyrektyw unijnych, tylko przewalający się imprezowicze. Czyli brak szans na jakąkolwiek zmianę.

Serio, jako że widzę, jak "segregują" wielkie zakłady pracy, to mi się tylko śmiać chce. Np. u mnie - mamy chyba 5 koszy w robocie, po czym przychodzi sprzątaczka i autentycznie wsypuje to przy wszystkich potem do jednego wora (nie wyjmując worków, bo worki drogie, zmienia tylko, jak są mocno usyfione).
        • gryzelda71 Re: Cmentarz mody 23.11.24, 17:35
          A jak dojdą, że to z mojej posesji. Będą kodowane worki tez od nowego rok
        • chatgris01 Re: Cmentarz mody 23.11.24, 18:13
          Stary tiszert można pociąć i zużyć do ścierania kurzu/innego sprzątania.
          • demodee Re: Cmentarz mody 23.11.24, 19:09
            > Stary tiszert można pociąć i zużyć do ścierania kurzu/innego sprzątania.

A jak się od tego sprzątania pobrudzi, to chyba się wyrzuca do śmieci? (No chyba, że się ma anihilator tekstyliów, to wtedy nie ląduje w śmieciach...)
            • chatgris01 Re: Cmentarz mody 23.11.24, 19:13
              I co, czepną się kawałeczka szmatki w śmieciach? Rozpruwają te worki i przeglądają?
              Bo jak tak, to faktycznie bym robiła jak alpepe tu proponuje 😈
              • demodee Re: Cmentarz mody 23.11.24, 19:20
                > I co, czepną się kawałeczka szmatki w śmieciach? Rozpruwają te worki i przeglądają?

No tak być może. Ale to trzeba zajrzeć do dyrektywy unijnej.
        • ophelia78 Re: Cmentarz mody 24.11.24, 09:58
          Szczęśliwie mieszkam w bloku i nie martwię się adresem na kuble.
    • 1matka-polka Re: Cmentarz mody 23.11.24, 17:24
      Wyrzucam tak malo tego typu rzeczy, ze mnie to zupelnie nie ineresuje.
    • iwles Re: Cmentarz mody 23.11.24, 17:25
      Ojej ojej. Mało pojemników.
      A co robisz z małymi elektrośmieciami?
      Np. czajnik, toster, odkurzacz?
      Gromadzisz w piwnicy i dzwon7sz po odbiór hurtowo?
      Czy jednak ruszasz d...ę i odstawiasz do pojemników, których też nie jest tak dużo?

Swoją drogą, nigdy nie miałam w szafie takich ciuchów, które nadają się tylko do pojemnika na śmieci.
      • tromedlov Re: Cmentarz mody 23.11.24, 17:30
        Naprawdę nie miałaś? Oddajesz też takie, które obsikał kot? Albo takie po remoncie? Rozumiem, że dla ludzi w kryzysie bezdomności?

• gryzelda71 Re: Cmentarz mody 23.11.24, 17:39
          Po remoncie czyli jakie?
          • memphis90 Re: Cmentarz mody 23.11.24, 19:52
            Uświnione gipsem, farbą i odbarwione rozpuszczalnikiem. Nie do sprania. Trzymać nie będę, bo kolejny remont mogę mieć dekadę później, bez sensu. Aczkolwiek jak miałam w okolicy kontenery , to takie zniszczone szły na czyściwo.
        • default Re: Cmentarz mody 23.11.24, 17:48
          Koci mocz raczej nie wypala dziur w tkaninie, więc rzecz można uprać i dalej korzystać. Ja też nie mam ubrań nadających się tylko do wyrzucenia, może poza np. majtkami czy skarpetkami, które i tak nie mogą być przekazane komu innemu. A sprane i porozciągane t-shirty tnę na szmaty, dopiero jak się wysłużą w tej roli to lądują w śmieciach. Tzn. teraz, potem będę odkładać do wora. I potem wywozić do PSZOK. Tak samo jak teraz robię z różnymi drobnymi elektrosmieciami. Nie potrzebuję wywozić częściej niż raz na rok, albo nawet rzadziej. Że szmatami będzie podobnie.
          Bo ubrania, które nie są jeszcze szmatami oddaję w ośrodku pomocy społecznej.
          • tromedlov Re: Cmentarz mody 23.11.24, 17:57
            Bo nie masz małych dzieci. Bo nie pracujesz fizycznie. Bo korzystasz obrzydliwie z tego, że ktoś jest końcowym odbiorcą tych szmat.

Moja znajoma jest końcowym odbiorcą i jestem więcej niż pewna, że ci, którzy ją obdarzają, tak samo mówią - "ja nie mam ubrań nadających się tylko do wyrzucenia". Moja znajoma ma kilkoro dzieci, pracuje fizycznie ona i jej mąż. I jest zasypywana ubraniami przez absolutnie wszystkich, bo to tylko mała plamka, bo jeszcze ponoszą, bo to się jeszcze nadaje, bo się przydadzą. I dostaje np. trzy wielkie wory ubrań dla dzieci, z czego nadaje się może jakaś jedna rzecz. Bo właśnie ona jest odbiorcą tych zasikanych pościeli, które przecież można uprać, tych spodni z małymi dziurkami, bluzeczkami z małymi plamkami i w ogóle tym wszystkim, co przecież jeszcze dobre, jeszcze się przyda. Jest tym rozgrzeszeniem dla wyrzutów sumienia wielkich pań. I ona naprawdę wyrzuca całe wory szmat.
            • danaide2.0 Re: Cmentarz mody 23.11.24, 18:01
              A odmówiła kiedyś przyjęcia?
              • tromedlov Re: Cmentarz mody 23.11.24, 18:08
                Tak, stara się odmawiać, ale najwyraźniej nie jest na tyle asertywna, żeby ktoś to wziął na poważnie.

Za to znając ją widzę olbrzymią migrację tych szmat, które nie są wyrzucane. Albo migrację szmat u moich koleżanek, które ciągle organizują "wymianki", z których nic nie wynika, oprócz przenoszenia tych szmat z miejsca na miejsce i słyszę ich jęki, że one nie mają co z tym zrobić, a to jeszcze takie dobre.. Nie bez powodu, jak wybuchła wojna na Ukrainie, to szybko zaczęto mówić, żeby nie dawać ubrań. I nie bez powodu wszystkie zbiórki były obdarzane zupełnie nieprzydatnymi szmatami. Bo się komuś przyda, bo ja nie wyrzucam.
            • default Re: Cmentarz mody 23.11.24, 18:51
              tromedlov napisał(a):

> Bo nie masz małych dzieci. Bo nie pracujesz fizycznie. Bo korzystasz obrzydliwie z tego, że ktoś jest końcowym odbiorcą tych szmat.

Końcowym odbiorcą moich szmat jest śmietnik (na razie). Natomiast nie mam pojęcia kto jest końcowym odbiorcą moich ubrań (które szmatami nie są, bo oddaję tylko rzeczy w dobrym stanie). Nie mam pojęcia, bo nie oddaję konkretnej osobie przecież, tylko do ośrodka. Zawsze biorą bardzo chętnie. Tam jest także noclegownia i schronisko dla bezdomnych oraz oddział detoksykacji i terapii uzależnienia od alkoholu. Z tego co wiem, to podarowane rzeczy są tam segregowane i wykładane w koszach, tak aby podopieczni sobie wybierali, co potrzebują. Więc nikt nikomu niczego na siłę nie wciska.

• demodee Re: Cmentarz mody 23.11.24, 19:24
                > bo oddaję tylko rzeczy w dobrym stanie

W jakiej sytuacji oddaje się "rzeczy w dobrym stanie"? Kiedy wyszły z mody? Kiedy się utyło/schudło? Kiedy się znudziły? Kiedy się przeprowadziło do mniejszego mieszkania?
                • default Re: Cmentarz mody 23.11.24, 19:32
                  Oddaję rzeczy w dobrym stanie gdy:
                  - utylam/ schudłam,
                  - okazały się nietrafionym zakupem i ich nigdy nie polubiłam,
                  - przestały być potrzebne (bo już takich rzeczy nie noszę, np. "biurowe" garsonki albo kożuch),
                  - dotyczy rzeczy męża - niepotrzebne mu koszule czy swetry, którymi masowo obdarowywała go jego siostra (rzeczy zupełnie nowe, z metkami - jeszcze leży tego trochę w garderobie, sukcesywnie oddaję).
                  Modą się nie kieruję.
      • demodee Re: Cmentarz mody 23.11.24, 17:38
        > A co robisz z małymi elektrośmieciami? Np. czajnik, toster

Drobne AGD wrzucam do pojemnika na drobne AGD, który szczęśliwie mam prawie na podwórku.

> odkurzacz?

Z zepsutym odkurzaczem jechałam do PSZOKu miotając przekleństwa.

> Swoją drogą, nigdy nie miałam w szafie takich ciuchów, które nadają się tylko do pojemnika na śmieci.

Rozumiem, że jak się trochę podniszczą to dajesz biednym?
      • danaide2.0 Re: Cmentarz mody 23.11.24, 17:59
        Akurat drobne elektrośmieci to nie problem - można podrzucić do sklepu z elektroniką, a te są dużo gęściej rozmieszczone, niż PSZOK na obrzeżach miasta. Duże oddaję przy wymianie nowego sprzętu. Ale niektórym i z tym za ciężko.
      • lajtova Re: Cmentarz mody 23.11.24, 19:30
        Małe elektrosmieci wyrzucam do zmieszanych.
    • borsuczyca.klusek Re: Cmentarz mody 23.11.24, 17:36
      Już widzę jak ludzie wożą do PSZOKów stare gacie i dziurawe skarpety 🙄
      • eglantine Re: Cmentarz mody 23.11.24, 17:40
        Stare gacie na szmatki. Ze skarpet z dzieckiem pacynki zrobić. Wszystko da się wykorzystać. 😅
        • borsuczyca.klusek Re: Cmentarz mody 23.11.24, 17:45
          A te szmatki ze starych gaci to się później magicznie rozpłyną w niebycie?
        • danaide2.0 Re: Cmentarz mody 23.11.24, 18:02
          Pacynki ze skarpet? Wiesz ile moje dziecko wydziera? Mogłabym wystawić spektakl na Broadway'u.
          • eglantine Re: Cmentarz mody 23.11.24, 18:08
            Ironicznie to napisałam… 🤪

Ale faktem jest, że nie ma lepszych szmatek do polerowania butów niż ze starych męskich gaci.
            Damskie może faktycznie da się opylić fetyszystom. 😂
      • mava12 Re: Cmentarz mody 23.11.24, 17:52
        >już widzę jak ludzie wożą do PSZOKów stare gacie i dziurawe skarpety

podobniez, gdzieś kiedyś czytałam, i to nie raz, że zużyty olej spozywczy nie powinien trafiać do zlewu, co każdy robi, tylko powinno się go zlewać i odwozić do PSZOKU.
        !@#$, jak zrobię sobie frytki czy tp to mam z****ć z 1 litrem oleju do PSZOKU, który u mnie jest jakieś 30 km dalej?
        Naprawdę... ja rozumiem ekologia, segregacja, ale jednak trzeba by było ujać to w realne, akceptowalne ramy. A nie jakąś idiotyczną bzdurę, której NIE DA się przestrzegać.
        • default Re: Cmentarz mody 23.11.24, 19:10
          Ja nie wylewam oleju do zlewu. Ani do kibla. To okropnie zasyfia rury. I oczyszczalnię ścieków też.
          • demodee Re: Cmentarz mody 23.11.24, 19:26
            > Ja nie wylewam oleju do zlewu.

Wozisz zebrany olej do PSZOKu?
            • lauren6 Re: Cmentarz mody 23.11.24, 19:43
              Ja zbieram do foliówki i wyrzucam do zmieszanych 🤷‍♀️
            • default Re: Cmentarz mody 23.11.24, 19:53
              Nie używam naraz dużych ilości oleju, to co zostaje na patelni po smażeniu czegoś, to wycieram wszystko ręcznikiem papierowym i wyrzucam do zmieszanych.
              Do PSZOK mąż wozi przepracowany olej samochodowy.
    • mamtrzykotyidwato5 Re: Cmentarz mody 23.11.24, 17:39
      Przecież wszędzie stoją pojemniki a ubrania PCK i innych firm, więc w czym widzisz problem?
      Dodatkowo ciągle jakieś organizacje zbierają tekstylia. Wystarczy przed dom wystawić w workach z ich karteczką.
      • demodee Re: Cmentarz mody 23.11.24, 17:44
        > Wystarczy przed dom wystawić w workach z ich karteczką.

U nas na osiedlu nie wolno wystawiać śmieci w workach. Nawet z karteczką.
      • mava12 Re: Cmentarz mody 23.11.24, 17:54
        >Wystarczy przed dom wystawić w workach z ich karteczką.

mam im oddać stare zużyte gacie? skarpetki, w których zrobiła się dziura? chciałabyś nosić takie ciuchy, po mnie?
    • borsuczyca.klusek Re: Cmentarz mody 23.11.24, 17:52
      MAM!

Majtki i rajstopy można sprzedać na stronach dla fetyszystów...

Nie wiem jak ze skarpetkami czy też mają popyt czy niekoniecznie. I to się nawet recycling 😅
      • demodee Re: Cmentarz mody 23.11.24, 20:23
        > rajstopy można sprzedać na stronach dla fetyszystów...

Rajstopy to działkowicze tną na paski i podwiązują nimi pomidory.

Ale ostatecznie takie pocięte rajstopy też lądują na śmietniku.
    • buldog2 Re: Cmentarz mody 23.11.24, 17:54
      Zapewne chodzi o spadek sprzedaży odzieży patriotycznej. Co wam poradzić...
      Na przemiał, RAZEM z PISem.
      • demodee Re: Cmentarz mody 23.11.24, 20:21
        > Zapewne chodzi o spadek sprzedaży odzieży patriotycznej.

Zapewne nie, bo to Unia zabrania wrzucania szmat to "zmieszanych".
    • sueellen Re: Cmentarz mody 23.11.24, 17:54
      Jeszcze mi się nie zdarzyło wyrzucać ubrań do śmieci. Mundurki oddaje do szkoły, inne ubrania do charity a jeśli zbyt znoszone wyrzucam do kontenerów na tekstylia przerabiane potem na szmaty. Nie ma ich dużo ale tak właśnie robię. Gromadzę w workach i raz na pół roku wywożę. Przy czym ręczniki t-shirty i prześcieradła tnę i zużywam jako ścierki. Nie toleruje też mikrofibry i w życiu bym ścierek nie kupiła . Zwłaszcza z mikrofibry skoro można w tym celu wykorzystać stare ubrania. Wiele prześcieradeł trzymam też do zabezpieczenia podłogi podczas projektów , odświeżania szlifowania, malowania itd. Nie rozumiem ludzi kupujących folię malarską.
      • mava12 Re: Cmentarz mody 23.11.24, 17:58
        >Przy czym ręczniki t-shirty i prześcieradła tnę i zużywam jako ścierki

ohyda...Pamietam te "ścierki" z rodzinnego domu, bo moja matka też tak robila. Przy czym było to za czasów komuny co w pewnym stopniu ją tłumaczyło. Takie stare gacie w zlewie, jako "ściereczka"...całkowite fuj...
        I mikrofibra absolutnie nie równa stare gacie. Radzę kupić chociaż raz i porównać.
        • default Re: Cmentarz mody 23.11.24, 19:14
          Ja mam i takie, i takie. Szmaty z pociętych bawełnianych koszulek czy gaci też się sprawdzają. I nie wiem co jest takiego obrzydliwego w wycieraniu podłogi szmatą ze starych gaci ?
          • memphis90 Re: Cmentarz mody 23.11.24, 19:56
            Jak wielkie muszą być gacie, żeby je pociąć na ściery do podłogi 🤔🤔🤔
            • chatgris01 Re: Cmentarz mody 23.11.24, 20:16
              Męskie bokserki są całkiem spore, nawet z niegrubego faceta (nie, nie przerabiam gaci, ale teoretycznie by się dało, ze 2 ściereczki by wyszły).
              • chatgris01 Re: Cmentarz mody 23.11.24, 20:17
                Z tym, że do kurzu, nie do podłogi big_grin (doczytałam)
            • default Re: Cmentarz mody 23.11.24, 20:29
              memphis90 napisała:

> Jak wielkie muszą być gacie, żeby je pociąć na ściery do podłogi 🤔🤔🤔
              >
              😀 Gacie mojego męża są dość duże, bo i on jest duży, a do tego lubuje się w obszernych bokserkach z dłuższymi nogawkami, więc po wycięciu rozporka i gumy powstaje całkiem spora szmata - może nie do umycia całej podłogi, ale do wytarcia czegoś rozlanego albo jak pies nabrudzi - jest w sam raz.
          • sueellen Re: Cmentarz mody 23.11.24, 20:07
            z gaci nie robie bo faktycznie za male, ale u mnie przescieradla i poszwy nigdy sie nie marnuja. zawsze w domu cos dlubie, maluje, upcyklinguje i przerabiam. Do tego mlodej kupilam maszyne do szycia i naprawde swietnie sobie radzi. Na poczatku szyla jakies poszewki i fartuszki, ale ostatnio sie rozkrecila. Cwiczy na tych starych ciuchach i naprawde jestem pelna podziwu.
            • memphis90 Re: Cmentarz mody 23.11.24, 22:28
              A ile jest tych poszewek i prześcieradeł na przemiał…? Ja ostatni zestaw z ikei używałam stale przez prawie 10 lat (w weekend rano pranie, wieczorem oblekam suchą), po dekadzie rzeczywiście zaczęła się drzeć i musiała iść na śmietnik (drace się szmaty to kiepski pomysł).
              • eglantine Re: Cmentarz mody 23.11.24, 22:35
                Memphis, ty chyba robisz w służbie zdrowia, prawda? Drzyj na szarpie. Problem solved.
                • eglantine Re: Cmentarz mody 23.11.24, 22:36
                  Sorry, ale już mam głupawkę.
                  • memphis90 Re: Cmentarz mody 24.11.24, 00:02
                    Jak tak to rozintegruję te zetlałe poszwy na włókna i będę składać wielorazowe tampony…
    • alpepe Re: Cmentarz mody 23.11.24, 18:04
      Chodziłabym po mieści z worem swoich ubrań i wrzucała do koszy ulicznych po bucie, po kurtce, etc.
      • eglantine Re: Cmentarz mody 23.11.24, 22:00
        alpepe napisała:

> Chodziłabym po mieści z worem swoich ubrań i wrzucała do koszy ulicznych po buc
        > ie, po kurtce, etc.
        >

LOL Przypomniało mi się, jak w Skazanych na Shawshank bohater wynosi na spacerniak kamyki w nogawkach spodni. Teraz obywatele będą po zmroku chodzić i wywalać stare szmaty do ulicznych koszy albo wytrząsać po jednej skarpetce w ustronnych miejscach.
        • ministra_prawdy Re: Cmentarz mody 24.11.24, 11:15
          eglantine napisała:

> LOL Przypomniało mi się, jak w Skazanych na Shawshank bohater wynosi na spacern
          > iak kamyki w nogawkach spodni. Teraz obywatele będą po zmroku chodzić i wywalać
          > stare szmaty do ulicznych koszy albo wytrząsać po jednej skarpetce w ustronnyc
          > h miejscach.

🤣🤣🤣

Ten wątek jest piękny 🤣
    • kamin Re: Cmentarz mody 23.11.24, 18:23
      W dalszym ciągu będę wrzucać do kontenerów pck/humana itp, a co innego do tej pory można było robić z odzieżą.
      Problem tylko ze zużytą bielizną, nie bedę z jedną parą podartych skarpet lecieć do pszoku.
    • jossin Re: Cmentarz mody 23.11.24, 18:45
      W sumie wolę takie "problemy" pierwszego świata niż poważniejsze
      • demodee Re: Cmentarz mody 23.11.24, 19:29
        > W sumie wolę takie "problemy" pierwszego świata niż poważniejsze

Z tym, że to jest także problem Trzeciego Świata...
        • jossin Re: Cmentarz mody 23.11.24, 20:10
          To, że do pszoku muszą jeździc?wink

Czy może z powodu fast fashion? To jest inny problem a wszelkie próby ograniczenia sa torpedowane "a bo możni tego swiata to mogą, a gupia unia chce nam zabronić"
          • demodee Re: Cmentarz mody 23.11.24, 20:18
            > To, że do pszoku muszą jeździc?

Raczej to, że im moje stare łachy koncerny odzieżowe na pustynię wywożą.
            • jossin Re: Cmentarz mody 23.11.24, 21:05
              Wywożą od dziesiątek lat, mylisz problemy i nie rozumiesz tematu. I tyle
    • lajtova Re: Cmentarz mody 23.11.24, 19:29
      Tak jak dotąd wszystkie śmieci wyrzucam do zmieszanych.
      Nie czuję się w obowiązku by sortować śmieci. Nie chce mi się, nie mam ochoty.
      Co się miesci do pojemnika to tam ląduje.
    • mika_p Re: Cmentarz mody 23.11.24, 19:59
      Dżizas... dwunasty rok systemu gospodarowania odpadami, a wy się dalej nie nauczyłyście, że każda gmina rozwiązuje sprawę po swojemu w ustawowych granicach.
      Rozwiązanie na tu i teraz: dowiedzieć się jak wasza gmina planuje zbierać nową frakcję do czasu nowego przetargu na odbior i zagospodarowanie odpadów. Nie ma zakazu rozstawienia w kilku punktach gminy ogólnodostępnego pojemnika na określoną frakcję - np. przy szkołach podstawowych, których jest zazwyczaj w gminie więcej niż jedna.
      Obecne umowy na odbiór i zagospodarowanie odpadów kiedyś się skończą i gmina rozpisze nowy przetarg (chyba że załatwia sprawę in-house), więc przynajmniej można lobbować za tym, żeby zorganizowała jakiś w miarę wygodny, a niekoniecznie bardzo kosztowny sposób.

Gospodarowanie odpadami komunalnymi to zadanie samorządu gminnego, bliżej już władzy nie ma.

Na tę chwilę dyskusja "co ematka będzie robić" jest bez sensu, skoro nie wiadomo, co u was w gminach będzie.
      • demodee Re: Cmentarz mody 23.11.24, 20:16
        > Gospodarowanie odpadami komunalnymi to zadanie samorządu gminnego, bliżej już władzy nie ma.

Czyli mam zwrócić się do burmistrza dzielnicy z pytaniem, kiedy kończy się umowa z obecną firmą śmieciową? A jak mi odpowie, że 31.12.2025, to mam przez 12 miesięcy zbierać szmaty do torby albo jeździć do PSZOKu?
        • mika_p Re: Cmentarz mody 23.11.24, 20:41
          Patrz zdanie zaczynające się od słów: Rozwiązanie na tu i teraz

Przepraszam, że napisałam taki długi post, zapomniałam, że nie najlepiej sobie radzisz z czytaniem ze zrozumieniem.

Informacja dla bardziej obytych ze słowem pisanych: informacje o przetargu, w tym o zawarciu umowy, są do znalezienia na stronach urzędowych, gminy albo UE, zależy od rozmiaru przetargu
          • demodee Re: Cmentarz mody 23.11.24, 20:50
            > Przepraszam, że napisałam taki długi post, zapomniałam, że nie najlepiej sobie radzisz z czytaniem ze zrozumieniem.

Nic nie szkodzi, spróbujemy razem zrozumieć o co CI chodziło.

Czyli mogę już teraz wejść na stronę dzielnicy i dowiedzieć się, do kiedy podpisana jest umowa z obecną firmą. Załóżmy, że jeszcze na dwa lata.

A co mam robić ze szmatami przez dwa lata, to się mogę dowiedzieć pisząc do burmistrza dzielnicy, nieprawdaż? A on prawdopodobnie po 30 dniach, czyli akurat pod koniec grudnia 2024, odpisze mi, że nie wolno mi będzie od 2025 r. wrzucać do "zmieszanych".

> informacje o przetargu, w tym o zawarciu umowy, są do znalezienia na stronach urzędowych, gminy albo UE, zależy od rozmiaru przetargu

Ale o przetargu z nową firmą? Czy z tą, która obsługuje nas teraz?
            • mika_p Re: Cmentarz mody 23.11.24, 21:19
              Nie mam zielonego pojęcia, w jaki sposób twoja gmina rozwiązuje komunikację z mieszkańcami, czy wszystko trzeba załatwiać na pismie i dekretuje na wydziały/referaty sam burmistrz, czy może dotarł już do was taki wynalazek jak telefon i co więcej, odpowiednie numery są na stronie gminy.
              Jak ci się spieszy i nie chcesz czekać 30 dni, to jeszcze możesz wystąpić z wnioskiem o udzielenie informacji publicznej, te mają krótsze terminy.

O przetargu z nową firmą mogłabys się dowiedziec, gdyby był już ogłoszony. Nie mam zielonego pojęcia, jak twoja gmina sobie to organizuje. Moja po trzech czy czterech latach eksperymentowania z różnymi wariantami zawarła umowę bodajże na 10 lat
              • demodee Re: Cmentarz mody 23.11.24, 21:31
                > O przetargu z nową firmą mogłabys się dowiedziec, gdyby był już ogłoszony.

Nie rozumiem, po co mi napisałaś, że mam się dowiadywać o przetarg z firmą, która nas obsługuje teraz. Jaka jest obsługa w zakresie tekstyliów obecnie, to wiem - nie ma oddzielnych kontenerów.

Bardziej byłoby interesujące, jakie będą wymagania przy nowym przetargu. Jeśli jest ogłoszony. A jeśli nie jest? Nowe wymogi w sprawie wyrzucania tekstyliów wchodzą za 6 tygodni, co, jako mieszkanka dzielnicy mogę zrobić?
                • mika_p Re: Cmentarz mody 23.11.24, 23:56
                  > Nie rozumiem, po co mi napisałaś, że mam się dowiadywać o przetarg z firmą, która nas obsługuje teraz.

Bo umierasz z ciekawości, jak długo potrwa obecna umowa z firmą odbierającą odpady, a jest sobota wieczór i nieludzkie byłoby odcięcie cię od informacji o takim znaczeniu aż do poniedzialkowego poranka, kiedy urząd gminy zacznie pracować.

> co, jako mieszkanka dzielnicy mogę zrobić?

Patrz zdanie zaczynające się od słów: Rozwiązanie na tu i teraz
    • szmytka1 Re: Cmentarz mody 23.11.24, 20:21
      Pod blokiem mam 3 kontenery na odzież i obuwie, kolejne 3 przy wyjeździe z osiedla na miasto. U mnie są bardzo popularne, dużo ich stoi na osiedlach. Będę więc robić to samo co do tej pory, wrzucać do tych kontenerów.
    • taje Re: Cmentarz mody 23.11.24, 20:25
      Myślisz, że jak wrzucisz parę starych butów do zmieszanych i zwiążesz worek to osoby odbierające śmieci będą rozwiązywać i i sprawdzać, co w nim jest?
      • demodee Re: Cmentarz mody 23.11.24, 20:34
        No sama nie wiem...

Ale to jest coś jak jeżdżenie na gapę - nie wszystkich łapią, prawdopodobnie nawet łapią tylko jakiś niewielki %, ale jakoś to głupio jeździć na gapę.

Zwłaszcza, że 1.05.2004 głosowałam za wejściem do Unii... Powinnam chyba teraz być konsekwentna?
        • taje Re: Cmentarz mody 23.11.24, 20:48
          Myślę, że powinnaś porozmawiać z katolikami uprawiającymi seks przedmałżeński, jak rozwiązują swój dysonans poznawczy. Może są jakieś grupy terapeutyczne, gdzie można skorzystać z ich doświadczeń??
          • demodee Re: Cmentarz mody 23.11.24, 20:51
            Eee... A co z protestantami, muzułmanami i buddystami? Oni nie wyrzucają starej odzieży, tylko oddają biednym?
            • taje Re: Cmentarz mody 23.11.24, 21:02
              Ha, prawdziwy buddysta wegetarianin nawet stare futro założy, żeby uszanować zwierzaka, który oddał życie na to futro (nowego nie kupi, to jasne). Ale nie w tym rzecz. Życie polega na nauce chodzenia na kompromisy w małych rzeczach bez zdradzania tych większych. Sama musisz sobie odpowiedzieć na pytanie, na co głosowałaś w referendum o wejściu do Unii i co dla Ciebie ważne.
              • demodee Re: Cmentarz mody 23.11.24, 21:13
                > Życie polega na nauce chodzenia na kompromisy w małych rzeczach bez zdradzania tych większych.

Im starsza jestem, tym ważniejsze stają się dla mnie rzeczy małej wagi (np. jaka jest odległość do najbliższego miejsca, gdzie mogę pozbyć się starego stanika bez narażania się na grzywnę). Argumenty, które skłoniły mnie wtedy do głosowania za wejściem do Unii, w tej chwili nie mają prawie znaczenia.
                • taje Re: Cmentarz mody 23.11.24, 21:18
                  Błędne założenie - nie grozi ci żadna grzywna za wrzucenie stanika do worka ze śmieciami.
                  • demodee Re: Cmentarz mody 23.11.24, 21:23
                    > nie grozi ci żadna grzywna za wrzucenie stanika do worka ze śmieciami.

Ależ grozi, przynajmniej w teorii:

" Za nieprzestrzeganie regulaminów gminnych przewidziano grzywny do 5 tys. zł. Egzekwowane są one przez straże gminne (miejskie), o ile istnieją, lub przez policję. Dodatkowo, przy wykryciu tego rodzaju resztek w odpadach zmieszanych, możliwe jest wymierzenie opłaty podwyższonej w trybie przewidzianym w art. 6 ka u.c.p.g. przez podmiot odbierający odpady komunalne"

Czytaj więcej na Prawo.pl:
                    www.prawo.pl/biznes/ubrania-i-buty-odrebna-frakcja-odpadow-od-2025-r,528414.html
                    • taje Re: Cmentarz mody 23.11.24, 21:30
                      Ee, cytat, z tego samego artykułu:

"Czy będzie można ukarać mieszkańca za to, że nie zbiera selektywnie? Tak, ale zdaniem ekspertów zapewne będzie to trochę martwy przepis, tak jak i obecnie z niektórymi innymi frakcjami. Bo dziś też mało kto zawozi zużyte baterie czy choinkowe lampki do PSZOK.

- Za nieprzestrzeganie regulaminów gminnych przewidziano grzywny do 5 tys. zł. Egzekwowane są one przez straże gminne (miejskie), o ile istnieją, lub przez policję. Dodatkowo, przy wykryciu tego rodzaju resztek w odpadach zmieszanych, możliwe jest wymierzenie opłaty podwyższonej w trybie przewidzianym w art. 6 ka u.c.p.g. przez podmiot odbierający odpady komunalne – mówi Mateusz Karciarz."

Według niego w praktyce jednak zniszczone rzeczy ludzie wyrzucają do odpadów zmieszanych, bo to też samorządom na rękę, stawki za zagospodarowanie tekstyliów są wyższe niż dla odpadów zmieszanych.

Również Jacek Pietrzyk ekspert BCC w zakresie odpadów nie spodziewa się nękania mieszkańców mandatami. Postuluje w pierwszej kolejności akcję edukacyjną nakierowaną na „domowy recykling” - używanie zużytych tekstyliów do czyszczenia okien, podłóg czy samochodów. Uważa też, że mocno zabrudzone, np. smarem samochodowym, powinny trafiać do odpadów zmieszanych, tak jak dziś zatłuszczony papier."

Pretensje do uchwalania martwych przepisów zgłaszaj do ustawodawcy/gminy a nie do EU.
                      • demodee Re: Cmentarz mody 23.11.24, 21:44
                        > Pretensje do uchwalania martwych przepisów zgłaszaj do ustawodawcy/gminy a nie do EU.

Ale to chyba nie gmina uchwaliła zakaz wrzucania staników do "zmieszanych", tylko Unia? Gmina tylko realizuje dyrektywę.
                        • taje Re: Cmentarz mody 23.11.24, 21:46
                          Nie
                          • demodee Re: Cmentarz mody 23.11.24, 21:51
                            Co nie? Pomysł z oddzielnym kontenerem dla tekstyliów to nie pomysł urzędników unijnych? A czyj wobec tego?
                            • taje Re: Cmentarz mody 23.11.24, 21:53
                              Zacytuj konkretny przepis unijny zakazujący wrzucania staników do zmieszanych.
                              • demodee Re: Cmentarz mody 23.11.24, 21:59
                                Takiego przepisu nie ma i oczywiście cała afera z zakazem wrzucania tekstyliów do kontenerów z odpadami zmieszanymi to wymysł TVP Info i portalu prawo.pl.
                                • taje Re: Cmentarz mody 23.11.24, 22:07
                                  Nie wiem, ale nie wykluczam. Jeśli uważasz, że taki przepis unijny istnieje to go zacytuj, wtedy mogę się wdać w dyskusję. To co napisał portal prawo.pl nic jeszcze nie przesądza. Dyrektywy unijne działają inaczej niż się ludziom wydaje - EU nie nakazuje żadnemu krajowi członkowskiemu konkretnych rozwiązań typu zakaz wrzucania stanika do śmieci zmieszanych.
                                  • demodee Re: Cmentarz mody 23.11.24, 22:24
                                    eur-lex.europa.eu/legal-content/PL/TXT/HTML/?uri=CELEX:32018L0851&from=PL

To chyba jest ten przepis.
                                    • taje Re: Cmentarz mody 23.11.24, 22:50
                                      Ale który konkretnie artykuł? Ja tam widzę tylko "Z zastrzeżeniem art. 10 ust. 2 i 3 państwa członkowskie ustanowią selektywną zbiórkę przynajmniej papieru, metalu, tworzyw sztucznych i szkła, a od dnia 1 stycznia 2025 r. tekstyliów.".

To fajnie, że kraj ma umożliwić selektywną zbiórkę tekstyliów.

W żaden sposób z tego nie wynika zakaz wyrzucania staników/ubrań do śmieci zmieszanych. Jeśli polski ustawodawca czy polska gmina chce na tej podstawie wprowadzać zakaz wyrzucania tekstyliów, pretensje do nich, ale i tu byłabym ostrożna w formułowaniu wniosków bo cytowany artykuł jest mało konkretny. Ba, nawet cytowana w w artykule ustawa o utrzymaniu czystości i porządku w gminach nie nakłada na mieszkańców żadnych obowiązków w tym zakresie, jedynie pozwala gminom uchwalać regulamin dotyczący wymagań w zakresie "selektywnego zbierania odpadów komunalnych prowadzonego przez punkty selektywnego zbierania odpadów komunalnych w sposób umożliwiający łatwy dostęp dla wszystkich mieszkańców gminy, które zapewniają przyjmowanie co najmniej (...) odpadów tekstyliów i odzieży".

Czyli jak ułatwić życie mieszkańcom, a nie utrudnić.

isap.sejm.gov.pl/isap.nsf/download.xsp/WDU19961320622/U/D19960622Lj.pdf
                                      • demodee Re: Cmentarz mody 23.11.24, 22:57
                                        "państwa członkowskie ustanowią selektywną zbiórkę (...) tekstyliów.".

"Ustanowią selektywną zbiórkę" - dla Ciebie to oznacza umożliwienie selekcji tekstyliów? Dla mnie nakaz selekcji.
                                        • taje Re: Cmentarz mody 23.11.24, 23:06
                                          Nie, to oznacza obowiązek dla państw członkowskich wprowadzenia systemu umożliwiającego selektywną zbiórkę, to nie jest obowiązek dla mieszkańców.

"Państwa członkowskie podejmują środki w celu promocji wysokiej jakości recyklingu i w tym celu wprowadzają selektywną zbiórkę odpadów"
                                          • mika_p Re: Cmentarz mody 24.11.24, 00:10
                                            Tu masz pierwszy tekst jednolity ustawy o utrzymaniu czystości porządku w gminach,w którym mowa jest o tekstyliach (Dz. U z 2019 r. poz. 2010):
                                            isap.sejm.gov.pl/isap.nsf/DocDetails.xsp?id=WDU20190002010

Polecam uwadze art. 14.
                                            Nie chce mi się przegrzebywać przez proces legislacyjny
                                            • taje Re: Cmentarz mody 24.11.24, 00:26
                                              To do mnie? Art 14 mówi, że ustawa wchodzi w życie z dniem 1 stycznia 1997 r. Czyli przed wejściem Polski do EU. Ergo, zero związku z prawem unijnym, o co rzuca się demodee na podstawie alarmistycznego artykułu z portalu prawo.pl
                                              • mika_p Re: Cmentarz mody 24.11.24, 01:18
                                                > To do mnie?

Do ciebie i do autorki wątku.

Najpierw krótkie wyjaśnienie.

Powstaje ustawa, jest publikowana w Dzienniku Ustaw (Dz. U.) pod określoną pozycją (poz.). Kiedyś jeszcze - kiedy Dz. U. były papierowe - publikator ustawy określał numer Dz. U.

Ustawa o utrzymaniu czystości i porządku w gminach (w skrócie ucpg) pochodzi z 1996 r.

Ustawę można zmienić, również ustawą - nazywa się to "ustawa o zmianie ustawy x" lub "ustawa o zmianie ustawy x i niektórych innych ustaw", też ma swój publikator, czyli numer Dz. U. i poz.
                                                Od tego czasu, pisząc o pierwotnej ustawie, tutaj ucpg, i podając jej publikator piszesz "Dz. U. z 1996 r. ze zm."

Co ileś zmian Marszałek Sejmu Ogłasza tekst jednolity dla ustawy (bo inaczej burdel w przepisachbyłby nie do ogarnięcia). Tekst jednolity też ma swój publikator, w moim poście to jest Dz. U z 2019 r. pz. 2010.
                                                Pomiędzy zmianami można się natknąć na tekst ujednolicony - pełni taką funkcję, jak tekst jednolity, ale nie jest oficjalnym dokumentem sejmowym.

Ujednolicenie wygląda tak:

Jest
                                                Ustawa z dnia.... (jakiegoś) o grze w kółko i krzyżyk
                                                art. 1. Ustawa normuje zasady gry w kółko i krzyżyk.
                                                art. 2. Ilekroć w ustawie jest mowa o:
                                                1) kółku - rozumie się przez to okrąg lub figurę zbliżoną do okręgu;
                                                2) krzyżyku - rozumie się przez to krzyż równoramienny, którego ramiona skierowane są do podstawy pola;

Pojawia się zmiana:
                                                Ustawa z dnia ... (innego niż poprzednio) zmieniająca ustawę z dnia ... (jakiegoś) o grze w kółko i krzyżyk.
                                                art. 1 W ustawie o grze w kółko i krzyżyk wprowadza się następujące zmiany:
                                                1) w art. 2 pkt 1 ustawy zmienianej średnik zastępuje się przecinkiem i dodaje słowa "chyba że gracze umówią się na inny znak;"
                                                2) w art. 2 pkt 2 ustawy zmienianej średnik zastępuje się przecinkiem i dodaje słowa "lub inny znak, inny niż w pkt 1, jeśli gracze tak się umówią";

Ktoś - jakiś zapalony gracz, sprzedawca plansz albo Marszałek Sejmu - stwierdza, że tego się nie da stosować i ujednolica tekst do postaci:
                                                art. 2. Ilekroć w ustawie jest mowa o:
                                                1) kółku - rozumie się przez to okrąg lub figurę zbliżoną do okręgu, chyba że gracze umówią się na inny znak;
                                                2) krzyżyku - rozumie się przez to krzyż równoramienny, którego ramiona skierowane są do podstawy pola, lub inny znak, inny niż w pkt 1, jeśli gracze tak się umówią;

Koniec wstępu.

Twój link, Taje, prowadzi do takiego dokumentu:
                                                USTAWA z dnia 13 września 1996 r. o utrzymaniu czystości i porządku w gminach
                                                Dz. U. 1996 Nr 132 poz. 622 z adnotacją:
                                                Opracowano na podstawie: t.j. Dz. U. z 2024 r. poz. 399 - to jest tekst ujednolicony ucpg, czyli z grubsza zbliżony do obecnego, albo jednolity (bo Dz. U z 2022 poz. 399 to aktualny teskt jednolity, czyli ogłoszony przez Marszalka Sejmu, i nie widzę zmian).

tekst ogłoszony, czyli pierwotny teskt ucpg zaś jest tu:
                                                isap.sejm.gov.pl/isap.nsf/download.xsp/WDU19961320622/O/D19960622.pdf

Ucpg w pierwotnej formie jest króciutka, bo w 1996 r. mieszkaniec nieruchomości sam dbał o zagospodarowanie odpadów komunalnych. sam sobie szukał firmy i płacił jej bezpośrednio.
                                                Wielka zmiana dla ludzi nastąpiła w 2013 r., a ustawa, która drastycznie zmieniła ucpg do formy zbliżonej do obecnej to 2011 lub 2012 rok. Od lipca 2013 r. to gmina organizuje system, organiuje przetarg i pilnuje zarówno mieszkańców, jak i firmy, a od mieszkańców pobiera opłatę w rozumieniu Ordynacji podatkowej (dlatego można się spotkać z nazwą "podatek śmieciowy" - jest przymusowy, bezzwrotny i wpłacany na rzecz samorządu).

Mój link prowadzi, tak jak napisałam do pierwszego tekst jednolity ustawy o utrzymaniu czystości porządku w gminach,w którym mowa jest o tekstyliach (Dz. U z 2019 r. poz. 2010), tu bezpośrednio do pdf:
                                                isap.sejm.gov.pl/isap.nsf/download.xsp/WDU20190002010/T/D20192010L.pdf
                                                • taje Re: Cmentarz mody 24.11.24, 02:14
                                                  Naprawdę nie musisz mnie edukować o tym czym jest ustawa i tekst jednolity, ale doceniam staranie smile

A co przez to chcesz powiedzieć w temacie wątku i mojej rozmowy z demodee o tym, czy to zła Unia zakazuje wrzucania stanika do zmieszanych i co wynika z linkowanej przez nią dyrektywy? I co do rzeczy ma art 14 ucpg, na który się powołujesz?
                                                  • mika_p Re: Cmentarz mody 25.11.24, 18:10
                                                    > A co przez to chcesz powiedzieć w temacie wątku

Chciałam powiedzieć, że segregacja tekstyliów została wprowadzona do ucpg w 2019 r., tylko popierdzieliły mi się otwarte pdf-y.

Art, 14, o który mi chodziło, jest z ustawy z dnia 19 lipca 2019 r.
                                                    o zmianie ustawy o utrzymaniu czystości i porządku w gminach oraz niektórych innych ustaw (Dz. U. 2019 poz. 1579):
                                                    Obowiązek przyjmowania odpadów tekstyliów i odzieży przez punkty selektywnego zbierania odpadów komunalnych stosuje się od dnia 1 stycznia 2025 r.

A teraz już mi się nie chce w tym grzebać sad
                                              • demodee Re: Cmentarz mody 24.11.24, 18:49
                                                > Art 14 mówi, że ustawa wchodzi w życie z dniem 1 stycznia 1997 r.

Jako żywo w 1997 r. nie było w moim bloku żadnych kontenerów do segregacji śmieci. Wszystko wrzucało się do wiaderka, a z wiaderka do zsypu.
                                                • pyza-wedrowniczka Re: Cmentarz mody 24.11.24, 22:52
                                                  Ja kojarzę w okolicach 1997 (pamiętam, bo w 1999 roku się przeprowadzaliśmy i to było przy starym mieszkaniu) stały na osiedlu takie kosze zwane „dzwonami” do segregacji. I może nie tak skrupulatnie jak teraz, ale u mnie w mieszkaniu segregowało się większe odpadki typu gazety do papierów, butelki do plastiku czy do szkła itp.
                                          • demodee Re: Cmentarz mody 24.11.24, 18:47
                                            > "Państwa członkowskie podejmują środki w celu promocji wysokiej jakości recyklingu i w tym celu wprowadzają selektywną zbiórkę odpadów"

Czyli to oznacza, że gmina powinna na kontenerze ze śmieciami zmieszanymi nakleić ulotkę apelującą o niewrzucanie do tego kontenera tekstyliów i obuwia? I na tej ulotce powinna być informacja, ile czasu zajmie mieszkańcowi dojazd do najbliższego PSZOKu i jakim tramwajem tam dojechać?

A mieszkaniec nie musi się do tej odezwy zastosować i dalej może bezkarnie wrzucać stare staniki do "zmieszanych"?
                                            • taje Re: Cmentarz mody 24.11.24, 19:39
                                              Nie, to oznacza, że każdy kraj członkowski decyduje, jak chce wdrażać dyrektywę. Pretensje do polskiego ustawodawcy i konkretnej gminy.
                                              • demodee Re: Cmentarz mody 24.11.24, 20:01
                                                Czyli Unia mówi, że tekstyliów od 1.01.2025 r. nie wolno wrzucać do "zmieszanych"? Czy nie mówi, bo się zgubiłam?...
                                                • taje Re: Cmentarz mody 24.11.24, 20:06
                                                  Nie mówi, że “nie wolno” - dyrektywy nie operują na takim poziomie szczegółowości, to już kwestia transpozycji przez każde państwo członkowskie. I u nas jak widać musi być zamordyzm…
                                                  • demodee Re: Cmentarz mody 24.11.24, 20:09
                                                    Kwestia czego?
    • eglantine Re: Cmentarz mody 23.11.24, 21:08
      Wiem! Kup kozę! One są wszystkożerne.
      • demodee Re: Cmentarz mody 23.11.24, 21:25
        Stanikiem z drutami jednak bym kozy nie częstowała.
        • eglantine Re: Cmentarz mody 23.11.24, 21:34
          I jest fizyczną niemożliwością wyjęcie tych fiszbin przed nakarmieniem kozy?
          • demodee Re: Cmentarz mody 23.11.24, 21:45
            Zanim ja wyjęłabym druty ze stanika, to koza by zdechła z głodu.
        • kamin Re: Cmentarz mody 23.11.24, 22:07
          Fiszbiny wrzucisz do surowców
          • demodee Re: Cmentarz mody 23.11.24, 22:26
            Nie wiem, czy koza ogryzie te fiszbiny dookoła i zostawi. Bo może je zjeść niechcący i sobie zrobić krzywdę.
    • mak_z_figa Re: Cmentarz mody 23.11.24, 23:31
      Czy w Warszawie nie ma mobilnych PSZOK? We Wrocławiu jeżdżą auta zbierające odpady. Na stronie można sprawdzić kiedy będą w miejscu, które mi pasuje. Jeśli dobrze pamiętam, to plan punktów odbioru powtarza się co 2 tygodnie, więc nie trzeba długo gromadzić śmieci. I tych punktów jest bardzo dużo, bo auto zmienia miejsce co ok godzinę.
      • eglantine Re: Cmentarz mody 23.11.24, 23:41
        Jasne, że są.
        warszawa19115.pl/-/pszok-mpszok-punkty-selektywnej-zbiorki-odpadow-komunalny-1
        Ale na pewno godziny albo dni zbiórki demodee nie pasują.
        No co zrobisz, jak nic nie zrobisz. 🤷‍♀️
        • demodee Re: Cmentarz mody 24.11.24, 18:37
          > Ale na pewno godziny albo dni zbiórki demodee nie pasują.

Mobilny PSZOK w mojej sytuacji oznacza, że i tak muszę jeździć z jednym stanikiem i parą skarpetek parę przystanków komunikacją miejską. Mniej przystanków niż do niemobilnego PSZOKu, ale dalej jest to opcja mniej wygodna w porównaniu z dniem dzisiejszym, gdy po prostu wyrzucam te śmieci po prostu do śmieci.
          • gryzelda71 Re: Cmentarz mody 24.11.24, 19:28
            Nie masz miejsca w którym stałby worek do którego dokładałabyś zużyte ciuchy i raz na jakiś czas wywoziła?
            • demodee Re: Cmentarz mody 24.11.24, 19:58
              Nie, nie mam takiego miejsca.

Śmieci wyrzucam codziennie wychodząc rano do pracy, a jak nie wychodzę do pracy, to wychodzę, żeby wyrzucić śmieci. Altankę śmietnikową mam na podwórku. Opłacam profesjonalistów, którzy moje śmieci regularnie wywożą.

Nie wyobrażam sobie zbierania śmieci w domu choćby ze względu na pasożyty, które mogą się rozwinąć w takich torbach/workach/pudełkach. Nie, nie w XXI w. w stolicy jednego z najbardziej rozwiniętych krajów świata.
              • gryzelda71 Re: Cmentarz mody 24.11.24, 20:07
                Pojemnik na ciuchy postaw w altance.
                • demodee Re: Cmentarz mody 24.11.24, 20:08
                  > Pojemnik na ciuchy postaw w altance.

W sensie prywatny kontener mam tam wstawić? I myślisz, że śmieciarze go zabiorą?
                  • gryzelda71 Re: Cmentarz mody 24.11.24, 20:18
                    Zrozumiałam, że masz.wlasne podwórko, a na nim altankę na kubły. Ale jak zbierać nie możesz np w piwnicy, to musowo z majtkami do pszoku....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka