Dodaj do ulubionych

kiedy na spacer z noworodkiem w takie upały?

17.07.11, 00:00
za tydz mam przewidywany termin porodu.
Zastanawiam się kiedy będę mogła Maluszka zabrać pierwszy raz na spacer lub na zewnątrz?? Osoby z mojego towarzystwa mówią że dopiero po 2 tyg werandowania, a ja się zastanawiam czy tak się nie robi w dużo chłodniejsze dni??
Dziękuję za wszystkie rady smile
Obserwuj wątek
    • od.czasu.do.czasu Re: kiedy na spacer z noworodkiem w takie upały? 17.07.11, 08:13
      Lipcowa Ci odpowie.
      I kilka innych specjalistek.
      Jak ufasz obcym ludziom z forum a nie swojej wiedzy i intuicji, to gratuluje.
      • andziap90 Re: kiedy na spacer z noworodkiem w takie upały? 17.07.11, 22:54
        od.czasu.do.czasu napisała:

> Lipcowa Ci odpowie.
        > I kilka innych specjalistek.
        > Jak ufasz obcym ludziom z forum a nie swojej wiedzy i intuicji, to gratuluje.
        >
        > kocham takie odpowiedzi jakiej udzieliłeś big_grinbig_grin
        proponuję się odprężyć i zrelaksowaćsmile)
    • lumierin Re: kiedy na spacer z noworodkiem w takie upały? 17.07.11, 09:22
      Jak urodzisz to zapytaj w szpitalu, tam otrzymasz najlepszą informację
    • quick-share Re: kiedy na spacer z noworodkiem w takie upały? 17.07.11, 09:40
      córka urodziła sie zimą i nie bawiliśmy sie w żadne werandowanie, poprostu wyszliśmy po 10 dniach na pół godziny na spacer, następnego dnia na dłużej i tak poszło smile

syn czerwcowy wiec w drodze ze szpitala do domu (miał 5 dni) zatrzymalismy sie u teściów (po starszą córke), posiedzieliśmy u nich ze 2 godziny na działce przed domem, w tym czasie Młody spał smacznie w foteliku obok nas smile można to uznać chyba za pierwszy spacer, od następnego dnia spędzalismy juz praktycznie całe dnie na zewnątrz smile
    • latosie Re: kiedy na spacer z noworodkiem w takie upały? 17.07.11, 10:09
      zdaj się na swoją intuicję.. ja bym nie werandowała w takie upały a wyszłabym dopiero późnym popołudniem
    • dziub_dziubasek Re: kiedy na spacer z noworodkiem w takie upały? 17.07.11, 10:29
      Synka (zimowego) werandowałam chyba ze cztery dni, potem wyszłam na pół godzinki i stopniowo wydłużałam spacer (mrozy były), córka (wrześniowa) pierwszy spacer miala dzien po wyjściu ze szpitala (miała 2 tygodnie), pół godzinki, bo troszkę wietrznie było, potem stopniowo na coraz dłużej wychodziliśmy. Jak padało trochę, werandowałam ją na zadaszonej loggii.
      • klara-poisencja Re: kiedy na spacer z noworodkiem w takie upały? 17.07.11, 10:33
        jedno dziecko urodziłam w marcu,drugie w październiku i żadnego nie werandowałam tylko po ok. tygodniu od razy wychodziliśmy na spacery
    • malgosiek2 Re: kiedy na spacer z noworodkiem w takie upały? 17.07.11, 11:14
      To niech znajomi z otoczenia pukną się w głowę i sami przez 2 tyg.siedzą w domu nie wyściubując z niego nosa.
      Bez przesa dy to nie zima, a lato.
      I tak na dobrą sprawę jak się będziesz dobrze czuła to możesz na drugi dzień po powrocie ze szpitala iść na spacer.
      Zasada w upały jest jedna, że nie wychodzi sie na dwór miedzy godziną 10(11)-16, gdzie panuje największy skwar i ukrop.
      I w chłodniejsze dni latem też nie siedzi się w domu 2 tyg. i kisi dzieciaka.
    • cylia9 Re: kiedy na spacer z noworodkiem w takie upały? 17.07.11, 11:25
      noworodek ma werandowanie non stop w domu (o ile masz otwarte okna w takie upaly smile

moj urodzony w lutym byl raz wystawiony przy balkonie (nastepnego dnia poszlismy juz normalnie na spacer).
    • tempera_tura Re: kiedy na spacer z noworodkiem w takie upały? 17.07.11, 11:35
      Od razu...... przecież ciepłosmile
      Z takim małym łatwiej bo nie lata i sie nie poci i da sie go utrzymać w cieniu.
      Wkładasz do zacienionej gondoli w samym pampersie i jazda. Możesz wychodzić z samego rana albo wieczorem i zakryć go tetrą jak jesteś z tych bojących sie.
    • ug-l Re: kiedy na spacer z noworodkiem w takie upały? 17.07.11, 11:56
      w taką pogodę bez werandowania tylko na spacerek, moje dziecko z października na pierwszym spacerku który trwał 45 minut byliśmy jak miał tydzień.
    • fasol-inka Re: kiedy na spacer z noworodkiem w takie upały? 17.07.11, 12:11
      werandowanie latem?

jak tylko będziesz na siłach idź, daruj werandowanie
    • 1mzeta Re: kiedy na spacer z noworodkiem w takie upały? 17.07.11, 13:00
      A ze szpitala to co teleportujesz go do domu czy jak żeby nie wyszedł na dwór?

Jakie werandowanie o tej porze roku....
      Nie wychodź z dzieckiem w największy upał tylko bo i dla niego i dla ciebie to nie najlepsza pora. Rano jak jeszcze nie ma skwaru no i po południu i chroń dziecko przed słońcem- parasolką np.

Mój się w marcu urodził, zimno jak diabli- pierwszy spacer miał ze szpitala na parking samochodowy nie szpitalny w drugiej dobie po porodzie. Potem wyszliśmy za dwa dni dopiero, a to tylko dlatego, że też chciałam iść na pierwszy normalny spacer mojego dziecka razem z nim, a po takim porodzie jaki miałam po prostu chciałam poleżeć w łóżku i odpocząć trochę żeby mieć siłę gdzieś iść..
    • betty842 Re: kiedy na spacer z noworodkiem w takie upały? 17.07.11, 13:22
      Mój pierwszy synek urodził sie w czerwcu. Na pierwszy spacer wyszliśmy jak miał tydzień. Nie bawiłam sie w żadne werandowanie.Wg mnie weranduje się dzieci urodzone w chłodniejsze miesiące,kiedy to temperatura za oknem jest niższa niż w domu.
      Aha,no i oczywiście w bardzo ciepłe dni spacerowaliśmy z samego rana lub wieczorem. Dziecku leżącemu płasko w wózku jest tak samo ciepło jak nam albo nawet bardziej.
    • klubgogo Re: kiedy na spacer z noworodkiem w takie upały? 17.07.11, 21:50
      Jakie werandowanie w środku lata i jakie upały, co?
      • annie_laurie_starr Re: kiedy na spacer z noworodkiem w takie upały? 17.07.11, 22:24
        Jesli dziecko urodzi sie super zdrowe bez problemow to pewnie bedziesz na spacerze bardzo szybko. Ja z pierwszym dzieckiem wyszlam ostatniego dnia sierpnia po mniej wiecej tygodniu od urodzenia. Drugie dziecko pierwszy tydzien spedzilo w szpitalu i pierwszy prawdziwy spacer zaliczylo dopiero jak mialo 4 tygodnie.

Nie wychodz w najwiekszy upal miedzy 11-16. Mysle, ze spacerek kolo godziny 18 bedzie fajnym rozwiazaniem.
    • zuza-nka88 Re: kiedy na spacer z noworodkiem w takie upały? 17.07.11, 23:13
      moja corcia urodzila sie 7 sierpnia a 12 byla na pierwszym spacerku unikaj tylko mega slonca lepiej wyjsc kiedy jest jeszcze cieplo ale slonce juz tak nie grzeje
      • julcia75 Re: kiedy na spacer z noworodkiem w takie upały? 18.07.11, 00:16
        Nie ma reguły na to po ilu dniach możesz wyjść na spacer ,ja po 4 dniach byłam z niunią na spacerze .Powodzenia odniemowlakadonastolatkaaa.blogspot.com/
    • neftis83 Re: kiedy na spacer z noworodkiem w takie upały? 18.07.11, 10:31
      Ja urodziłam w sierpniu i mimo, że córka była wcześniakiem z dość niską wagą w szpitalu powiedziano mi, że na spacer mogę iść choćby następnego dnia po wyjściu ze szpitala. Oczywiście nie w największy upał ale po południu.
    • 18_lipcowa1 weranduj do maja 2012 18.07.11, 10:46
      koniecznie
      teraz juz sie robi zimno bo wrzesien blisko
      zimą nie ma co chodzic bo zawieje uszka
      potem nast wiosna to tez niepewny okres
      wiec maj 2012 bedzie ok
      • aniaurszula Re: weranduj do maja 2012 18.07.11, 22:30
        powiedziala co wiedziala
      • andziap90 Re: weranduj do maja 2012 22.07.11, 23:15
        18_lipcowa1 napisała:

> koniecznie
        > teraz juz sie robi zimno bo wrzesien blisko
        > zimą nie ma co chodzic bo zawieje uszka
        > potem nast wiosna to tez niepewny okres
        > wiec maj 2012 bedzie ok
        >
        >

wiesz co dziekuję bardzo za radę, na pewno się dostosujętongue_out
        żałosna jesteś i tyletongue_out
    • esr-esr Re: kiedy na spacer z noworodkiem w takie upały? 18.07.11, 14:35
      zakładasz opcję, że w domu będą ciągle okna pozamykane? bo u mnie teraz całą dobę są pootwierane, więc to chyba bez różnicy czy dziecko siedzi w domu czy poza (byle w cieniu). moim zdaniem jak tylko Ty będziesz miała siłę i ochotę wyjść na spacer i pogoda będzie zachęcająca.
      • andziap90 Re: kiedy na spacer z noworodkiem w takie upały? 22.07.11, 23:17
        esr-esr napisała:

> zakładasz opcję, że w domu będą ciągle okna pozamykane? bo u mnie teraz całą do
        > bę są pootwierane,
        właśnie w z oknami jest problem! bo mieszkam na poddaszu na 3 piętrze i jak pootwieram okna to jest gorzej niż gdy są zamknięte- rolety też zasuwam bo ugotowałabym sięsad(
    • aniaurszula Re: kiedy na spacer z noworodkiem w takie upały? 18.07.11, 22:28
      nie pamietam dokladnie kiedy wyszlam ze starsza na spacer urodzona w marcu dosc chlodnym z opadami sniegu ale napewno nie werandowalam jej 2 tygodnie, mlodsza ur w listopadzie w 34 tc w wrodzonym zapaleniem pluc , pobyt w szpitalu 10 dni, po ok 7 dniach spala w pokoju przy otwartym oknie, okryta , ubrana cieplej a jak mial ok 20 dni wyszlismy na spacer, z tego co mama mowila jak ur mego brata w sierpiu byly upaly i po powrocie do domu czyli ok 7 dni wychodzila normalnie na dwor i podobnie robila moja kuzynka oczywiscie ubranie odpowiednie do temperatury a pieluszka tetrowa okrywajaca cialko, nie przegrzeje a nie pozwoli wychlodzic dziecka, zreszta ja swoja ktora ma 8,5 mca w czasie snu nawet w upaly okrywam pieluszka
    • mikams75 Re: kiedy na spacer z noworodkiem w takie upały? 19.07.11, 07:56
      urodzila sie wiosna - pogoda taka sobie, wyszlam po tygodniu, ale to tylko dlatego, ze wczesniej nie mial mi kto wozka zniesc a ja nie mialam sily. Po paru dniach spacerow zaczely sie deszcze, wiec siedzialysmy na balkonie, bo lepiej juz w deszcz wyjsc na balkon niz trzymac dziecko w ofoliowanym wozku.
    • logistyka81 Re: kiedy na spacer z noworodkiem w takie upały? 19.07.11, 15:58
      Ja urodziłam na początku czerwca. Wyszłam w szóstej dobie. Na dworze spędziliśmy prawie dwie godziny (przed południem). Była taka piękna pogoda że nie miałam sumienia wrócić do domu wczesniej (dziecko tak ślicznie spało) a w zadne werandowania sie nie bawiłam. Ale najlepiej zaufaj intuicji
    • bluemka78 Re: kiedy na spacer z noworodkiem w takie upały? 19.07.11, 17:07
      Ja wychodzilam z dziećmi po kilku dniach werandowania, z tym ze z moimi trzeba było ostrożniej bo to wczesniaki były po prawie miesiącu w inkubatorach wiec z takim terminowo urodzonym maluchem bym nie czekała, na spacer do cienia i już.
    • loki-an Re: kiedy na spacer z noworodkiem w takie upały? 23.07.11, 22:36
      urodzilam w listopadzie ,pierwsze wyjscie po 9 dniach i to tylko dlatego ze starszego syna musialam odwiezc do szkoly. bylo zimno, mrozno i snieznie i nie spacery mi w glowie byly. maly mial chyba z 3 tyg jak dopiero zaczelam wychodzic z wozkiem. starszy syn wiosenny wiec juz po tygodniu bulismy na dworze. wiec wszystko zalezy od twoich checi i pogodywink
    • aleksandra1357 Re: kiedy na spacer z noworodkiem w takie upały? 23.07.11, 23:14
      Urodziłam syna w lipcu. Po dwóch dniach wyszłam ze szpitala i pojechałam na działkę, był cały dzień na dworzu. Dobrze się przewietrzył smile
    • katriel Re: kiedy na spacer z noworodkiem w takie upały? 24.07.11, 22:14
      1. A skąd ci przyszło do głowy, że za tydzień też będą upały?
      2. W upały to albo rano, albo wieczorem. (A najlepiej jedno i drugie.)
      3. O 2 tygodniach werandowania to nawet od starych ciotek nie słyszałam, max co
      to radziły 5 dni. I to zimą.
      4. Pierwszy raz na zewnątrz zabierzesz go po drodze ze szpitala do domu. No sorry.
      5. Dlaczego myślisz, że anonimowe ematki z forum są bardziej wiarygodne niż twoi
      krewni i znajomi?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka