oliwija 20.07.09, 23:03 dziewczyny potrzebuje na wczoraj formularz - gotowy do wyliczenia kosztów utrzymania dziecka- wszytsko jedno jaki wiek. któras z was dostal od madziulca. piszcie na gazetowego bede wdzieczna Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
madziulec Re: pomocy!!!! 22.07.09, 09:13 Celem wyjasnienia: - mi naprawde padl twardy dysk i ogolnie wisi mi, ze jakis plik polecial w kosmos, bo przy tej operacji polecialo w kosmos okolo 100 zdjec mojego dziecka, ktorych nigdy i nijak nie odzyskam. Wiec naprawde bardzo prosze nie piszcie, ze napewno mam ten plik, ze wy nie macie czasu, a ja go mam, bo to wasza sprawa, nie moja. Ja juz mam zasadzone alimenty. Wiec zawijac kiece i barc sie do roboty. Jak sobie poscielesz tak sie wyspisz. Odpowiedz Link Zgłoś
oliwija Re: pomocy!!!! 26.07.09, 16:28 madziulec poniewaz mnie tez padl dysk wiec sie zrócilam do ciebie o pomoc... chce pomóc mojej sąsiadce.... i tyle.... wiec jesli któras ma to bardzo prodze o wpomożenie mnie w imieniu mojej sąsiadki/. Odpowiedz Link Zgłoś
madziulec Re: pomocy!!!! 26.07.09, 16:57 Ja chcialam tylko powiedziec, ze tu na tym forum panuje przekonanie "mnie sie nalezy". W czasach, gdy mialam ten plik, przygotowany w excelu i przyznam bardzo rozbudowany, bo mial pare zakladek, sumowalo sie to automatycznie do jednego arkusza zbiorczego (ot, ulatwienie, by bylo prosciej)to wyslalam to naprawde do mniej wiecej okolo 100 osob z tego forum. W pewnym momencie nie wyrobilam, stad powstal post jak to liczyc, bo rzeczywiscie zaczynal to byc obled. Postawa niektorych osob zaczynala byc taka, ze watpilo sie we wszystko. Gdy nie odpowiadalam na maila pol dnia potrafilam dostawac nastepny, mniej mily, a potme jeszcze jeden, bardzo niegrzeczny. Niektorzy nawet od razu przechodzili do slow z gatunku: masz to mi przeslij albo zrob mi, bo ja to w ogole jestem zajeta. Jak widac, okolo 100 osob teraz nie ma zamiaru nawet tego pliku odeslac. Bardzo to mile i pokrzepiajace. I bardzo sklaniajace do jakiejkowliek pomocy... Szkoda, ze mi padla tamta poczta, bo chetnie zaczelabym wymieniac te osoby z nicka... Oj chetnie Odpowiedz Link Zgłoś
oliwija Re: pomocy!!!! 26.07.09, 20:57 postaram sie poradzic sobie sama i pomoc tamtej dziewczynie. Odpowiedz Link Zgłoś
mama_ameleczki Re: pomocy!!!! 27.07.09, 17:28 oliwija napisała: > madziulec poniewaz mnie tez padl dysk wiec sie zrócilam do ciebie > o pomoc... chce pomóc mojej sąsiadce.... i tyle.... wiec jesli > któras ma to bardzo prodze o wpomożenie mnie w imieniu mojej > sąsiadki/. zawsze strasznie mnie zadziwiacie tym ze nie umiecie zrobic tych kosztow, czy naprawde nie wiecie czego dziecko potrzebuje przeciez kupujecie te rzeczy codziennie Odpowiedz Link Zgłoś
oliwija Re: pomocy!!!! 27.07.09, 21:26 powiem ci tak. dla swojego dziecka zrobilam koszty wieki temu to bylo. mialm awarie komputera. przyznasz ze łatwiej jest robic koszty jak ma sie jakis wzór. po za tym nie robilam dla własnego dziecka. nie masz sie czego czepaic? nie masz co robić ? poczytaj dziecku ksiazke 20 minut dziennie codzieniie Odpowiedz Link Zgłoś
mama_ameleczki Re: pomocy!!!! 31.07.09, 21:18 oliwija napisała: > powiem ci tak. dla swojego dziecka zrobilam koszty > wieki temu to bylo. mialm awarie komputera. przyznasz ze łatwiej > jest robic koszty jak ma sie jakis wzór. nie wiem ja robilam to sama bo ja tylko wiem co moje dziecko potrzebuje > > nie masz sie czego czepaic? nie masz co robić ? poczytaj dziecku > ksiazke 20 minut dziennie codzieniie dzieki za dobra rade ale musze Cie poinformowac ze jest zupelnie niepotrzebna. nie czepiam sie bo to nie w moim stylu, dziwi mnie tylko ludzka glupota( chciaz juz nie powinna ale niektorzy wciaz mnie jeszcze zaskakuja), ale mniejsza o to. a po trzecie to wspolczuje bardzo slabej konstrukcji psychicznej, skoro takie rzeczy wyprowadzaja Cie tak bardzo z rownowagi... Odpowiedz Link Zgłoś
oliwija Re: pomocy!!!! 01.08.09, 20:06 mama_ameleczki napisała: >> > nie wiem ja robilam to sama bo ja tylko wiem co moje dziecko > potrzebuje gdybys czytała uwaznie to prosilam o formularz nie dla siebie tylko dla dziecka sasiadki, przyjaciólki kolezanki. potrzebowała na juz. rozprawe miala w piątek. i jej sie udało. 800 zł na 3 latka. > > dzieki za dobra rade ale musze Cie poinformowac ze jest zupelnie > niepotrzebna. no nie bylabym tego taka pewna > nie czepiam sie bo to nie w moim stylu, dziwi mnie tylko ludzka > glupota( chciaz juz nie powinna ale niektorzy wciaz mnie jeszcze > zaskakuja), ale mniejsza o to. forum jest po to aby sobie pomagac a nie gnoic. a to ze cie ktos zaskakuje nieważne w jakim sensie i w którą stone to dobrze o tobie świadczy. > a po trzecie to wspolczuje bardzo slabej konstrukcji psychicznej, > skoro takie rzeczy wyprowadzaja Cie tak bardzo z rownowagi... wiesz akutar tu sie mylisz i to bardzo alkurat twoje wypociny nie zrobiły na mnie najmniejszego wrazenia. Odpowiedz Link Zgłoś
mama_ameleczki Re: pomocy!!!! 06.08.09, 20:30 oliwija napisała: > > > > a po trzecie to wspolczuje bardzo slabej konstrukcji psychicznej, > > skoro takie rzeczy wyprowadzaja Cie tak bardzo z rownowagi... > > wiesz akutar tu sie mylisz i to bardzo alkurat twoje wypociny nie > zrobiły na mnie najmniejszego wrazenia. wlasnie widac... Odpowiedz Link Zgłoś
oliwija Re: pomocy!!!! 07.08.09, 06:50 no skoro ty wiesz lepiej to nie siem dyskutować. Chylę cżło przed jasnowidzem. Zyczę ci takiego spokoju ducha jak mam ja. Odpowiedz Link Zgłoś
swieta_1 Re: pomocy!!!! 26.07.09, 21:20 oliwija, tu masz link do strony, 4 arkusze ; niemolę, przedszkolak, nastolatek, dziecko wszkole www.grzybkowski-guzek.pl/tekst/id/1770 jeśli Ci nie wejdzie, wejdź na stronę, znajdź ALIMENTY, otwórz cały artykuł i na dole masz 4 bezpłatne arkusze kalkulacyjne - powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
swieta_1 Re: pomocy!!!! 26.07.09, 21:23 nie znalazłam lepszego, a ten jest naprawdę super, uwzględnia wszystkie wydatki i te bieżące i te dłuższe Odpowiedz Link Zgłoś
swieta_1 Re: pomocy!!!! 27.07.09, 10:20 Mam nadzieję że sie przydał ---Kobiety nie można zmienić, można zmienić kobietę, ale to i tak nic nie zmienia Odpowiedz Link Zgłoś
oliwija Re: pomocy!!!! 27.07.09, 16:54 oj tak sie przydał juz mlodej zrobila wyliczenia co i jak i jest bojowo nastawiona do sprawy Odpowiedz Link Zgłoś
oliwija jeszcze jedno 27.07.09, 21:27 nie pisalm napiszcie mi arkusz z kosztami utrzymania dziecka bo jestm tak głupia ze nie umiem i nie wiem co tam wpisac. dziewczyna potrzebowalana juz bo w piatek ma sprawe.... nie ma u siebie netu wiec dlaczego niby nie mialam jej pomóc? Odpowiedz Link Zgłoś
alka44 Re: jeszcze jedno 28.07.09, 00:30 Zrobiłam wyliczenie z tego arkusza i sad mnie załatwił na dzień dobry pytając w kwotach: jedzenie, chemia, leczenie i ubranie. A ja miałam inaczej i nie dałam rady tego w innej kolejności i grupach na szybko posumować. Odpowiedz Link Zgłoś
oliwija Re: jeszcze jedno 28.07.09, 17:59 hmmmmmmmmmmmmmmmmm a niby jak inaczej cie zapytał? jak ma sie ilośc zjanych przez dziecko bułek do długosci spodni? Odpowiedz Link Zgłoś
alka44 Re: jeszcze jedno 29.07.09, 18:33 Formularz ze strony Grzybkowski uwzględnia chyba większość ponoszonych kosztów w rozbiciu na krótko i długookresowe. Ne ma sumy pozycji żytwność, chemia, koszty utrzymania mieszkania. Ja nie przewidziałam tego, ze mnie w ten sposób zapytają i nie miałam wcale policzone oddzielnie tylko ogólna suma z formularza Sądu wcale nie interesowały koszty długookresowe, meble, malowanie, remiont, amortyzacja sprzetów. Powiem szczerze, ze wybiło mnie to z rytmu trochę. Odpowiedz Link Zgłoś
madziulec Re: jeszcze jedno 29.07.09, 18:45 Amortyzacja?? Moze jeszcze koszty ogolne? Koszty wynagrodzen? Koszty osobowe, bezosobowe... No rany. Nie liczymy amortyzacji, bo tego si enie da. Prawde mowiac kazde dziecko jest inne. Ja przyznam, ze moje malo bawi sie zabawkami i ostatnio sprzedajac zabawki, ktore mialy 3 lata ludzie dziwili sie, ze byly w idealnym stanie. Ale taki jest Misiek, ze nei odrywa kolek, nie lamie itp. Sa jednak dzieci, ktore to robia i nic w tym zlego, bo one w ten sposob poznaja swiat i juz. Swoja droga wazne jest przewidywanie kosztow dlugookresowych takich typu wlasnie wymiana mebli czy malowanie. I dziwne, ze sad tego nei uwzglednia, bo da sie to bardzo latwo udowodnic. Odpowiedz Link Zgłoś
alka44 Re: jeszcze jedno 29.07.09, 21:47 Amortyzacja jest kosztem niepieniężnym (to znaczy nie pociąga za sobą wydatków w bieżącym okresie). Jest także źródłem finansowania inwestycji restytucyjnych. Z pomocą amortyzacji nakłady na zakup czy wytworzenie środka trwałego są stopniowo zaliczane w koszty poszczególnych okresów, co pozwala (przynajmniej teoretycznie) zgromadzić fundusze na zakup nowych środków trwałych po całkowitym zamortyzowaniu starych. Chodziło mi dokładnie o naturalne zużywanie wszystkiego co znajduje się w gospodarstwie domowym, Raz na jakiś czas (10-15 lat) zmieniasz pralkę, lodówkę telewizor czy meble, bo stare się zepsuło. Te drobne złotówki trzeba odkładać co miesiąc, żeby potem nie płakać Występowałam o alimenty na siebie i studiujące córki. Mam mała rentę i jestem inwalidką I grupy. Odpowiedz Link Zgłoś
madziulec Re: jeszcze jedno 31.07.09, 21:33 Ciesze sie, ze umialas skopiowac. Problem, ze tak naprawde w gospodarstwie domowym nie zmieniasz czegos z zalozenia, bo sie "zamortyzowalo". No, oczywiscie sa tacy pasjonaci, zmieniajacy samochod, pralke, mieszkanie co np. 3 lata (zone pewnie tez, tez ulega amortyzacji, szczegolnie jesli urodzila dziecko). W normalnym domu wymieniasz jak sie naprawde zuzyje. Moja mama ma lodowke pewnej firmy (nie bede reklamowac), dziala swietnie, pralka pamietam kupiona w 1998 roku. Nadal dziala, wlasnie zaczely isc lozyska. Biorac pod uwage jej wartosc i Twoj tryb myslenia (patrzac na odpowiednia amortyzacje) moja mama powinna juz jakies 5 lat temu te pralke wymienic Tylko po co I grupy inwalidztwa nie ma. To tak.. na wszelki wypadek, bys do konca wiedziala jak brnac w to co piszesz. Odpowiedz Link Zgłoś
mama_ameleczki Re: jeszcze jedno 01.08.09, 07:23 madziulec napisała: > W normalnym domu wymieniasz jak sie naprawde zuzyje. Moja mama ma lodowke pewne > j > firmy (nie bede reklamowac), dziala swietnie, pralka pamietam kupiona w 1998 > roku. Nadal dziala, wlasnie zaczely isc lozyska. to trzeba je bedzie wymienic, a wymiana bedzie kosztowac, madziulec Odpowiedz Link Zgłoś
oliwija Re: jeszcze jedno 01.08.09, 20:10 mama_ameleczki napisała: > madziulec napisała: > > > > > W normalnym domu wymieniasz jak sie naprawde zuzyje. Moja mama ma > lodowke pewne > > j > > firmy (nie bede reklamowac), dziala swietnie, pralka pamietam > kupiona w 1998 > > roku. Nadal dziala, wlasnie zaczely isc lozyska. > > to trzeba je bedzie wymienic, a wymiana bedzie kosztowac, madziulec ale niekoniecznie madziulec musi to uwzględnaic w kosztyach utrzymania dziecka Odpowiedz Link Zgłoś
mama_ameleczki Re: jeszcze jedno 03.08.09, 20:02 oliwija napisała: > mama_ameleczki napisała: > > > madziulec napisała: > > > > > > > > > W normalnym domu wymieniasz jak sie naprawde zuzyje. Moja mama > ma > > lodowke pewne > > > j > > > firmy (nie bede reklamowac), dziala swietnie, pralka pamietam > > kupiona w 1998 > > > roku. Nadal dziala, wlasnie zaczely isc lozyska. > > > > to trzeba je bedzie wymienic, a wymiana bedzie kosztowac, > madziulec > > > > ale niekoniecznie madziulec musi to uwzględnaic w kosztyach > utrzymania dziecka nie musi, nie musi tez uwzglednic jedzenia dla dziecka np ale powinna bo przeciez dziscjutez potrzebna jest pralka a z niaba pieniazki nie spadaja. Ja nie uwzglednialam takiech kosztow ale uwazam ze powinno sie Odpowiedz Link Zgłoś
oliwija Re: jeszcze jedno 03.08.09, 20:32 ja którys z poprzednich razów uwzględnilam i koszty tv i koszty netu ... sędzina śmiala sie w głos .... przeciez nie musze tego miec..... a dziecko? dziecko z tego nie korzysta a jesli juz to jestem zła matka..... wiec tak naprawde wszystko zalezy na jakiego sędziego sie trafi. Odpowiedz Link Zgłoś
demonii.larua Re: jeszcze jedno 03.08.09, 21:03 > I grupy inwalidztwa nie ma. To tak.. na wszelki wypadek, bys do >konca wiedziala jak brnac w to co piszesz. To, że od ponad dziesięciu lat formalnie z nazw grup zniknęły rzymskie cyfry nie oznacza, że one nie funkcjonują. Stopnie orzekania o niepełnosprawności dalej są trzy i w dalszym ciągu używa się starych określeń, przestań kobieto ulewać jadu przy każdej okazji. Odpowiedz Link Zgłoś
virtual_moth Re: pomocy!!!! 31.07.09, 22:35 Obejrzałam ten kosztorys na zalinkowanej stronie, imho OK. Moze wreszcie skończą się błagania o gotowce. BTW tę kancelarię nalezy nagrodzic za najlepszy marketing, będą ich teraz cytowac po całej sieci Pomysł prosty, wielu skorzysta, a i klientów przybędzie. Odpowiedz Link Zgłoś
madziulec Re: pomocy!!!! 31.07.09, 23:54 Klientow nie przybedzie Sami sobie poradza. Ale PR strony wzrasta a o to tez chodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
alka44 Re: pomocy!!!! 01.08.09, 00:17 Wiesz madziulec, zawsze byłaś wredna i to wiedzą wszyscy. Doskonale wiem, jakie są grupy inwalidzkie, ale powszechnie przyjęło się je nazywać jako I, II lub III. Moja nazywa się dokładnie "Niezdolna do żadnej pracy oraz samodzielnej egzystencji" O to Ci chodziło? Poza tym nic nie jest wieczne. W tym roku rozpadło się krzesło do komputera, trzeba kupić nowe kołdry (12 lat miały i drogie nie były, po prawie 30 latach istnienia mojego gospodarstwa domowego ciągle cos trzeba dokupować i wymieniać, bo nic nie jest wieczne. Oczywiście poza Twoja złośliwością. Odpowiedz Link Zgłoś