karolina_g_k 01.10.04, 14:30 Witam wszystkie samodzielne dzielne mamy.Mam pytanko po jakim czasie mozna starac sie o status zony bedacej w separacji?I jak to sie zalatwia? Pleasee napiszcie mi cos! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
chalsia Re: separacja 01.10.04, 14:43 Tak jak przy rozwodzie - idzie się do sądu i wnosi pozew. Kiedy - w dowolnym momencie jeśli nastapił rozpad zawiązku pod względem godpodarczym (np. mieszkacie osobno, albo nawet razem ale macie dwa osobne godpodarstwa domowe), uczuciowym (nie kochacie się) i fizycznym (nie uprawiacie seksu). Pozdrawiam, Chalsia Odpowiedz Link Zgłoś
natasza39 Re: separacja 01.10.04, 15:03 Aby wystapić do sądu o separację musza istniec przesłanki aby ja mógł sąd orzec. Przesłąnkami jest "trwaly" rozkłąd pożycia (w domyśle prawodawcy nie ma pojęcia czasu, ale trwałości). Rozwod natomiast to rozkład "zupełny" (tu chyba w domysle nie rokujacy nadziei na poprawe). A czy Ty myslisz ze po 5-ciu dniach od wyprowadzenia sie meza jest juz trwaly rozklad pozycia? Wg mnie nie, ale sąd moze sie przychylic, choc nie wiem.... Odpowiedz Link Zgłoś
chalsia Re: separacja 01.10.04, 16:10 Natasza, mylisz się. Jest odwrotnie - tzn. w przypadku separcji istotny jest fakt zaistnienia rozpadu, ale nie ile czasu to trwa. Natomiast w przypadku rozwodu musi być spełniona przesłanka, że rozpad jest trwały. Dlatego, jeśli komuś zależy na prawnych aspektach to natychmiast występuje się o separację. Bo potem łatwiej dostać rozwód - wtedy jakby potwierdza się juz tylko fakt trwałości rozpadu, a nie sam rozpad (bo ten już stwierdzono wyrokiem nt. separacji). Pozdrawiam, Chalsia Odpowiedz Link Zgłoś
karolina_g_k Re: separacja 01.10.04, 17:38 Dzieki Chalsi za porade.Musze chronic swoje dzieci,nie mam pojecia czy moge liczyc na meza.Teraz obiecuje pomoc i finansowa i wszystko inne tez,ale co bedzie potem? Kiedys mowil ,ze kocha i ,ze jesyem jedyna....haha no coz musze zaczac cos dzialac! Jeszcze raz dzieki!! Odpowiedz Link Zgłoś
ewik25 Re: separacja 03.10.04, 14:39 W takim razie ja mam pytanie ile sie placi za pozew zlozony wlasnie w tej sprawie ?Chodzi mi o separacje Odpowiedz Link Zgłoś