04.03.12, 11:37
pytanie skierowane jest do mam karmiących piersią - czy jecie cytrusy? pijecie herbatę z cytryną? Pytam bo na początku jak maluszek sie urodził podczas rozmowy o mojej diecie lekarz mówił żeby cytrusów nie jeść więc nie jadam i nie piłam herbaty z cytryną. Teraz córcia ma 6 m-cy prawie i zastanawiam się czy już mogę zacząć jeść patrząc że już starsza trochę(dalej karmię piersią).
Obserwuj wątek
    • adzisan Re: Cytrusy 04.03.12, 11:47
      oczywiście, nawet kilogram mandarynek nam nie zaszkodził. Jeśli dziecko nie jest ogólnie alergiczne, to czemu masz się ograniczać?
    • murwa.kac Re: Cytrusy 04.03.12, 11:48
      jem od urodzenia malego, nigdy nic nie bylo.
    • mayaalex Re: Cytrusy 04.03.12, 13:30
      U mnie w szpitalu po porodzie podawali jako deser pomarancze i mandarynki (i mus czekoladowysmile ale tutaj nikt nie zaleca karmiacym jakis strasznych diet wink moj maly od poczatku pije jak smok i cytrusy mu nie szkodza. Potrzebujesz witamin a w tej chwili wlasnie cytrusy sa najbardziej sezonowe wiec jedz na zdrowie!
    • mykejla Re: Cytrusy 04.03.12, 14:43
      ja się ograniczałam, bo sama mam nietolerancję cytrusów. Chodzi też o konserwanty, których w importowanych cytrusach jest szczególnie dużouncertain

Ale co do wszelkich alergenów, to po prostu warto sprawdzać co toleruje Twoje dziecko, a czego nie. Zjedz i sprawdź czy będą jakieś wysypki etc. smile)
    • m_m_mama :) 04.03.12, 17:41
      Jak młody miał sześć miesięcy, to sam już jadał cytrusy. Szczególnie lubi cytryny.
    • ola_lala Re: Cytrusy 05.03.12, 08:33
      Od ok. 4 miesiąca jem dosłownie wszystko. Mały ma 10 m-cy i też je cytrusy i nic mu się nie dzieje
    • gemmi18 Re: Cytrusy 05.03.12, 09:21
      Jadłam wszystko od początku, piłam herbatę z cytryną, bo to nie jest reguła, że dziecko nie będzie tolerowało cytrusów. A dlaczego odmawiać sobie czegoś, co się lubi, jeżeli to nie jest konieczne? Oczywiście w pierwszym miesiącu karmienia jadłam małe ilości i nie wszystko naraz, żeby w razie czego wiedzieć, co uczula.
    • toya-123 Re: Cytrusy 07.03.12, 13:57
      W cytrusach niefajne jest to że są mocno pryskane środkami chemicznymi. U mnie w szkole rodzenia mówili, żeby obserwować reakcje dziecka, jeśli nie ma wysypki i brzuszek nie boli to raczej jest ok i można jeść cytrusy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka