Dodaj do ulubionych

Prośba o pomoc

01.02.16, 12:11
Jestem mamą 3miesiecznego synka który ważył po porodzie 3870 (spadł do 3430),
po miesiącu 3900 i pediatra zalecił dokarmianie mm. Przez 2gi miesiąc życia dostawał mieszankę najpierw 2x dziennie po 60 przez 2tygodnie a kolejne 2tygodnie 3x dziennie po 80 ponieważ wydawało mi się, że jest głodny, pomimo że było kp.
Po lekturze forum podjęłam decyzję że odstawiam mm i próbuje przejść na samo kp, dlatego też 3x dziennie odciągałam pokarm (w sumie ok 90ml) które podawałam dziecku wieczorem w butelce. co tydzień sprawdzałam wagę i przedstawiały się następująco:
1tydzień bez mm -110 gram (wystąpiła dodatkowo wirusowa biegunka)
2tydzień bez mm -170 gram
3tydzień bez mm -220 gram
ostatnie 4dni - 140 gram

Moja prośba dotyczy: jak długo muszę jeszcze odciągać pokarm i jak długo nim dokarmiać synka, żeby sytuacja się ustabilizowała by móc TYLKO karmić piersią
Obserwuj wątek
    • yumemi Re: Prośba o pomoc 01.02.16, 13:24
      Przede wszystkim - musisz odstawic calkiem butelki wszelakie i smoczki jesli sa. Z tym nauka ssania piersi jest bardzo mocno utrudniona.
      Przyrost na poczatku w pierwszym miesiacu nie nadawal sie do dokarmiania mm tylko do karmienia czesciej piersia - nic wiecej.
      Ogolnie dziecko przybiera ok wiec butelki i dokarmianie odstaw, karm czesciej piersia -najlepiej min co 2h w dzien, i co 3h w nocy. jesli chce czesciej to ok.
      W ogole na zadnym etapie nie bylo widac potrzeby dokarmiania.
      To ze dziecko 'wyglada na glodne' i chce ssac czesciej jest ok, trzeba karmic wtedy czesciej i mleka bedzie ile trzeba.
    • Gość: rel Re: Prośba o pomoc IP: *.want.some.vodka 01.02.16, 13:42
      Ja bym spróbowała już teraz niczym nie dokarmiać, po co odkładać?
      Tylko w zamian proponuj częściej pierś. Produkcję już teraz masz na bardzo dobrym poziomie, skoro bez mm tyle przybiera.
    • erna79 Re: Prośba o pomoc 01.02.16, 21:57
      Dziękuje za szybkie odpowiedzi. W dzień karmie bardzo często nawet co godzinę a wieczorem to cały czas jest na cycu. Nocą dostaje co 3 h raz budzi sie sam i raz go wybudzam.Smoczka uzywam sporadycznie, butelka jest codziennie wieczorem.
      Nie wiem ile czasu zajmuje takie rozkrecenie laktacji, by zaspokoiło jego potrzeby.
      • yumemi Re: Prośba o pomoc 01.02.16, 23:07
        Laktacja rozkręca sie bardzo szybko - dziecko ssie, im bardziej oprozniona piers tym szybsza produkcja mleka. Odciągnie laktatorem nie ma sensu bo to dziecko musi umieć wyssać tyle ile mu trzeba.
        Pokarm w piersi jest jak woda w kranie - dopoki dziecko ssie-pokarm sie bedzie cały czas produkowac.
        Butelka całkiem w odstawke bo na żadnym etapie nie była potrzebna - piers tyle ile dziecko chce. Smok tez trzeba odstawić przynajmniej do czasu kiedy na samej piersi wszysko sie ustabilizuje.
      • Gość: Niuniek3 Re: Prośba o pomoc IP: *.dynamic.chello.pl 02.02.16, 06:27
        Laktacja się rozkręci tylko wtedy kiedy dziecko będzie ssać. Dopóki dziecko dostaje te powiedzmy 50ml w butelce to tych 50ml nie wyssie i tych 50ml będzie w piersi mniej. To tak trochę w uproszczeniu ale tak działa laktacja.
        Jeśli moje dziecko ssalo 2 razy dziennie i np było chore i ssalo 20 razy dziennie to po 2-3ch dniach piersi produkowały tyle pokarmu żeby wystarczylo na 20 karmien.
        A więc pierś pierś i tylko pierś.
      • yumemi Re: Prośba o pomoc 02.02.16, 07:47
        Obawiam sie ze padlas ofiara mitów ze trzeba laktatorem pobudzać zeby rozkręcić i dziecku niejako podac większa laktacje zeby przyszło na 'gotowe' - a sama laktacja to jakas stała.
        To tak nie działa- laktacja jest super zmienna i dostosowuje sie szybko, nie ma możliwości aby dziecko ktore ssie piers nie wyssalo mleka jesli ssie prawidłowo. Chce wiecej mleka - bedzie ssac bardzo czesto i tyle. I wlasnie to mozesz teraz zauważyć jak odstawisz butelki i smoczki. I ok.
    • malwina.okrzesik Re: Prośba o pomoc 02.02.16, 23:29
      najbardziej laktację pobudzi ssące dziecko, nie odciągacz
      butelka rozleniwia malucha, radziłabym przystawiać do piersi także w nocy.
      przyrosty są w porządku
    • erna79 Re: Prośba o pomoc 03.02.16, 22:31
      Dziekuje za odpowiedz. Od dziś nie dostał butelki, odciągać pokarm tez przestałam, zobaczymy jakie beda przyrosty wagi.
      • yumemi Re: Prośba o pomoc 03.02.16, 22:59
        Daj znac - w pierwszym tygodniu-dwoch jak sie odstawia butelke moga byc troche slabsze i to jest normalne - jakby co.
    • erna79 Re: Prośba o pomoc 10.02.16, 20:40
      Witam ponownie
      Minął pierwszy tydzień w którym nie dokarmiałam synka ściągniętym pokarmem (w ogóle nie odciągałam pokarmu) i mały przybrał przez tydzień 270g. Ma dziś dokładnie 14tygodni i waży 6010/
      Dzięki za wszelkie rady...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka