arabelax 14.12.24, 21:31 Jak w temacie. Tirana i może coś poza. Wyjazd zima. Na coś zwrócić szczególną uwagę? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
astomi25 Re: Albania, co poleca ematka? 14.12.24, 21:52 Ogolnie lubie Balkany.. ale wspomnienia z Albania mam straszne. Jeszcze wiele lat musi minac, zeby mentalnosc ludzi sie zmienila. Syf,beton, masakryczne traktowanie zwierzat. Odpowiedz Link Zgłoś
sabina211 Re: Albania, co poleca ematka? 14.12.24, 22:03 A ja bardzo lubię Albanię i po raz kolejny wybieram się tam w najbliższe wakacje. Na pewno warto zobaczyć wszystko, co proponuje biuro "Moja Albania" prowadzone przez Polkę, ale ich sezon zaczyna się 1.03 (przed chwilą sprawdziłam na stronie). Tirana ma całoroczną kolejkę górską, meczety, katedrę prawosławną i katolicką, muzeum czasów komunistycznych ("Dom LIści" i dwa bunkry dostosowane do zwiedzania). Co do zwierząt na pewno nie jest idealnie, ale np. w Atenach czy Czarnogórze jest gorzej. Polecam Albanię nie tylko latem, choć wtedy najbardziej (zwłaszcza dla lubiących chodzić po górach.) Odpowiedz Link Zgłoś
astomi25 Re: Albania, co poleca ematka? 14.12.24, 22:38 W Czarnogorze ( moze mialam szczescie) nie spotkalam tylu biednych, wychodzonych i zaropialych zwierzat. A bylam tam 2x po tygodniu. W Albanii chcialo mi sie plakac po paru godzinach, jak facet skopal psa, chyba na dodatek swojego W Atenach nie bylam. Ale i tak naj naj najgorsze podejscie do zwierzat przezylam po poludniu Wloch, w okolicach Neapolu. Do dzis plakac mi sie chce na samo wspomninie i wiem ze tam nie wroce Dlatego ja tak chetnie do Skandynawii jezdze. Na wiele pobytow tam, nie widzialam nawet pol biednego psa ani kota Odpowiedz Link Zgłoś
cottonrose Re: Albania, co poleca ematka? 15.12.24, 01:26 Na przyklad Lura park narodowy. Ale trzeba miec odpowiedni samochod. Pieknie jest. Tydzien nie wyjezdzalismy z gor. Odpowiedz Link Zgłoś
attiya Re: Albania, co poleca ematka? 15.12.24, 08:32 Butrint - największe, zachowane ruiny miasta starożytnego w Albanii, to niedaleko Saranda, a w Saranda jest port morski, więc jakbyś leciała samolotem na Korfu, to już rzut kamieniem do Albanii. Oprócz tego Gjiokastra niedaleko, Blue eye, koło Butrint ruiny zamku weneckiego. Można - jak będziecie wypożyczać samochód skoczyć do Grecji i zobaczyć monastyry na skałach. Port Palermo, no i trasa widokowa wzdłuż morza. Odpowiedz Link Zgłoś
raczek47 Re: Albania, co poleca ematka? 15.12.24, 10:24 Dokładnie to samo bym poleciła. Albania bardzo mi się podobała,choć na każdej stacji benzynowej okazywało się,że nasz zbiornik na paliwo,tankowany do pełna wciąga za każdym razem jakieś 10l paliwa więcej niż w Polsce 😀 Odpowiedz Link Zgłoś
buldog2 Re: Albania, co poleca ematka? 15.12.24, 12:00 Koleje w Albanii. Tu: youtu.be/klnnw6BNWKM oszczędna próbka. Odpowiedz Link Zgłoś
audrey81 Re: Albania, co poleca ematka? 15.12.24, 23:29 Albania widokowo jest przepiękna. Polecam cudny Berat, Góry Przeklęte z rejsem po Koman, nad Jezioro Ochrydzkie też można wyskoczyć. Jest co oglądać. Odpowiedz Link Zgłoś
cottonrose Re: Albania, co poleca ematka? 15.12.24, 23:36 Jez Ochrydzkie to nie czasem w Macedonii juz jest? Czy sie myle? Odpowiedz Link Zgłoś
imponderabilia20 Re: Albania, co poleca ematka? 16.12.24, 00:14 Zamek w Rozafa Piękny widok Odpowiedz Link Zgłoś
astomi25 Re: Albania, co poleca ematka? 16.12.24, 11:25 W tysiacu innych miejsc na swiecie sa piekne widoki🤷♀️ Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: Albania, co poleca ematka? 16.12.24, 01:08 Polecam zamienic na Somalie Odpowiedz Link Zgłoś
profes79 Re: Albania, co poleca ematka? 16.12.24, 06:10 forum.gazeta.pl/forum/w,567,176502785,176502785,Albania.html Odpowiedz Link Zgłoś
grzybdyrektor1 Re: Albania, co poleca ematka? 16.12.24, 06:27 youtu.be/mY3AvByBcuY Fajny kraj dla handlarzy bronią, można się świetnie ulotnić.Polecam bardzo wszystko. Odpowiedz Link Zgłoś
alfons_nowogrodzki Re: Albania, co poleca ematka? 16.12.24, 09:25 W pakiecie all inclusive można dokupić w promocji papiery że mucha nie siada że przeprowadzono kremację właśnie. Odpowiedz Link Zgłoś
dr.amy.farrah.fowler Re: Albania, co poleca ematka? 16.12.24, 11:19 Nie jechać tam w ogóle, zwłaszcza zimą. Latem to jeszcze niektórzy ludzie jeżdżą na tanie plażowanie, zimą to kompletnie nie ma sensu. Odpowiedz Link Zgłoś
zbytomia100 Re: Albania, co poleca ematka? 16.12.24, 14:32 Zima to chyba tylko w Tiranie mozna siedziec. Drogi sa fatalne, jako tako mozna jedynie wzdloz wybrzeza sie przemieszczac. Wyjazd w gory to 4x4 latem a zima to chyba tylko sanie sie sprawdza. Mysle, ze smog z kominow zima moze dokuczac. Latem tam sie w miastach nie da oddychac, zanieczyszczenie od stuletnich dizli jak w Pakistanie. Gorzej bedzie tez z restauracjami, bo tam pala ludzie w srodku i np ja nie jestem w stanie zjesc posilku siedzac w zadymionej sali. Latem mozna uciec na zewnatrz. Ja bym sie tam zima nie pchala. A Sarande to unikala na maxa, to jest przedsionek piekla, syf i halas. Vlora i Szkoder sa ok, ale co tam mozna robic zima, to nie mam pojecia. Wszystkie atrakcje sa na zewnatrz i wymagaja drogi dojazdowej. Odpowiedz Link Zgłoś