Dodaj do ulubionych

poradźcie mi: stanik bez fiszbin DUUUZA miska 65k

30.03.11, 03:06
witam,
szukam po sieci już kolejną godzinę. potrzebuję nowy stanik do karmienia. problem w tym, że mam mało pod biustem i dużą miseczkę. największy jaki mam to 70H i jest za mały, poza tym ma fiszbiny. gdy już wcisnę się w ten stanik, to fiszbiny odstają i wbijają się w dziecko (prawie 3 m-ce), gdy noszę go na rękach lub w chuście.

potrzebny mi stanik bez fiszbin, obwód 65 i miseczka przynajmniej J.
proszę o radę - jaki? gdzie szukać?
Obserwuj wątek
    • jombusiowa Re: poradźcie mi: stanik bez fiszbin DUUUZA miska 30.03.11, 06:56
      Jak to fiszbiny wbijają się w dziecko? Coś chyba z nimi nie tak...
      Poza tym przy dużym biuście biustonosz musi mieć jakieś uszywnienia-takie czy owakie-żeby to się ładnie wszystko trzymało.
      Zobacz na stronach sklepów z angielską/francuską bielizną albo zajrzyj na forum biuściastych-tam na bank pomogą:)
      Był nawet chyba taki wątek o zrobieniu sobie karmnika:)
    • kaeira Re: poradźcie mi: stanik bez fiszbin DUUUZA miska 30.03.11, 09:22
      Czy na 100 procent wiesz jaki powinnaś mieć rozmiar? Z tego co piszesz o fiszbinach, wnoszę że chyba nie - bo osoba znająca swój prawdziwy właściwy rozmiar wie, że nie musi mieć stanika bez fiszbin, które przy dużej miseczce sa dla komfortu praktycznie niezbędne. A jednocześnie są wygodne, w nic się nie wbijają, ani w pierś, ani tym bardziej w dziecko o ile tylko stanik jest na pewno dobrze dobrany.

Zachęcam do wpisania się do Wątku Rozmiarowego na Lobby Biuściastych, o tu:
      forum.gazeta.pl/forum/w,32203,120206499,120206499,JAKI_POWINNAM_NOSIC_ROZMIAR_STANIKA_47.html
      tam najlepiej i najbardziej fachowo ci doradzą.

Ale jesli chcesz, spróbuję ci doradzić tutaj. Jako osoba nosząca rozmiary 65JJ-K-Ł/70JJ mam pewne doświadczenie z małym obwodem i dużymi miskami ;-)

Podaj swoje wymiary wedle tych zasad z forum LB:
      "UWAGA - mierzymy się zawsze:
      - pod biustem ściśle, na wydechu czyli bez powietrza (i bez stanika),
      - w biuście mierzymy się w swoim najwygodniejszym, miękkim (!) staniku,
      pochylając się tak mocno, by biust "zwisał" swobodnie, leciuteńko naprężając
      taśmę."

Jeszcze napisz co to za dokładnie za stanik ten niepasujący 70H (jak firma, jaka nazwa modelu).
      • aagje Re: poradźcie mi: stanik bez fiszbin DUUUZA miska 30.03.11, 22:38
        ok. zmierzyłam się :) (bo szczerze nie wiem, jaki mam teraz rozmiar)
        pod: 67
        w miękkim staniku 95

ten 70H z fiszbinami jest firmy Alles, model Mama Sugar.
        fiszbiny z boków przystają do ciała, ale po środku nie dochodzą do skóry. gdy mam dziecko przytulone przed sobą, wtedy końce fiszbin wbijają się w malucha.

ratuje mnie stanik jeszcze z pierwszego dziecka. to elastyczny (chyba???) triumph. rozmiaru nie podam, bo wszystko dawno sprane. wylewam się z niego nawet z opróżnioną piersią. ale zaleta jest taka, że jest miękki i nie ma fiszbin.

no jestem w kropce.
        • aagje Re: poradźcie mi: stanik bez fiszbin DUUUZA miska 30.03.11, 22:45
          mierzyłam się bez "zwisania"
          to jeszcze doszło mi troszkę....
          pod: 67
          w: 97

normalnie bez ciąży i karmienia udawało mi się czasem wcisnąć w D, ale teraz to już masakra.
          • bianna Re: poradźcie mi: stanik bez fiszbin DUUUZA miska 30.03.11, 23:05
            Miska wcale nieduża, szukaj wśród brytyjskich rozmiarówek 65G. Z polskich to co najwyżej szukaj z melissy. Tutaj rozmiar będzie większy, jakieś 65H. Ale najlepiej zajrzyj na forum lobby biuściastych.
            Na pocieszenie dodam, że karmię i noszę brytyjskie 65H, polskie nosiłam jak dotąd 70J, ale zmalał mi obwód do 67 i znowu wracam do 65 pod :)
            I nie wciskaj się już nigdy w miskę D. Szkoda biustu!
            • gixera Re: poradźcie mi: stanik bez fiszbin DUUUZA miska 01.04.11, 20:02
              Ja mam podobne wymiary jak twórczyni wątku. Pod biustem 70, a w biuście 97 i stanik do karmienia z Melissy w rozmiarze 65G miał dużo za małą miskę, więc wymieniłam na 65J i też mógłby być odrobinę większy. Następnym razem wezmę 65K. WIęc radzę zacząć od razu od 65K i w razie co wymienić na mniejszy.
          • yo_anka Re: poradźcie mi: stanik bez fiszbin DUUUZA miska 30.03.11, 23:17
            możesz poszukać miękkich Royca one mają ciasne obwody
            nie wiem który sklep ma je w PL bo sama staniki sprowadzam z UK
            np stąd: www.bravissimo.com/products/lingerie/nursing-bras/#/1?show=16&sort=1
            Sadie ma dobre opinie poza tym ma jakieś srebrne włókna w składzie = antybakteryjne
            może coś na Allegoro?
            tnij.org/k54s
            allegro.pl/nowy-royce-candy-30j-65j-do-karmienia-okazja-i1522195378.html
            o sklep adore je ma z Krakowa (nie wiem skąd jesteś -aby pomierzyć)
            allegro.pl/listing.php/search?string=royce+65j&us_id=15503854&country=1
            udaj się na Lobby Biusicastych
            tam dziewczyny Ci na pewno pomogą gdzie wyszukać kaie rozmiar - najpierw wpisz się do wątku rozmiarowego aby ustalić dobry rozmiar, bo staniki Brytyjskie mają inna rozamiarówkę niż europejskie, np: 70G brytyjskie to około 70I/J/K europejskiego, a potem tu:
            forum.gazeta.pl/forum/w,32203,112634434,112634434,Staniki_do_karmienia_karmniki_3.html
            • tully.makker Re: poradźcie mi: stanik bez fiszbin DUUUZA miska 31.03.11, 11:27
              ja tez polecam bravissimo.Ceny nizsze niz w Polsce, nawet jak dodasz koszt zamowienia.
    • kaeira Re: poradźcie mi: stanik bez fiszbin DUUUZA miska 31.03.11, 11:04
      Myślę, że poszukiwania dobrze zacząć od rozmiaru brytyjskiego (bo największy wybór w takich miseczkach jest właśnie z firm brytyjskich: Freya, Panache, CurvyKate, itd.) - ok. 28(60)H, 28(60)HH oraz 30(65)G i 30(65)GG.

Karmników jest w tych rozmiarach niewiele, ale są, zobacz np:
      www.bravissimo.com/products/lingerie/nursing-bras/#/1?show=16&sort=1&back=28∪=hh

Wspomniana polska firm Melissa szyje na zamówienie karmniki, może je zrobić zdaje się z każdego modelu:
      www.melissa.com.pl/PL/?l=PL
      Ich rozmiarowka jest specyficzna, trzeba sprawdzać. Ale przepiekne to one nie są, jak dla mnie.

Bardzo ładne i bezfiszbinowe są HotMilk dla karmiących - ale to niestety małe i średnie miseczki. (dla twojego obwodu największa miska ma pasować na 91cm w biuście). I drogie.

A w ogole, to zdaje się jesteś z Warszawy? ZDECYDOWANIE najlepszym wyjściem będzie przejście się do jakiegoś dobrego sklepu, np. Bra Dreams (Wola/Srodm) albo BraDreams (Praga na Waszyngtona), Peachfield (Zoliborz, Mokotow) (ale jest ich sporo więcej, zobacz tu:
      stanikowamapa.blox.pl/strony/listasklepow.html

Przy ich fachowej pomocy dobrac sobie rozmiar, i potem, jeżeli nie znajdziesz dobrego karmnika (a w tych rozmiarach to prawdopodobne, niestety) kupić stanik zwykły i przerobić go na karmnik - to bardzo prosta operacja,jeśli tylko ktoś posiada minimum umiejętności krawieckich (ja np. nie, ja nawet guzika nie przyszyję, powaznie :-( )
      stanikomania.blox.pl/2009/01/Zbuduj-sobie-karmnik.html
      Niektore sklepy mają taką przeróbkę w ofercie.
      (Zwracam uwagę, że w sklepie stanikowym łatwo nakarmić dziecko - są stołeczki, zaslonki, a personel nie dziwi się golym biustom :-) )

Aha, polecam polską firmę Dalia - staniki fajne, choć stylistyka dla mnie zbyt "ciotkowata" (ale elegancka) - no ale nie to jest przy karmniku najwazniejsze. Rozmiarówka jest nieco podobna do brytyjskiej, dla ciebie to chyba bylo okolice rozmiarów 60K czy 65J (ja mam z tej firmy 65Ł, jest wygodny i ślicznie ksztaltuje)
      www.twojabielizna.pl/
      (Dalia jest dostępna w wielu sklepach stacjonarnych)

Możesz też spróbować kupic cos na Allegro, nowe albo używane (używane to często "wlozone jeden raz, okazał się zly rozmiar"):
      tinyurl.com/66a7ah4
      tinyurl.com/6hbd2jo
      (tylko pamiętaj, że rozmiarówki są rożne. )
    • aagje dziękuję! 31.03.11, 12:59
      dziewczyny, dzięki serdeczne!
      już zabieram się za przeglądanie stron, które mi podrzuciłyście.
      karmić wiecznie nie będę, ale potrzebuję tu odrobiny (więcej) komfortu :)

pozdrawiam ciepło i śmigam na strony zanim obudzi się mały ssak :)
      • kaeira Re: dziękuję! 31.03.11, 18:11
        Trzy korekty/wyjasnienia :

-sklep na Pradze to Dopasowana, nie BraDreams
        -wszystkie wspomniane stacjonarne sklepy mają także strony internetowe
        -polska Dalia to nie karmniki, może niejasno napisałam
      • yo_anka Re: dziękuję! 03.04.11, 21:50
        ja tez tylko dopowiem
        polecanego tu Royce Black Jasmine 469
        trzeba brać nieco większego bo to stara kolekcja
        ze starej jest tez uroczy wizualnie Royce Candy w różowe kółeczka
        bo dopiero do 2 lat gdzieś szyją jak inne brytyjskie rozmiary

Z tego modelu mam teraz 36K i 36L a normalnie noszę 34JJ z brytyjczyków (przy pierwszym karmieniu brałam 75H bo takie wtedy rozmiar nosiłam i był za mały tak o 2-3)
        (poza tym on jest nie jest zbyt urodziwy, nie oszukujmy się jest brzydki, choć nosze go, bo nie mam prawdziwego wyboru))
        natomiast model Sadie to już normalna rozmiarowo typowa angielszczyzna :)
        tu opinie:
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=78881740

druga sprawa to na podane rozmiary wystarczy ci brytyjski 32FF/30G/30GG
        spawdz tu tabelę
        stanikomania.pl/pliki/tabela_rozmiarow.html
        skoro nosiłaś 65J na 97 w biuście to w polskiej rozmiarówce
        tu sprawdź o czym piszemy mówiąc o polskiej (kontynentalnej) czy brytyjskiej rozmiarówce
        spreadsheets.google.com/pub?key=pxpi6szJEGjb8-r-aEKk9Hw&gid=1
        a karmników na 30G/70FF (angielska rozmiarówka) masz dużo większy wybór niż tych na 65J/70HH (polska) - serio, serio :)
        podaję tu różną numerację ale to na te same wymiary, tylko w innych systemach

a i jeszcze polecę Freye Rosalie i Freye Dotty

tu zobacz jak wyglądają te staniki na prawdziwych biustach w podobnych rozmiarach
        tnij.org/k8ba
        tnij.org/k8bc
        powodzenia
    • failte Re: poradźcie mi: stanik bez fiszbin DUUUZA miska 31.03.11, 21:24
      ZDECYDOWANIE polecam dobrze się zmierzyć (jak pisały dziewczyny - super instrukcje znajdziesz na Lobby Biuściastych). A potem polecam uwadze stronkę www.nursingbra-shop.co.uk
      Ja stamtąd kupiłam model Royce ( www.nursingbra-shop.co.uk/ShowDetails.asp?id=129 ) na rozmiar 75 L (bryt 34 L). Bez fiszbin. Trzyma się idealnie. Miałam jeszcze 2 Anity kupione w Polsce wysyłkowo, ale mimo dobrego zmierzenia się miałam wrażenie że są o rozmiar za małe, Royce leżał i leży idealnie, jest najwygodniejszy. Korzystam już 11 mcy. A! No i wysyłka z UK kosztowała tylko jednego funciaka.
      • gris_gris Re: poradźcie mi: stanik bez fiszbin DUUUZA miska 31.03.11, 21:36
        Ja też tam kupuję, HotMilki, ale faktycznie nie widzę HotMilka w Twoim rozmiarze - natomiast kilka Royce. Możesz też spróbować z większym obwodem i odpowiednio przeliczoną miską, bo dużo karmników zaczyna się od obwodu 32, a jeśli mają sześciostopniową regulację zapięcia, jak HM właśnie, to obwód jest bardzo ścisły (ja normalnie noszę obwód 30 ale karmnik taki znalazłam tylko jeden).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka