taki-sobie-nick 04.12.25, 21:47 "czułxm się", czuł_m się"? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
abria Re: Jak się wymawia 04.12.25, 22:16 masz stanowczo za duzo czasu - mam nadzieje, ze rzad da wam, niepelnosprawnym jak ty, groszowe podwyzki w 2026 Odpowiedz Link Zgłoś
boggi_dan Re: Jak się wymawia 04.12.25, 23:53 abria napisała: > masz stanowczo za duzo czasu - mam nadzieje, ze rzad da wam, niepelnosprawnym j > ak ty, groszowe podwyzki w 2026 To już jest chamstwo. Żebyś ty kiedyś tak cierpiała. Nikt cię nie zmusza do pisania w tym wątku. Ręce opadają. Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: Jak się wymawia 04.12.25, 23:08 aankaa napisała: > to zależy czy rano, czy wieczorem > A w południe? Bo osławione aktywiszcze sypało czasownikami (nie zaimkami) w rodzaju nijakim: "Ach! Jak byłom zdziwione, że komuś przeszkadzają cudze zaimki! Myślałom, że..." etc. Przynajmniej wiadomo było, jak to wymówić. Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Jak się wymawia 04.12.25, 23:34 Nie trzeba aktywiszcz. Rodzaj nijaki pozdrawia. "Hej, me Bałtyckie Morze, | a E a Wdzięczny Ci jestem bardzo, | C G C (x2) Toś Ty mnie wychowało, | d G Toś Ty mnie wychowało, | C d Szkołęś mi dało twardą. | a E a Szkołęś mi dało twardą, Uczyłoś łodzią pływać, Żagle pięknie cerować, Żagle pięknie cerować, Codziennie pokład zmywać". Odpowiedz Link Zgłoś
tania.dorada Re: Jak się wymawia 05.12.25, 00:25 No ale to się da normalnie zapisać i normalnie odczytać, to nie to samo co _ albo x. Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Jak się wymawia 05.12.25, 00:27 Ale x albo _ to są formy pisane i nie stosuje się ich przecież, gdy się mówi o samym sobie. Odpowiedz Link Zgłoś
tania.dorada Re: Jak się wymawia 05.12.25, 00:50 No, bingo. Pytanie jak to wypowiadać, gdy jest tak zapisane. Nie w pierwszej osobie. Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Jak się wymawia 05.12.25, 00:53 Nie, pytanie ze startera dotyczy pierwszej osoby. Odpowiedz Link Zgłoś
tania.dorada Re: Jak się wymawia 05.12.25, 00:56 Nic nie poradzę, że osoba autorska startera nie jest specjalnie rozgarnięta, natomiast pytanie o wymowę pozostaje, gdy nie stosować pierwszej osoby. Masz jakiś pomysł? Bo ja, szczerze mówiąc, nie. Mimo że jestem jak najbardziej za tym, żeby istniały np. nazwy zawodów płciowo neutralne (a to by musiało pociągnąć za sobą odpowiednie formy czasowników). Odpowiedz Link Zgłoś
tania.dorada Re: Jak się wymawia 05.12.25, 00:56 Przproszm, osob_ autorsk_ oczywiśsie. Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Jak się wymawia 05.12.25, 01:01 Napisałam: tego się nie wymawia, to jest forma pisemna. Trochę, jakbyś pytała, jak się wymawia grzecznościowe "Sz.P." - nie wymawia, rozwija się skrót w zależności od okoliczności. Odpowiedz Link Zgłoś
tania.dorada Re: Jak się wymawia 05.12.25, 02:45 Skrôt się wymawia jak całe, nieskrócone słowo. Nikt nigdy nie miał w tym temacie problemów ani wątpliwości. Odpowiedz Link Zgłoś
jakis.login Re: Jak się wymawia 05.12.25, 05:22 tania.dorada napisał(a): > Skrôt się wymawia jak całe, nieskrócone słowo. Nikt nigdy nie miał w tym temaci > e problemów ani wątpliwości. Ja mam do podanego przykładu - Sz.P. to pan, pani, państwo? Odpowiedz Link Zgłoś
tania.dorada Re: Jak się wymawia 05.12.25, 13:07 jakis.login napisała: > tania.dorada napisał(a): > > > Skrôt się wymawia jak całe, nieskrócone słowo. Nikt nigdy nie miał w tym > temaci > > e problemów ani wątpliwości. > > Ja mam do podanego przykładu - Sz.P. to pan, pani, państwo? To zawsze idzie przed imieniem i nazwiskiem, więc wiadomo, jak rozwinąć. Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Jak się wymawia 05.12.25, 15:17 Bingo! A jak przed sobą masz człowieka, to wiesz, jaką formę zwracania się do siebie preferuje. Odpowiedz Link Zgłoś
tania.dorada Re: Jak się wymawia 05.12.25, 02:46 angazetka napisała: > Napisałam: tego się nie wymawia, to jest forma pisemna. No i jedna laska niżej napisała, że wstawia się samogłoskę, odpowiednia do rodzaju. Czyli się wymawia. To która z was ma racje? Oh, wait… Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Jak się wymawia 05.12.25, 15:17 Jeśli wstawiasz samogłoskę, to nie czytasz x... Odpowiedz Link Zgłoś
tania.dorada Re: Jak się wymawia 05.12.25, 15:41 Jeśli wiesz jaką samogłoskę wstawić to możesz ją wstawić i w pisowni… Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Jak się wymawia 04.12.25, 22:24 Wstawia się tam samogłoskę odpowiednią do rodzaju. Mam nadzieję, że pomogłam. Odpowiedz Link Zgłoś
tania.dorada Re: Jak się wymawia 05.12.25, 00:26 No nie pomogłaś, bo ten zapis dotyczy sytuacji w których nie wiadomo jaki jest ten odpowiedni rodzaj. Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Jak się wymawia 05.12.25, 00:28 Te przykłady są w 1 osobie. Ktoś nie wie, jaki sam ma rodzaj? Odpowiedz Link Zgłoś
tania.dorada Re: Jak się wymawia 05.12.25, 00:49 No bo te przykłady są z dupy. Tych x lub _ się nie stosuje w pierwszej osobie, w każdym razie w realu nigdy nie widziałam, bo to bez sensu - każdy wie jaki rodzaj preferuje, to tak jakby w pierwszej osobie pisał o sobie pisałam/łem. Odpowiedz Link Zgłoś
tania.dorada Re: Jak się wymawia 05.12.25, 00:59 No ale ja pytam. Powiedzmy w sformułowaniu szkolnych zadań - mnie od dziecka bardzo bolało że zwracano się do wszystkich jak do chłopców. No więc załóżmy że jest „jeśli policzył_ś i dodał_ś, to jaki wynik otrzymał_ś?” - jak to pytanie przeczytać na głos? Odpowiedz Link Zgłoś
tania.dorada Re: Jak się wymawia 05.12.25, 02:22 No a jak ktoś nagrywa wersje audio podręcznika i nie wie, do kogo czyta? Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: Jak się wymawia 05.12.25, 14:21 W angielskim była kiedyś taka konwencja, którą chyba niestety wyparło "they", że na przemian, luźno, używalo się raz he, raz she. Było to mniej sztuczne niż they, dużo mniej sztuczne niż he/she i bardzo ładnie zachowywało wymogi różnorodności. No ale nie widziałam już dawno. Odpowiedz Link Zgłoś
tania.dorada Re: Jak się wymawia 05.12.25, 15:42 Było tak, ale głównie w odniesieniu do np. niemowląt, nie przypominam sobie żeby taka konwencja była używana w tekście o chirurgach czy politykach, jeśli tak było to rzadko. Odpowiedz Link Zgłoś
riki_i Re: Jak się wymawia 04.12.25, 23:08 Tutaj masz lekcję wymowy youtube.com/shorts/AU6sauH50P4?si=z2vDMdigbCqK0x66 Odpowiedz Link Zgłoś
baenzai Re: Jak się wymawia 04.12.25, 23:14 Ale dlaczego piszesz ,,czułmx'' a nie ,,czułom''? Skoro jest ,,przyszłom'' to jest i ,,czułom'', chyba logiczne. Albo poniższy film wprowadza w błąd (ale w sumie czemu miałby?). Najlepsze momenty TheOffice 3 PL Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: Jak się wymawia 05.12.25, 14:26 Dla mnie czułxm to nie jest czułom, tylko czułem/am/om. Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: Jak się wymawia 05.12.25, 14:25 W zadaniach maturalnych jeśli było w opisie rozmowy np. "zrobiłaś/eś", toodczytując zadania na głos jakoś tak odruchowo czytało się obie formy jako pełne słowa zrobiłaś - zrobiłeś, więc tu analogicznie byłoby czułem/ czułam/ czułom. Odpowiedz Link Zgłoś