Dodaj do ulubionych

slabsze przybieranie - pytanie

06.02.11, 18:03
od kiedy mala skonczyla 4m-ce slabiej przybiera - 150g/2tygodnie. wiem ze normy sa 90-120g/tydzin na ten wiek. nie wiem czy powinnam jednak ja dokarmic? mala nie lubi ssac piersi. nie ma smoczkow ani nie stosujemy butelek.
chcialam tez zapytac o kaszki. czy mala po skonczeniu 6miesiaca powinna jesc kaszki czy wprawoadza sie najpierw warzywa i owoce?
Obserwuj wątek
    • luccy1 Re: slabsze przybieranie - pytanie 06.02.11, 18:19
      zapomnialam dodac ze mala za tydzien konczy 6m-cy.
    • mad_die Re: slabsze przybieranie - pytanie 06.02.11, 20:38
      A nie chorowała? Wy nie chorowaliscie? Nie bylo wyjazdu zadnego? Zmiany klimatu? Szczepienia?

Co do nowosci - najpierw warzywa i owoce, potem kaszki, najlepiej te "zwykłe"/BIO czyli bez mleka i bez dodatku owoców sztucznych.
      • luccy1 Re: slabsze przybieranie - pytanie 07.02.11, 08:26
        Szczepienia byly, lekki katar tez mala miala ale jakos nie sadze by to bylo przyczyna. Mala niby jest dalej w 50centylu ale ta krzywa powoli spada w dol. Obecnie wazy 7400g.
        Jeszcze odnosnie kaszek tzn ze nalezy je przyzadzac na samej wodzie?
        • koxanaki Re: slabsze przybieranie - pytanie 07.02.11, 08:38
          luccy 7400 to bardzo ladna waga :-) Nie zamartwiaj sie tak. Moja corka w wieku 6ipol miesiaca wazyla 6950 i nikt z tego tragedii nie robil. Naprawde nie wszyscy w wieku 6 miesiecy musza wazyc 9 kg ;-)
        • mrs.t Re: slabsze przybieranie - pytanie 07.02.11, 09:34
          oh luccy wlasnie o was myslaalm! Kurcze ale dzielna jestes, wciaz karmisz :)
          brawo:)

wlasnie mialam pytac jak tam centyle,
          >. Mala niby jest dalej w 50centylu ale ta krzywa powoli spada w dol. Obec
          > nie wazy 7400g.
          no kobito wez sie, moj synek nigdy nawet na 20 nie wskoczyl :)
          nie musi byc zawodniczka sumo, nie musi byc na 90 tym centylu. 50 to piekny centyl!
          nawet jak spada, to sama piszesz ze przybiera, malo ale rowno. dzieci zdrowo zyja, sie odzywiaja pieknie nawet poza centylami!!
          no dajze dziecku spokoj :)

a rozszerzaniem diety
          kurcze,
          nie wiem cxo ci poradzic.
          bo ja wychodze z zalozenia ze nie ma co dziecka 'utuczac', jestem przeciwnikiem slodkich kaszek. Moj synek (tyle ze nie powiedzialam o nim nigdy ze 'nie lubi piersi' - moze twoja tez lubi tylko w ograniczonej formie :) - na poczatku dostawal warzywa, sprobowalam kaszki ale plul, wymiotowal - potem po miesiacu w ogole przeszlam na rozszerzanie diety 'do raczki' , z minimala iloscia 'papek' , wiec byly warzywa owoce, chleb i makaron , tak w skrocie.. - forum.gazeta.pl/forum/f,97130,Baby_Led_Weaning.html
          no ale obawiam sie ze to moze przyjsc ci z trudem, bo glownym zalozeniem takiego 'bezstresowego' rozszerzania jest - brak stresu i nie zastanawianie sie ile dziecko zjadlo - podawanie piersi na zadanie, a dziecko co skubnie, to skubnie, jest wieeelka szansa ze wyrosnie z tego smakosz (choc niekoniecznie przy kosci:)

jesli bardzo ci zalezy na wadze dziecka, i nie chcesz by byla ona niska, na pewno kaszki sa jakos tam bardziej kaloryczne niz warzywka -ale i tak nei tak kaloryczne jak nocne mleko :)
          jesi wciaz bedziesz karmic piersia na zadanie mozesz robic kaszki (tu babyrice) na wodzie, jako posilek niemleczny
        • mad_die Re: slabsze przybieranie - pytanie 07.02.11, 10:14
          > Szczepienia byly, lekki katar tez mala miala ale jakos nie sadze by to bylo prz
          > yczyna.

Szczepienia i katar wystarczą, by skutecznie obniżyć przyrosty.
          • luccy1 Re: slabsze przybieranie - pytanie 07.02.11, 10:54
            dziekuje za odpowiedzi. ja juz staram sie nie panikowac. mam nadzieje ze ciut lepiej mi to wychodzi. tak was zapytalam bo w koncu po cos te normy sa a nie umiem powiedziec czy mala jest glodna czy nie. czesto jest marudna w dzien i nie wiem czy jakby sobie dojadla to byloby lepiej. ja ogromnie sie ciesze ze nie jest grubaskiem jak moj starszy syn ktory mial problem z siadaniem raczkowaniem i w ogole ma teraz zle nawyki zywieniowe.
            tak ze mam wielka ochote na rozszerzenie diety metoda blw.
            • kotkowa Re: slabsze przybieranie - pytanie 07.02.11, 15:44
              jesli chodzi o rozszerzanie, to po 6 m-cu mozna zaczac zarowno od owocow i warzyw, jak i od kaszek i kleikow. Tak nam pediatra powiedzial.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka