Dodaj do ulubionych

pit dla samotnych matek

02.03.11, 18:55
Cześć.
Czytałam w wątku o przedszkolu jak któraś z Was wspomniała o rozliczaniu PIT dla samotnie wychowującej. W zeszłym roku urodziłam i chowam sama dziecko, a pitu jeszcze nie rozliczałam. Mam kilka pytań:
1. Jest jakaś różnica - samotna matka, czy po prostu osobno rozliczam siebie z dzieckiem (przecież małżeństwa chyba też mają możliwość rozliczać się osobno)? Nie mam żadnych papierów poświadczających samotne macierzyństwo, dogaduję się z ojcem dziecka.
2. jeśli samotne matki rozliczają się inaczej z fiskusem to jak mam to udowodnić skoro nie mam zasadzonych alimentów ani rozwodu bo żyliśmy na kocią łapę? Jakieś oświadczenie od exa mam wydębić?
3, I ostatnie pyt: Czy muszę jaśnie urząd skarbowy powiadamiać o samotnym macierzyństwie osobiście czy wypełnia się na to specjalny PIT smile))) (żarcik).
Obserwuj wątek
    • krolowanocy Re: pit dla samotnych matek 02.03.11, 19:16
      1. trochę nie rozumiem pytania. możesz się rozliczyć "normalnie" jako osoba fizyczna, niezależnie od dziecka, możesz "w sposób przewidziany dla osoby samotnie wychowującej dziecko".
      2. nic nie trzeba udowadniać.
      3. j.w. po prostu zaznaczasz odpowiedni kwadracik w zeznaniu PIT

znaczy ja nie wiem jakie są przepisy czy coś, wiem, że nikt nigdy nie wymagał ode mnie żadnych dowodów na samotne macierzyństwo
      • simimi Re: pit dla samotnych matek 02.03.11, 21:08
        Jesteś panną/rozwódką i wychowujesz dziecko, czyli że samotnie. Wypełniasz pit i zaznaczasz odpowiedni kwadrat. Do rozliczenia w ten sposób nie są potrzebne alimenty, bo ich nie wpisujesz jako dochód, nawet gdybyś je miała. Wpisujesz tylko swoje dochody. Żadne zaświadczenie czy oświadczenie, że samotnie wychowujesz dziecko, nie jest potrzebne.
      • ania_i_ja Re: pit dla samotnych matek 11.03.11, 22:16
        krolowanocy napisała:

> 1. trochę nie rozumiem pytania. możesz się rozliczyć "normalnie" jako osoba fiz
        > yczna, niezależnie od dziecka, możesz "w sposób przewidziany dla osoby samotnie
        > wychowującej dziecko".
        > 2. nic nie trzeba udowadniać.
        > 3. j.w. po prostu zaznaczasz odpowiedni kwadracik w zeznaniu PIT
        >
        > znaczy ja nie wiem jakie są przepisy czy coś, wiem, że nikt nigdy nie wymagał o
        > de mnie żadnych dowodów na samotne macierzyństwo

Otóż nie. Owszem,przy skladaniu rozliczenia nikt nie będzie "dociekał" twojego samotnego macierzyństwa. Wypłacą Ci nawet za to kasę. Jednakże w każdej chwili możęsz zostać wezwana do US w celu potwierdzenia samotnego macierzyństwa czyli- wyrok sądu (alimenty, rozwód,separacja) US przeprowadza także szczegółowy wywiad z tobą na temat tego czy mieszkasz z mężem czy on wam coś płaci czy widuje się z dzieckiem itp itd. Tak czy siak prędzej cz później zażądają udokumentowania złożenia takiego PITu a nie innego.Ja tak miałam w zeszłym roku.
        • wrzesniowamama07 Re: pit dla samotnych matek 13.03.11, 08:24
          1. US w każdej chwili ma prawo wezwać każdego podatnika celem sprawdzenia prawdziwości zeznania.

2. Z tego, co wiem, urzędy skarbowe w większości przypadków poprzestają na odebraniu pisemnego oświadczenia, z klauzulą o karalności, że się faktycznie samotnie dziecko wychowuje, i przed podpisaniem pouczają, co nie jest samotnym wychowywaniem dziecka.

3. O maglowaniu nie słyszałam, choć dość mocno siedzę w temacie. Zwykle są to dość oględne i krótkie rozmowy
    • nicol.lublin Re: pit dla samotnych matek 02.03.11, 22:30
      opłaca ci się na pewno, bo masz wtedy podwójną ulgę na kosztu uzyskania przychodu czy cos? no i ulga na dziecko za każdy miesiąc życia dziecka.
      ściągnij sobie jakis darmowy programik podatkowy, wszystko tam pisze, wpisujesz tylko kwoty. ja tak zrobiłam i już tydzień temu złozyłam pit. zyskałam w stosunku do ubiegłego roku chyba z 600 zł?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka