Dodaj do ulubionych

Chleb na zakwasie-pieczecie?

14.12.24, 18:59
Podejrzewam Danielę o takie zdolności smile
Podzielicie się przepisem dla początkującej? Zakwas mam, dostałam wink
Obserwuj wątek
    • daniela34 Re: Chleb na zakwasie-pieczecie? 14.12.24, 19:14
      Tak. Piekę. Przepis kiedyś tu podawałam ziucie. Może znajdę link, a jak nie to wrzucę przepis
      • daniela34 Re: Chleb na zakwasie-pieczecie? 14.12.24, 19:19
        A nie, czekaj, jak masz zakwas to ci od razu napiszę.

200 g zakwasu,
        600 g mąki. Ja daję minimum 200 g zytniej pełnoziarnistej, a resztę to już jak mam ochotę, testuję różne rodzaje
        420-450 g wody
        12-15 g soli

12 h przed pieczeniem bierzesz 100 g zakwasu i dokarmiasz 100 g mąki zytniej i 100 g wody. Odstawiasz. Po 12 h 200 g zakwasu dajesz do chleba, resztę sobie zostawiasz w lodówce.

Zarabiasz ciasto z podanych wyżej proporcji i odstawiasz na minimum 8 h. Po 8 h możesz dodać ziarna (slonecznik, dynia, ja sypię na oko), mieszasz, przekładasz do foremki. Rozgrzewasz piekarnik do 250stopni. Zmniejszasz do 200. Chleb nacinasz, smarujesz wierzch wodą, posypujesz ziarnami (u mnie czarnuszka) I przykrywasz. Pieczesz pół godziny pod przykryciem i pół godziny bez.
    • makurokurosek Re: Chleb na zakwasie-pieczecie? 14.12.24, 19:21
      Tak. Co prawda nie ja ale mój partner.
      To tak w kwestii tego , jak to faceci nic w domu nie robią.
      • miurielamirsa Re: Chleb na zakwasie-pieczecie? 14.12.24, 19:31
        Daniela, wielkie dzięki, ogromne serce dla Ciebie wink
        Mój mąż kiedyś też piekł chleb, ale to dawne dzieje, natomiast teraz stwierdził, że jak ma sprawdzony przepis to wraca do pieczenia wink
        • daniela34 Re: Chleb na zakwasie-pieczecie? 14.12.24, 19:56
          Ja też wróciłam po 4 latach przerwy, jak mi moje "dziecko" zakwas wyhodowało.
    • berdebul Re: Chleb na zakwasie-pieczecie? 14.12.24, 19:41
      150g zakwasu (idealnie takiego który potraja objętość)
      200 ml wody
      400 g mąki (zazwyczaj mieszam żytnią z pszenną)
      10 g soli
      Łyżka wybranego tłuszczu (może być miękkie masło, może być olej kokosowy).

Do wody dodać zakwas, wymieszać, wsypać mąkę, wyrobić, pod koniec dodając sól i tłuszcz.
      Dwie opcje: szybka (zostawić w temperaturze pokojowej aż wyrośnie, upiec) i wolna (jak zacznie wyrastać przekładany do lodówki na 12-16h, wyciągamy i jeśli podwoił (lub potroił) objętość to pieczemy, jak nie zostawiamy aż wyrośnie. Zależy od temperatury w lodówce).
      • princesswhitewolf Re: Chleb na zakwasie-pieczecie? 14.12.24, 21:33
        No wlasnie. Takie zwalniane w lodowce ciasto po wyjeciu potem pruuuje do gory i ladny wychodzi
      • bananananas Re: Chleb na zakwasie-pieczecie? 14.12.24, 21:41
        berdebul napisała:

> 150g zakwasu (idealnie takiego który potraja objętość)
        > 200 ml wody
        > 400 g mąki (zazwyczaj mieszam żytnią z pszenną)
        > 10 g soli
        > Łyżka wybranego tłuszczu (może być miękkie masło, może być olej kokosowy).
        >
        > Do wody dodać zakwas, wymieszać, wsypać mąkę, wyrobić, pod koniec dodając sól i
        > tłuszcz.
        > Dwie opcje: szybka (zostawić w temperaturze pokojowej aż wyrośnie, upiec) i wol
        > na (jak zacznie wyrastać przekładany do lodówki na 12-16h, wyciągamy i jeśli po
        > dwoił (lub potroił) objętość to pieczemy, jak nie zostawiamy aż wyrośnie. Zależ
        > y od temperatury w lodówce).

Też robię bez dodatkowego mieszania, ale z kolei u mnie opcja "krótka" to 12 godzin, a i tak zwykle podgrzewam trochę na parę godzin przed pieczeniem (trzymam wyrastający w piekarniku) Na pewno czas zależy od temperatury, ale i od zakwasu musi zależeć.
        Radzę popróbować. Nie podam swojego przepisu, bo robię na oko z mąki żytniej 720 i pszennej, ale u mnie jest autorska specyficzna foremka, dająca dobre proporcje skórki do miąższu wink a poza tym chleb łatwo wyrasta, bo bąbelki gazu mają łatwo się uwolnić. Mam nadzieje, że widać na ekranie, jak błyszczące są te "oczka".

• princesswhitewolf Re: Chleb na zakwasie-pieczecie? 14.12.24, 21:31
      Tak. Namowila mnie krysia na forum Kuchnia tu na gazecie. A bylo to z 20 lat temu. Nawet zakwas mi przyslala z Irlandii.

Potem uczylam sie na ksiazkach Bertineta. Zakwas prowadze od kilkunastu lat
      • berdebul Re: Chleb na zakwasie-pieczecie? 14.12.24, 22:34
        Książka, która na wielu grupach znana jest jako „Biblia” big_grin
        • princesswhitewolf Re: Chleb na zakwasie-pieczecie? 14.12.24, 23:18
          Tak. No Krysia albo raczej Krys mi polecil
    • volta2 Re: Chleb na zakwasie-pieczecie? 15.12.24, 16:40
      nie, na zakwasie to nigdy, wrzucam zakwas w proszku do ciasta chlebowego i da się go wyczuć, ale wiem, że nie o to chodzi w twoim pytaniu. zakwas dostałam, ale ususzyłam i poszedł do śmieci.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka