Dodaj do ulubionych

Po co kaszka?

18.05.12, 09:16
Jaki jest cel podawania kaszki prawie siedmiomiesięcznemu dziecku? Je mm więc zasób witamin i minerałów ma wystarczający, choć wiadomo, że kp lepsze. Przesypia całą noc (20-6), rzadko budzi się o 1 na dodatkowe karmienie, więc kwestia "zapchania" brzucha odpada. Kaszkę lubi średnio i podaję tylko 3g miarki glutenowej, o jedzeniu normalnym nie ma mowy bo średnio mu smakuje inne jedzenie niż mleko. Owszem je, ale mało, ok. 60-80 g zupy + kawały owoca wieczorem. Waży ok. 9 kg, wszedł na 75 centyl, choć dotychczas cały czas był na +-50. MM je ok. 900-1000, od 3 tyg 2 razy dziennie je mleko następne.
Czy więc kaszka to konieczność aby zagęszczać mleko? Po co zagęszczać?
Obserwuj wątek
    • semi-dolce Re: Po co kaszka? 18.05.12, 09:48
      Nie, podawanie kaszki nie jest koniecznością. Dziecko nie musi jeść kaszek.
    • ania.stp Re: Po co kaszka? 18.05.12, 10:03
      Pewnie, że nie trzeba. Spodziewam się, że gluten dziecko ma podawany w czym innym. Przecież bardzo dobrze waży. Moje roczne waży 9 kg z maleńkim kawałeczkiem i też bardzo dobrze wygląda. Jeśli Twoje dziecko się najada i dobrze śpi, to nie ma po co ładowac w nie kaszki. Nie mam po co rozpychać i napychać maluszka.

https://www.suwaczki.com/tickers/mjvyqps6t2b4uc9t.png
    • 1matka-polka Re: Po co kaszka? 18.05.12, 12:34
      Zależy co masz na myśli mówiąc kaszka - słodki proszek o bardzo długim składzie z jakiejś znanej firmy, czy zwykłą kasze jaglaną, jęczmienna, gryczaną, nawet mannę, czy kukurydzianą - te drugie powinny być podstawą diety człowieka razem z warzywami, tej pierwszej sama bym do ust nie wzięła.
      Jeszcze do tego soczewica i ciecierzyca na zmianę z mięsem, trochę jajek, owoce, orzechy i nasiona i już jest pełnia szczęścia.
      PS: Minerały i witaminy z mm są tak samo przyswajane jak z innych preparatów witaminowo-mineralnych - czyli kiepsko wink
      • gosiaczek265 Re: Po co kaszka? 18.05.12, 19:55
        Ja Tośkowi nie dawałam kaszek ale zagęszczałam mleko kleikami ryżowym i kukurydzianym. Ale on szczupły był i jest a od 6-go mies przestał jeść z butelki i jadł tylko łyżeczką... A ciężko karmi się dziecko mlekiem z łyżeczki...
    • dziennik-niecodziennik Re: Po co kaszka? 18.05.12, 19:54
      dlatego że kasze to posiłki zbożowe, a posiłki zbożowe sa podstawą piramidy pokarmowej człowieka i właśnie do takiego schematu żywienia dązymy u dzieci.
      poza tym kasze są ogólnie zdrowe.
      ale jak dziecko nie lubi kaszki jako takiej a jada inne produkty zbożowe to nie musisz jej oczywiscie podawac.
      • magdalenas9 Re: Po co kaszka? 18.05.12, 19:59
        tak, kaszki można zastąpić innymi produktami zbożowymi. smile
    • mynia_pynia Re: Po co kaszka? 19.05.12, 00:39
      Moje dziecko dostaje mleko z piersi oraz ma normalnie rozszerzaną dietę również daniami zawierającymi kaszę ale taką którą trzeba ugotować, zmiksować. Nie podaję kaszek na mleku mm ani mleka mm. Już nie mogę się doczekać kiedy dzieć będzie mógł jeść zwykłe rzeczy o normalnej konsystencji.
      • mynia_pynia Re: Po co kaszka? 19.05.12, 00:41
        Kasze mają dużo cennych składników i witamin.
        • dare-czka Re: Po co kaszka? 19.05.12, 19:49
          moj synek nie jadl kaszek bo nie chcial. Ja chcialam mu dawac z nadzieje, ze nie bedzie sie budzil 10 razy w nocy. Kilka razy udalo sie go nakarmic, ale i tak sie budzil. Dalam sobie spokoj z kaszkami. Corka obecnie 5 mies jeszcze kaszki nie probowala, probowala kleiku kukurydzienego z mlekiem. Zaakceptowala, ale ja narazie sie wstrzymalam bo kupki byly plastelinowe. Moze zaczne na nowo podawac za kilka tygodni. Jesli dziec w nocy spi dobrze, glodny nie jest i zdrowy to po co te kaszki?....a tak z innej beczki czy kaszki sa lepsze od kleikow, czy to to samo moze....?
          • dziennik-niecodziennik Re: Po co kaszka? 19.05.12, 21:27
            kaszki są lepsze bo:
            - jest ich wiecej rodzajów niz kleików, wiec masz większą różnorodnosc smile
            - kaszki mają większe ziarna i inną konsystencję, co także sprzyja różnorodnosci i rozwija smak dziecka;
            - kaszki masują jelita lepiej niż kleiki, dzieki czemu jest lepsze wypróżnianie;
            - po prostu są smaczniejsze...
      • illegal.alien Re: Po co kaszka? 19.05.12, 20:54
        Jezeli umie sam siedziec, to juz moze smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka