leilana26 19.02.08, 16:40 mam pytanie jak poznać że dziecko opróżniło całą pierś? Bo teściowa mi ciągle marudzi : pamiętaj aby wypiło wszystko zanim dasz drugą pierś. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mocpytan Re: karmienie 19.02.08, 16:57 właśnie też chciałabym wiedzieć, podbijam :) dziewczyny tutaj piszą, że mała/y 'opróżnia pierś w np 15min' - skąd wy to wiecie? moja malutka ma dopiero 2 tyg, a ja nadal nie wiem kiedy zmieniać pierś, zwłaszcza, że je z różną intensywnością. raz 10min a raz 1h. Odpowiedz Link Zgłoś
bathilda Re: karmienie 19.02.08, 17:16 W sumie to dopiero co o tym pisałam forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=570&w=75924839&a=75924839 Ani dziecko ani laktator piersi nie opróżnia. No chyba że zakładasz że któreś z nich jest w stanie w krótkim czasie wyciągnąć mleko z 5 litrów krwi, które masz w sobie :) Odpowiedz Link Zgłoś
mocpytan Re: karmienie 19.02.08, 17:28 no tak, jasne, ale niektóre z was piszą, że po opróżnieniu piersi przystawiłam do drugiej itd. skąd wiecie, że pierś jest opóżniona? moje bardzo rzadko bywają napięte i twarde, na ogół piersi mam miękkie 'sflaczałe' - skąd mam wiedzieć kiedy zmienić pierś i przystawić do drugiej? Odpowiedz Link Zgłoś
bathilda Re: karmienie 19.02.08, 17:34 Ja karmiłam od urodzenia jedną piersią. Bo tak radziła Tracy Hogg. I moja laktacja ma się dobrze. Drugą pierś zaczęłam podawać jak doszłam do 3-4 karmień na dobę (6-7 miesięcy) i moje piersi nie wytrzymywały tak długich przerw. Jak teraz zmieniam pierś to dla mnie wyznacznikiem jest junior - jak się nassie i wypuszcza i zaczyna rozglądać po świecie to daję jeszcze raz tę samą - jeśli od razu wypluje to podaję drugą. Piotrek ma 10 miesięcy i u nas średnia długość ssania z każdej piersi to 6 minut. Odpowiedz Link Zgłoś
kam.xt Re: karmienie 19.02.08, 17:40 ja poznaje po tym że mała po ok. 15-20 minutach ssania robi się niespokojna, puszcza brodawkę i znowu chwyta,possie chwilę i znów puszcza a jak ja odstawię to jest niezadowolona. Wtedy wiem że oprózniła pierś z tego zmagazynowanego mleka a to na bieżąco wytwarzane za wolno jej wypływa. Aha, przy tym zachowaniu jakie opisałam trzeba jescze wykluczyć powietrze w żołądku. Ale najczesciej wystarcza jej jedna pierś. Wydaje mi się jednak że powinno się pozwolić dziecku ssać jedną pierś podczas jednego karmienia bo dzięki temu reguluje się ilość wytwarzanego pokarmu, tzn jeśli dziecko się nie naje tym co jest zmagazynowane to ssie dalej i przy kolejnych karmieniach pierś jest juz pełniejsza. Przynajmniej u mnie tak to działa. Odpowiedz Link Zgłoś
leilana26 Re: karmienie 20.02.08, 08:58 bardzo dziękuję za rady.chyba jednak porady mojej teściowej powinnam zamieścić w temacie o największych głupotach na temat karmienia. pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś