Dodaj do ulubionych

Red. Czechowski laureatem antynagrody

15.01.26, 13:27
Dokładnie "Hieny Roku 2025"

Jak donosi portal Wnet:

"Zarząd Główny Stowarzyszenie Dziennikarzy Polskich przyznał antynagrodę Hiena Roku 2025 Wojciechowi Czuchnowskiemu z Gazeta Wyborcza. Decyzję ogłoszono w czwartek w siedzibie SDP przy ul. Foksal w Warszawie. Uchwała zapadła jednomyślnie.

"Hiena Roku to antynagroda sygnalizująca rażące naruszenia standardów etycznych w dziennikarstwie. Od lat – także poza środowiskiem sprzyjającym SDP – traktowana jest jako wyraźny sygnał przekroczenia granic, których przekraczać nie wolno. W ocenie Zarządu Głównego, przypadek Wojciecha Czuchnowskiego w pełni te kryteria spełnia."

wnet.fm/2026/01/15/hiena-roku-2025-dla-wojciecha-czuchnowskiego-z-gazety-wyborczej/
Jakie przemyślenia ma ematka?
Obserwuj wątek
    • yenna_m Re: Red. Czechowski laureatem antynagrody 15.01.26, 13:29
      Czuchnowski*
      • boggi_dan [...] 15.01.26, 15:21
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • marecky81 Re: Red. Czechowski laureatem antynagrody 15.01.26, 13:30
      A gdzie ten redaktor Czechowski pracuje? I dla kogo pisze?
      • yenna_m Re: Red. Czechowski laureatem antynagrody 15.01.26, 13:33
        Poprawiłam wyzej. Telefon czasem płata mi figle.
        Dobrze, ze kolega czuwa 😘😘😘
        Dzięki!

Szczegóły w linku.
    • marecky81 Re: Red. Czechowski laureatem antynagrody 15.01.26, 13:34
      "Stowarzyszenie Dziennikarzy Polskich obecnie jest organizacją kontrowersyjną w środowisku dziennikarskim, którego część zarzuca powiązanie SDP ze środowiskami sprzyjającymi Zjednoczonej Prawicy oraz kwestionuje niezależność i rzetelność Stowarzyszenia. Oburzenie części środowiska dziennikarskiego wywołał brak reakcji na ograniczenie dostępu mediów podczas kryzysu migracyjnego jesienią 2021 roku. Wątpliwości rodziły również powiązania wysoko postawionych w stowarzyszeniu osób z ekipą rządzącą w latach 2015–2023 – w zarządzie stowarzyszenia działała m.in. rzeczniczka prasowa ministra sprawiedliwości – oraz kwestie związane z dotowaniem stowarzyszenia przez urzędy i spółki skarbu państwa.
      • yenna_m Re: Red. Czechowski laureatem antynagrody 15.01.26, 13:36
        Tu mamy sytuację podobną.

www.money.pl/gospodarka/nie-jest-lekarzem-byly-minister-zdrowia-wskazal-kluczowy-problem-z-niedzielskim-6927394128747200a.html

Mnie sie wydaje, ze są granice, których nie powinno sie przekraczać.
        Z całym szacunkiem dla Pana Redaktora.
        • marecky81 Re: Red. Czechowski laureatem antynagrody 15.01.26, 13:49
          Niedzielski Hieną Roku wg SDP?
          • yenna_m Re: Red. Czechowski laureatem antynagrody 15.01.26, 13:54
            Nie wiem. Ale sytuacja podobna. I tez mi się nie podobała (to, rzecz jasna, moja PRYWATNA ocena).

Chociaż zal mi Czuchnowskiego. Chyba miał grube nieprzyjemności po opublikowaniu artykułu.
            • mdro Re: Red. Czechowski laureatem antynagrody 15.01.26, 15:19
              Określeniem "nieprzyjemności" określasz ten zmasowany hejt, pozostający bez jakiejkolwiek reakcji ze strony ludzi PiS? Ach prawda, reakcja się pojawiła, ze strony SDP.
              Popierasz?
            • boggi_dan Re: Red. Czechowski laureatem antynagrody 15.01.26, 15:30
              yenna_m napisała:

> Nie wiem. Ale sytuacja podobna. I tez mi się nie podobała (to, rzecz jasna, moj
              > a PRYWATNA ocena).
              >
              > Chociaż zal mi Czuchnowskiego. Chyba miał grube nieprzyjemności po opublikowani
              > u artykułu.
              Nie wiem dlaczego Ci żal. Takie kadry. Już w 2014 roku dostał tytuł. Hieny Roku. Każdy pracuje na swoje konto.
              .
    • ib_k Re: Red. Czechowski laureatem antynagrody 15.01.26, 13:57
      Jeżeli SDP daje komuś taką nagrodę to należy odebrać to jako wyraz uznania. Oznacza to że dziennikarz pracuje uczciwie i nie daje się przekupywać zjednoczonej prawicy. Nie cenie stowarzyszenia na czele którego stoi Skowroński. A za wolność słowa została nagrodzona D. Holecka i Rydzyk
      • mocca25 Re: Red. Czechowski laureatem antynagrody 15.01.26, 14:02
        ib_k napisała:

> A za wolno
        > ść słowa została nagrodzona D. Holecka i Rydzyk

Serio???
        • mdro Re: Red. Czechowski laureatem antynagrody 15.01.26, 14:19
          Serio.
          Rydzyk ostatnio dostał jeszcze "Laur SDP", "przyznawany w uznaniu dla autorytetów zawodowych, etycznych, najwyższej klasy profesjonalizmu". W poprzednich latach dostali naczelni "Niedzieli" i "Gościa Niedzielnego".
        • ib_k Re: Red. Czechowski laureatem antynagrody 15.01.26, 14:23
          Serio, serio. SDP w genotypie ma uległość władzy i przekupstwo. Jedynie w latach 90 przez chwilę było w miarę apolityczne ale potem im się wrócilo do starych dobrych metod stalinowskich.
          • sztalugi1234 Re: Red. Czechowski laureatem antynagrody 15.01.26, 14:25
            Ach jej.
            Kto tam ma ten telefon do autorki wątku, niech szybko sprawdzi, jak się czuje!'
            Ona taka przeciwko hejtowi i mowie nienawiści, to jej może zaszkodzić na brzuszek!
      • sztalugi1234 Re: Red. Czechowski laureatem antynagrody 15.01.26, 14:11
        a to się akurat bardzo ładnie wpisuje w narrację Yenny, to jej metody krzewienia wolności słowa.
    • mdro Re: Red. Czechowski laureatem antynagrody 15.01.26, 14:11
      Cóż, ze strony SDP to raczej pozytywne wyróżnienie big_grin, ale pewnie znowu się wycofają, jak to już raz przy Czuchnowskim było.

A podzielisz się, komu owo "stowarzyszenie dziennikarzy" przyznaje nagrody "za wolność słowa"?
      • sztalugi1234 Re: Red. Czechowski laureatem antynagrody 15.01.26, 14:21
        Myślisz, że pozostali laureaci wywołają u naszej Pierwszej Sprawiedliwej jakiś dysonans? Ona się myzia z dramatikiem i tanim, raczej nie jest przebierna w kwestii tego, jakie towarzystwo jej odpowiada wink
        • mdro Re: Red. Czechowski laureatem antynagrody 15.01.26, 14:27
          Mizia się też z hejterką asmą.

Podobno mnie wygasiła, więc na żaden dysonans nie liczę big_grin.
          • sztalugi1234 Re: Red. Czechowski laureatem antynagrody 15.01.26, 14:29
            W to wygaszanie pozwolę sobie uwierzyć tak samo, jak w inne jej deklaracje wink
            Może poza tą, że "nie ma na forum obowiązku pisania prawdy" - o, w tę wierzę wink
      • mdro Re: Red. Czechowski laureatem antynagrody 15.01.26, 14:26
        I te zaklęcia big_grin:
        "Od lat – także poza środowiskiem sprzyjającym SDP – traktowana jest jako wyraźny sygnał przekroczenia granic, których przekraczać nie wolno"
        Nie, nie jest.

W sumie ciekawe będzie też przypomnienie, kogo uhonorowali w latach poprzednich.
        W 2023 Marcin Gutowski i Ekke Overbeek za, streszczając, "plucie na Papieża", rok później Dorota Wysocka-Schnepf i Grzegorz Nawrocki za zadawania pytań o finansowanie Rydzyka przez państwo PiS.
    • ta.z.wroclawia Re: Red. Czechowski laureatem antynagrody 15.01.26, 14:41
      Jeśli chodzi o Pana Cenckiewicza to uważam, że bardzo ważne by jasno i wyraźnie wybrzmiało, że nie Pan Cenckiewicz nie jest homoseksualistą.
    • dracaria Re: Red. Czechowski laureatem antynagrody 15.01.26, 14:43
      yenna_m napisała:

> Jakie przemyślenia ma ematka?

Jest wysoce szkodliwe, że krytyką jednego z największych szkodników i propagandystów działających w branży brukowców zajmuje się pisowska jaczejka. To odbiera powagi sprawie i redukuje ją do partyjnej, nic nie znaczącej nawalanki.
    • alicia033 Re: Red. Czechowski laureatem antynagrody 15.01.26, 14:51
      yenna_m napisała:

> Jakie przemyślenia ma ematka?

że obie strony są tu siebie warte a moje zdanie o Krzysztofie Skowrońskim nie nadaje się do publicznej prezentacji.
    • koko8 Re: Red. Czechowski laureatem antynagrody 15.01.26, 14:55
      Wystarczy zapoznać się z nazwiskami Szanownej Kapituły przyznajacej tytuł, żeby potraktowac to jako wyróżnienie 😄
    • kos1-kos2 Re: Red. Czechowski laureatem antynagrody 15.01.26, 14:58
      wyborcza.pl/7,75968,32487786,redakcja-wyborczej-skandaliczne-ataki-na-wojciecha-czuchnowskiego.html
    • mava12 Re: Red. Czechowski laureatem antynagrody 15.01.26, 15:02
      >Jakie przemyślenia ma ematka?

takie, że sdp od wielu lat jest propisuarskie.
      Sa tam tylko dziennikarze o pisuarsko-konfederackiej proweniencji. I tyle.
      Jeśli zas chodzi o red. Czuchnowskiego, pracującego dla GW to powiem tylko tyle, że w takich gazetach żaden (kontrowersyjny) tekst nie wyjdzie bez akceptacji redakcji i naczelnego. Oraz po kolaudacji z biurem prawnym.
      Tak normalnie sie dzieje, w gazetach czy tv.
      Utożsamianie sie dzis z sdp to jakby utożsamiać sie z "sedzią" piotrowiczem (prokuratorem stanu wojennego). Też pewnie przyznałby tytuł hieny sędziemu Tulei czy Juszczyszynowi.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka