16.06.04, 16:48
Szanowne Mamy! Mojemu czterotygodniowemu synkowi bardzo ulewa sie pokarm o
najrozniejszych porach - czasami od razu po karmieniu, a czasami dwie, trzy
godziny po karmieniu, a czasami i tak i tak. Martwie sie okrutnie; nie wiem,
czy to normalne czy nie. Ponoc pokarm ulewa sie w "rozmiarze" max dwie
lyzeczki od herbaty (maly sie miesci; zrobilam test objetosciowy wink); ale
jak po karmieniu uleje dwa - trzy razy, to jednak troche tego sie robi...
Moze macie jakies doswiadczenia, co zrobic, zeby mu pomoc? A moze to
normalne? Agrrrr!!!! Pomozcie!!!!

Maja
Obserwuj wątek
    • monika94 Re: ulewanie 16.06.04, 17:14
      Witam
      Moja Karolinka za kilka dni bedzie miala 4 mies.Mialysmy ten sam problem co
      ty.Ona ciagle ulewala i to b.durzo ,nawet myslalam,ze to wymioty.Martwilam sie
      tym strasznie bo urodzila sie malenka 2200/47cm.i balam sie,ze nie bedzie
      przybywac.Poszlam z nia do gastrologa(skier.od pediatry)tam powiedziano mi,ze
      to normalne,ze sa dzieci co ulewaja jeszcze wiecej.Przepisano jej Debridat.Po
      tym lekarstwie nie przestala ulewac,ulewa nadal ale troche mniej.Juz sie tym
      jednak nie przejmuje ,mala super rosnie (juz6 kg).Teraz ulewa glownie serkiem
      po jedzeniu,a ponoc to lek.jest tez dobre na kolki itp.(od ur.nie mialysmy
      problemu z brzuszkiem - odpukac)Zawsze po jedzeniu odbijaj dziecko i klac na
      boczku,zeby sie nie zachlysneto.Taka juz jego uroda ze ulewa,Moze za duzo
      je,moja Karolina ulewa jak sie naprawde porzadnie obje.Nie martw sie ,nic zlago
      sie nie dzieje.Idzi dla swojego spokoju do specjalisty niech ma twoje
      dzieciatko pod kontrola.
      Pozdrawiam.
    • teresai33 Re: ulewanie 16.06.04, 17:17
      Mojej córeczce też się ulewało raz mniej a raz więcej i też się tym martwiłam,
      ale jak skończyła dwa miesiące, to przestała ulewać. Czytałam, że dzieciaczki w
      ten sposób pozbywają się nadmiaru pokarmu, a poza tym mają jeszcze niedojrzały
      cały układ pokarmowo-trawienny i stąd to ulewanie. Moja rada to odbijać po
      jedzeniu i nie przejmować się, bo nie uwierzysz (ja też nie wierzyłam!), ale to
      przejdzie i to już niedługo.
    • anikwaw Re: ulewanie 16.06.04, 18:26
      Bardzo dużo maluchów ulewa....Wiąże się to z niedojrzałością zwieracza pomiędzy
      przełykiem a żołądkiem. Z reguły sytuacja powinna się unormować do 6-7
      miesiąca! Leczy się dzieciaczki, które przez ulewanie np przybierają bardzo
      słabo na wadze.
      Pogadaj przy najbliższej okazji ze swoim lekarzem. Ja np korzystam z Nutriton-u
      bo mój Kubek też mocno ulewa (teraz już ma 6 miesięcy ale ulewa od początku).
      Odkąd stosujemy nutriton mały prawie w ogóle nie ulewa! Nutriton jest to
      zagęszczacz do pokarmów mlecznych (firma Nutricia) i można go stosować zarówno
      przy pokarmie sztucznym jak i przy karmieniu piersią . Spytaj lekarza czy nie
      widzi przeciwwskazań - preparat jest stosunkowo nowy a składa się głównie z
      mączki chleba świętojańskiego (taki dodatek mają sztuczne pokarmy dla dzieci
      ulewających np Bebilon AntyRefluksyjny, Nan AR itp). U nas bardzo dobrze się
      sprawdza.

Pozdrawiam,
      Anula i Kubek (5grudnia 2003)
    • saba76 Re: ulewanie 16.06.04, 18:29
      idz do pediatry
      Jest fiziologia niektorych maluszkow Moja Wera ulewala tak jak twoje dziecko ,a
      le ja karmiłam sztucznie
      wiec tylko przeszlam na mleko z symbolem AR i bylo po klopocie.
      przyczyna to slaby niedomyjkajacy sie refluks
      Zalecenia pionowanie po jedzeniu
      Zanika po tym jak dziecko czesciej samo siedzi albo stoi
      • edytahph Re: ulewanie 16.06.04, 22:52
        Mojej 2 miesiecznej coreczce tez sie zdarza ulewac. Nie sa to duze ilosci ale
        jednak. I wiecie co??? Ona mi tym robi psikusa. Ja oczywiscie skacze nad nia,
        pewnie mam dziwna mine, jesli lezy podnosze do pionu a ona tym najlepiej sie
        bawi. Smieje sie jak nigdy... Dzis zaczeła sie usmiechac ja zastanowiałam sie z
        czego sie smieje, a tu nagle ... ulewanko i radość na całego
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka