wiosennedni5 03.11.25, 07:42 Co robicie ze zmarłym małym zwierzątkiem? Ja chcę oddać firmie, która się tym zajmuje. Mąż chce sam zakopać albo wyrzucić. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sitniczek Re: Zmarły chomik 03.11.25, 07:49 Ty serio czy jaja sobie robisz? Nie możesz w ogródku pogrzebu zrobić? Jak nie masz ogródka pojechać za miasto i tam zostawić pod kamieniem? Albo na kamieniu, to jeszcze inne zwierzę się pożywi? Odpowiedz Link Zgłoś
wiosennedni5 Re: Zmarły chomik 03.11.25, 07:56 Serio. Zabronione jest samodzielne zakopywanie zwierząt. Wg przepisów to wykroczenie. Odpowiedz Link Zgłoś
sitniczek Re: Zmarły chomik 03.11.25, 08:04 Znam przepisy. No to wołaj służby.. Zgaduję, że przyjaciel. Oddaj na przemiał. Ale ja bym włożyła go do kieszeni i wyszła na spacer, żeby godnie się z nim pożegnać. Na moim podwórku od lat przyjaciele użyźniają glebę. Pod jaśminem pachnącym oszałamiająco.. Odpowiedz Link Zgłoś
jakornelia12345 Re: Zmarły chomik 03.11.25, 13:41 "Pod jaśminem pachnącym oszałamiająco." U mnie pod bzem. Może to i idiotyzm, ale co roku 1 listopada stawiam tan mały zniczyk. Pamiętam małych przyjaciół. Fajni byli. Odpowiedz Link Zgłoś
heca007 Re: Zmarły chomik 03.11.25, 08:33 wiosennedni5 napisała: > Serio. Zabronione jest samodzielne zakopywanie zwierząt. Wg przepisów to wykroc > zenie. Halo! Policja?! Proszę przyjechać na ematkę, ktoś chce zakopać chomika w ogródku! Odpowiedz Link Zgłoś
abria Re: Zmarły chomik 03.11.25, 09:24 no i? rozrzucanie ulotek (smiecenie) za PRL tez bylo zabronione, a Tusk i reszta styropianowców z nimi biegali i smiecili Odpowiedz Link Zgłoś
mava12 Re: Zmarły chomik 03.11.25, 07:57 >Nie możesz w ogródku pogrzebu zrobić? no, w świetle przepisów, to teraz nie można. W ogródku teściowej są pogrzebane nasze (małe) zwierzaki ale to było jakiś czasu temu. Teraz nie wolno. Bo "względy sanitarne" i jakieś tam. Odpowiedz Link Zgłoś
princy-mincy Re: Zmarły chomik 03.11.25, 10:11 I czym taki domowy chomik rozni sie od nornicy czy myszy? Nikt przeciez nie utylizuje ich, tylko sa rozkladane przez ekosystem. My nasza kotke pochowalismy w naszym ogrodku, nad nia rosna roze. Gdy bylam mala, robilam chomikom pogrzeby pod blokiem, jak wiele innych dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
mava12 Re: Zmarły chomik 03.11.25, 13:29 >I czym taki domowy chomik rozni sie od nornicy czy myszy? ja to rozumiem ale "przepis" nie rozumie. Podobno zwierz może zejść chory, w sposób (choroba) zagrażający środowisku. Ostatniego zeszłego naszego kota też pochowalismy w ogródku teściowej, obok innych wcześniejszych zwierzaków. Ale ja stałam "na straży" żeby jakoś specjalnie nie rzucało się w oczy sąsiadom, po co ten dół kopiemy. Kot nie zszedł z powodu choroby. Znaczy, był chory ale na serce i miał zator. Odpowiedz Link Zgłoś
princy-mincy Re: Zmarły chomik 03.11.25, 14:30 Nasi sąsiedzi też zakopują swoje niewielkich rozmiarów zwierzęta domowe w ogródkach (koty, niewielkie psy). To nie są zwierzęta chore na choroby zakaźne, ale np umierające że starości . Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_111 Re: Zmarły chomik 03.11.25, 18:32 Posyp wapnem palonym i będzie po problemie. Odpowiedz Link Zgłoś
mava12 Re: Zmarły chomik 03.11.25, 19:57 >Posyp wapnem palonym i będzie po problemie. po co? zator nie jest zaraźliwy. Odpowiedz Link Zgłoś
cegehana Re: Zmarły chomik 03.11.25, 21:19 Mniej więcej tym samym czym kupa lisa w lesie od kupy psa na trawniku - natężeniem. W przyrodzie zwierzęta umierają w naturalnym cyklu, który dąży do równowagi, dlatego znikome jest ryzyko, że powstanie dziki cmentarz nornic czy myszy, którego nie nadążą obrobić padlinożercy. A szansa, że powstanie taki cmentarz na ludzkim osiedlu - gdzie zwierzaków setki, za to terenu zielonego mało - całkiem spora. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Zmarły chomik 04.11.25, 07:24 Przypomniało mi się, jak to podczas pierwszej epidemii ptasiej grypy zaginął nam kot. Sąsiad się chyba po 3 latach przyznał, że kota martwego znalazł u siebie w ogrodzie i cichcem zakopał, ażeby nie zrobili nam jakiejś kwarantanny 😂 Odpowiedz Link Zgłoś
nick_z_desperacji2 Re: Zmarły chomik 03.11.25, 11:59 Ostatni koci "pogrzeb" miałam dwa lata temu. W ogródku. Żyję ja, żyje moja rodzina, żyją okoliczne zwierzęta, a nawet jest ich więcej, ostatnio się wiewiórka pojawiła. Nie żyje sąsiad, ale od 15 lat i nie przez zakopane koty, a starość. Krowy bym nie zakopała, ale kota spokojnie, nad chomikiem bym się 5 minut nie zastanawiała. Dołączyłby do myszy, ryjówek, nornic czy kretów, które w moim ogródku siłą rzeczy zdychają czasami. Odpowiedz Link Zgłoś
arkanna Re: Zmarły chomik 04.11.25, 17:48 Akurat w takiej sytuacji przepisy mam w poważaniu..w moim mieście nie ma spalarni zwierząt i jak moje odeszły to mogłam zostawić je u weta albo pochować . Wybrałam to drugie Odpowiedz Link Zgłoś
babcia47 Re: Zmarły chomik 04.11.25, 19:02 W inszych krajach możesz rozsypać prochy osoby bliskiej gdzie sobie zażyczyła lub trzymać na telewizorze gdy masz tają potrzebę. W Polsce wszystko musi być bardziej i na wszelki wypadek. To zresztą dotyczy nie tylko pochówków ludzi i zwierząt. Moje spoczywają w moim ogrodzie, zabezpieczone przed wykonaniem przez zwierzęta lub przypadkiem przez ludzi i mogą mnie cmoknac. Tylko duże wilczyce spoczęły na skraju pastwiska w miejscu udostępnionym przez dalszą rodzinę bo wymagały jednak większego i głębszego dołu ale za to pod ładnymi krzaczkami Odpowiedz Link Zgłoś
gryzelda71 Re: Zmarły chomik 03.11.25, 08:46 Skoro przepisy, skoro coś tam, skąd pytanie? Odpowiedz Link Zgłoś
maly_fiolek Re: Zmarły chomik 03.11.25, 09:15 Skoro przepisy, Ja uważam obecny system (państwo polskie) jako instytucję wybitnie represyjną nastawioną z definicji na ustawianie ludzi do pionu i szkodzenie im w każdy możliwy sposób. Odpowiedz Link Zgłoś
inez21 Re: Zmarły chomik 03.11.25, 08:49 Aż przerazenie ogarnia ze są ludzie tak zniewoleni systemowo😆😆😆 ze do nieżywego chomika są gotowi wzywać służby celem utylizacji🤣🙈 Malenki dołek i zakopać w lesie lub na działce. Nie sądzę zeby zdechły chomik stanowił jakieś zagrożenie sanitarne. Ja w ten sposób pochowalabym chomika, świnkę morską, kota i małego psa. Dopiero w przypadku psa dużego jak labrador, mastif czy owczarek zawracalabym głowę służbom odpowiednim. Już wyobrażam sobie minę kogoś kto odbiera telefon i słyszy...proszę zutylizować mojego chomika🤣🤣🙈 Odpowiedz Link Zgłoś
maly_fiolek Re: Zmarły chomik 03.11.25, 09:13 Zakopać. To zdecydowanie bardziej ekologiczne niż zawieźć do firmy (benzyna, opakowanie), dać do spalenia (marnotrawienie gazu na spalanie). No i na zwłokach roślinki lepiej rosną. Odpowiedz Link Zgłoś
marta.graca Re: Zmarły chomik 03.11.25, 09:38 Moi rodzice dwa nasze ukochane koty pochowali w ogródku. Mama zasadziła Rozalce kwiatki, a tata zawsze przy koszeniu mówi: Cześć Maks Odpowiedz Link Zgłoś
rodzicucznia321 Re: Zmarły chomik 03.11.25, 09:50 Jak byłam dzieckiem to moim chomikom robiłam trumny z pudełka, kołdrę i poduszkę w środku i zakopywałam pod drzewem w parku. Na tym pogrzebie była moja kuzynka i co jakiś czas odwiedzałyśmy to miejsce. Odpowiedz Link Zgłoś
bernadetta-pijaczka Re: Zmarły chomik 03.11.25, 10:26 Mąż jest brutalem, który nie liczy sie z Twoimi uczuciami. Nie dopuszczaj go do zmarłego chomika. Sama zró mu pogrzeb i pochowaj go z należytym szacunkiem. Możesz skombinować mu jakąś fajna skrzyneczkę czy podełeczko, byle nie leżał w zimnej ziemii. Jeśli chcesz oddac ciało zwierzaka do utylizacji, nie jesteś lepsza od męża. Odpowiedz Link Zgłoś
anajustina Re: Zmarły chomik 03.11.25, 14:19 Proponuję jeszcze zadzwonić na najbliższą parafię. Odpowiedz Link Zgłoś
mamaafg Re: Zmarły chomik 03.11.25, 11:15 Wyrzucamy do smieci. Takie male zwierzatka mozna wyrzucac normalnie z innymi odpadami. Nie bawilismy sie w zadne pogrzeby. Odpowiedz Link Zgłoś
gryzelda71 Re: Zmarły chomik 03.11.25, 11:47 Kawałek mięsa z obiadu mozna, chomiczka nie można. Odpowiedz Link Zgłoś
mamaafg Re: Zmarły chomik 03.11.25, 12:22 Tu gdzie mieszkam mozna. Mysle ze w calej europie jest tak samo. Odpowiedz Link Zgłoś
marta.graca Re: Zmarły chomik 03.11.25, 12:59 I nie powoduje to żadnego zagrożenia sanitarnego? Małe można, to znaczy, jak małe? Kota małego można? Psa jorka? A skoro małego kota, to czemu nie większego? A labradora albo owczarka? Odpowiedz Link Zgłoś
gryzelda71 Re: Zmarły chomik 03.11.25, 13:15 Ze tez kucyka nie wpisałaś, też maly. Wątek o chomiku. Nie kocie, jie psie nie żyrafie. Odpowiedz Link Zgłoś
marta.graca Re: Zmarły chomik 03.11.25, 13:54 No dobra, dlatego zapytałam gdzie jest ta granica, że małego chomiczka można, a np. małego kotka nie? Odpowiedz Link Zgłoś
balladyna Re: Zmarły chomik 03.11.25, 20:57 Nie można, ale nie z powodu rozmarow, tylko dlatego, że to nie jest śmieć. Nie bardzo wiem, jak miałabym dziecku wytłumaczyć, że jego dziecięcego przyjaciela po śmierci do kubła wywalam. Odpowiedz Link Zgłoś
heca007 Re: Zmarły chomik 03.11.25, 13:39 Jestem na 100% pewna, że w moim ogrodzie padła ze starości niejedna mysz, ryjówka, ptak lub jeż. O i żaba albo ropucha. Nie sądzę aby były zagrożeniem epidemiologicznym innym niż ważący góra 40dkg chomik. Uruchamianie machiny utylizacyjnej to jak strzelanie z armaty do wróbla. Odpowiedz Link Zgłoś
marta.graca Re: Zmarły chomik 03.11.25, 13:56 Przecież ja nic nie napisałam o tym, żeby utylizować- domyślam się też, że nawet gdyby go wyrzucić do śmieci, to nikt nie udowodni, że to nasz chomik. Tak samo jest z wrzucaniem tekstyliów do zmieszanych. Odpowiedz Link Zgłoś
amast Re: Zmarły chomik 03.11.25, 14:42 > ważący góra 40dkg chomik To musiałby być naprawdę bardzo spasiony chomik Odpowiedz Link Zgłoś
heca007 Re: Zmarły chomik 03.11.25, 15:28 amast napisała: > > ważący góra 40dkg chomik > > To musiałby być naprawdę bardzo spasiony chomik Podałam wagę chomika dzikiego, który występuje na wolności więc i umiera i rozkłada się gdzieś w trawie Odpowiedz Link Zgłoś
amast Re: Zmarły chomik 03.11.25, 15:38 Mam nadzieję, że chociaż nie w Europie. U nas to nawet największe szczury nie ważą prawie pół kilograma Odpowiedz Link Zgłoś
heca007 Re: Zmarły chomik 03.11.25, 18:01 Muszę cię zmartwić Nie tylko w Europie ale konkretnie w Polsce Chomik europejski, dziko żyjący w naszym kraju osiąga nawet 30cm i do 430gram Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: Zmarły chomik 03.11.25, 18:42 heca007 napisała: > Muszę cię zmartwić Nie tylko w Europie ale konkretnie w Polsce Chomik eur > opejski, dziko żyjący w naszym kraju osiąga nawet 30cm i do 430gram 30 cm?! Toż to nie chomik, to jakiś chom - mutant! Odpowiedz Link Zgłoś
heca007 Re: Zmarły chomik 03.11.25, 18:52 Naprawdę mutant! scontent-waw2-2.xx.fbcdn.net/v/t39.30808-6/495539161_1094854836011305_3653203766245955988_n.jpg?stp=dst-jpg_s640x640_tt6&_nc_cat=105&ccb=1-7&_nc_sid=833d8c&_nc_ohc=YkYBzk8pvVIQ7kNvwFiaQb_&_nc_oc=AdnSzPvRNS3dKSb8AfHcXsKuxmwG0q4hCU9K4R8_AC6Nilu23BcggNxGWlUCH8nPXKA&_nc_zt=23&_nc_ht=scontent-waw2-2.xx&_nc_gid=sSQs0Z-q-ClNPsIjHs1ceA&oh=00_AfhyLTsWcoKU6zLgOLKO3IJmbX74-Cc-JevTLuqfpYla2w&oe=690EA24B Odpowiedz Link Zgłoś
marta.graca Re: Zmarły chomik 03.11.25, 19:11 Ten wątek poszedł w nieoczekiwaną stronę😀 Odpowiedz Link Zgłoś
anajustina Re: Zmarły chomik 03.11.25, 19:47 Niestety ma tak niezależny charakter, że nie da się go udomowić. Umrze z tęsknoty za wolnością! I wtedy co? Co pudełka do butów się nie zmieści, trumienkę na wymiar trzeba będzie mu zamówić... Odpowiedz Link Zgłoś
heca007 Re: Zmarły chomik 03.11.25, 20:44 Musisz mu obstalować pudełko po kozakach Odpowiedz Link Zgłoś
sitniczek Re: Zmarły chomik 03.11.25, 13:55 Owczarek też pod jaśminem.. także ten... Jakoś ochoczo nie ma służb pędzących do przejechanych psów i kotów w rowie przy drodze... Odpowiedz Link Zgłoś
marta.graca Re: Zmarły chomik 03.11.25, 13:58 Jak to nie ma? Gminy nie mają obowiązku organizowania na to przetargów? Odpowiedz Link Zgłoś
sitniczek Re: Zmarły chomik 03.11.25, 14:04 Hm... Obowiązek jest, ale z realizacją to już różnie. Nieraz widzę miau, wiewiórkę, liska.. Odpowiedz Link Zgłoś
gryzelda71 Re: Zmarły chomik 03.11.25, 14:08 Jeśli nikt tych sluzb nie powiadamia to i czas na reakcje wydluża się. Odpowiedz Link Zgłoś
marta.graca Re: Zmarły chomik 03.11.25, 14:19 Zwykle w warunkach przetargu wpisuje się czas reakcji na zgłoszenie. platformazakupowa.pl/transakcja/1175428 Odpowiedz Link Zgłoś
gryzelda71 Re: Zmarły chomik 03.11.25, 15:20 Ale zgłosić trzeba. Skąd ta służba ma wiedziec ze gdziec, coś do spr,ątnięxua. Odpowiedz Link Zgłoś
anajustina Re: Zmarły chomik 03.11.25, 19:49 Jeden z moich wujków pochował swojego owczarka na jakichś nieużytkach. Po ok 10-15 latach zaczęto tam stawiac osiedle. Wujek codziennie rano w panice przeglądał prasę i internet, czy nie ma info o szkielecie... Odpowiedz Link Zgłoś
anajustina Re: Zmarły chomik 04.11.25, 08:40 Miał wizję, że ktoś pomyśli, że to ludzki szkielet. Poważnie. Odpowiedz Link Zgłoś
danaide2.0 Re: Zmarły chomik 03.11.25, 15:21 Nawet pająki można! lublin.eska.pl/ptaszniki-porzucone-na-smietniku-nietypowe-znalezisko-w-lublinie-aa-GWBG-gCNc-kiv3.html Odpowiedz Link Zgłoś
turzyca Re: Zmarły chomik 03.11.25, 19:49 >Mysle ze w calej europie jest tak samo. Nie, gospodarka odpadami jest prowadzona na poziomie komunalnym. Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: Zmarły chomik 03.11.25, 17:44 Nie wyobrażam sobie wyrzucić mojego zwierzaka do śmieci. Odpowiedz Link Zgłoś
mamaafg Re: Zmarły chomik 03.11.25, 18:00 Dlaczego? To szczatki. Pamiec o zwierzaku masz w glowie. Ja nie mialabym nic przeciwko gdyby nawet moje szczatki wyrzucono. Po smierci to przeciez kupa miesa i tyle. Bedzie mi wszystko jedno. Serio za stara jestem zeby sie bawic w pogrzeby chomikow. Dzieci plakaly po ich smierci, maja zdjecia zwierzakow w ramkach, wspominaja, ale nie mialy absolutnie nic przeciwko "swieckiemu" pozbyciu sie zwlok. Odpowiedz Link Zgłoś
heca007 Re: Zmarły chomik 03.11.25, 18:03 Ale to jest bardzo osobista sprawa. Taje sobie nie wyobraża a ty tak. Nie ma o co kopii kruszyć. My np mamy ustalone, że największy karaś pływający od prawie 10 lat w naszym oczku nie skończy na kompoście, jako żer dla ptaków czy w śmietniku tylko zostanie zakopany (po miejmy nadzieję długim życiu) koło pozostałych naszych domowych zwierzątek. Odpowiedz Link Zgłoś
anajustina Re: Zmarły chomik 03.11.25, 19:50 I to jest bardzo słuszna koncepcja. Aczkolwiek w sumie i tak skończy jako kompost. Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: Zmarły chomik 03.11.25, 19:53 anajustina napisała: > I to jest bardzo słuszna koncepcja. Aczkolwiek w sumie i tak skończy jako kompo > st. Wszyscy skonczymy jako kompost koniec konców, ale forma przejsciowa jest istotna dla tych, co zostaja chwilowo na poprzednim niz swieze zwloki etapie 🤷♀️ Odpowiedz Link Zgłoś
maly_fiolek Re: Zmarły chomik 05.11.25, 07:11 Wszyscy skonczymy jako kompost koniec konców, ale forma przejsciowa jest istotna dla tych, co zostaja chwilowo na poprzednim niz swieze zwloki etapie Cudownie napisane, lepiej nie można tego ująć . Odpowiedz Link Zgłoś
eagle.eagle Re: Zmarły chomik 03.11.25, 12:37 Świnkę morską zakopałam na działce, kota oddałam firmie, ale trochę szkoda pieniędzy. Następne pewnie zakopie. Odpowiedz Link Zgłoś
pytajacakinga Re: Zmarły chomik 03.11.25, 13:10 Małe zwierzątka które nie mają chipa można normalnie wszędzie pochować. Psa czy kota już nie Odpowiedz Link Zgłoś
sitniczek Re: Zmarły chomik 03.11.25, 13:57 A jak pies czy kot ma czipa to nie można? Ogranicza cię tylko szpadel i podłoże Odpowiedz Link Zgłoś
wikisabob Re: Zmarły chomik 03.11.25, 23:22 sitniczek napisała: > A jak pies czy kot ma czipa to nie można? Ogranicza cię tylko szpadel i podłoże > > Jak znajdą zwłoki to po czipie dojdą do właściciela Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: Zmarły chomik 03.11.25, 23:46 A jak udowodnią, że to właściciel pochował zwierzaka? Może jakiś zwyrodnialec ukradł, zabił i zakopał? Odpowiedz Link Zgłoś
heca007 Re: Zmarły chomik 03.11.25, 23:56 A jak udowodnią właścicielowi, że to on zakopał zwierzątko? Bo z tego co wiem nie ma obowiązku zgłoszenia zaginięcia zwierzęcia na policji Odpowiedz Link Zgłoś
dziunia.z.torunia Re: Zmarły chomik 03.11.25, 13:35 Gdy odeszło nasze zwierzę, zawiozłam je do akademii weterynaryjnej - przysłużyło się studentom do badań, a potem zostało skremowane Odpowiedz Link Zgłoś
anajustina Re: Zmarły chomik 03.11.25, 13:49 Sąsiad ma z tyłu ogródka taki mały cmentarzyk. Serio. Nawet krzyże, a raczej krzyżyki, postawił. Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: Zmarły chomik 04.11.25, 15:57 A za cmentarzykiem wiatrołom i drugi starszy cmentarz. Odpowiedz Link Zgłoś
heca007 Re: Zmarły chomik 04.11.25, 21:52 Myślę, że forumka nawiązuje do horroru, w którym w lesie za domem znajdował się cmentarz dla zwierząt. I on właśnie był położony za zwaloymi gęstymi drzewami zmieszanymi z krzakami. To właśnie przypomina wiatrołom czyli taką chaotyczną kupę drzew, gałęzi itd. Odpowiedz Link Zgłoś
anajustina Re: Zmarły chomik 05.11.25, 05:34 Aha. No nie, u sąsiada na razie tylko trzy małe krzyżyki stoją. No i ziemia nie po Indianach. Odpowiedz Link Zgłoś
aankaa Re: Zmarły chomik 03.11.25, 13:56 świnkę włożyłam do pudełka i zakopałam na działce Odpowiedz Link Zgłoś
alexis1121 Re: Zmarły chomik 03.11.25, 13:59 Zakopałabym u siebie w ogródku (gdybym miała). Na pewno nie wolno zwierzęcia wyrzucić. Odpowiedz Link Zgłoś
miaumia Re: Zmarły chomik 03.11.25, 21:09 Nie wiem, jaką podejmiecie decyzję ale NIE wyrzucajcie Go do śmieci. Każdemu stworzeniu należy się szacunek. Szczególnie przyjacielowi. Zakopywałam pod laskiem, na łące, na działce, pod murkiem, w ogródku. Pożegnaj się i daj mu ciepło obecności na drogę. Możesz też minikocyk, zabawkę, mikroubranka. W zależności od tego, czy chcesz pochować w całości czy spopielić, wybierz ceremonię, urnę lub minitrumnę albo zrobić z niego pierścień np. czy kryształ. Warto wspomnieć o Nim , dodać refleksję o wspólnym szczęściu i uszykować prezentację, muzykę, przemowę, żebyś czuła mniejszy ból, a Twój przyjaciel był godnie pożegnany. Trzymaj się , tulę najmocniej. Odpowiedz Link Zgłoś
ardzuna Re: Zmarły chomik 03.11.25, 21:23 wiosennedni5 napisała: > Co robicie ze zmarłym małym zwierzątkiem? > Ja chcę oddać firmie, która się tym zajmuje. Możesz zanieść do weterynarza i zapłacić. Odpowiedz Link Zgłoś
wiosennedni5 Re: Zmarły chomik 03.11.25, 21:33 I po sprawie. Zakopaliśmy w niedalekim lasku, razem z jego ulubioną Mikołajową czapeczką, z którą spał. Taki mały gnojek, a tak się człowiek przyzwyczai😒 Nie wiem co to będzie po kotach. Odpowiedz Link Zgłoś
anajustina Re: Zmarły chomik 04.11.25, 03:01 Więcej pewnie niż za pięć nowych chomików... Odpowiedz Link Zgłoś
kamin Re: Zmarły chomik 04.11.25, 18:49 Usługi weterynaryjne w ogole są droższe niż nowy zwierzak. Co to za argument? Odpowiedz Link Zgłoś
anajustina Re: Zmarły chomik 04.11.25, 20:37 Niż nowy rasowy pies niekoniecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
bmtm Re: Zmarły chomik 04.11.25, 16:18 Są prawnicy na forum i jeżeli autorka zdecyduje się na pochowanie go w ogródku to chyba trzeba bedzie jakoś działać ... Odpowiedz Link Zgłoś
marta.graca Re: Zmarły chomik 04.11.25, 17:15 Prokuratorek ani policjantek chyba nie ma... Odpowiedz Link Zgłoś
bmtm Re: Zmarły chomik 04.11.25, 18:36 Ciekawe czy w praktyce zareagowaliby na tak idiotyczne zgłoszenie. Odpowiedz Link Zgłoś
heca007 Re: Zmarły chomik 04.11.25, 19:05 Z tego co mi się mgliście przypomina to kogoś z organów ścigania tu jest Odpowiedz Link Zgłoś