Dodaj do ulubionych

Pozycja leżąca

25.01.12, 12:23
Karmię od 2 miesięcy i w praktyce znam 2 pozycje - spod pachy i krzyżową. Chciałabym karmić też na leżąco i mam problem. Otóż wszystkie filmiki i instrukcje opisują pozycje już "w trakcie karmienia". Natomiast nie mam pojęcia, jak zacząć. Do tej pory karmiąc nakładałam sobie usta dziecka na pierś - a jak to zrobić na leżąco? Wszystkie dotychczasowe próby skończyły się wsunięciem brodawki w usta dziecka - no ale to nieprawidłowo (i rzeczywiscie, dziecko chwyta płytko a karmienie boli)
Obserwuj wątek
    • mad_die Re: Pozycja leżąca 25.01.12, 13:18
      Ghm... to fakt, ale spróbuję opisać jak się do tego zabrać :)
      Wejdźcie do łózka :)
      Połóż dziecię na łóżku, najlepiej na jakimś kocyku, pieluszce tetrowej, w miarę blisko Ciebie, główka dziecka na wysokości Twojej piersi.
      Teraz Ty połóż się wygodnie na łóżku, powiedzmy na prawym boku, poduszkę podłóż pod głowę lub szyję, prawa ręka lezy wyciągnięta ponad Twoją głową lub prostopadle do Twojego ciała.
      Teraz, odsłoń pierś i daj znaleźć pierś dziecku (maluch powinien zacząć szukać, możesz go delikatnie na bok przewrócić). Delikatnie przysuń dziecię do siebie, ja to robię dłonią całą, za pupę i plecy najlepiej, lub po prostu przyciągnij kocyk/pieluszkę. I daj dziecku złapać pierś. Mała powinna to zrobić bez problemu. Musi być tylko wystarczająco blisko Ciebie, czyli brzuchem dotykać Twojego brzucha.
    • k_linka Re: Pozycja leżąca 25.01.12, 14:49
      A czy to mozliwe ze przez te wszystkie tygodnie od porodu oduczylam dziecko samodzielnego chwytania piersi? Bo w tych dwoch pozycjach wlasciwie to ja odwalam cala robote - podtrzymuje glowke i w odpowiednim momencie JA przysuwam glowke a ona tylko obejmuje wargami i zasysa sie.
      • mad_die Re: Pozycja leżąca 25.01.12, 20:22
        Nie no wg mnie robisz dobrze, przysuwasz tylko główkę, nie wtykasz piersi do buzi - chodzi o to, żeby dziecko samo pierś chwyciło, żeby nie miało piersi do buzi wciskanej.
        • auszrine Re: Pozycja leżąca 25.01.12, 23:21
          Znowu się podpinam pod wątek.
          Moje nie chwyta samo. Jak nie nakieruję (i to dokładnie), to przysysa się gdzie bądź. Nie miało niestety okazji od początku spontanicznie szukać i chwytać, bo byliśmy razem dopiero kilka godzin po porodzie, a potem to była orka na ugorze. Teraz wszystko jest ok, poza tym, ze jak nie nakieruję, to samo nie znajdzie. Jak zreedukować?
    • martmarta Re: Pozycja leżąca 25.01.12, 18:52
      o, u nas ten sam problem. Tez chciałabym na leząco, próbowalam kilka razy ale tylko sie nagimnastykowalam i wkurzyłam syna. Ja tez odwalam całą robotę za niego: ściskam brodawke jak kanapkę, nakladam glowke na cycka. Nigdy sie nie zdazylo, żeby sam załapal pierś bez pomocy. Na leżąco spłaszczam cycka (mam b.duże brodawki i troche musze je scisnąć żeby dobrze zassał), ale druga reka, ta która leży pod głową powinnam nakladac główke na pierś. Jak to zrobic? Kregoslup juz mi wysiada, szczegolnie w nocy :(
      • katriel Re: Pozycja leżąca 25.01.12, 22:19
        > ale druga reka, ta która
        > leży pod głową powinnam nakladac główke na pierś. Jak to zrobic?
        Ja chyba popychałam potylicę przedramieniem i wystarczyło. Kurczę, nie pamiętam,
        jakoś mi to samo naturalnie przyszło, mam nadzieję że znowu tak będzie...
    • auszrine Re: Pozycja leżąca 27.01.12, 23:53
      Podbijam wątek, bo już mi kręgosłup pęka. Pomocy!
      Jak nauczyć się i dziecko karmienia na leżąco, gdy dzieć sam nie potrafi znaleźć sutka? Dziecko ma trzy miesiące. Zasysa wszystko, co znajdzie na swej drodze, ale jak nie nakieruję, to nie trafia na brodawkę. Jak już na leżąco uda mi się go dostawić, to po chwili ześlizguje się z piersi całkowicie albo ssie obok brodawki, robiąc mi siniaki na piersi.
      • k_linka Re: Pozycja leżąca 29.01.12, 23:19
        Ja muszę podtrzymywać pierś, bo też dziecku brodawka ucieka. Karmię niedoskonale, co poznaję, niestety, po rankach na brodawkach. Ale nie wiem dlaczego, pozycja krzyżowa jakoś nie zawsze pasuje małej
    • leneczkaz Re: Pozycja leżąca 28.01.12, 12:39
      Leżę na płasko i dzieć też na płasko a nie na ręce, na boku (w tyłu poduszka). Wsadzam pierś, czekam na wytrysk ;) .. trochę się zalewamy mlekiem i potem mała już równo ssie a ja śpię.
      • leneczkaz Re: Pozycja leżąca 28.01.12, 12:42
        Karmię tak jak tu na obrazku pierwszym 'karmeinie na leżąco' - www.mlekomamy.pl/uploads/file/Pozycje%20do%20karmienia.pdf
        • turnesolka Re: Pozycja leżąca 28.01.12, 16:57
          My też na leżąco w takiej pozycji, jeśli chodzi o udogodnienia to jak synek był mniejszy też go od tyłu blokowałam poduszką żeby się nie przekręcał/odsuwał. Jeśli chodzi o Twoje plecy/kręgosłup to (rady rehabilitanta): dostosuj poduszkę pod głową, głowa musi być poziomo, nie za wysoko i nie za nisko inaczej bardzo obciążasz kark i nie patrz ciągle w dół na dziecko bo to też obciąża. Dobrze wziąć też poduszkę między nogi oraz poduszkę pod ręce żeby nie zwisały. Ogólnie dużo mniejszych i większych jaśków się przydaje żeby wetknąć tu i ówdzie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka