miurielamirsa 14.12.24, 18:59 Podejrzewam Danielę o takie zdolności Podzielicie się przepisem dla początkującej? Zakwas mam, dostałam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
daniela34 Re: Chleb na zakwasie-pieczecie? 14.12.24, 19:14 Tak. Piekę. Przepis kiedyś tu podawałam ziucie. Może znajdę link, a jak nie to wrzucę przepis Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Chleb na zakwasie-pieczecie? 14.12.24, 19:19 A nie, czekaj, jak masz zakwas to ci od razu napiszę. 200 g zakwasu, 600 g mąki. Ja daję minimum 200 g zytniej pełnoziarnistej, a resztę to już jak mam ochotę, testuję różne rodzaje 420-450 g wody 12-15 g soli 12 h przed pieczeniem bierzesz 100 g zakwasu i dokarmiasz 100 g mąki zytniej i 100 g wody. Odstawiasz. Po 12 h 200 g zakwasu dajesz do chleba, resztę sobie zostawiasz w lodówce. Zarabiasz ciasto z podanych wyżej proporcji i odstawiasz na minimum 8 h. Po 8 h możesz dodać ziarna (slonecznik, dynia, ja sypię na oko), mieszasz, przekładasz do foremki. Rozgrzewasz piekarnik do 250stopni. Zmniejszasz do 200. Chleb nacinasz, smarujesz wierzch wodą, posypujesz ziarnami (u mnie czarnuszka) I przykrywasz. Pieczesz pół godziny pod przykryciem i pół godziny bez. Odpowiedz Link Zgłoś
makurokurosek Re: Chleb na zakwasie-pieczecie? 14.12.24, 19:21 Tak. Co prawda nie ja ale mój partner. To tak w kwestii tego , jak to faceci nic w domu nie robią. Odpowiedz Link Zgłoś
miurielamirsa Re: Chleb na zakwasie-pieczecie? 14.12.24, 19:31 Daniela, wielkie dzięki, ogromne serce dla Ciebie Mój mąż kiedyś też piekł chleb, ale to dawne dzieje, natomiast teraz stwierdził, że jak ma sprawdzony przepis to wraca do pieczenia Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Chleb na zakwasie-pieczecie? 14.12.24, 19:56 Ja też wróciłam po 4 latach przerwy, jak mi moje "dziecko" zakwas wyhodowało. Odpowiedz Link Zgłoś
berdebul Re: Chleb na zakwasie-pieczecie? 14.12.24, 19:41 150g zakwasu (idealnie takiego który potraja objętość) 200 ml wody 400 g mąki (zazwyczaj mieszam żytnią z pszenną) 10 g soli Łyżka wybranego tłuszczu (może być miękkie masło, może być olej kokosowy). Do wody dodać zakwas, wymieszać, wsypać mąkę, wyrobić, pod koniec dodając sól i tłuszcz. Dwie opcje: szybka (zostawić w temperaturze pokojowej aż wyrośnie, upiec) i wolna (jak zacznie wyrastać przekładany do lodówki na 12-16h, wyciągamy i jeśli podwoił (lub potroił) objętość to pieczemy, jak nie zostawiamy aż wyrośnie. Zależy od temperatury w lodówce). Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Chleb na zakwasie-pieczecie? 14.12.24, 21:33 No wlasnie. Takie zwalniane w lodowce ciasto po wyjeciu potem pruuuje do gory i ladny wychodzi Odpowiedz Link Zgłoś
bananananas Re: Chleb na zakwasie-pieczecie? 14.12.24, 21:41 berdebul napisała: > 150g zakwasu (idealnie takiego który potraja objętość) > 200 ml wody > 400 g mąki (zazwyczaj mieszam żytnią z pszenną) > 10 g soli > Łyżka wybranego tłuszczu (może być miękkie masło, może być olej kokosowy). > > Do wody dodać zakwas, wymieszać, wsypać mąkę, wyrobić, pod koniec dodając sól i > tłuszcz. > Dwie opcje: szybka (zostawić w temperaturze pokojowej aż wyrośnie, upiec) i wol > na (jak zacznie wyrastać przekładany do lodówki na 12-16h, wyciągamy i jeśli po > dwoił (lub potroił) objętość to pieczemy, jak nie zostawiamy aż wyrośnie. Zależ > y od temperatury w lodówce). Też robię bez dodatkowego mieszania, ale z kolei u mnie opcja "krótka" to 12 godzin, a i tak zwykle podgrzewam trochę na parę godzin przed pieczeniem (trzymam wyrastający w piekarniku) Na pewno czas zależy od temperatury, ale i od zakwasu musi zależeć. Radzę popróbować. Nie podam swojego przepisu, bo robię na oko z mąki żytniej 720 i pszennej, ale u mnie jest autorska specyficzna foremka, dająca dobre proporcje skórki do miąższu a poza tym chleb łatwo wyrasta, bo bąbelki gazu mają łatwo się uwolnić. Mam nadzieje, że widać na ekranie, jak błyszczące są te "oczka". Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Chleb na zakwasie-pieczecie? 14.12.24, 21:31 Tak. Namowila mnie krysia na forum Kuchnia tu na gazecie. A bylo to z 20 lat temu. Nawet zakwas mi przyslala z Irlandii. Potem uczylam sie na ksiazkach Bertineta. Zakwas prowadze od kilkunastu lat Odpowiedz Link Zgłoś
berdebul Re: Chleb na zakwasie-pieczecie? 14.12.24, 22:34 Książka, która na wielu grupach znana jest jako „Biblia” Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Chleb na zakwasie-pieczecie? 14.12.24, 23:18 Tak. No Krysia albo raczej Krys mi polecil Odpowiedz Link Zgłoś
volta2 Re: Chleb na zakwasie-pieczecie? 15.12.24, 16:40 nie, na zakwasie to nigdy, wrzucam zakwas w proszku do ciasta chlebowego i da się go wyczuć, ale wiem, że nie o to chodzi w twoim pytaniu. zakwas dostałam, ale ususzyłam i poszedł do śmieci. Odpowiedz Link Zgłoś