Dodaj do ulubionych

ściągam pokarm

15.08.11, 22:16
Wiem, że to temat może i nie na to forum, ale pomyślałam, że może Pani Malwina potwierdzi mi albo doinformuje, bo póki co nie umiem znaleźć jednoznacznej odpowiedzi.

Rozpoczęłam ściąganie pokarmu,ponieważ muszę wyleczyć moje pocharatane brodawki. Wydawało mi się, że matka ma zawsze wystarczającą ilość pokarmu. Ściągam praktycznie co 3 godziny i wydawało mi się, że pokarmu będzie coraz to więcej, a mam wrażenie, że jest go coraz to mniej.

Ost. przez ok. godzinę ściągałam pokarm (z 2 piersi) i ledwo uzbierało się 40 ml.

Czy to mało?Dziecko mogło się nie najadać przy takiej ilości?
Obserwuj wątek
    • mad_die Re: ściągam pokarm 16.08.11, 13:04
      Inaczej ściaga laktator, inaczej dziecko. Jesli dziecko dobrze ssie (a u Ciebie źle ssało, bo masz poranione brodawki) to się najada.
      Ilość odciągniętego mleka nie świadczy o prawdziwej ilości mleka produkowanego. Bo najwiecej mleka produkuje sie PODCZAS ssania, prawidlowego ssania.
      Naucz dziecko ssać, to i mleka bedzie wiecej.
    • mariomiki Re: ściągam pokarm 16.08.11, 14:16
      Skoro dziecko przybiera na wadze i nie daje sygnałów, że chce jeśc więcej to najada się. Czy 40 ml to mało czy dużo to zalezy na jakim etapie jesteś - na początku karmienia moze to byc odpowiednie. Mi konsultantka laktacyjna podała taki wzór na obliczenie zapotrzebowania dziecka na pokarm: masa ciała x 150 podzielone na 7 lub 8 (ilość karmień). moja córka ma 5 tygodni i nawet po karmieniu bezposrednio piersią udaje mi sie szybko ściagną czasami 100 ml ale kazdy przypadek jest inny.

Bądź cierpliwa to laktatorem szybko sobie "doprodukujesz" pokarm i bedzie rzeka mleka ;o)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka