Dodaj do ulubionych

antybiotyki

23.03.11, 21:56
Witam!
W lutym byłem w szpitalu - byłem leczony na zapalenie prostaty - metronizadolem, a także biotaksymem, następnie do 6 lutego miałem przypisany Trimesan 100 mg.

Niedawno moja dziewczyna zaszła w ciąże...dokładnie 7 marca. Czy te leki mogą mieć wpływ na zdrowie dziecka? Proszę o pomoc...
Obserwuj wątek
    • errormix Re: antybiotyki 24.03.11, 16:41
      A nie byłoby łatwiej zadzwonić i zapytać lekarza, który to przepisywał?
    • marektatojakuba Re: antybiotyki 25.03.11, 23:20
      Metronidazol to chemioterapeutyk, a nie typowy antybiotyk. Niszczy bakterie uszkadzając ich DNA. Niestety ludzkie DNA jest identyczne, więc ten lek potencjalnie może na nie wpływać. Nie ma bezpośrednich dowodów, że jest kancerogenny, ale to bardzo prawdopodobne, biorąc pod uwagę mechanizm działania. Niestety może to wpływać także na komórki w trakcie podziałów (spermatogeneza) podczas których dochodzi do replikacji DNA. Niektóre badania na zwierzętach także to potwierdziły. Pogadaj na ten temat z lekarzem, ale może ginekologiem prowadzącym ciążę, bo "zwykły" lekarz, nawet ten który przepisał Ci ten lek, może mieć bardzo powierzchowną wiedzę na ten temat.

Biotaksym zawiera cefotaksym, antybiotyk należący do grupy cefalosporyn (beta-laltamy). Nic mi nie wiadomo, aby wpływał na reprodukcję. Działa na ścianę komórkową bakterii, więc żadnego bezpośredniego wpływu na komórki rozrodcze mężczyzny nie powinno być. Nie mówię, że nie ma - po prostu nigdy nic na ten temat nie widziałem.

Trimesan z kolei zawiera trimetoprim, zaburza przemianę kwasu foliowego. Zastosowanie tego leku w ciąży mogłoby mieć fatalne następstwa, ale rozumiem, że to było przed ciążą, a poza tym to nie ty jesteś w ciąży smile
      Niestety gdzieś kiedyś też chyba czytałem, że wpływa na spermatogenezę, więc nieciekawie to wygląda.

Ja na Twoim miejscu nie panikowałbym. Natura broni się przed nieprawidłowościami. Jajeczko zostało zapłodnione przez nalepszego i najsilniejszego plemnika. Małe prawdopodobieństwo aby to był jakiś po-metronidazolowy mutant.
    • aborcyjnokoncepcyjnalustracja Re: antybiotyki 08.04.11, 15:15
      A wiesz, co to znacz wizyta u lekarza?
    • johnnysixcannons Re: antybiotyki 13.04.11, 22:54
      Nie mogą,skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka