Dodaj do ulubionych

co mam jeść?

11.06.04, 12:11
Dziewczyny poradźcie mi prosze bo juz chwilami myslę że została mi tylko
kanapka z wędliną i filety drobiowe! Gdzie nie przeczytam to wymienia się
wśród pokarmów dla matek karmiacych nabiał i mleko(w tym sery żółte) a
połozna kazała mi po wizycie odstawić mleko bo mała może źle znosić(???)gdyż
bywa marudna (wczoraj i dzis też dziwnie marudziła ale nie piłam mleka i nie
jadlam nabiału!)sama nie wiem co mogę??!! Piję sok jabłkowy ale rozcieńczony
wodą (rada połoznej!) do tego herbatke z mięty i melisy no i sok marchewkowy
czasem... wiem że mi nie wolno jeść nowalijek, cytrusów ,warzyw puszacych
(kapusta groch itp.)pić kawy i mocnej herbaty... ale mam wrażenie że wiecej
jest tego "nie wolno" niz można! zaczynę się chyba bać jedzenia;-) jak tak
dalej pójdzie! Może macie jakąś sprawdzoną listę produktów które można jeść
podczas karmienia?
Z góry dziękuję!
To moje pierwsze dziecko i jestem strasznie zielona;-)!
Pozdrawiam!
Becia i 2tygodniowa Dominika;-)!
Obserwuj wątek
    • bazylea1 Re: co mam jeść? 11.06.04, 12:52
      a czy są dzieci które nie marudzą? jedz dziewczyno normalnie, nie odstawiaj
      nabiału z takiego powodu.
    • fizula Re: co mam jeść? 11.06.04, 13:16
      Witaj!
      Jakieś diety (tzn. unikanie pokarmów silnie alergizujących), to powinny
      stosować te mamy, które są alergiczkami (ew. gdy mąż jest alergikiem).
      Pozostałe mamy powinny się odżywiać racjonalnie, tzn. według zaleceń zdrowej
      kuchni, obserwując reakcję swojego dziecka. Ja od początku jadłam większość
      rzeczy, starając się jednak nie objadać niczym. I wykarmiłam zdrowo moją córcię
      i synka. Nie rozumiem, dlaczego dietę dla osób zagrożonych alergią zaleca się
      dla zdrowych. Czasami mam wrażenie, że niektórzy niedoświadczeni rodzice są
      skłonni obwiniać się, np. swoją dietę za każdy płacz dziecka. A nawet zdrowe
      niemowlęta od czasu do do czasu będą płakać.
      • aninia1 Re: co mam jeść? 12.06.04, 11:51
        Rosiee czesc :-)

Ja tez szukam diety na karmienie piersią. Mi położna powiedziała,żeby nie pić
        soków jabłkowych z kartoników ani tych marchewkowych kubusiow itp.Najczesciej
        pije ziolowe cherbatki ,wode niegaz,czasami mleko.Można jesc (pierwszy miesiąc)
        jabłka i bananki.Wędlinki też,nabiał jak najbardziej.Bardzo uwazam na to co jem
        a moja córcia jest bardzo spokojna i grzeczna.Ożywianie jest baardzo ważne:-)
        Ide pogrzebac w internecie ,moze cos znajde,Rosiie kiedy Twoj Maluszek sie
        urodził? Jakos tak chyba podobnie miałyśmy poród.Czy Twój robi żółte,zważone
        kupki?Bo ja juz nie mam siły heheeheh:-)
        Pozdrawiamy:
        Ania i Pola
        • nelka1313 Re: co mam jeść? 12.06.04, 14:08
          Też radziłabym jeść wszystko w miarę umiarkowanych ilościach.Przy produktach
          silnie uczulających-np. truskawki można zrobić próbe i sprawdzić reakcje
          malucha.Jeśli mała nie ma żadnych objawów-wysypka, inne kupki itp. to wszystko
          jest ok.U mojej małej od dwóch tygodni jest troche śluzu w kupce i nie mam
          pojęcia czy to alergia, czy niedojrzałośc układu pokarmowego. Moja lekarka też
          mi za duzo nie powiedziała.
          Pozdrawiamy Ela i Martulinek
          • kruffa Re: co mam jeść? 12.06.04, 21:19
            Może spróbuj odstawić w pierwszej kolejności sprobuj odstawić mleko. Moze pomoże.
            Ten śluz to często jeden z objawów alergii.
          • kruffa Re: co mam jeść? 12.06.04, 21:28
            Wiadomo, ze trzeba unikac rzeczy mocno wzdymających i mocno alergizujących -
            typu czekolada, miód, pomidory, papryka etc. Unikałabym tez picia słodkiego
            zwykłego mleka. No i oczwyiście całej syfnej chemii - której czołowym
            przedstawicielem sa wędliny ze sklepu. Ja już nie karmię, a dotąd ich nie jem,
            bo jak musiałam się dowiedzić co w nich jest to mi się wędlin odechciało i piekę
            w domu - ale to kwestia wyboru. Dla świętego spokoju unikałabym tych pokarmów
            jakieś 1-2 miesiące, a potem powoli w odstępch kilku (4-5) dniowych
            wprowadzałabym nowe składniki.
            To wszystko oczywiście, jeśli u dziecka nie ma zmian typu: sucha skóra, czerwone
            placki, krostki, śluz w kupie etc. Gdy są trzeba się zastanowić co uczula -
            najczęściej niestety mleko.
            A co do teorii, ze tylko alergiczki lub żony alergików powinny uważać - jest
            raczej błędna. Ja alergiczka nie jestem, ojciec dziecka tez nie. Wydawało sie że
            nikt. A jak z mojej córki wylazło to świństwo to się okazało, ze szwagierka i
            teściowa wielu rzeczy nie jadają - bo się po nich źle czują. A alergii niegdzie
            wokół miało nie być :-((
            Pozdrawiam i życzę abyś jednak mogła wszystko jeść :-)))
    • tupelo Re: co mam jeść? 12.06.04, 21:41
      Mam 3-tygodniowa coreczke i tez sie zastanawiam nad dieta. Najgorsze jest to,
      ze kazdy mowi co innego. Mi np. polozna w szpitalu mowila, ze wlasnie mozna
      soki jablkowe (tylkko rozcienczone) i marchewkowe jak najbardziej. Ale ile
      mozna jesc jablka i marchewki oraz gotowane mieso? Mleka pije malo, bo zle je
      toleruje, natomiast jem jgurty naturalne i sery - mala chyba je dobrze
      toleruje, bo nie widze zadnych objawow alergii.
    • aninia1 Re:dieta 15.06.04, 17:10
      Żywienie kobiet w czasie karmienia

Założenia:
      Karmienie piersią uznane jest za jedyny prawidłowy sposób odżywiania małych
      dzieci, zapewniający im optymalny stan zdrowia i prawidłowy rozwój. zawiera
      dokładnie tyle białka, węglowodanów, tłuszczów, składników mineralnych i
      witamin, ile potrzebuje dziecko. Aby zapewnić dziecku "dobrej jakości" mleko
      należy pamiętać o pełnowartościowej, urozmaiconej, bogatej w płyny diecie.
      Powinno spożywać się 3 główne posiłki w ciągu dnia i pamiętać o nie przejadaniu
      się (zapotrzebowanie kaloryczne w czasie laktacji wzrasta o około 600 kcal
      dziennie). Jeśli dziecko karmione piersią nie ma dolegliwości, nie trzeba
      eliminować z diety żadnych produktów.

Produkty zalecane w diecie:

Mięso (drób, cielęcina) gotowane, ewentualnie pieczone,

Jogurty i kefiry naturalne,

Buraczki gotowane,

Owoce bezpestkowe,

Jabłka gotowane lub pieczone,

Woda mineralna niegazowana,

Naturalne soki przecierane (poza opisanymi poniżej warzywami i owocami),

Warzywa (poza opisanymi poniżej),

Kasze, ryż, makaron, pieczywo pełnoziarniste,

Jajka kurze,

Wędliny drobiowe nie wędzone,

Tłuszcze roślinne (oliwa z oliwek, olej rzepakowy tłoczony na zimno).

Produkty niewskazane w diecie:

Tłuste wędliny, mięsa, sery, potrawy smażone,

Nowalijki, groch, fasola, kapusta, czosnek, kalafior, rzodkiewka, cebula,
      grzyby,

Ostre przyprawy,

Owoce cytrusowe, truskawki, czarna porzeczka, gruszki, kwaśne owoce,

Kakao, czekolada, orzechy,

Mleko,

Produkty nieświeże, niskiej jakości, konserwowane i sztucznie barwione, z dużą
      zawartością soli i cukru,

Ocet,

Słodycze,

Konserwy,

Kawa, Cola, mocna herbata, alkohol.

Pozdrawiam i mam nadzieje,że dietka sie przyda.Stosuję ją i ?Mała nie
      narzeka :-)

Pozdrawiam,
      Ania i córeczka
      Ps.Mleko jednak piję :-))
    • lalusia2 Re: co mam jeść? 15.06.04, 23:32
      Witam! Jestem mamą 4 miesięcznej Maji.Na początku jadłam prawie wszystko ale
      oczywiście w granicach rozsądku. Później był moment że wariowałam i żyłam
      tylko na marchewce i ryżu a to dlatego że u małej pojawiły się zielone kupki.
      Po podaniu lacodofilu kupki zżółkły a ja wróciłam do prawie normalnego menu.
      Wszyscy wokół wmawiali mi że mała ma uczulenie na mleko. Tyle tylko że ja
      wczwśniej jadłam jogurciki, budyń, mleczko w czystej postaci tylko do kawy i
      małej nic nie było. Jest pogodna, nie grymaśna, żadnych zmian skórnych, nie
      wiemy co to kolka, tylko ta zielona kupka. Wyszło że to jakaś infekcja która
      daje się zaleczyć lacidem. Przed ciążą ważyłam 52 kg, w 4 mies.ciązy 45kg,
      przed porodem prawie 60kg. Gdybym przeszła na rygorystyczną dietę na dłużej
      wyglądałabym jak duch a moja córcia waży 7kg dokładnie w 4mies. Wczoraj
      dostałąm książeczki z Gerbera i BOBOVITY, i doznałam szoku że w 5 mies. czyli
      po skończeniu 4 miesiąca można już podawać dziecku kaszki z owocami leśnymi,
      deserki z jabłuszek itd.Co prawda tak wcześnie mogą jadać te maluszki które
      piły wcześniej butelkę ale skoro one mogą bezpośrednio to ja podam mojej Maji
      pośrednio. Pij mleczko i obserwuj. Pij soczki i obserwuj. Unikaj truskawek, ja
      nie ryzykuje, prawie wszystkie znajome które nie wytrzymały miały problem. Na
      każdą nowość w menu zostaw sobie 2-3 dni, nie wszystko na raz. Na kanapkę
      wędlinkę i np pomidorka plasterek, później 2. Za trzy dni zamiast pomidorka
      ogórek itd. Powodzenia, życzę Ci i wszystkim emamom aby ich pociechy były
      zdrowe i nie miały problemów alergicznych.
      Pozdrawiam Ela.
    • pandora_ Re: co mam jeść? 16.06.04, 08:38
      Ja jem...wszystko prawie :) Chyba Ci nie pomoglam? :D

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka