Dodaj do ulubionych

Ilość pokarmu

14.07.08, 17:04
Mam pytanie. Czy to że obecnie nie leci mi siara z piersi (32 tydzień)to jest
oznaką że nie będę miała dość pokarmu aby nakarmić dziecko? Bardzo się boję -
miałam przy pierwszym dziecku zapalenie piersi i zabieg czyszczenia więc nie
karmiłam długo a teraz chciałabym bardzo karmić piersią :(
Obserwuj wątek
    • kaeira Re: Ilość pokarmu 14.07.08, 17:27
      Moment pojawienia się siary w ciąży, jej ilość, albo to czy w ogóle się pojawia
      - nie ma znaczenia. Zobacz np wątek tu:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=570&w=75733941&a=75733941

A możesz napisać coś wiecej, jak było u ciebie z karmieniem za pierwszym razem?
      Czy wiadomo skąd się wzięło zapalenie? Czy często karmiłaś? Jak długo? Co to za
      zabieg czyszczenia?
      • ameliaand Re: Ilość pokarmu 14.07.08, 17:38
        karmiłam normalnie, miałam płaskie brodawki, mała strasznie mi je pogryzła,
        karmiłam pewien czas przez osłonki i to pomogło, niestety miałam wrażenie że
        przegryzła mi jeden kanalik. Ściąganie codziennie jeździłam do szpitala 15 km w
        jedną stronę aby ściągnąć zastój. Niestety. Skończyło się tym że miałam zabieg
        czyszczenia, uśpili mnie i wyczyścili. Po tym już nie karmiłam piersią. Bardzo
        mi było przykro. Po tym zabiegu 2 razy dziennie przez 1,5 tyg a później raz
        dziennie miałam czyszczone rany wodą utlenioną a później przemywane wodą zwykłą.
        Nie życzę tego najgorszym wrogom. Dzięki rodzicom nie musiałam leżeć przez ten
        czas w szpitalu tylko dojeżdżałam na "zabiegi". Początkowo miałam sączki w
        piersi później już nie, ale się boję...
        Pozdrawiam
        • kaeira Re: Ilość pokarmu 14.07.08, 17:56
          Uch, nieźle.
          Ale szczerze mówiąc, to brzmi jak coś, czego można by w większości uniknąć
          mając naprawdę fachowe wsparcie. A jak znalazłaś to forum, to na pewno będziesz
          takie wsparcie miała.

Wkleję swój dawniejszy post o przygotowaniu do karmienia:

------------
          Ja polecam się mocno wyedukować! Sama się bardzo wiele dowiedziałam o ciaży i
          porodzie, a o karmieniu - no owszem, ale trochę po łebku, bo sądziłam, że to
          przeciez w zasadzie proste. I to byl ogromny błąd, naprawdę było by mi łatwiej,
          gdybym różne rzeczy wiedziała wcześniej. Szczególnie ważne jest rozpoznawanie
          rożnych szkodliwych mitów i przestarzałych poglądów, które zdarzają się nawet u
          położnych i lekarzy (nie mówiąc o mamach i teściowych!!). I bardzo ważna jest
          możliwość natychmiastowego kontaktu (choćby telefonicznego czy przez forum) z
          jakąś specjalistką od laktacji, czy doświadczoną karmiącą matką, z kimś, kto
          pocieszy, wesprze, pouczy, powie że to normalne, itp.

Do tego celu polecam lekturę forum Karmienie piersią, szczególnie wypowiedzi
          eksperta p. Moniki Staszewskiej
          forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=570
          oraz artykułów z Dziecka:
          www.edziecko.pl/pierwszy_rok/0,79400.html
          także porady ze strony Komitetu Upowszechniania Karmienia Piersią,
          www.laktacja.pl
          a po angielsku genialną stronę Kellymom.com
          www.kellymom.com/
          oraz jakaś dobrą książkę:
          www.sklep.mamawcentrum.pl/advanced_search_result.php?keywords=piersi%B1
          www.ksiazkiedukacyjne.pl/prod_2516_Warto_karmic_piersia.html
          Dodatkowo, jeśli możesz, wybierz szpital, o którym wiadomo, że mocno wspiera
          karmienie naturalne, oraz taki, gdzie są dobre doradczynie laktacyjne (polecam
          forum Szpitale:
          forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=588 )

Jesli to możliwe, dobrze także namierzyć dobra konsultantkę laktacyjną, aby na
          wszelki wypadek już w domu szybko otrzymać pomoc i i poradę. (Dobrze także
          zarezerwować na takie wizyty kasę, nie sa niestety tanie, ale to się opłaca)

Oprócz tego, jakby co natychmiast pisz po poradę na forum! Także przed porodem,
          jak ci coś przyjdzie do głowy, jakieś nowe wątpliwości.
          -----------------
        • basiak36 Re: Ilość pokarmu 14.07.08, 19:21
          Zgadzam sie z Kaeira, pomoc fachowca bylaby pomocna. Nie mysl o karmieniu w
          kategoriach czy pokarm jest czy go nie ma, na pewno jest.
          Tylko ze po porodzie dziecko musi byc od razu i czesto przystawiane, bez
          uzywania smoczkow itp.. Plaskie brodawki ma sporo mam, i nie ma to wiekszego
          znaczenia bo dziecko nie lapie brodawek przy ssaniu tylko piers.
          Z tego co piszesz wychodzi na to ze malenstwo mialo ewidentny problem ze ssaniem
          ktorego nikt nie wylapal, zastoje i bol sa tego konsekwencja.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka