Dodaj do ulubionych

KP a butelka vs kubek

13.04.11, 13:15
Piszę do bardziej doświadczonych mam, bo coś mnie nurtuje. Wiem, że przy KP odradza się stosowanie smoczków i butelek, bo mogą zaburzać ssanie. Od razu zaznaczę, że moje dziecko to MegaSsak i nic mu nie przeszkadza (tzn. smoczka-uspokajacza nie lubi, stosuję tylko czasem na spacerze a z butelki z tzw. aktywnym smoczkiem dostaje raz dziennie moje mleko, gdy jestem w pracy). Już jakiś czas temu chciałam ją nauczyć pić z kubka-niekapka (kupiłam taki od 4 m-ca), ale nie udało się. Tzn. jak bierze ten dzióbek do buzi to zaczyna ssać, jak zaczęłam przechylać to się krztusiła. Zastanawiam się dlaczego taki kubek ma być lepszy od butelki ze smoczkiem - przecież z niego jeszcze łatwiej leci i w ogóle nie trzeba ssać. Rozumiem, że potem łatwiej przejść na zwykły kubek, ale nie rozumiem, jak to ma pomóc w podtrzymaniu odruchu ssania? Swoją drogą jak nauczyłyście i kiedy pić maluchy z takiego lub innego kubka.
Obserwuj wątek
    • momago Re: KP a butelka vs kubek 13.04.11, 13:45
      U nas nie było mowy o piciu z jakiegokolwiek kubka z dzióbkiem, nie mówiąc już o butelce. Nie pamiętam kiedy to było dokładnie, ale po 6. miesiącu dałam się napić wody ze zwykłego kubka i o dziwo moje dziecko napiło się bez problemów. Nie były to jakieś ogromne ilości, kilka łyków. Na spacerze wzbudzałyśmy tym sensację :-)
      • aajjaa Re: KP a butelka vs kubek 13.04.11, 14:41
        U mnie podobnie. Cora nie bardzo wiedziala co z tym dziobkiem robic ;) A jak dalem ze zwyklego kubka, to sama zaczela wciagac az milo. Natomiast starszy syn - to chyba do 2 lat pil z niekapka ;). On jak mial 5 mies, to wlasnie niekapek zalapal od razu, a ze zwyklego jakiegokolwiek baaaaardzo bardzo dlugo nie umial. Wiec to chyba bardziej od dziecka zalezy, trzeba tylko utrafic w to co woli.
    • marghot Re: KP a butelka vs kubek 13.04.11, 13:46
      spróbuj może bidonu lub kubka zwykłego ew. takiego ściętego Doidy Cup
      sklep.chusty.com.pl/artykuly.php?numer2=2708100738090933
      moja córka od 6mż korzysta z takich naczyń i ssie namietnie dalej :)
      smoczka i butelki nei zna
      • blaue777 Re: KP a butelka vs kubek 13.04.11, 14:25
        Wielkie dzięki, już zamówiłam:)
    • mrs.t Re: KP a butelka vs kubek 13.04.11, 17:52
      a ja sie zastanawiam GDZIE moj opst wcielo;
      a sie okazalo ze w innymw atku sie wkleil:/

kubek niekapek z meikkim ustnikiem, ktory trzeba ssac/ciagnac/mozna przygryzac czasem sprawia takie same problemy jak butelka (to sa problemy z technika ssania)
      Kubek KAPEK (czyli z dziubkiem ale bez zaworkow) czy zwykly kubeczek (np pochylony DOIDY) nie powoduja problemow zwykle, bo 1)nie gryzie sie ustnika, nie ssie sie go,

> ak to ma pomóc w podtrzymaniu odruchu ssania? Swoją drogą jak nauczyłyście i ki
      > edy pić maluchy z takiego lub innego kubka.
      moj tez nigdy nie pil z butelki ani z niekapka, nie umial. Pil z 'kapka' ale to juz z 14mcy mial jak zalapal. a tak to tych pare lykow z filizanki lub w/w doidy - ubolewam ze doidy nie jest przezroczysty, i dlatego czesto tez podawalam w mini filizance z grubego szkla (choc synek nigdy nie przygryzal i tak), przezroczyetsej - wtedy widac ile leci.
      Ale na poczatku nie ukrywajmy, jest piers, pies do popitiki, a podawanie kubeczka to raczej rytual, nauka nawyku; i napije sie pare lyczkow/
    • matka_karmiaca Re: KP a butelka vs kubek 14.04.11, 10:30
      Moja nauczyła się pić z Lovi 360 w 8 miesiącu, wcześniej próbowałyśmy zwykłego niekapka, ale jej nie szło. Na szczęście nie miałyśmy potrzeby stosować na dłuższą metę.
      Nie pamiętam kiedy pierwszy raz dałam jej spróbować wody z mojej zwykłej szklanki (6-7 miesiąc?), ale bez problemu potrafiła się z niej od razu napić.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka