Dodaj do ulubionych

pomalu odstawiam i nie wiem, czy dobrze??

26.06.09, 22:56
ja znowu w potrzebie...
odstawilam mleko w poludnie, ladnie wcina juz odpowiednie ilosci smacznych
warzyw;)
trwalo to prawie 2 mies, juz tracilam nadzieje, ze w ogole bedzie jadla wiecej
niz pol malego sloiczka

jaki jest drugi krok:
kiedy i jaki nastepny posilek?
czy jest sens ostawic cycka wiczorem?
co wtedy je dziecko?
podaje jej teraz kaszke z owocami lub bez na ok godz przed spaniem, do poduchy
cyc...
ma 8 mies.
co dalej drogie mamy i P. Moniko?
Obserwuj wątek
    • monika_staszewska Re: pomalu odstawiam i nie wiem, czy dobrze?? 29.06.09, 15:24
      Może teraz drugie śniadanie albo podwieczorek niech sie zacznie
      robić "niepiersiowy". Wieczorna pierś chyba bym jeszcze zostawiła.
      Ale jeśli woli Pani zabrać można zrobić i tak. Na kolacje będzie owa
      kaszka z owocami, potem mycie, a potem spanie. Dopóki pierś będzie
      cztery razy w ciągu doby kaszka spokojnie może być bezmleczna
      oczywiście.
      pozdrawiam :)
      monika staszewska
      • ola11mar Re: pomalu odstawiam i nie wiem, czy dobrze?? 29.06.09, 16:24
        Ja wyeliminowałam później podwieczorek. Podawałam jej owoce z kleikiem
        kukurydzianym, albo kisiel.Następnie drugie śniadanie. Powodzenia.
    • klubgogo Re: pomalu odstawiam i nie wiem, czy dobrze?? 29.06.09, 21:14
      Moja ma 7,5. Miesiąc temu odpadły posiłki w dzień, póżniej popołudniowy, teraz odstawiam poranny, w przyszłym tygodniu, na koniec próbuję nocny i wieczorny, czego sie najbardziej boję, bo dziecko zasypia przy piersi i nie wiem, co zrobię w nocy, jak się obudzi.
      • kropka57 Re: pomalu odstawiam i nie wiem, czy dobrze?? 29.06.09, 21:46
        w nocu zamiast mleak można podać np. wodę. Z cazsem nauczy sie, że
        nie warto sie budizć, bo poisłku nie ma :)
        • okri2 Re: pomalu odstawiam i nie wiem, czy dobrze?? 29.06.09, 22:18
          ja po stopniowej eliminacji dziennych zrezygnowałam z kolacji i dawałam tylko i
          wyłącznie w nocy. Ktoś tu kiedyś na forum napisał mi, żebym nauczyła dziecko
          zasypiania wieczornego bez piersi, zanim odstawię i tak właśnie zrobiłam. Z
          czasem córcia zaczęła się coraz rzadziej budzić w nocy, aż pewnej.. przespała ją
          całą :) Pozdrawiam!
          P.S. miała wtedy prawie 14 miesięcy.
    • kaskahh Re: pomalu odstawiam i nie wiem, czy dobrze?? 30.06.09, 15:14
      o, dziekuje za kolejna pomoc
      czyli lepiej nie wieczorem...
      to probuje podwieczorek, bo i tak je owoce ze smakiem

woda w nocy nie przejdzie bo butelki nie chce
      • monika_staszewska Re: pomalu odstawiam i nie wiem, czy dobrze?? 02.07.09, 14:57
        Woda w nocy może się pojawić z kubeczka, bo butla w tym wieku to już
        wręcz nie przystoi :)
        Ale podanie wody zamiast maminego mleka, o które prosi dziecko może
        wywołać zdecydowanie wyrażone oburzenie, bo dziecko nie rozumie
        dlaczego domyśli do tej pory rodzice nagle przestają wiedzieć o co
        chodzi - to taka uwaga na boku.
        pozdrawiam :)
        monika staszewska
        • kaskahh Re: pomalu odstawiam i nie wiem, czy dobrze?? 02.07.09, 17:15
          ;)
          nie przystoi
          wiec nie zmuszam
          ale niekapkiem tez nie jest zainteresowana
          natomiast zwyklym kubkiem tak
          ale jak to robic w nocy?
          wszystko bedzie mokre itp...
          • okri2 Re: pomalu odstawiam i nie wiem, czy dobrze?? 02.07.09, 18:47
            to odstaw wszystkie karmienia prócz nocnych. Jak zdecydujesz definitywnie
            odstawić, to po prostu nic nie podasz. Dziecko nie musi jeść w nocy.
            Pozdrawiam ponownie :)
            • mwk1506 Re: pomalu odstawiam i nie wiem, czy dobrze?? 02.07.09, 22:17
              popieram. U nas było tak, że zostawiłam wieczorne i nocne karmienie
              i z nich zrezygnowałam na samym końcu hurtem. I się udało, a panna
              była mocno za cycusiem.
              • kaskahh Re: pomalu odstawiam i nie wiem, czy dobrze?? 02.07.09, 22:26

w takim razie narazie;) odstawiam w dzien
                i potem w nocy bo wszystko naraz to chyba za duzo;)

dzieki
                jestem dobrej mysli
          • monika_staszewska Re: pomalu odstawiam i nie wiem, czy dobrze?? 03.07.09, 11:10
            Skoro kubek zwykły Młodej pasuje, niewątpliwie poradzi sobie z nim i
            nocą, a ze czasami trochę wody się wyleje to chyba nie jest jakiś
            wielki problem, wyschnie i będzie po sprawie :)
            Na razie niech sobie dzień znika, w tym czasie kubek zostanie
            całkowicie obłaskawiony, więc później z nocami będzie łatwiej. W
            istocie żegnać karmienia stopniowo - i z punktu widzenia dziecka i
            piersi - jest znacznie lepiej niż wszystkie na raz.
            pozdrawiam i powodzenia życzę :)
            monika staszewska
            • mama_nikodemka Re: pomalu odstawiam i nie wiem, czy dobrze?? 03.07.09, 16:49
              tez powoli odstawiam synka, jak narazie zostaly nam karmienia przed spaniem w
              dzien i karmienia nocne, synek nauczony jest zasypiac przy piersi i jak sie
              przebudzi to tez musze go dostawic, co zrobic zeby zasypial inaczej?
              • klubgogo Re: pomalu odstawiam i nie wiem, czy dobrze?? 03.07.09, 22:17
                A mnie został tylko tydzień karmienia i jakoś tak smutno mi się robi...
                • szwed_ka Re: pomalu odstawiam i nie wiem, czy dobrze?? 06.07.09, 13:32
                  Moja Mała kończy za tydzień 10 m-cy i zostały nam już tylko
                  karmienia nocne. Niestety o sztucznym mleku nie ma mowy, bo Młoda ma
                  totalną awersję do mleka w butelce(w kubku też).Kaszka na
                  modyfikowanym podawana w dzień łyżeczką jest super, ale przelana do
                  butelki jest już nie do wypicia. Moje ściągnięte mleko też jeszcze
                  ujdzie, ale jak się doda chociaż 1 miarkę sztucznego-ohyda:-).
                  Dzisiaj w nocy próbowałam jej dać wody zamiast piersi... polizała
                  tylko kubek i był płacz.
                  Czy ktoś odstawiał w stanowczy sposób "nie i koniec"?
                  • mruwa9 Re: pomalu odstawiam i nie wiem, czy dobrze?? 06.07.09, 13:47
                    10-miesieczne dziecko potrzebuje mleka w diecie. Zastanawialas sie
                    nad tym, co podasz dziecku po odstawieniu od piersi? Czemu w zwiazku
                    z tym az tak bardzo spieszysz sie do odstawiania?
                    • kanaryjka Re: pomalu odstawiam i nie wiem, czy dobrze?? 06.07.09, 14:07
                      Czyli z tego co piszecie lepiej najpierw zrezygnować z karmienia
                      wieczornego, a na koniec z nocnego? Bo ja cały czas biję się z
                      myslami, które najpierw. Przypuszczam, że protest będzie tak samo
                      mocny. A zbliża sie czas, że musze juz podjąc decyzje i wcielić ją w
                      życie. W nocy mały budzi się zazwyczaj raz (o różnych porach), a
                      zdarza mu sie tez przespać całą noc, ale rzadko.
                      To co radzicie?
                      • mruwa9 Re: pomalu odstawiam i nie wiem, czy dobrze?? 06.07.09, 14:24
                        ja bym radzila taka kolejnosc:
                        1. przemyslec jeszcze raz, czy naprawde musze i chce w tym momencie
                        odstawiac dziecko od piersi.Bo moze samo karmienie az tak bardzo
                        uciazliwe nie jest i odczekanie kilku miesiecy pozwoli w sposob
                        naturalny zredukowac kilka kolejnych karmien, bez walki;
                        2. odstawianie zaczac od tych najmniej strategicznych karmien (np.
                        towarzyszacych innym posilkom niepiersiowym, karmien dziennych,
                        takich, gdy dziecko przysysa sie z nudow czy dla pocieszenia:
                        wowczas mozna probowac poszukac innych, aletrnatywnych sposobow na
                        pocieszenie, przytulenie),
                        3. najbardziej strategiczne karmienia (u nas byly to wieczorne i
                        nocne) pozostawic na sam koniec.
                        • kaskahh Re: pomalu odstawiam i nie wiem, czy dobrze?? 06.07.09, 16:53
                          wlasnie taka kolejnosc przyjelam
                          ale uwierz, nie jest latwo, nawet jak sie duzo czyta i pyta

• mad_die kanaryjka 06.07.09, 20:47
                        Jeśli zdarza mu się przespać noc, to ja bym zrezygnowała z nocnego karmienia.
                        U nas właśnie tak było, córka (18mscy), jakieś 1.5 miesiąca temu zaczęła
                        przesypiać noce, nie zawsze, ale co dwa-trzy dni noc była przespana.
                        Skorzystałam z tego i po prostu jej teraz nie proponuję piersi w nocy a ona się
                        nie domaga - widać nie potrzebuje :) Wyrosła!
                        Zostało nam karmienie na dobranoc i do drzemki w dzień (choć i tu nie
                        zawsze...). Poranne karmienie, na dzień dobry też nie zawsze wychodzi, bo ona
                        szybko chce iść się bawić ;)
                        Także zrób tak, jak podpowiada Ci dziecko i intuicja :)
                        Powodzenia!
                        • kanaryjka Re: kanaryjka 07.07.09, 08:52
                          Mad_die chyba tak zrobie jak mówisz. Tym bardziej, ze ostatnie 2
                          noce nie było pobudki. Zobaczymy jak sprawy potoczą się dalej:)
              • monika_staszewska Re: pomalu odstawiam i nie wiem, czy dobrze?? 06.07.09, 14:39
                Niestety jedyną chyba metodą jest niepodawanie piersi, wtedy gdy
                chce Pani żeby nie było ssania. Dzieci, nawet te intensywnie
                karmione potrafią - jak muszą -usnąć bez piersi, ale jak nie muszą
                do ze ssania jako usypiacza chętnie korzystają. To normalne. Nie
                wiemy czy Pani Synek uzna za najlepsza metodę głaskanie, przytulenie
                czy jeszcze coś innego, bo każdy człowiek ma inne preferencje.
                Skoro planuje Pani powolne odstawianie od piersi można zacząć od
                zmiany wieczornego rytuału i zamiast mycie, karmienie, usypianie
                wprowadzić karmienie mycie, usypianie.
                pozdrwaiam :)
                monika staszewska
                • evian5 Re: pomalu odstawiam i nie wiem, czy dobrze?? 06.07.09, 16:39
                  czy jak odstawiacie od piesi w dzien to podajecie mleko modyfikowane zamiast
                  piersi? wszedzie czytam, ze do roku mleko jest wciaz podstawa diety i dziecko
                  powinno dostawac iles tam posilkow mlecznych.
                  moj syn ma 7,5 mies i je 3 posilki niemleczne plus piers na zadanie dzien i noc.
                  powoli zastanawiam sie nad ograniczeniem piersi w dzien z tego powodu, ze bede
                  wracac do pracy za jakis czas, tylko nie wiem czy w takim razie powinnam podawac
                  mleko modyfikowane w butelce albo kubku a jesli tak to ile razy dziennie.
                  zalozmy, ze bede karmic dalej piersia rano, wieczorem i wnocy.
                  • mruwa9 Re: pomalu odstawiam i nie wiem, czy dobrze?? 06.07.09, 16:50
                    Dziecko moze dostawac posilki bezmleczne podczas Twojej
                    nieobecnosci, a piers po twoim powrocie. Nie ma potrzeby
                    wprowadzania butli i mieszanki. W jakim wieku bedzie dziecko, gdy
                    wrocisz do pracy?
                    • evian5 Re: pomalu odstawiam i nie wiem, czy dobrze?? 06.07.09, 17:32
                      powiedzmy, ze za miesiac czyli syn bedzie mial 8 i pol mies. do pracy wracam
                      tylko na 16 godzin w tygodniu, powiedzmy sobie 3 razy po 6 godz., ale zaczac
                      musze ograniczanie karmienia juz teraz, zeby piersi mi sie przyzwyczaily. w domu
                      nie bedzie mnie od powiedzmy 7 rano do 15, moge nakarmic przed wyjsciem i po
                      powrocie. czyli podczas mojej nieobecnosci syn powinien sie zadowolic stalymi
                      posilkami plus woda do picia?
                      • mruwa9 Re: pomalu odstawiam i nie wiem, czy dobrze?? 06.07.09, 18:35
                        Jak najbardziej. Poza tym przy tak krotkiej nieobecnosci piersi
                        bardzo szybko przyzwyczaja sie do nowego rytmu karmienia.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka