24.05.11, 15:24
Warto w to inwestować? i od pierwszych dni używać na skórze maluszka?
Obserwuj wątek
    • anna090481 Re: Oilatum 24.05.11, 15:27
      moim zdaniem tak. ja używałam przez pierwsze pół roku życia Hani, potem zaczełam używać nivea soft.
      do tej pory jak ma zmiany skórne np suchą skórę koło kolan itp to smaruje oilatum i przechodzi.
      W miarę dobry jest polski odpowiednik oilan ale jednak wolę oilatum
      • alexandretta25 Re: Oilatum 25.05.11, 00:26
        Oilatum warto stosować ale po kąpieli nie używaj już oliwki lub balsamu. Warto zrobić sobie "oilatum" samemu. Czyli rozpuścić mąkę ziemniaczaną w zimnej wodzie i dolać do kąpieli. Zdrowsze i tańsze smile
    • mama_zofki Re: Oilatum 24.05.11, 15:31
      Warto. Używamy codziennie. Skóra jest miękka, gładka i nawilżona.
      Od samego początku. Zosi się po porodzie łuszczyła skóra w zgięciach. Po Oilatum szybko przeszło.
      Mimo wszystko używamy też balsamu do ciała, bo mamy paskudną wodę, twardą bardzo.
    • loki-an Re: Oilatum 24.05.11, 16:22
      tak. zarowno przy pierwszym jak i drugim dziecku od urodzenia do wyczerpania czyli ok.4 msc do kapieli uzywalam oilatum emulsje 500g. oprocz tego nigdy nic innego do nawilzania skory. zadnych oliwek ani balsamow. teraz moj maly ma 6 msc i uzywam zel hipa.
      • inesska-pinezka Re: Oilatum 24.05.11, 16:30
        my używaliśmy ale później kupowaliśmy i do tej pory kupujemy Oillan bo tańszy
    • tym08 Re: Oilatum 24.05.11, 17:11
      nie warto! zawiera parafine, ktora m.in. zatyka pory, powoduje zmiany skorne
      • ilovetwins Re: Oilatum - przereklamowane 24.05.11, 17:54
        moje obie corki mialy po nim (kremie) okropną skorę na buzkach
        przeszlo od razu, gdy zmienilam krem
        co się okazuje, wiele osiedlowych mam, po zmianie kremu oilatum na inny stwierdzilo, ze dziecku przeszla "skaza bialkowa"

• zuzann-a Re: Oilatum 26.05.11, 08:28
        tym08 napisała:

> nie warto! zawiera parafine, ktora m.in. zatyka pory, powoduje zmiany skorne

I o ile sie nie myle to zawiera tez parabeny. Nie rozumiem po co z gory zakladac, ze bedzie potrzeba smarowania czymkolwiek. Mojego prawie rocznego syna smarowalam jedynie przez krotki okres czasu (mial wtedy ok.8msc.) bo akurat byla taka potrzeba. Wczesniej ani teraz nie smarujemy niczym i skora ma sie dobrze. Wtedy uzywalam cetaphil dermoprotector (bez parabenow i innych swinstw).
    • czekolada85 Re: Oilatum 24.05.11, 19:15
      Warto - moim subiektywnym zdaniem.
      Tańszy Oilan też jest ok
    • atrapcia Re: Oilatum 24.05.11, 19:23
      Nie warto. 50% tego specyfiku to parafina ciekła, reszta to delikatne substancje myjące. Stosowałam i zawiodłam się. Drogie toto a lepiej od tego działa zwykły płyn do kąpieli (ja używałam Kindii z oliwką) + kilka kropelek parafiny ciekłej (3zł w aptece, starcza na długo). Po wymieszaniu wody, płynu i parafiny powstaje to samo co z wody i Oilatum, ale plus jest taki, że kosztuje 5 x mniej i można kontrolować ilość parafiny, tzn. jeśli dziecko ma skórę w porządku, to dajemy mniej, jeśli robi się sucha to trochę więcej.
    • latosie Re: Oilatum 24.05.11, 20:27
      jak najbardziej... stosowałam u dwójki dzieci - przez pierwsze miesiące Oilatum a jak mi się skończyło opakowanie to kupiłam zamienniki - oilan itp a teraz aktualnie używam linomag do kąpieli (dziecko 3,5 miesiąca)
    • illegal.alien Re: Oilatum 24.05.11, 21:23
      Jezeli skora malucha nie bedzie sucha, to po co ja packac jakimis specyfikami?
      Mysmy nie uzywali zadnych plynow do kapieli na poczatku, jak miala sucha skore na stopach i dloniach po porodzie to smarowalismy oliwa z oliwek albo oliwka dla dzieci.
    • swingwasp Re: Oilatum 24.05.11, 21:29
      nie używałam wcale, do kąpieli wlewam nivea 2w1. Skóra jest taka jak być powinna, nie zauważyłam żeby miał gorszą od dziecka koleżanki która kąpie w Oilatum namiętnie już od roku. Po kąpieli też już długo niczym nie smaruję. Smarowałam kremem nawilżającym może przez pierwsze 3 miesiące. Jak dla mnie to wywalanie kasy.
      • julcia75 Re: Oilatum 24.05.11, 22:51
        Ja też używam Oilatum od chwili narodzin mała ma już osiem miesięcy,mam zamiar zmienić ale zastanawiam się na jaki?I czy nic się nie będzie działo http:/odniemowlakadonastolatkaaa.blogspot.com/
    • aleksandra1357 Re: Oilatum 24.05.11, 23:29
      Warto, jeśli dziecko ma problemy skórne. Jak nie ma to nie warto. Chyba że masz nadmiar pieniędzy smile
    • agniecha_p1984 tego się nie wie... 24.05.11, 23:56
      ... czy dziecko będzie miało problemy ze skórą, może mieć ale też nie musi. Szkoda mi takiego malca i od razu "faszerować" go chemią. Bo potem co będziemy przykładowo używać tego Oilatum od pierwszych dni, przy każdej kąpieli i tym samym przyzwyczaimy skórę do tego. Drogie to to fakt, a już niejedną opinię przeczytałam, że więcej w tym parafiny niż prawdziwych wartości.
      Na razie tego nie kupię, poczekam do rozwiązania i zobaczę jaką skórę będzie miała młoda. Póki co planuje jak najmniej specyfików do kąpieli, tylko te podstawowe. Ale wiecie jak to nasze mamy wiercą dziurę w brzuchu, bo np. moja siostra stosowała i super się sprawdziło - ok nie neguje, ale nie znaczy, że u nas musi się sprawdzić...
      • illegal.alien Re: tego się nie wie... 25.05.11, 00:15
        Agnieszko,
        w kolejnym juz watku wspominasz o wiercacej dziure w brzuchu mamie - nie kupuj czapeczek, oilatum, ani nic takiego - zaopatrz sie w asertywnosc i wychowuj/pielegnuj po swojemu. Zaczyna sie od czapeczki, a konczy sie na wazniejszych sprawach - nie daj sie. To Twoje dziecko i Ty powinnas o nim decydowac, a nie dawac sie zmanipulowac mamom/ciotkom/siostrom.
        • atrapcia Re: tego się nie wie... 25.05.11, 09:02
          Podpisuję się rękoma i nogami (wszystkimi ośmioma tongue_out). Jeśli jeszcze nie kupiłaś, to nie kupuj też kaftaników (ZUOOOO) a w zamian zakup bodziaki kopertowe, ani gruchy do nosa (Frida lepsza). A na skórę dziecka patrz po kilku nastu dniach dopiero, bo początkowo może się mooocno łuszczyć, i nie ma to nic wspólnego z kondycją skóry, tylko jest spowodowane pływaniem w wodzie przez całe dotychczasowe życie wink
          Moją córeczkę od urodzenia smarowałam dużą ilością parafiny bo przyszła na świat 2 tygodnie po terminie i bidulę wymoczyło strasznie, najgorzej skóra schodziła z dłoni, stópek i szyi wink

Jedna rada mam i babć jest sprawdzona - mąka ziemniaczana tongue_out
          • bluemka78 Re: tego się nie wie... 25.05.11, 17:14
            > Jedna rada mam i babć jest sprawdzona - mąka ziemniaczana tongue_out

U nas sie nie sprawdzila ;P Raz nam sie zdarzylo odparzenie pupci i zadne maki ziemniaczane nie pomogly, tylko wietrzenie tylka i masc alantan plus, po mace bylo coraz gorzej. Z tym, ze zaraz potem okazalo sie ze niby maja skaze bialkowa i podobno po tym odparzenie bylo.

Co do oilatum, ja kupilam bo dziewczyny sa wczesniakami i na poczatku mialy bardzo cieniutka i delikatna skore, jako ze jedna corka ma ciagle taka delikatna skore to ciagle dolewam do kapieli plyn, ale u nas rewelacyjnie sprawdzilo sie emolium, oilatum moze sie schowac, krem na buzie i suche miejsca tez stosujemy emolium i to w razie potrzeby polecam, choc nie wiem czy mozna to stosowac u noworodka.
            • agniecha_p1984 Re: tego się nie wie... 25.05.11, 22:33
              Emolium sama stosuje... mam wrażliwą, atopową skórę.. mam nadzieje,że Młoda tego nie odziedziczy po mnie.
            • atrapcia Re: tego się nie wie... 25.05.11, 22:39
              Oj, na odparzenia po skazie mąka też nam nie pomagała, ale na takie zwykłe drobne owszem, lepiej niż niejeden krem (wypróbowałam kiedy skończył nam się krem Nivea na odparzenia i już przy mące zostałam tongue_out) smile
        • agniecha_p1984 Święta racja 25.05.11, 22:34
          Trzeba słuchać siebie i to co moje serce mi podpowiada.
          No bo tak jak piszesz jak raz się pozwoli to potem zawsze babcie będą się wtrącać i to w dużo ważniejszych sprawach.
    • tanera Re: Oilatum 25.05.11, 15:00
      To zależy, można przetestować i samemu podjąć decyzję, bo pamiętaj KAŻDE DZIECKO JEST INNE. Moja została w szpitalu wykąpana w nadmanganianie potasu i potem miała bardzo bardzo suchą skórę. Oilatum zużylismy tylko próbki, które otrzymałam w paczce w szpitalu, pierwszy miesiąc kąpałam ją w Balneum Baby Basic, bo próby użycia Nivea i Hipp kończyły się jeszcze bardziej suchą skórą. Ale już po misiącu bez problemu używaliśmy Hippa, potem Nivea, obecnie Jonson. Ja bym na zapas nie kupowała Oilatum, jeśli dziecko toleruje inne tańsze kosmetyki to po co przepłacać.
    • corcimama Re: Oilatum 25.05.11, 17:37
      córka (11 m-cy) ma łojotokowe zapalenie skóry. dermatolog dziecięca poleciła oilatum lub tańszy (9 zł za 200 ml) płyn do kąpieli Linomag. Kupiliśmy ten drugi i jest świetnie.Polecam.
    • blaue777 Re: Oilatum 25.05.11, 20:39
      Jak niemowlę będzie miało problemy ze skórą to pewnie tak, ale jak wszystko będzie ok, to po co? My od urodzenia dodajemy kilka kropli oliwki do wody i myjemy żelem Hipp. Nawet dostałam cały komplet kosmetyków oilatum ale szampon się nie sprawdził a płyny do kąpieli rozdałam. No bo jak będę ją "normalnie" kąpać w takim specjalnym płynie, to co zastosuję na wypadek problemów ze skórą?
      • agniecha_p1984 Re: Oilatum 25.05.11, 22:36
        No właśnie o to mi chodzi. Bo jak faktycznie będzie problem, to stosowanie Oilatum od tak na co dzień przyzwyczai skórę, to jaki specyfik w przyszłości na większy problem?!
        • blaue777 Re: Oilatum 25.05.11, 22:43
          Dlatego nie śpiesz się z oilatum, sudocream itp... Ja do codziennej pielęgnacji polecam Hipp (oprócz kremu na odparzenia i wystarczy sam żeldo mycia bez szamponu, płynu do kąpieli itp. bo mają podobny a nawet taki sam skład)
        • czekolada85 to po co w ogóle pytasz??? 26.05.11, 21:51
          przecież masz wyrobione zdanie na ten temat.
          Nie kupuj, twoje dziecko ty decydujesz, ty wiesz co dla niego dobre itd.

Ale w takim razie wątek wydaje mi się zupełnie bez sensu...
          • agniecha_p1984 Re: to po co w ogóle pytasz??? 27.05.11, 08:38
            Kto pyta nie błądzi.
    • titerlitury Parafina 25.05.11, 22:47
      stanowi 80% składu tego specyfiku. Zabiegów patrafinowych na dłonie dorosłych nie zaleca się robić częściej niż co 3 tygodnie, a wy aplikujecie to świństwo na skórę maluchów codziennie?! Parafina jest substancją ropopochodną, daje złudne wrażenie nawilżenia robiąc na skórze nienaturalny tlusty film (jak plama ropy na wodzie). Nie używam, nie polecam.
    • mama_konradka Re: Oilatum 26.05.11, 10:43
      warto i to bardzo oilatum jest po prostu swietny!!!!!1 kryja sie wszystkie nivea itd.
    • mama_konradka Re: Oilatum 26.05.11, 10:44
      zapomnialam dodac wydajny
      • ciastolina84 Re: Oilatum 27.05.11, 11:13
        Ja przez pierwszy miesiąc zycia kapałam córcie w płynie do kąpieli Mustela (średni), a później w Emolium i było ok, ale kremy z tej lini zawierają parabeny więc odstawiłam. Teraz uzywam żelu z Hippa i jest ok, po kapieli od czasu do czasu smaruje mała mleczkiem do ciała z Hippa jak robię jej masażyk, ale i bez tego skóra jest gładka i ładna. Zawsze zwracam uwagę na skład i wybieram kosmetyki bez parabenów, bo rzeczywiście w przypadku jakiś problemów skórnych te kosmetyki nie powoduja takich podrażnień.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka