Dodaj do ulubionych

Nocne karmienie a próchnica; jak nauczyć przesypiać noc

IP: *.* 07.12.01, 21:56
Drogie mamy Przeżywam wiele dylamatów związanych z karmieniem piersią. Mój synek (7 mies.) budzi się jeszcze 2 razy w nocy na karmienie. Przeczytałam w mądrych książkach, że już w tym wieku powinien przesypiać całą noc (w tych książkach radzą, żeby się wypłakał, a po kilku dniach będzie przesypiał całą noc) - niestety nie mam sumienia ani siły na stosowanie takiej metody... co o tym myślicie? czy to naprawdę jedyny sposób.Druga sprawa, to próchnica... bardzo się jej boję. Mój synek na już dwa śliczne ząbki, a podobno karmienie nocne sprzyja powstawaniu próchnicy (niestety nie mogę mu umyć ząbków w nocy, bo wtedy będę miała straconą całą noc).I kolejna sprawa - w styczniu wracam do pracy... mam zamiar dalej karmić maluszka,... tak sobie myślę, że fajnie byłoby mieć całą noc na odpoczynek, ale słyszałam, że powrót mamy do pracy powoduje, że dzieci znowu budzą się na nocne jedzonko.... i co ja mam teraz zrobić?
Obserwuj wątek
    • Gość: guest Re: Nocne karmienie a próchnica; jak nauczyć przesypiać noc IP: *.* 08.12.01, 01:41
      Wydaje mi sie (ale nie mam argumentu w postaci naukowych opracowan), ze karmienie piersia w nocy az tak nie powoduje prochnicy: zgubne dla zabkow jest dlugotrwale ssanie smoczka butelki ze slodzona mieszanka, kaszka, etc. Jesli boisz sie prochnicy, sprobuj przestawic maluszka na dopajanie w nocy przegotowana woda, nieslodzona. Ale jesli to sie nie uda, to moze nie powinnas sie zadreczac wyrzutami sumienia z powodu nocnego karmienia? Z moich wlasnych doswiadczen: karmilam synka poltora roku i -niestety - cycek w nocy zostal zastapiony wozeniem w wozku. Duzo jeszcze minelo czasu, zanim synek w calosci przespal noc...Teraz mam coreczke (10 miesiecy), ktora w zasadzie przesypia noce od urodzenia: moze to nie jest tyle kwestia wychowania ("rozpieszczenia") dziecka, ile jego indywidualnych potrzeb? Moze zdaj sie na swoja intuicje, a rozwiazanie jakos samo sie pojawi (pusc na zywiol, zobaczysz w styczniu, co sie bedzie dzialo: moze dzieciatko samo zrezygnuje z piersi? Dzieci znajace butelki ze smoczkiem szybko sie rozleniwiaja i nie chca ssac piersi. Sama stoczylam o to walke z wlasna corka, ktora to walka skonczyla sie wyrzuceniem wszystkich smoczkow i zastapieniem ich dziobkami-ustnikami-"niekapkami" z Aventu. Zadzialalo.
      • Gość: guest Re: Nocne karmienie a próchnica; jak nauczyć przesypiać noc IP: *.* 09.12.01, 19:13
        Edyto, te mądre książki oddaj do antykwariatu - mnóstwo nawet półtorarocznych dzieci karmionych piersią (nie wyłączając mojej córki) budzi się dwa razy w nocy do ssania, to uciążliwe dla mam, ale dzieci mają własne zdanie na ten temat. Jeśli chodzi o próchnicę to karmienie piersią jest znacznie bezpieczniejsze niż mieszanka w butli ze względu na technikę ssania - brodawkę dziecko wciąga głęboko i cukier z mleka nie przylega do zębów. No w każdym razie moja dwuletnia Julka do 20 mies. karmiona piersią (również w nocy) ma jak na razie śliczne zdrowe ząbki (myte codziennie od 8 miesiąca życia miękką szczoteczką).
      • Gość: guest Re: jaka pasta do zębów dla malucha IP: *.* 10.12.01, 18:33
        Moja 10-miesięczna córeczka ma już "prawie" 7 ząbków i chciałabym zacząć czyścić je pastą do zębów. Niestety nie spotkałam jeszcze pasty odpowiedniej dla takich maluchów (większość przeznaczona jest dla dzieci od 2 lat). Jeśli znacie taką to bardzo proszę o podpowiedź. A może w ogóle nie czyścić pastą - w takim razie czym? Poradźcie też jaka szczoteczka będzie najlepsza i jak się w ogóle zabrać do mycia , bo jestem jeszcze całkiem "zielona". Z góry dziękuję.
        • Gość: guest Re: jaka pasta do zębów dla malucha IP: *.* 11.12.01, 11:44
          Żadną pastą, najlepiej, bo dziecko Ci ją połknie! Mój Misiek ma 16 m-cy i pucuje ząbki od 8 m-ca zupełnie bez pasty, tylko sama woda+ szczoteczka. Na początku się nią bawił (Ja mu wtedy przecierałam ząbki ligniną) a teraz jest to najlepsza zabawa: ma własny kubek do którego ja nalewam mu wodę i on tak macha szczoteczką: do buzi i do kubka - dla niego to zabawa a ja mam okazję trochę mu pomóc w myciu. Na razie daj sobie spokój z pastą, dopiero jak zacznie rozumieć co znaczy wypluć to wtedy daj.Ania
          • Gość: guest Re: jaka pasta do zębów dla malucha IP: *.* 14.12.01, 22:11
            Są pasty, które dziecko może połykać. Moja córeczka ma 3 lata i od skończenia 1 roku połyka pasty (konsultowałam to z lekarzem i stomatologiem też), kiedyś była to chyba Bobini (o ile dobrze pamiętam) bez fluoru, a teraz evadent (zawiera aminofluorek 0,05%F-)co prawda od 2 roku życia, ale też można połykać.
    • Gość: guest Re: Nocne karmienie a próchnica; jak nauczyć przesypiać noc IP: *.* 08.12.01, 01:46
      Cześć!!! Przegladam forum i natknęłam sie na podobny problem. nawet odpowiedziałam. Popatrz pod niemowle - dlaczego nie chce spać?jeśli masz pytanie - napisz.
    • Gość: guest Re: Nocne karmienie a próchnica; jak nauczyć przesypiać noc IP: *.* 14.12.01, 22:22
      Z tym przesypianiem nocy, to rzeczywiście bzdura, ale ja też dużo czytam, i jak moja córeczka była mała to też się tym zadręczałam. Nie warto. Wypłakiwania też nie polecam. Zresztą sama piszesz że nie masz sumienia, ja podobnie, choć raz spróbowałam, wytrzymałam trzy minuty i więcej nie powtórzyłam. O próchnicę raczej nie musisz się martwić. Od piersi sądzę, że nie dostanie (chyba że od czegoś innego, np. butelki). Ja moją córeczkę karmiłam 25 miesięcy, teraz ma 3 lata i ma śliczne zdrowe ząbki. Ostatnio nawet była u dentysty aby je polakierować by dodatkowo zabezpieczyć. Tak więc sprawdzone przez fachowca.Natomiast nie wiem co Ci poradzić z tą pracą, jeżeli rzeczywiście musisz iść do pracy no to naprawdę pasowałoby się wyspać w nocy. A nie wiem jak inne dzieci ale moja mała póki karmiłam piersią nie było mowy o spaniu w nocy. (I budziła się częściej niż 2 razy). Może inne mamusie znajdą jakąś radę? Chyba można nauczyć dziecko spać w nocy, i karmić piersia w dzień; tylko jak? Ja nie wiem. Mnie się ta sztuka nie udała. :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka