Dodaj do ulubionych

Mało pokarmu!POMOCY!!!

28.03.06, 10:17
Jestem mamą 3 tygodniowego Mateuszka.Mój synek to straszny
głodomorek.Uwielbia ssać pierś ale niestety ja mam bardzo mało pokarmu i on
nie może się tym najeść.Męczy się tym ssaniem i zasypia przy piersi a kiedy
odkładam go do łóżeczka przesypia zaledwie 20 minut i budzi się znowu głodny!
Wprowadziłam mu pokarm sztuczny!W przepisie jest napisane iż dzieci w tym
wieku zjadają 30ml.On wczoraj zjadł na raz 60ml i zasnąl na 3 godzinki!Czy to
jest normalne żeby takie małe dziecko tyle jadło??Czy ktoś też tak miał?
Pomóżcie!
Obserwuj wątek
    • agular Re: Mało pokarmu!POMOCY!!! 28.03.06, 10:21
      moim zdaniem dziecko je tyle i le potrzebuje..moj synek zawsze zjada mniej niz
      wskazuje norma na jego wiek ale jesli chodzi o Twoj pokarm to moim zdaniem
      powinnas odstawic sztuczne mieszanki gdyz to najszybsza droga do utracenia
      pokarmu w piersi bo maly z czasem pokocha butle a nie Twoja piers...u mnie tak
      wlasnie bylo...polecam dzien w łóżku z malym przy cycu ...niech sobie dziamga
      kiedy chce i ile chce a wtedy produkcja pokarmu wzrosnie...jak za zmądrzałam
      było juz za pózno i ubolewam nad tym do dzis...
      • marva Re: ja tez popieram agular n/t 28.03.06, 10:26

• marva Re: Mało pokarmu!POMOCY!!! 28.03.06, 10:25
      Wg mnie to normalne.
      Pij herbatke mlekopedną, są takie zioła z herbapolu-najtańsze i wg mnie bardzo
      dobre.
      Mój mały był dokarmiany w szpiatlu po urodzeniu, bo tez co chwila budził się z
      płaczem, miał problem z przyssaniem sie do piersi i zjadał wtedy (jako
      dwódniowy) 40-50 ml, więc to chyba nic dziwnego. Poprostu jadaczek z niego mały.
      Mleko sztuczne jest wolniej trawione, synus się nasycił i spał po nim dłużej.
      A może Twój synek nieprawidłowo się przystawia i stąd nie najada do syta?
      Czy próbowałaś sobie odciagnąc pokarm i sprawdzić mniej więcej (bo tego się tak
      dokładnie nie da) ile tego mleczka masz?
    • jutta79 Re: Mało pokarmu!POMOCY!!! 28.03.06, 10:30
      moj synek tez tak mial przez ok dwa miesiace ze stale chcial byc przy piersi;
      nie dokarmialam tylko mu pozwalalam choc bylo trudno; jedynie w nocy spal
      dluzej; z czasem to sie zmienilo i coraz krocej i na krocej byl przy piersi;
      teraz ma skonczone 8 miesiecy i nadal go karmie tez wtedy bylo mi ciezko
      sluchalam ze moze mam slaby pokarm a okazywalo sie ze dobrze na wade przybieral
      i wszystko ok; trzymaj sie i nie dokarmiaj - to fakt ze zmiejszy to laktacje;
      chyba ze tak ci lepiej i spokojniej bo caly dzien z dzieckiem przy piersi jest
      trudny wiem :)
    • slodziutka23101 Re: Mało pokarmu!POMOCY!!! 28.03.06, 14:04
      hej to normalne dziecko same sobie reguluje ile zje!raz ci zje wiecej a drugi
      raz mniej. Moj syn ma prawie 8 miesiecy powinien wypijac 3 razy po 220ml a
      wypija 150ml co 4 godziny:) i wcale nie jest grubaskiem:)
    • kokons Re: Mało pokarmu!POMOCY!!! 28.03.06, 15:43
      skad wioesz, ze masz malo pokarmu? Odciagnij laktatorem i sprawdz... Mleko
      matki jest szybciej trawione i dlatego maly szybciej sie budzi i czesciej je co
      nie oznacza, ze ma tego pokarmu zamalo!
      Sztuczne dokarmianie to pierwszy krok by pokarm zaniknal(
      • mika_p Re: Mało pokarmu!POMOCY!!! 28.03.06, 16:00
        Nie radź dziewczynie używania laktatora do sprawdzania ile ma mleka, bo to
        najprostsza droga do tego, żeby sie zdenerwowała i zmartwiła - laktator zawsze
        jest gorszy "w te klocki" niż dziecko, tym bardziej jesli mama niewprawna i
        dodatkowo zestresowana.

Trzytygodniowe niemowlęta tak mają, że chcą byc cały czas przy mamie i przy
        mleku, albo jedno lub drugie :) Jak się to przetrwa, to pod koniec 2. miesiąca
        pisze sie posty "Ratunku, ssie 10 minut i ma dosyc na 2,5h!", po czym okazuje
        się, ze dziecko się po prostu nauczyło jeść sprawnie i efektywnie.
        • orgovana Re: ja mialam podobnie 28.03.06, 16:56
          Witaj , sprawdz najpierw czy twoje dziecko przybiera na wadze prawidlowo , ja
          idiotka glodzilam swoje dziecie 3 tygodnie a byla przy cycu 24 godziny na
          dobe , efekt - przybrala ponizej normy i opier*** od lekarki, takze wyciagnij
          odpowiednie wnioski bo zwazeniu za i przeciw ;) , Pozdrawiam
        • gosiula81 Woda woda woda!!! 28.03.06, 22:15
          Kochana, na laktacje nie ma nic lepszego niz duzo pic. Wiem to z doswiadczenia.
          Nigdy nie lubiłam pic, ale gdy tylko zaczelam karmic, moim najwiekszym
          przyjacielem, ktory nie odstepowal mnie na krok byla butelka wody mineralnej.
          Gdy karmilam corcie, w reku mialam szklanke z woda. Czulam normalnie jak mi sie
          produkuje mleko. Teraz karmie mala obiadkami, wiec tego cyca potrzebuje mniej,
          a wiec tez mniej pije. Sprobuj tego sposobu, moze ci sie uda. pozdrawiam:)
          • budzik11 Re: Woda woda woda!!! 29.03.06, 09:23
            Woda, woda, woda, ale też inne płyny typu herbatki słabe, soki, zupy, podobno
            Karmi działa mlekopednie, herbatki dla matek karmiących typu Hipp (pobudzai
            apetyt dziecka i laktację), są jeszcze takie apteczne mieszanki np. Fito-mix...
            jednym słowem pić, pić, pić! I jak najwięcej dziecko przystawaić do piersi. A
            zresztą, na tym polega karmienie na żądanie, żeby przystawiać, kiedy dziecko
            chce, a nie wtedy kiedy nam sie wydaje, że powinno.
    • monsyl26 Re: Mało pokarmu!POMOCY!!! 29.03.06, 11:02
      Witaj
      Ja mialam podobnie ,calymi dniami lezalam z moja Joasia w łozku a ona i tak
      byla glodna.Teraz dostaje butelke i jest dobrze.Przesypia noce,w dzien tez
      sobie pospi ale wiem,ze nie jest glodna i to mnie cieszy:))ładnie przybiera na
      wadze juz wazy ponad 6kg a ma skonczone 3 miesieace.Fakt,ze urodzila sie duza
      bo ponad 4kg.
      Mialam tak,ze godzine byla przy piersi a butelke i tak musiala byc i zjadala
      150ml.Juz nie karmie.Podobno tak jest przy pierwszym dziecku.

Pozdrowionka
      • enka12 do kokons 03.06.06, 22:04
        ile pokarmu odciągniętego laktatorem swiadczy o jego małej ilości??

chciałabym sprawdzić czy mam wystarczajaco duzo i nie wiem ile to dużo..

Dzięki :D
        • milou74 Re: do kokons 04.06.06, 16:49
          Jak masz ręczny laktator, to nawet nie próbuj. Chyba, ze elektryczny.
          A po drugie, to zależy, jakie masz duże dziecko.
    • milou74 Re: Mało pokarmu!POMOCY!!! 04.06.06, 16:56
      Ja walczyłam o swój pokarm jak głupia. Pomogło mi forum. Tu znalazłam
      informację o granulkach homeopatycznych KAPITALNIE zwiększających laktację.
      Nazywają się "Ricinus Communis 5" firmy BOIRON. Przyjmuje się to 2 razy
      dziennie po 5 granulek pod język, aż się rozpuszczą.
      Ja brałam kilka opakowań (jedno wystarcza na 8 dni, kosztuje ok. 7 zł).
      Herbatki mlekopędne tez piłam, ale niewiele mi dawały.
      Nie powinnam, ale polecam małą lampkę czerwonego wina, też dobrze robi na
      laktację.
      I dodam, że nie ma nic złego, jak się dziecko dokarmi czasem butelką, byle
      smoczek mial maleńką dziurkę (polecam butelki i smoczki Balonik z Canpola nr
      1). Cala ta akcja z naturalnym karmieniem czasem robie więcej złego niż
      dobrego: w szczególności mlodym mamom wydaje sie, że jak nie będą karmić, to sa
      gorsze. To nieprawda!!!! Ja mam synka 8 m-cy i karmie cycem, a na początku było
      mało mleczka i dokarmiałam.
      • lisabette Re: Mało pokarmu!POMOCY!!! 04.06.06, 17:19
        milou74 napisała: > 1). Cala ta akcja z naturalnym karmieniem czasem robie
        więcej złego niż
        > dobrego: w szczególności mlodym mamom wydaje sie, że jak nie będą karmić, to
        sa
        >
        > gorsze. To nieprawda!!!!

Święta racja ! Jakie ja miałam wyrzuty sumienia, kiedy podałam pierwszy raz
        mieszankę, było to niecałe 2 tyg. temu.
        Dokarmiam 1 x na dobę po kąpieli , bo nie wystarcza, moja córa (10 tyg.)zjada
        ok. 120 ml na jeden posiłek. Odciągam laktatorem (w nocy nie zawsze, bo łatwiej
        podać pierś ;), bo jak karmię piersią to za często chce i wciąż mi się wydaje,
        że nie dojada, a tak podaję co 3 godz., ( w nocy co 4-5 - zależy jak się
        obudzi).
        • milou74 Re: Mało pokarmu!POMOCY!!! 04.06.06, 21:12
          Ja miałam przy trzecim porodzie cesarskie cięcie. Trudniej jest karmić piersią,
          chociaż jestem przykładem, ze można. Na początku miałam malo pokarmu (nie
          należe do bardzo mlecznych mam), więc po opróżnieniu piersi przez Jędrka jak
          był nadal głodny podawałam mieszankę. Starałam się jak najrzadziej, ale
          podawałam. Też się czułam koszmarnie, no bo co to za matka, co nie potrafi
          wlasnego dziecka wykarmić. A guzik prawda!!! Butelkę też można podawać z
          miłością.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka