03.05.11, 12:08
Drogie Mamy doradzcie proszę co można kupić UŻYWANEGO ? Chce zaoszczędzić trochę pieniążków smile
Obserwuj wątek
    • ponponka1 Re: Wyprawka 03.05.11, 12:18
      W zasadzie wszystko. Nie kupowalabym uzywanego fotelika samochodowego z nieznannego zrodla (moze byc po wypadku lub juz ponad 5 lat - zatem bez gwarancji).
      Reszta zaczynajac od wozka i lozeczka po pieluszki wielorazowe - z drugiej reki jest dostepne smile
    • 18_lipcowa1 Re: Wyprawka 03.05.11, 12:19
      administracja2011 napisała:

> Drogie Mamy doradzcie proszę co można kupić UŻYWANEGO ? Chce zaoszczędzić troch
      > ę pieniążków smile

duzo
      wózek, łózeczko, ubrania
      zabawki, wanienka, chusta

nowe to muszą byc środki do mycia, pieluchy, jakies gadzety do higieny typu nozyczki do paznokci, szczoteczka do włosów
      • ponponka1 Re: Wyprawka 03.05.11, 15:14
        18_lipcowa1 napisała:
        >
        > nowe to muszą byc środki do mycia,

Jesli np. butelka z szamponem nie byla otwierana (jestem pewna bo to np. moja kuzynka) to wystarczy sprwadzic date waznosci. Jelsi byla otwierna to spytac sie kiedy (przewaznie trwalosc jest 12 m od otwarcia)

pieluchy,

Wielorazowe mozna uzywane.... ;P

jakies gadzety do higieny typu noz
        > yczki do paznokci, szczoteczka do włosów

Nozcyzki mozna wyjalowic w spirytusie a szczoteczka, jesli nie z wlosia to umys np. w domestosie i dobrze wyplukac.
        >

Zyjemy w spolecznestwie konsumpcyjnym - i dobrze bo dzieki temu jest produkcja i mamy prace i kase na konsumpcje. Jednak zapomnielismy, ze mozna rzeczy uzywac latami, wielopokoleniowo....nikt nikogo do tego nie zmusza ale skor ktos chce? to czemu wymyslac przeszkody ? wink
        • mali_nowo bez przesady! 03.05.11, 15:53
          Sobie też kupujesz majtki używane na allegro?!

Bo wiesz wystarczy wyprać i odkazić jak to piszecie domestosem i będą jak nówka funkiel!
          • ponponka1 Re: bez przesady! 04.05.11, 09:25
            Nie bo nie mam potrzeby. Ale jak bylam nastolatka do dziedziczylam bielizne (nie tylko ubrania) po starszej siostrze, ktora miala je z paczek z RFN-u (rodzina przysylala ubrania pozbierane od znajomych)....zyjemy smile

Wiesz, lata 80-te w PRL to puste polki, zupelnie nic, wiec skad miala moja mama wziasc nowe majtki? uszyc - z uzywanego przescieradla, bo i nowych przesxcieradel nie bylo wink
    • andzialipka Re: Wyprawka 03.05.11, 12:38
      Nie kupowałabym używanego materacyka, w sumie łóżeczko też lepiej chyba nowe. Do tego nowe ciuszki na wyjście ze szpitala a pozatym to już wszyskiego (prócz takich oczywistych rzeczy jak pieluchy czy majteczki) szukaj na allegro oraz gratyzchaty.pl gdzie są rzeczy zupełnie za darmo.
      pozdrawiam
      • aga_wer Re: Wyprawka 03.05.11, 13:20
        D
        > o tego nowe ciuszki na wyjście ze szpitala

A w używanych nie może wyjść?

w sumie łóżeczko też lepiej chyba nowe

Jest jakiś konkretny powód oprócz estetycznego?
        • cytrynowa.lemoniada Re: Wyprawka 03.05.11, 14:05
          wszystko poza materacem do łóżka, butelkami, smoczkami i wanienka (moze i można myc w używanej ale ja sobie tego nie wyobrażam) wózek mam używany z allegro - ma kilka lat ale jest super i oryginalnie wygląda - a wyprałam go prawie w całości więc nie ma obaw o higienę. ubranka w lumpeksach są o wiele ładniejsze i lepsze jakościowo niż nowe np w smyku. różnica w cenie kolosalna. nie mogłabym się jednak prezekonać do kupna używanych zabawek z allegro
          • ponponka1 Re: Wyprawka 03.05.11, 15:06
            Wanienka uzywana nie bo co? jak umuje domestosem to bedzie mniej umyta niz uprany w 30 C wozek? tongue_out

Cazki, nozyczki mozna wyjalowic w spirytusie, materac, no rzeczywiscie jakby mial plamy od zasikania to bym jednak zainwestowala w nowy, ale jak czysty (nie wmowiciemi ze plamy mozna sprac z materaca ze bedzie wygladal jak nowy) - mozna dokupic taki cienki lub nalozyc dwa przescieradla.

Fotelik saochodwy to kwestai bezpiecznestwa i tu bym twardo stawiala, ze tylko nowy lub z pewnej reki smile
    • weraole Re: Wyprawka 03.05.11, 15:20
      Gdybyś chciała kupić jednak używany, bardzo dobry i bezpieczny fotelik samochodowy to ja za jakiś czas będę sprzedawała po mojej córeczce (szczegóły mogę podać na maila - napisz, czy chcesz na gazetowego, czy na inny adres) - ręczę, że jest w stanie idealnym (nawet nie pobrudzony, bo córka nie je w samochodzie), ale wiem, że to już kwestia zaufania. Chętnie zostawiłabym dla ewentualnych przyszłych dzieci, ale na razie ich nie planujemy, a poza tym nie mamy gdzie trzymać, więc postanowiliśmy, że wszystkie większe rzeczy spróbujemy sprzedać.
      Łóżeczko i materac dostałam używane od kuzynki. Ubranka też w większości mamy używane od rodziny.
      Dodam, że jestem z Poznania - na wypadek gdybyś miała jednak ochotę obejrzeć fotelik.
      Pozdrawiam!
      • ponponka1 Re: Wyprawka 03.05.11, 15:34
        To nie chodzi o pobrudzenie ale ile lat ma fotelik (dla fotelikow 0-13 kg gwarancja sa cztery lata do daty produkcji!!!!) i czy nie bral udzialu w kolizji (cyz kupilas jako nowy i czy masz paragon....i czy bierzesz na siebie odpowiedzialnosc za ew. szkody w razie zatajenia)
    • turnesolka Re: Wyprawka 03.05.11, 16:40
      To zależy jak bardzo chcesz/musisz oszczędzać. Pewnie da się kupować wszystko nowe i wszystko używane ale chyba najlepiej wybrać coś po środku.

Artykułów higienicznych bym jednak używanych nie kupowała bo 1) spirytus czy nawet domestos wszystkiego jednak nie wykończy 2) te przedmioty są stosunkowo tanie parę, max parenaście złotych.

Oczywiście nie miałabym problemu wziąć od koleżanki/rodziny zamkniętego kosmetyku czy nawet świeżo otwartego bo np. jej dziecko akurat uczulił. Ale po co kupować używane pieluchy wielorazowe skoro kosztują 1-2 zł za sztukę ??? A potem i tak można je w domu zużyć na ścierki/szmaty.

Co do ubranek to wszystkie z wyjątkiem tych najmniejszym można spokojnie kupować używane, bo nawet jak kupujesz nowe w sklepie to i tak trzeba je od razu wyprać i uprasować, a w sklepie też je przecież różni ludzie dotykają etc. Tych najmniejszych nie kupowałabym używanych bo będziesz je pewnie chciała sobie zostawić na pamiątkę więc warto żeby były "śliczniutkie" a nie sprane czy zdeformowane. Na ubrankach też można DUUUŻO zaoszczędzić bo przez pierwsze 1/2 roku rozmiar się zmienia co 2-6 tygodni więc nawet ja masz tylko minimalną ilość to sporo tego wychodzi.

Co do zabawek/akcesoriów to trzeba podejść zdrowo rozsądkowo pamiętając, że dziecko wszystko co może zapakuje do buzi więc maskotek i innych drobny zabawek używanych dla niemowlaka bym nie kupiła (bo jak to niby dobrze doczyścić) ale karuzelkę, leżaczek, bujaczek etc to spokojnie można kupić.

Wózek na pewno można kupić używany, co do fotelika to kupiłabym tylko od rodziny/znajomych i to takich co wiem, że mało używali.

Jak kupujesz nowe rzeczy to często lepiej kupić te trochę droższe - markowe bo w większości bez problemu odsprzedasz je za 50-70% ceny, więc wyjdzie na to samo co kupić tanie, które albo się szybko zepsują albo i tak w końcu wylądują w śmieciach. W przypadku kupowania używanych możesz nawet odsprzedać drożej niż sama kupiłaś smile

Ale NAJWIĘCEJ chyba można zaoszczędzić dobrze zastanawiając się nad tym co kupić. 50% rzeczy jest zbędna. Dobra rada to najpierw poczytać na forum co się przydaje a potem to ewentualnie kupić.
      • aleksandra1357 Re: Wyprawka 04.05.11, 09:02
        turnesolka napisała:

> Ale po co kupo
        > wać używane pieluchy wielorazowe skoro kosztują 1-2 zł za sztukę ???

Tu chodziło o prawdziwe pieluchy wielorazowe, kosztujące od 25 do 150 zł sztuka. Ja używam. Można rzeczywiście kupić świetne używane.

> Tych naj
        > mniejszych nie kupowałabym używanych bo będziesz je pewnie chciała sobie zostaw
        > ić na pamiątkę

Pierwszy raz słyszę o czymś takim. Na pamiątkę??

> Ale NAJWIĘCEJ chyba można zaoszczędzić dobrze zastanawiając się nad tym co kupi
        > ć. 50% rzeczy jest zbędna. Dobra rada to najpierw poczytać na forum co się przy
        > daje a potem to ewentualnie kupić.

Dokładnie. Większośc "niezbędnych" akcesoriów jest zupełnie zbędna, tylko producenci robią nam wodę z mózgu, że trzeba to wszystko mieć.
        • ponponka1 Re: Wyprawka 04.05.11, 09:44
          Z ciuszkami zgadzam sie z Aleksandra. Ja wszytski rzeczy po malej rozdaje, te lepsze jakosciowo (kombinezony, kurtki) sprzedaje za psi grosz. Przez przypadek zostaly mi dwa body rozmiar 56 i jeden podkoszulek - sluzy teraz do ubierania lalki-niemowlaka. Po co kupowac drogie lalkowe?

Jedyne co zostawilam to zrobiony przez tesciowa na drutach komplet: spodnie, sweterek i czapeczke. Ale to z powodow sentymentalnych....

Jelsi chodzi o uzywane zabawki, to ten strach przed wkladaniem do ust....heheheheh jak ma 6 miesiecy to jestes w miare to kontrolowac (choc moja kiesdy dorwala sie sie do moich kapci i zaczela ciomkac) - jak pojdzie do przedszkola - bedzie grzebala w piaskownicy, w ktorej okoliczne koty robia kupy i bedzie oblizywala zabawki oblizane przez pokolenia...hehehehehe.....
    • weraole Re: Wyprawka 03.05.11, 17:11
      Ponponko ja oczywiście wiem, dlaczego nie powinno się kupować używanych fotelików z nieznanego źródła - napisałam, że stan jest idealny, a co za tym idzie nie może być mowy o kolizji, wypadku itd. - jedyną jego wadą byłoby ewentualne pobrudzenie. Córka ma 8 miesięcy i powoli wyrasta z fotelika. kupiony był w lipcu 2010 - paragon mam, gwarancję i instrukcje obsługi też. Chyba można tu napisać firmę - jest to fotelik maxi cosi city. Zapłaciliśmy za niego ok 550 zł - oczywiście sprzedalibyśmy dużo taniej.
      Pomyślałam, że dziewczyna mogłaby skorzystać, chociaż wiem, że musiałaby mi zaufać, ale chyba to, że moja córka nadal w nim jeździ jest najlepszą gwarancją, że wszystko z nim ok. To tyle. Mam nadzieję, że teraz zostałam dobrze zrozumiana wink
      • weraole Re: Wyprawka 03.05.11, 17:13
        Dodam jeszcze, że odpowiedzialność za idealny stan techniczny mogę na siebie wziąć. Fotelik kupiony był w sklepie ze sprzętem dla dzieci w Swadzimiu w okolicach Poznania (bobomarket).
    • m00nlight prawie wszystko;) 03.05.11, 17:26

Łóżeczko (dokupujesz tylko materac), wózek- zwlaszcza gondolę bo krotko jej sie uzywa, fotelik samochodowy jesli bezwypadkowy- w większosci jest pokrowiec zdejmowany do prania, huśtawki i inne pierdoły, urządzenia typu podgrzewacz, zabawki ktorych dziecko nie wsadza do buźki(np karuzelę, pozytywki etc), wanienkę, przewijak...

i... ubranka!

nowe ze sklepu tez przed zalozeniem musisz uprac i uprasowac.

Ja wlasnie oddalam cały wór ubranek 56- moj chodzil w nich niecaly miesiąc, szybko wyrósł, większosc mial na sobie 1-2 razy a niektorych nie zdążył wcale i oddalam nowiusienkie, tyle ze raz wyprane, a nigdy nie noszone.
      • administracja2011 Wyprawka 03.05.11, 20:10
        Bardzo Wam dziękuję za pomoc smile
    • mruwa9 Re: Wyprawka 04.05.11, 00:46
      Tak naprawde mozna zaczac od przemyslenia, co z artykulow wyprawki jest naprawde potrzebne. Po wykluczeniu wszystkich "przydasi" ("przyda sie") okaze sie, ze na reszte spokojnie wystarczy kasy , nawet, jesli kupisz wszystko nowe. Wiele razy ppisalam, co moim zdaniem zawierac moze wyprawka minimum: ciuszki z 5 zestawow (typu- body, spiochy, w zimnych porach roku kombinezon, czapeczka - jedna, jeden- dwa kocyki, kilka pieluch tetrowych), zamiast przewijaka moze sluzyc ceratka i recznik kapielowy, polozone na lozku lub podlodze, nie trzeba kupowac specjalnego mebla - masz oszczednosc co najmniej kilkudziesieciu zlotych. Nowy, porzadny, z atestem fotelik samochodowy to koniecznosc i tu nie da sie nic zaooszczedzic. Najtanszy sposob karmienia noworodka i niemowlaka to karmienie piersia, co pozwala zaoszczedzic na smoczkach, butelkach, podgrzewaczach, sterylizatorach , a zwlaszcza na mieszance (koszt nawet kilkaset zl miesiecznie?). Wanienka z ikei ma , moim zdaniem, bardzo dobra relacje ceny do jakosci. Nie potrzeba do niej zadnych stelazy, swietnie sprawdza sie patent - wstawienie wanienki do zwyklej, duzej wanny, odpada problem przenoszenia, napelnainia, oprozniania wanienki, da sie to zalatwic w pojedynke, jedna reka, druga trzymajac niemowle. Wozek, jesli sie chce, mozna kupic uzywany.
      Zwroc uwage, ze w zestawie minimum wyprawki nie ma lozeczka ( naturalnie- mozna spac z dzieckiem przy piersi), smoczkow ani tego typu akcesoriow, ani recznikow z kapturkami, zwykly recznik kapielowy, duzy, sprawdza sie znacznie lepiej. W zestawie minimum masz kilka kompletow ciuszkow, fotelik samochodowy, pieluchy, ceratka, kocyk, wanienka. Z kosmetykow mialam lotion do ciala , mydlo i szampon. Chusteczek do pupy uzywalam tylko podczas wyjsc, w domu zdrowiej i wygodniej bylo wstawic dziecko pod kran z woda i umyc , zamiast wcierac kupe w skore dziecka chusteczkami.
      Lozeczka moje dzieci nie uzywaly, wiec gdybym miala na nie wydac pieniadze, to bylaby to bardzo chybiona inwestycja, zmarnowana kasa. Takoz wszelki osprzet butelkowo-smoczkowy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka