hanadoma 24.01.10, 06:25 moja córka ma 8 mcy, siedzi sama od 6 mca, od dawna przekreca się z plecków na brzuszek i odwrotnie. Jak jest na brzuszku to kręci się wokół własnej osi ale za nic nie przemieszcza się do przodu kiedy Wasze dzieci zaczęły pełzac lub raczkować? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
skwarka13 Re: raczkowanie 24.01.10, 07:16 Mój syn zaczął raczkować jak skończył 7 miesięcy, ale za to samodzielnie usiadł mając 7 i pół. Przekręcał się dopiero po 6 miesiącu. Znam dziecko, które omineło etap raczkowania, ale za to szybciej zaczelo chodzić. Odpowiedz Link Zgłoś
asieczek-79 Re: raczkowanie 24.01.10, 08:57 Mój synek raczkować zaczął pod koniec 9 m-ca, ale wiem ze niektóre dzieci nie raczkują tylko od razu kic na nogi. Trzeba cierpliwie czekać. Odpowiedz Link Zgłoś
masafiu Re: raczkowanie 24.01.10, 09:37 moj siostrzeniec nie raczkowal. Siedzial tylko, czasami gdzies pelznal i to nie za duzo a potem wstal.... Jakos chyba po roku czasu. Odpowiedz Link Zgłoś
anikleo86 Re: raczkowanie 24.01.10, 09:34 Synek zaczął pełzać jak miał jakoś 6,5 miesiąca. Mając prawie 7,5 zaczął raczkować a zarazem sam prosto siada. Parę dni temu zaczął się podciągać w łóżeczku do stawania. Może Twoja córka od razu sama stanie? Pozdrawiamy -- Danielek ma 8 miesięcy i 2 dni Odpowiedz Link Zgłoś
semi-dolce Re: raczkowanie 24.01.10, 10:10 Pełzał jak skończył 4 miesiące. Raczkował ja skończył 6. Chodził sam jak skończył 9. Natomiast samodzielnie siadać (siadać, nie siedzieć posadzony, bo to wczesniej) nauczył się mając 10 miesięcy Odpowiedz Link Zgłoś
yoshi25 Re: raczkowanie 24.01.10, 10:46 Moja usiadła kiedy skonczyła 8 miesięcy, raczkować do tyłu jak miała 8,5 miesiące a dwa tyg.później w dzień kiedy skończyła 9 miesięcy zaczeła czworakować do przodu. Powoli i Twoja córcia opanuje wszystko w swoim czasie. A może raczkowac nie będzi,tylko odrazu wstanie. Odpowiedz Link Zgłoś
kasiuchna_symphonica Re: raczkowanie 24.01.10, 11:44 mój synek zaczął chodzić w wieku 9 mies później powrócił na drogę rackowania i chodził sam w wieku 13 mies Odpowiedz Link Zgłoś
mamaoliwki08 Re: raczkowanie 24.01.10, 13:18 Młoda zaczęła pełzać w wieku 5 m-cy a raczkować w 8 miesiącu. Siadać nauczyła się w 8 a chodzić w 11 m-cu. Odpowiedz Link Zgłoś
kaska099 Re: raczkowanie 24.01.10, 18:10 pierwsza corka zaczela raczkowac majac 5,5 mies. stanela na nogi w dniu w ktorym konczyla 6 mies. ,druga corka raczkowanie-5,3 tyg, stanela sama majac 6 mies.i tydzien. Odpowiedz Link Zgłoś
nadzieja78 Re: raczkowanie 24.01.10, 18:05 Synek (urodzony 22.05.2009). Pełza od 2tyg, a od wczoraj podejmuje niesmiale proby raczkowania - buja sie na kolankach i raczkach opartych na podłodze i probuje sie przemieszczac, ale przewaznie laduje na brzuchu. Nie siada wiec go nie sadzam. Slyszalam, ze niektore dzieci jak naucza sie siedziec to poznie troch zaczynaja pelzac czy raczkowac Odpowiedz Link Zgłoś
symbolica Re: raczkowanie 24.01.10, 22:44 najczęściej wogóle tego nie 9pełzają, raczkują)gdy są sadzane "z moich" doswiadczeń/obserwacji.... po co się trudzic jak mozna od razu chodzić... ci co sadzają najczęściej po tym etapie prowadzają za rączki "bo dzieci chcą"... jak im sie wszystko ułatwie to nawet nie chca one wymuszają.. Ja w ten sposób nie pomagałam, pełzala, raczkowała potem sama usiadał a ja pekała z dumy bo wszystko samodzielnie Odpowiedz Link Zgłoś
pagaa Re: raczkowanie 24.01.10, 20:29 mój siedzi sam od 6 m., 2 tygi później wstał...plask i teraz nie mam spokoju, bo tylko chce wstawać, ja mu życia nie ułatwiam, ale pilnować ciągle muszę, nawet na chwilę go nie można spuścić z oka a raczkuje tylko jak musi..np. "podejść" do mebla żeby wstać;P Odpowiedz Link Zgłoś
kasia.46 Re: raczkowanie 24.01.10, 21:43 Miśka prawie 8msc,turla się, pełza, robi koci grzbiet i podskakuje jak królik, nie siedzi, nie ponosi się. Odpowiedz Link Zgłoś
yoan.m Re: raczkowanie 24.01.10, 22:23 pełzała ok 6 m-ca usiadła samodzielnie 6,5 raczkuje od ok 7 m-ca Odpowiedz Link Zgłoś
symbolica Re: raczkowanie 24.01.10, 22:39 Jak miała 8,5 mies. ruszyła pełzać-czołgać się do przodu (wczesniej do tyłu tylkko) a jak miała 10 miesięcy raczkować, a zaraz potem tez siadać i siedzieć .... przekręcała się z brzuch na plecy i na odwrót jak miała 6. Miała zdiagnozowane późno (10,55mies. obnizone napięcie mięsniowe.. stąd opóźnienia) stawiac pierwsze kroki jak miała 15. Chodzic zaczeła ładnie ok skończoengo 16 miesiąca. wszystko w swoim tempie. Odpowiedz Link Zgłoś
prikazka symbolica 27.01.10, 15:16 Moja mała zupełnie jak twoja, przewróciła się równo na poł roczku, teraz ma 8,5 i zaczęła pełzać/czołgać do przodu. Ogólnie jest bardzo pogodnym i uśmiechniętym dzieckiem, w sumie od urodzenia nie sprawia żadnych problemów, nie choruje. Świetnie chwyta i jest bardzo żywa, ciekawska. Nie ma do tej pory nic zdiagnozowanego, ale też nie byliśmy u neurologa. Uważałam, że wszystko w swoim czasie. Choć wiem, że u niej to wolno idzie, ale i w naszej rodzinie inne dzieci też wolniej się rozwijały, a wszystko z nimi ok. Teraz jak czytam o Twoim dziecku, że miało późno zdiagnozowane ONM, nie wiem. Czy uważasz, że to bardzo źle, że tak późno u niej zdiagnozowali, czy konieczna była rehabilitacja, czy samo zniknęło? Jakie były objawy? Bo ja szczerze mówiąc wolałabym uniknąć wizyty u neurologa, nie chcę być matką, która wypatruje tylko nieprawidłowości i panikuje. Chcę być cierpliwa, ale też nie wiem gdzie jest ta granica, żeby nie zrobić małej krzywdy. Odpowiedz Link Zgłoś