Dodaj do ulubionych

Czy latem podajecie wit. D3 ?

12.08.04, 09:59
Moja pediatra kazala zaprzestac podawania wit. D na okres lata, a ja mam watpliwosci.
Wiem, ze spocona glowka jest wynikiem braku tej wit. i juz nie wiem czy jest spocona bo jest
goraco, czy z powodu braku D3. Pozatym nie wystawiam go na bezposrednie dzialanie
slonca, zwykle jest w cieniu nie wiem czy wtedy tez organizm sam wytwarza wit. Trzecia
sprawa to to ze zaczal stawac i boje sie, ze skrzywia mu sie nozki. Pomimo, ze juz naprawde
rzadko lezy na pleckach caly czas ma lekko niesymetryczna glowke.
Podajecie swoim pociechom D3? Jak zalecil Wasz pediatra?
Kinga i Oskar (19.12.03)
Obserwuj wątek
    • eklon Re: Czy latem podajecie wit. D3 ? 12.08.04, 10:12
      Michał urodził się w kwietniu. Od 4 tygodnia podawałam 4 kropelki doustnie wg
      zaleceń mojej pani pediatry, a po 2 tygniach kazała zmniejszyć na 3. Gdzieś tak
      tydzień po drugim szczepieniu przestałam sama podawać mu vit. D3 po
      przeczytaniu postów na tym forum, że vit. D3 łatwo przedawkować jeśli się
      przebywa dużo na słońcu. Przedwczoraj byłam u mojej pani doktor po
      zaświadczenie do zakładu pracy, że karmię piersią i powiedziałam jej o vit.D3.
      Ona obejrzała Michała i powiedziała, że przy tej pogodzie mam mu podawać po 2
      kropelki prosto do buzi, bo ma już objawy lekkiego niedoboru tej witaminy.
      Jeśli Twoja lekarka kazała przestać podawać witaminę, widocznie miała ku temu
      powody. Jeśli masz jakieś wątpliwości możesz po ok. miesiącu pójść do kontroli,
      żeby obejrzała Twojego szkraba i może zweryfikuje swoją decyzję?
      Ewa
      • moniko25 Re: Czy latem podajecie wit. D3 ? 12.08.04, 11:36
        Witam! ja daję multi witaminę i tam jest wystarczająca ilość witaminki D3 tylko
        w deszczowe dni daję dodatkową kroplę witaminki
        Pozdrawiam!
        • kacha791 Re: Czy latem podajecie wit. D3 ? 12.08.04, 11:44
          Moj Filip urodzil sie w kwietniu i od 4-go tygodnia podaję mu jedną kropelke
          dziennie - wg zalecen pediatry. Sama nie decyduje o tym czy odstawic czy nie.
          Teraz mam podawac co drugi dzien. Oprócz tego podaje Cebionmulti.
          Pozdrawiam serdecznie. Mama i Filip.
          • niezabutka Re: Czy latem podajecie wit. D3 ? 12.08.04, 12:00
            Prosze posluchać: nie wolno bez konsultacji z lekarzem odstawiać witaminy d3!
            niejest łatwo przedawkowac witamine bo w składach innych preparatow jest w
            maleńkich dawkach, ale ilość kropel musi byc ustalona z pediatra. Jeśli dziecko
            sie poci (moje mialo to samo) to napewno brak witaminy d3 a nie upały. co do
            niepodawania tej witamimy w słoneczne dni - Polska sie pod te regule nie
            kwalifikuje, niebo zanieczyszczone i nie ma tka silnego promieniowania
            słonecznego. Warto zajrzec na edziecko pielegnacja niemowlecia porady experta -
            tam ten temat byl wielokrotnie poruszany. polecam jak najszybsza konsultacje
            pediatryczna,
            pozdrawiam, Kalina i Miko, 7 miesięcy
    • hana1707 Re: Czy latem podajecie wit. D3 ? 12.08.04, 12:47
      Trzeba tez wziąć pod uwagę, że niedobór wit.D3 daje te same objawy co jej
      nadmiar, pisały o tym dużo inne mamy. Ja mam roczna córke i teraz nie podaje
      jej D3. Najlepiej zrobic dziecku badania jeżeli sie mocno poci.
      • niezabutka Re: do hana 13.08.04, 08:50
        hana1707 napisała:

> Trzeba tez wziąć pod uwagę, że niedobór wit.D3 daje te same objawy co jej
        > nadmiar, pisały o tym dużo inne mamy. Ja mam roczna córke i teraz nie podaje
        > jej D3. Najlepiej zrobic dziecku badania jeżeli sie mocno poci.

To o czym pisałam to nie jest moj wymysł to zalecenia Światowej Organizacji
        Zdrowia z przeróbką i poprawką na polskie realia. W całości z tymi wytycznymi
        mozna się zapoznać na forum edziecko pielęgnacja niemowląt porady ekspercie.
        Pozdrawiam
    • margarettka Re: Czy latem podajecie wit. D3 ? 12.08.04, 13:59
      Moj synek caly czas dostaje po 2 kropelki.
    • mamuskanr1 Re: Czy latem podajecie wit. D3 ? 12.08.04, 13:59
      Pewnie mój problem był już na tym forum poruszany niejednokrotnie,ale moja
      dzidzia nie daje mi czasu na przeglądanie forum,a wieczorem,kiedy już
      śpi,jestem padnięta i nie mam już sił na przeglądanie wątków.
      Proszę o radę:
      w ostatnim czasie odwiedziłam 3 pediatrów i każdy przepisał mojej 2 miesięcznej
      ZUZI inną dawkę D3.
      Jedna pani doktor przepisała 1 raz dziennie 3 krople A+D3.
      Druga 1 raz dziennie 3 krople Cebion Multi+ 1 kropla D3.
      Trzecia 1 raz dziennie 2 krople D3.
      Żadna nie wspomniała o zależności podawania D3 od pory roku.
      Bądź tu mądry człowieku i pisz wiersze!!!
      Prawie na każde moje pytanie różni pediatrzy mają inne zdanie.
      Możecie mi pomóc?
      Pozdrawiam i dziękuję za rady.
    • helcia30 Nie podaje latem 12.08.04, 14:19
      Otoz u mnie jest tak: mala ma 3 miesiace, poczatkowo po porodzie pediatra
      zalecila 1 kropelke co dwa dni. Ale od kiedy zaczely sie upaly mam zalecenie
      odstawienia D3 na lato i kontynuowanie przeze mnie brania witamin ktore bralam
      w czasie ciazy (u mnie to Elevit), ktore zawieraja m.in. spora dawke wit D3. A
      poniewaz karmie piersia i czesto chodzimy na spacery takie zalecenie wydaje mi
      sie bardzo logiczne.
      Pani pediatra-specjalista laktacyjny u ktorego bylam dzis z mala pochwalil
      takie zalecenie.
      Nie wiem jak to jest jak dziecko jest starsze i nie jest np karmione piersia
      • eklon Re: Nie podaje latem 12.08.04, 16:54
        Michał ma prawie 4 miesiące. Ja również biorę witaminy, ale falvit. Chodziłam z
        nim codziennie na spacery, a czasami był na dworze wręcz cały dzień, więc chyba
        faktycznie to "nasze" słońce nie pozwala na tak dużą produkcję wit. D.
        Ja caczęłam podawać Michałowi wg aktualnych zaleceń 2 kropelki wit. D.
        Aha i Michałowi zdarzało się pocić tylko podczas karmienia, więc nie wiem jak
        to jest z tym poceniem?
        Pozdrawiam
        Ewa
    • mamabuberka Re: Czy latem podajecie wit. D3 ? 12.08.04, 21:55
      Czy jak dziecko się poci to przez cały czas? czy tylko w określonych okolicznościach. Mój Marcin (11 m-cy) ma spoconą głowę jak się obudzi, nie jest przegrzewany, śpi zawsze przy uchylonym oknie i pod cienkim kocykiem. Czy to może być niedobór vit.D, w okresie letnim nie podaję.
      • niezabutka Re: do mamybuberka 13.08.04, 08:48
        Tak, to może byc niedobró d3, ale raczej watpie. Powinien potwierdzic to
        pediatra, ale przy dziecku 11miesiecznym raczej watpie, poniewaz z reguły i wg
        zalecen wit. d3 podajemy dzieciom do ukonczenia przez nie 1 roku zycia. mialam
        ten sam problem z synkiem, okazalo sie że primo bylo za mało d3 (ale dziecko
        miala wtedy 4 miesiące) co można steiwrdzic np u twego dziecka napewno z racji
        ze jest wieksze - po wielkości ciemiączka, po tym jak sie zrasta i czy dziecko
        nie ma miekkiej główki. Natomiast wazne jest np czy dziecko spi na poduszce -
        jesli tak należy ja odstawic i zwrocic tez uwage jak dziecko jest ubrane do
        snu - wiekszosc rodzicow ma problem z przegrzewaniem. moj syn sypia przez cale
        lato cieniutko ubrany np body albo sama koszula i problem zostal calkowicie
        wyelimonowany.
        pozdrawiam i życzę powodzenia
        • ogi1 Re: do mamybuberka 13.08.04, 12:07
          Jak tylko nasz pediatra wroci z urlopu to na pewno sie tam zjawimy. Nigdy sama nie
          zdecydowalabym o podaniu czy nie D3. Chcialam sie tylko upewnic czy to jest takie zalozenie,
          ze latem nie podaje sie tej wit. Ale widze ze jest roznie. Do spania ubieram Ogiego w body i
          najczesciej nie jest niczym przykryty (to juz jego sprawka), okno otwarte. Ciemiaczko ma male i
          glowke twarda "jak stary" wiec pewnie pediatra dobrze zdecydowal. Poci sie jednak z tylu glowki
          nawet gdy spi na brzuchu.Badz tu madry.Pozdrowionka. I mam pyt. co poduszka ma wspolnego
          z wit D?
          • niezabutka Re: do mamybuberka 13.08.04, 13:20
            witam, co do poduszki to czywiście z wit d3 nic wspolnego nie ma ale z poceniem
            owszem. no niestety moj maly szkrab rowniez sie "rozkopuje" z przykrycia, ale
            przestalam z tym walczyc, skoro jemu tak lepiej. Jesli jest tak jak mowisz to
            rzeczywiście jest dziwne, musisz skonsultowac z pediatra, bo ja tez nie mam
            pomyslu skad w takim razie to pocenie?
            pozdrawiam Was, Kalina i Miko
    • setia Re: Czy latem podajecie wit. D3 ? 13.08.04, 12:30
      Nie podaję. Zazwyczaj nie ma takiej potrzeby. A z tą krzywicą to większość
      lekarzy przesadza.
      • edki16 Re: Czy latem podajecie wit. D3 ? 13.08.04, 20:22
        Hej !
        Wbrew temu co niektórzy piszą wit. D3 można łatwo przedawkowac. Mój synek
        dostawał w okresie zimowym 2 krople vigantolu, ponieważ pocił się i ma duże
        ciemiączko wiosną zwiększono mu dawkę do 3 kropli, po miesiącu stracił apetyt i
        zaczęły się zaparcia. Badania wykazały przedawkowanie wit. D3 i żadnych objawów
        krzywicy. Obecie nie dostaje wit. D3 wcale. Rozmawiałam z wieloma lekarzami
        którzy skłaniają się do coraz ostrożniejszego podawania wit. D3 ponieważ coraz
        częściej dochodzi do jej przedawkowania. jeśli masz wąpliwośći poproś lekarza o
        skierowanie na badania. Dodam że Szymek dalej się poci i ma olbrzymie
        ciemiączko (4x4 cm) i nie ma to nic wspólnego z krzywicą. Pozdrawiam Edyta
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka