Dodaj do ulubionych

morfologia

26.03.12, 16:07
Witam. Odebrałam dziś wyniki badań krwi mojej córeczki(9 miesięcy), ale niestety nie znam się na tym. Może któraś z Was posiada taką wiedzę, proszę o pomoc w rozszyfrowaniu tego co dla mnie nie jasne. Co oznaczają te skróty? Z góry dziękuję. Morfologia:MCH<,NEU%<,LYM%>,PLT> < - za niskie ,> -za wysokie wymieniłam te które nie mieszczą sie w podanych normach,
Obserwuj wątek
    • bozek74 Re: morfologia 26.03.12, 16:29
      neu=neutrofile, lym= limfocyty, MCH- średnia masa hemoglobiny w krwince czerwonej, PLT- płytki krwi. W tym wieku występuje tkz fizjologiczna limfocytoza czyli normą dla dziecka w 9 miesięcznego jest to że jest wiecej lym niż neu ( inaczej niż u dorosłych a laboratorium podaje normy dla dorosłych). Jeśli RBC ( krwinki czerwone) w normie to nie przejmuj sie MCH. Za dużo PLT( zależy ile)- może jakiś przewlekly stan zapalny
      • mamka290 Re: morfologia 26.03.12, 16:34
        MCH-24,9 NEU-22,5 LYM-66,5 PLT-467 jesteśmy po dość długim katarze ponad 2 tygodnie trwał
        • bozek74 Re: morfologia 26.03.12, 18:11
          Przy infekcji wirusowej dodatkowo rosną limfocyty. Myślę że podwyższone PLT związane są z tą ciągnącą się infekcją - skontrolowałabym je gdzy dziecko będzie zdrowe za jakiś miesiąc. Może też być tak że dziecko ma utajony, niewielki niedobór żelaza stąd niskie MCH przy prawidłowym RBC ( erytrocyty) a wtedy też mogą być zwiększone PLT.
          • jotka_k Re: morfologia 26.03.12, 19:52
            tyle że trzeba się upewnić dla kogo są podane normy
            moje laboratorium podaje normy dostosowane do płci i wieku na wynikach

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka