Dodaj do ulubionych

Czy mogę dac 9 miesiecznemu dziecku?

17.05.11, 12:01
Mam pytanie czy moge dac 9 miesiecznemu dziecku jajecznice na masełku z samych zółtek?
Obserwuj wątek
    • dorota_ja Re: Czy mogę dac 9 miesiecznemu dziecku? 17.05.11, 12:05
      jajecznicę na parze o ile wiem.
      za wcześnie na smażone
      • bluemka78 Re: Czy mogę dac 9 miesiecznemu dziecku? 17.05.11, 12:10
        No wlasnie jak przygotowac jajecznice na parze, trzeba miec jakis parowar?
        • annie_laurie_starr Re: Czy mogę dac 9 miesiecznemu dziecku? 17.05.11, 12:13
          mysle, ze mozesz - jajecznica na parze to chyba cos ohydnego
        • matka_karmiaca Re: Czy mogę dac 9 miesiecznemu dziecku? 17.05.11, 12:22
          Wstawiasz miseczkę z jajkiem do wrzątku i gotujesz, aż jajko w miseczce się zetnie.

Ja swojej dawałam odrobinę normalnie usmażonej jajecznicy, tylko chyba dopiero w 10-11 miesiącu. Wg dietetyków smażonego w ogóle się nie powinno jeść, nawet po trzydziestce...
          • bluemka78 Re: Czy mogę dac 9 miesiecznemu dziecku? 17.05.11, 22:52
            Dzieki za podpowiedzi, niby proste jak but, ale jakos tak sie zastanawialam jak to na tej parze zrobic. W takim razie jutro na kolacje dostana jajecznice z zoltka smile
        • az1111 Re: Czy mogę dac 9 miesiecznemu dziecku? 17.05.11, 13:35
          na rondelku z wrzątkiem kładłam talerzyk posmarowany lekko masłem i na to rozbijałam jajko, mieszałam widelcem aż się zetnie, dziecko było zachwycone smakiem,
        • oregano1 Re: Czy mogę dac 9 miesiecznemu dziecku? 17.05.11, 22:12
          W rondelku gotujesz wodę,stawiasz na nim talerzyk ciut masełka i wbijasz jajko ,po chwili jajecznica gotowa- polecam,jeszcze długo nie smaż na patelni,to nie! dla Twojego dzieciątka.
    • jombusiowa Re: Czy mogę dac 9 miesiecznemu dziecku? 17.05.11, 12:25
      z żółtek to mi wyszła jakaś beznadziejna. Zaczełam dawac normalną w 11 miesiącusmile
    • latosie Re: Czy mogę dac 9 miesiecznemu dziecku? 17.05.11, 13:12
      ja bym nie dała... zrobiabym na parze i dodała np do zupki czy na chlebek posmarowany masełkiem jak już
    • sinusoidaa Re: Czy mogę dac 9 miesiecznemu dziecku? 17.05.11, 13:24
      Dawałam mojemu synkowi smazoną na masle jajecznicę, wczesniej tylko podawałam żółtko, potem białko, zeby upewnić się, czy nie jest uczulony.
      Myślę, zę w przypadku jajecznicy określenie "smażenie" jest na wyrost. Białko ścina się ciut powyżej 40 stopni, więc nie jest to obróbka wysokotemperaturowa. Wazne, zeby nie dopuścic do dymienia tłuszczu. Myśle, ze dziecku można podac praktycznie wszystko, byle z głową.
      Tzn jak najbardziej jajecznica, ale nie codziennie, schabowy? Ok, ale nie każdego dnia. Stosuję zasadę rozsadnego żywienia, podstawą sa zalecenia, ale odstępstwa od zasad nie zabiją dziecka.
      Reasumując- jajecznica na masle-jak najbardziej tak.
    • calineczkazbajkii Re: Czy mogę dac 9 miesiecznemu dziecku? 17.05.11, 13:30
      usmaz na kropli oliwy z oliwek
      nie smaz na masle , bo to szkodzi
      • sinusoidaa Re: Czy mogę dac 9 miesiecznemu dziecku? 17.05.11, 13:35
        Co Ty bredzisz?
        Szkodzi, jesli dopusci się do dymienia tłuszczu, jakiegokolwiek.
        Co do smażenia na oliwie - mocno dyskutowałabym, oliwa zawiera tłuszcze nienesycone, których wiązania sa bardzo poddatne na utlenianie na przykład. A utlenianie jest jedną z niepożadanych reakcji, które prowadzą do powstawania szkodliwych związków.
        Masło klarowane takich tłuszczów nie posiada.
        Dlatego nie pisz głupot.
        • aleksandra1357 Re: Czy mogę dac 9 miesiecznemu dziecku? 17.05.11, 23:46
          Sinusoida ma rację. Smażenie nie jest szkodliwe tylko na klarowanym maśle lub smalcu. Olej, oliwa z oliwek czy masło, jak zaczną dymić na patelni, to znaczy że się wytrącają substancje rakotwórcze.

A ja mojemu daję zwykłą jajecznicę na maśle, z białkami oczywiście.
      • martinhaa Re: Czy mogę dac 9 miesiecznemu dziecku? 19.05.11, 11:24
        Oliwy z oliwek NIE używa sie do smażenia. Najlepszym/najzdrowszym tłuszczem do smażenia jest olej rzepakowy.
    • 18_lipcowa1 jasne 17.05.11, 13:38
      aniluap_j napisała:

> Mam pytanie czy moge dac 9 miesiecznemu dziecku jajecznice na masełku z samych
      > zółtek?
    • syswia Re: Czy mogę dac 9 miesiecznemu dziecku? 17.05.11, 16:15
      oczywiscie, ze tak
    • mamciunia_kamciunia1 Re: Czy mogę dac 9 miesiecznemu dziecku? 17.05.11, 16:19
      ja bym nie dała
      jajka są nie zdrowe
      • pelagia_pela Re: Czy mogę dac 9 miesiecznemu dziecku? 17.05.11, 16:24
        Zycie jest niezdrowe, umiera sie na koncu. mleko, ser pewnie tez niezdrowe?
        • cleoska Re: Czy mogę dac 9 miesiecznemu dziecku? 17.05.11, 16:41
          Ja swojemu 9 miesięczniakowi smażę jajecznicę- na patelni teflonowej, ciut masła. Myślę,że nie zaszkodzi,no chyba,że będziesz mu codziennie serwowała potrawy smażone w głębokim tłuszczu tongue_out
      • aleksandra1357 Re: Czy mogę dac 9 miesiecznemu dziecku? 17.05.11, 23:47
        mamciunia_kamciunia1 napisała:

> ja bym nie dała
        > jajka są nie zdrowe

Nie ma nic zdrowszego niż jajko. Szczególnie ekologiczne.
        • mamciunia_kamciunia2 Re: Czy mogę dac 9 miesiecznemu dziecku? 18.05.11, 09:08
          ja nie daje bo pedjatra powiedziala ze nie zdrowe
          najwyzej jedno na tydzień i najlepiej samo białko
          • truscaveczka Re: Czy mogę dac 9 miesiecznemu dziecku? 18.05.11, 19:35
            Hyyy?
            Jakaś nowa teoria? Jajka są bardzo zdrowe - lecytyna, cholesterol, witaminy, białko - najwyżej mniej zdrowe jest właśnie białko, które mocno uczula. A same białka to w odchudzaniu upasionych się stosuje, a nie w żywieniu dzieci, rrrrraju.
            • mamciunia_kamciunia2 Re: Czy mogę dac 9 miesiecznemu dziecku? 19.05.11, 11:02
              ja tam nie wiem tak muwi pedjatra a ona chytba wie lepiej ona muwi ze jaja mają durzo choresterolu a choresterol to cichy zabujca jest wiec ja nie daje jajek dziecku
    • klubgogo Re: Czy mogę dac 9 miesiecznemu dziecku? 17.05.11, 17:59
      Jasne, że tak!
    • meganoddy Re: Czy mogę dac 9 miesiecznemu dziecku? 17.05.11, 19:57
      Dopiero teraz? Jasne, ze mozesz.
      Uczulony na bialko, ze z samych zoltek?
    • dzieckoziemi Re: Czy mogę dac 9 miesiecznemu dziecku? 17.05.11, 22:16
      Oczywiście, podawaj! Ale czemu same żółtka? Dziecko uczulone jest na białko jajka? Bo jak nie, to normalną bym podała. smile
      • karolina8181 Re: Czy mogę dac 9 miesiecznemu dziecku? 17.05.11, 23:19
        Daję jajecznicę z całych jajek na odrobinie masełka
        Wcina aż mu się uszy trzęsą
        • zonajana Re: Czy mogę dac 9 miesiecznemu dziecku? 17.05.11, 23:57
          Tluszcz labedzi jest zdrowy i ma wysoka temp spalania, co oznacza, ze jajko sie ladnie na nim zetnie, zanim tluszcz zacznie sie palic. Tluszcz labedzi mozna kupic u dobrych rzeznikow. nadaje sie do smazenia wiekoszsci potraw.
          • yvona73pol Re: Czy mogę dac 9 miesiecznemu dziecku? 18.05.11, 03:31
            pewnie, ze tak
      • kaeira Re: Czy mogę dac 9 miesiecznemu dziecku? 18.05.11, 08:07
        dzieckoziemi napisała:
        > Ale czemu same żółtka? Dziecko uczulone jest na białko jajka? Bo jak nie, to normalną bym podała. smile

Nie tylko w Polsce zaleca się podawanie białek jajka dopiero po 12m dla prewencji alergii.
    • lapwing123 Re: Czy mogę dac 9 miesiecznemu dziecku? 18.05.11, 06:29
      ja podawałam normalną z białkiem, smażona na maśle.
    • aniluap_j Re: Czy mogę dac 9 miesiecznemu dziecku? 18.05.11, 07:26
      Dzieki za odpowiedzi
      Nie daje białka bo nie lubi odrazu wypluwa a na widok żółtka az sie trzęsie, nie zje zupki czy obiadku bez odrobiny żółtka. Sprobuje z ta jajecznicą oczywiscie zaczne od malutkich ilosci i zobaczymy co bedzie
    • camel_3d a dlaczego z zoltek?? 18.05.11, 10:17
      przeciez to wlasnie w nich najwiecej holesterolu...

ja bym dal normalna jajecznice..mlody jadl od 7 miesiaca.
      • aniluap_j Re: a dlaczego z zoltek?? 18.05.11, 10:29
        camel_3d napisał:

> przeciez to wlasnie w nich najwiecej holesterolu...

cholersterolu!!!!!!

a wiesz dlaczego dziecku daje sie żółtko i jest obowiązkowo w schemacie? bo żółtko ma b. duzo żelaza a dzieciom czesto jego wlasnie brakuje w tym okresie.
        >
        > ja bym dal normalna jajecznice..mlody jadl od 7 miesiaca.
        odpisalam wyzej dlaczego nie daje białka.
        • camel_3d Re: a dlaczego z zoltek?? 18.05.11, 13:35

> cholersterolu!!!!!!

sorry!

DZIECKO W PODROZY....GRUPA NA FACEBOOKU
      • truscaveczka Re: a dlaczego z zoltek?? 18.05.11, 19:36
        Cholesterol jest dziecku niezbędny, po to żółtko uncertain
        • camel_3d Re: a dlaczego z zoltek?? 19.05.11, 09:10
          > Cholesterol jest dziecku niezbędny, po to żółtko uncertain

mnie chodzilo o to, dlaczego z samych zoltek, a nie z..calego jajka...
    • maderta Re: Czy mogę dac 9 miesiecznemu dziecku? 18.05.11, 13:42
      Oczywiście i niekoniecznie z samych żółtek. Jeśli dziecku posmakuje, możesz śmiało dodawać po troszkę np. szynki czy szczypiorku.
    • artsanigusto Re: Czy mogę dac 9 miesiecznemu dziecku? 18.05.11, 22:33
      Moja ma rok. Szamie normalna jajecznicę (żółtko, białko) na maselku z dodatkiem soli. Nic się nie dzieje.
    • neftis83 Re: Czy mogę dac 9 miesiecznemu dziecku? 20.05.11, 21:54
      Ja daję swojej jakoś od miesiąca jajecznicę z całego jajka, na odrobinie masła, delikatnie posoloną. Córka żyje i ma się dobrze. Czasem dostaje też całe jajko na miękko.
      • justyna.mi Re: Czy mogę dac 9 miesiecznemu dziecku? 20.05.11, 22:43
        ja powiem krótko:jajecznica z samych żółtek BLE

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka