Dodaj do ulubionych

mały przyrost obowodu główki

12.11.13, 10:42
Witam

Moja córeczka urodziła się z wagą 4370 gram, 60 cm obwód główki 38cm, obwód klatki piersiowej 36cm.
W dniu skończenia 2 miesięcy obwód główki wyniósł 40 cm, obwód klatki piersiowej 39 cm. Mimo, że obwód główki jest wg siatek na najwyższym centylu, to w ciągu 2 miesięcy zwiększył się jedynie o 2 cm, czyli tyle, ile powinien w ciągu miesiąca. Czy ktoś może miał podobną sytuację?
Obserwuj wątek
    • kasiak37 Re: mały przyrost obowodu główki 12.11.13, 11:17
      a co powiedzial pediatra na kontroli?
      • mamaaa2013 Re: mały przyrost obowodu główki 12.11.13, 13:04
        no właśnie nic na ten temat, sama to zauważyłam przeglądając książeczkę, podczas wizyty (2 tyg temu) 2 też nie przyszło mi do głowy żeby o to spytać bo wtedy jeszcze nie wiedziałam ile powinien przyrastać obwód...
    • momoneymoproblems Re: mały przyrost obowodu główki 12.11.13, 18:20
      2 cm na dwa miesiące to chyba dobrze, prawidłowo główka rośnie około centymetra na miesiąc.Skoro pediatra nic nie powiedziała tzn że nie widzi żadnych nieprawidłowości.
      • andzia25874 Re: mały przyrost obowodu główki 12.11.13, 21:09
        Mojej corce glowka urosla prawie 4 cm w 3 miesiace i lekarka pow ze jest ok,ale Twoja urodzila sie duza to tez inaczej.
        • az-82 Re: mały przyrost obowodu główki 13.11.13, 07:00
          Spytaj lekarza o to. Ja osobiście myślę, że twoje dziecko urodziło się z bardzo dużą główką, oczywiście cała była duża, więc główka jest proporcjonalna, ale ta główka ma już mniej do urośnięcia, niż główka dziecka, która przy porodzie miała 34cm.
          Jak stoi z długością ciała, chyba też nie rośnie jakoś bardzo szybko?
          • murwa.kac az-82 14.11.13, 07:10

Bardzo proszę o zmniejszenie sygnaturki do regulaminowych 4 linijek tekstu.
            Możesz się ograniczyć do jednego suwaczka, albo postarać się je ułożyć obok siebie w jednej linii.
    • samotari87 Re: mały przyrost obowodu główki 12.11.13, 20:57
      Ze wzgledu na szybko zarastajace ciemiaczko u mojej corki pilnuje wzrostu obwodu jej glowki. Neurolog powiedzial, ze poki waga ciala i obwod glowy ida rowno w siatkach centylowych - jest dobrze.
    • kaja5 Re: mały przyrost obowodu główki 13.11.13, 14:42
      Jeśli pediatra nic nie mówił to nie szukaj na siłę problemu. I nie piszę tego złośliwie , bo ja sama z tych panikar i wiem jak to jest zamartwiać się na zapas o zdrowie maluszka. U Was na pewno jest wszystko ok, bo gdyby tak nie było to pediatra by o tym wspomniał.
    • miki2232 Re: mały przyrost obowodu główki 13.11.13, 16:04
      Mojej córci też główka nie rośnie tak dokładnie tzn książkowo dziś byłam u p.doktor i mówiła że wszystko dobrze za 2miesiące urosła jej też 2cm. Naprawdę nie zamartwiaj się. Gdyż to zależy od osoby która mierzy dziecko i jak to zrobi. Bo np. Dzisiaj mierzyła ją pielęgniarka z której pomiarów wyszło iż moje dzieciątko po tych 2miesiącach zmalało i dopiero doktorka kazała poprawić pomiar big_grin
    • swistak-3 Re: mały przyrost obowodu główki 14.11.13, 15:50
      Witaj,
      moja córka urodziła się z małą główką i bywały m-ce w których główka w ogóle nie rosła. Jak skończyła rok główka była poniżej 3 centyla. Teraz córka ma 2 lata i 8 m-cy i jest zdrowym dobrze rozwijającym się dzieckiem.
      Nie czytaj za dużo internetu bo możesz w nim wszystko znaleźć. Ja przez tą główkę odchodziłam od zmysłów i w nocy spać nie mogłam. Teraz przy drugim dziecku nie mam czasu, żeby sprawdzać siatek centylowych i jestem dużo zdrowsza i szczęśliwsza.
      Pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka