Dodaj do ulubionych

KARMIENIE TYLKO JEDNĄ PIERSIĄ

24.09.05, 20:58
Hej mój synek zaczął właśnei swój trzeci tydzień życia, do tej pory karmiłam
go piersią, ale od początku miałam z tym problemy. Koniec końców nauczyłam
sie jedna piersią a druga została do odciągania. Czy to możliwe że mały się
nie najada już z tej jednej? Martwi mnie że jest głodny, dziś w nocy budził
się średnio co godzinę, troszkę pociągnął z tej jednej piersi i koniec. Cały
dzionek tez był bardzo marudny, bardzo teraz zasnął ale napewno nie na długo.
Niewiem co robić mam w zanadrzu mleko sztuczne Nan, ale niewiem czy
spróbować ?Mąż mi odradza, teściowa też, ale szkoda mi dziecka. Co radzicie ?
Obserwuj wątek
    • kayah73 Re: KARMIENIE TYLKO JEDNĄ PIERSIĄ 24.09.05, 21:01
      Jedna piers spokojnie wystarczy, bedzie produkowac tyle ile synek potrzebuje.
      Od czasu do czasu dzieci przechodza okres gwaltowengo wzrostu, wtedy wlasnie
      chca jesc bezustanie. Poczatkowo piersi moga troche "nie wyrabiac" (bez wzgledu
      na to czy jest to jedna czy 2 piersi), ale po jednym dniu zaczna produkowac
      wiecej na tych kilka dni. Jeden z okresow gwaltowengo wzrostu przypada wlasnie
      na ok 3 tydzien (potem ok 3mies i ok 6 mies).
      • fionaliska Re: KARMIENIE TYLKO JEDNĄ PIERSIĄ 24.09.05, 21:13
        Karmiłam wyłacznie jedną piersią osiem mies i mleka w zupełności wystarczało.
        Jedyny mankament to to ,ze piers niużywana była bardzo mała a ta laktacyjna
        ogromna. Staraj się karmić tą której nie chce , bo wkrótce pokarm Ci w niej
        zaniknie i będziesz ją musiała "wypychać" . Po zakończonym karmieniu obie są
        takie same tzn małe ..buuuuuuuu
    • tunia30 Re: KARMIENIE TYLKO JEDNĄ PIERSIĄ 24.09.05, 22:13
      Też miałam problemy, by nauczyc się karmić (mam płaskie brodawki). W końcu synek
      załapał z prawej, a lewej nie chciał, więc spróbowałam mu ją dać przez kapturek
      - poskutkowało. Mówiłam lekarzowi, że tak sobie radze, a on na to, że jest
      mnóstwo kobiet co karmią tylko z jednej. Po jakimś czasie odstawiłam kapturek,
      ale zawsze opróżniał tylko jedną pierś (a przybierał ogromnie na wadze!). Piersi
      się "dostosują". Ja bym nie dawała sztucznego, jak pisała koleżanka wyżej, co
      jakiś czas dziecko ma skok rozwojowy i piersi muszą nadążyć. Ale potem pije już
      normalne.
      Pozdrawiam
      Tunia
    • aglamama Re: KARMIENIE TYLKO JEDNĄ PIERSIĄ 24.09.05, 22:35
      Mojemu synkowi (5 m.)wystarczy mleko z jednej piersi. Czasem tylko przystawiam
      go do drugiej. Twój synek nie powinien być głodny, takie maluszki nie jedzą
      dużo. Może budzi sie w nocy, bo chce sie przytulić do mamusi:)) Nie dawaj za
      wygraną, postaraj sie przystawiać go do drugiej piersi:)))
    • wiola78 Re: KARMIENIE TYLKO JEDNĄ PIERSIĄ 25.09.05, 18:33
      kobiety bardzo dziękuję za wsparcie i rady, może cos w tym jest cio mówicie,
      nie pierwsza osoba informuje mnie ze można wykarmić malucha z jednej piersi.
      Spróbowałam słuchajcie sztucznego mleka ale jak to podsumował tata Adrianka-
      synek ma gdzies takie sztuczne jedzonko.Marti mnie jeszcze że Adrianek w nocy
      naprawdę potrafi budzić się co 1 h 2 na jedzonko, czy to normalne. Pozdrawiam
    • mamasary1 Re: KARMIENIE TYLKO JEDNĄ PIERSIĄ 26.09.05, 09:08
      Właśnie wczoraj mineło 10 m-cy cycusiowania z jednej piersi.Jak najbardziej
      potwierdzam że jest to możliwe i maluch się najada. Mielśmy co prawda około 2-3
      miesiąca kryzys i dokarmiałam małą mieszanką, ale myślę że było to spowodowane
      tym,że Sara urodziła się malutka 2650,i 49 cm. i skok wzrostowy
      potrakrowała "bardzo serio". Ale z perspektywy widzę że dałam się podpuścić i
      było to zupełnie nieotrzebne, moim zdaniem wystarczy poświęcić 2-3 dni - cycuś
      prawie non-stop i pierś będzie prodykowała tyle mleka że wystarczy dla
      bliźniaków - sprawdziłam, działa. Zyczę Ci powodzenia.

• aska34 Re: KARMIENIE TYLKO JEDNĄ PIERSIĄ 26.09.05, 10:17
        potwierdzam, ze jedną piersia mozna wykarmic dziecko!
        Kuba ma 10 miesięcy i od baaaardzo dawna je tylko z jednej piersi, tak sobie
        upodobał i juz. W drugiej prawie juz zanikł pokarm, wszystko jest ok tylko
        czsami jak długo w dzien nie je to ta aktywna piers jest chyba 2 razy wieksza
        niz nieaktywna
        ale co tam grunt ze chce jesc i dobrze przybiera na wadze
        pozdrawiam
        joanna
    • justyna_28 Re: KARMIENIE TYLKO JEDNĄ PIERSIĄ 26.09.05, 10:17
      Ja też karmie tylko jedną piersią, a Ala ma ponad 4 miesiace. Od urodzenia wisi
      przy cycku naokrągło, także w nocy często ssie. Martwiłam się bo mało
      przybiera, wydawało mi się, że pewnie jest głodna, więc dałam butelkę ale mała
      za nic jej nie chciała. Jest poprostu drobniutka.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka