Dodaj do ulubionych

Ilość kup a dieta matki

28.02.11, 19:54
Mój mały (skończone 3 miesiące) robi kupy bardzo często, prawie każda pielucha jest z kupą, więc może być i do 6-7 dzienni, także w nocy. Dziś zapytałam pediatrę czym to jest spowodowane i kazała ograniczyć nabiał. Ale ja jem jeden jogurt dziennie plus mleko do kawy, więc to nie jakoś strasznie dużo. Na moje pytanie, a co wtedy z moimi zębami i kośćmi, to stwierdziła, że nie ma problemu jak się je owoce i warzywa. Sama nie wiem. Czy któraś może ograniczyła nabiał i zmniejszyła się ilość kup? Mnie to jakoś strasznie nie przeszkadza, najgorzej jest w nocy, bo można by zmniejszyć ilość pobudek na pewno.
Obserwuj wątek
    • malwina.okrzesik Re: Ilość kup a dieta matki 28.02.11, 21:41
      Proszę przyjąć taką ogólną zasadę, że kupami dzieci karmionych piersią nie przejmujemy się. Jak dziecko ma się dobrze, ładnie przybiera na wadze, to jest w porządku. Nie trzeba wprowadzać żadnych ograniczeń żywieniowych bez wyraźnego powodu, ot tak sobie "na wszelki wypadek".
      Jestem zdecydownym przeciwnikiem komplikowania życia matkom karmiacym :-)
      • butterfly80 Re: Ilość kup a dieta matki 02.03.11, 08:24
        a ja jadam dużo nabiału i pijam dużo mleka, jogurtów - bo lubię, a syn nie ma problemów... kupy są 1 na dwa trzy dni.
        i też sie zastanawiam, czy to dieta ...
    • kaeira Re: Ilość kup a dieta matki 02.03.11, 11:01
      Taka uroda i już. Odstawianie nabiału kompletnie bez sensu!
      Jak piszę p. Malwina - u piersiaków kupkami zwykle nie ma sensu się przejmować.

Jeszcze wkleję kilka wypowiedzi p. Moniki Staszewskiej, byłej ekspert forum Karmienie piersią, na temat kupek:

----------------------
      Dzieci karmione maminym mlekiem mają prawo robić takie zupełnie wodniste kupki, pozostawiające na pieluszce wyłącznie zabarwienie. To tak samo dobre kupki jak te papkowate, półpłynne czy z dodatkiem jakby galaretki, grudek itd.. "

"Ma prawo robić przeróżne. O konsystencji zupełnie wodnistej, po gęsta papkę, w kolorze od żółtego przez złocisty, lekko brązowy, seledynowy po zielony. O ile tylko cała kupka (i to nie jedna tylko kilka kolejnych)nie jest ciemnozielona, nie zawiera drobinek krwi czy bezbarwnych przezroczystych pasm śluzu, nie trzeba się nad nią specjalnie zastanawiać."

"Może być kupka w postaci papki mniej czy bardziej gęstej, może być ciągliwa, może być z grudkami, może być zupełnie płynna, koloru żółtego ciemniejszego czy jaśniejszego, seledynowego czy złotobrązowego itd."

"Jeśli dziecię jada wyłącznie mamine mleko może robić kupki nie tylko co kilka, ale i co kilkanaście dni, jest to tak samo normalne jak kilka czy kilkanaście kupek dziennie. Oczywiście mam na myśli miękką kupkę."
    • lilabe1 Re: Ilość kup a dieta matki 02.03.11, 16:46
      Też nie rozumiem o co chodzi z tym nabiałem. Post ekspetra i kaeiry niech tu będzie przewodni. A poza tym gdybyś z jakiegoś powodu musiała całkowicie wyeliminować mleko krowie i przetwory z diety, powinnaś uzupełnić źródła poboru wapnia w diecie jak nie o inne produkty to o tabletki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka