Dodaj do ulubionych

Odparzenia pupy

28.11.10, 18:30
Witam, mam prośbę o poradę co zrobić z pupką mojej córci. Niemal od początku (a dziś skończyła miesiąc) cierpiała na bolesne gazy które skutkowały kupkowymi bączkami - takie jakby popuszczenie między normalnymi kupkami. No i niestety odparzyła sobie pupę. Zastosowałam sudocrem - zaczerwienienie na obu pośladkach zniknęły a została jedynie ranka odparzeniowa na jednym pośladku blisko odbytu. Sudocrem nie chciał zadziałać na nią. Teściowa poradziła mąkę ziemniaczaną żeby rankę wysuszyć. Ranka wiele lepiej nie wygląda a pojawiły się znów zaczerwienienia pośladków. No to odstawiłam mąkę a wróciłam do sudocremu - zaczerwienienia niemal już niewidoczne ale ranka jest wciąż. Chciałabym pupkę małej doprowadzić do porządku bo mi bidulki żal.

Ze specyfików które dostaje (karmię ją piersią) to zapisane przez pediatrę witamina D i K. Bączki ma nadal ale teraz ma normalne kupki a już nie popuszcza. Dietę najpierw miałam skromną teraz mam ją rozszerzać (choć gdy wciągnęłam twarożek to mała dostała białych krostek w okolicach ust) skoro mała skończyła już 3 tygodnie.

Będę wdzięczna za jakieś porady bo nie wiem co mam zrobić :(
Obserwuj wątek
    • dagmara-k Re: Odparzenia pupy 28.11.10, 19:14
      mielismy to samo przez nietolerancje laktozy - przejsciowa, minela po 4 miesiacu. ta maka to super mysl ale wtedy, kiedy sypiesz jej bardzo duzo i wcierasz troche w pieluche. te troche to tak z garsc;) ranki osuszylam gencjana, bo zaden krem nie dawal rady, a te lekkie jak alantan czy bepanten robily jeszcze gorzej. teraz zimno, ale wietrzenie pupy to pierwsze lekarstwo. mozesz klasc ja do zabawy na 20-30 minut ze dwa razy dziennie z gola pupa - moze na pralce w lazience? tam pewnie masz cieplo. ja swoja kladlam na jednorazowych podkladach, baczki z kupami sobie lecialy, ja podklady wymienialam a pupe osuszalam i tak w kolko przez te 30 minut. sudocrem po jakims czasie stosowania moze troche za silny byc i podrazniac. ja uzywam niemieckiego penatena Wundschutz Creme - poza konsystencja troche jak sudocrem zawiera lanoline, jest delikatniejszy a nie taki "miekki" jak alantan itp ktore na ranki sie nie nadaja. poza tym bardzo wydajny, ale to juz reklama a nie porada;) jak ranki nie sa juz "zywe" to nadmanganian potasu do kapieli pomagal.
      • terpuka Re: Odparzenia pupy 28.11.10, 21:35
        ja przy każdej zmianie pieluszki smarowałam grubą warstwą alantanu ( maść, niebieska, nie mylić z alantan krem żółty:) jest bardzo tłusta ale świetnie utrzymywała żrące kupki z dala od skóry
        a jak już trafiło się jakieś zaczerwienienie to używałam sudokremu
        i tak jak dagmara k napisała, świetne jest wietrzenie, ja miałam to szczęście, że mała urodziła się w lecie
        takie kilkanaście bączków dziennie było u nas kilka miesięcy a do 1-2 kupek dziennie doszliśmy dopiero przy rozszerzaniu diety
        • cytrynowa.lemoniada Re: Odparzenia pupy 28.11.10, 22:31
          doraźnie pomoże kilkukrotne posmarowanie i wklepanie małej ilości tormentiolu. tak, tak, znam te historie o kwasie borowym ale mam na myśli użycie go powiedzmy maksymalnie 5 razy.
          • ewcik035 Re: Odparzenia pupy 28.11.10, 23:21
            Moja mała też miała straszne odparzenia i nie pomagały żadne maści,dopiero jak zaczełam myć pupę za każdym razem watką i czystą wodą póżniej wycieram do sucha pieluchą tetrową wietrze tak z 5 min i na koniec linomag i mała przestała się odparzać
            • cytrynowa.lemoniada Re: Odparzenia pupy 28.11.10, 23:30
              Ano to też. Chusteczki nawilżane to częsta przyczyna podrażnień. Ja używam tylko sporadycznie, a jeśli już to najmniej podrażnia nivea.
            • titerlitury Re: Odparzenia pupy 29.11.10, 14:54
              zamiast watki dupsko wstawiam pod kran, myje mydlem, 0 odpoarzen
    • pink-angel Alantan 29.11.10, 14:34
      Ja pupę swojego malucha smaruję po każdej zmianie pieluszki maścią Alantan Plus już od 4 miesięcy, czyli od urodzenia i nigdy nie miał problemów z odparzeniami! Na istniejące odparzenia też Ci pomoże, ale na przyszłość pamiętaj, że dużo łatwiej się zapobiega niż później leczy.
      • jul-kaa Re: Alantan 29.11.10, 14:50
        pink-angel napisała:
        > na przyszłość pamiętaj, że dużo
        > łatwiej się zapobiega niż później leczy.

Ale jak już się odparzy, to nie będziesz miała czym leczyć, skoro stosujesz lekarstwo profilaktycznie...

Mojemu synkowi pupa się w sumie prawie nie odparza, a nie smaruję niczym. Na odparzoną lekko działa mąka ziemniaczana - zasypuję dużą ilością. Na poważniejsze nie działał ani sudocrem, ani bepanthen, ani alantan. Działa (ku mojemu zaskoczeniu) ten krem Nivea.
        • seventy-seven Re: Alantan 29.11.10, 15:35
          Dziękuję dziewczyny za porady!

Jul-kaa mam nivea i sprawdzę myślałam że jak już się pojawią odparzenia to tylko sudocrem :/ a na tę konkretną rankę nie działa :(
          • jul-kaa Re: Alantan 29.11.10, 15:50
            Mam nadzieję, że Nivea pomoże, Jaś miał właśnie takie male ranki/otarcia (od kupy "nowościowej") i pomogło dość szybko :)
    • monika_staszewska Re: Odparzenia pupy 29.11.10, 17:13
      Dorzucę stosowanie cztery razy dziennie na 15 minut okładów z gęstego, letniego krochmalu rozsmarowanego na gaziku. To bardzo dobra pomoc przy trudno gojących się problemach pupinych.
      Ale jeśli ranki znowu wrócą zastanowiłabym się czy to nie jakaś alergiczna sprawa. I wówczas po pierwsze rozważyłabym odstawienie witamin na jakieś trzy tygodnie.
      pozdrawiam :)
      monika staszewska

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka