Dodaj do ulubionych

Jaka chusta do noszenia 3 mies. niemowlęcia ?

10.09.14, 23:04
Witam,
zastanawiam się nad zakupem chusty dla córeczki, która ma już 2,5 miesiąca. Wyczytałam, że najlepsze są te tkane skośnokrzyżowo ale jest tego mnóstwo i różne ceny. Chciałabym zakupic w miarę porządną chustę by starczyła na dłużej i by była wygodna dla mnie i dla dziecka. Czy możecie polecic jakieś konkretne marki i modele? z góry dziękujęsmile
Obserwuj wątek
    • semi-dolce Re: Jaka chusta do noszenia 3 mies. niemowlęcia ? 11.09.14, 00:02
      Ja kocham cieniuteńką, cudnie się motającą żakardową hoppediz chicago ale kocham też dużo grubsze diamentowe storchenwiege leo. A standartowych skośnokrzyżowych nie kocham smile
      • camel_3d Re: Jaka chusta do noszenia 3 mies. niemowlęcia ? 11.09.14, 11:03
        a tak na prawde to zwykly material, ktroy w sklepie koszuje 1/10 tego co przerobiony na chuste smile)

Kupilem taka za 240 PLN.. markowasmile A potem ..no coz..okazalo sie ze 100% bawelna, gesto dziergana... ktora ksoztuje w sklepie jakies 5€ / metr smile
        • semi-dolce Re: Jaka chusta do noszenia 3 mies. niemowlęcia ? 11.09.14, 12:01
          No nie, nie jest to zwykły materiał za 20 zł za metr. Doczytaj o sposobach tkania chust i o tym jak nosi taka tkanina (diamentowa, skośnokrzyżowa i inne). Bo jasne, ponieść można i w ręczniku od biedy, ale rzecz w tym by było to dla obojga - noszonego i noszącego - wygodne.
          • camel_3d Re: Jaka chusta do noszenia 3 mies. niemowlęcia ? 12.09.14, 09:10
            no niee..ja to wiem..tylko w zasadzie na sposoby tkania zwraca uwage "nowoczesny" swiat smile reszta swiata nosi po prostu w normalnych sporych, miekkich kawalkach materialu smile

Nie wierze, zeby np indianie poludniowoamerykancy, cala afryka i azja zwracali uwage jakim sposobem chusta jest utkana i czy ma paten smile
    • illegal.alien Re: Jaka chusta do noszenia 3 mies. niemowlęcia ? 11.09.14, 08:10
      Ja mam natibaby pasiaka, ktory jest moja ulubiona chusta - nosi 5. juz chyba dziecko, wiec jest mieciutenki. I drogi nie był.
      Słyszałam dobre opinie o lennylamb.
    • camel_3d napisze ci tak... 11.09.14, 11:01
      marketing robi swoje..a tak na prawde to kup po rpstu 3 m dobrej tkaniny o szerokosci 1 m.

Moze byc np lniana..lub bawelniana.

Acha...musiz sobie brzego ma maszynie zawinac, zeby dziecku si enie wrzynalysmile))

Potem snaucz sie wiazac i juz...
      • illegal.alien Re: napisze ci tak... 11.09.14, 11:20
        Z 3m to duzo nie zawiąże, a 1m szerokości to tez stanowczo za duzo.
        Chustę używana mozna kupić od 150 zł, ale jasne - w ramach nie poddawania sie marketingowi można kombinować jak koń pod gore.
        • camel_3d Re: napisze ci tak... 11.09.14, 11:41
          zawiaze, zawiazesmile)) A fryce widzialem glownei cos co sie nazywa khanga..i jest po prostu zwyklym recznikiem frotesmile))) ma jakies 1.5 m.

Ale fakt..moja chusta miala 6 m..i kuzwa byla o jakies 1 m za dlugasmile)))

Nie kazdego stac na 150 PLN...a kupienie i uszycie sobie jest duzo tansze.. o ile ktos potrafi szycsmile Ja nauczony przez babcie krawcowa potrafi obslugiwac maszyne do szyciasmile) Jak bylem maly szylem miskowi kurtki smile hehehehe
          • illegal.alien Re: napisze ci tak... 11.09.14, 11:50
            Camel, nie ucz ojca dzieci robić. Akurat tak sie składa, ze noszę drugie dziecko, mam 4 lata doświadczenia, ponadto pomagam prowadzić wypożyczalnie chust i nosidel i zajmuje sie doradzaniem nowym mamom. Kangi mam trzy, dostałam od teściowej. Kanga nie jest ani najprostszym, ani najwygodniejszym wiazaniem. Doradzanie go 'na wszelki wypadek', bo kogos moze być nie stać na chustę jest prosta droga do zrażenia kogos do noszenia w ogole.
            Moja podstawowa chusta ma 4,6m, z przodu na kieszonke jest akurat, z plecaka prostego zostają długie ogony, ale ja akurat lubie ogony.
            • camel_3d Re: napisze ci tak... 12.09.14, 09:01
              illegal.alien napisała:

> Camel, nie ucz ojca dzieci robić. Akurat tak sie składa, ze noszę drugie dzieck
              > o, mam 4 lata doświadczenia, ponadto pomagam prowadzić wypożyczalnie chust i no
              > sidel i zajmuje sie doradzaniem nowym mamom.

no to biznes by upadl jakby sobie mamy same zaczely chutsy robicsmile))
              • illegal.alien Re: napisze ci tak... 12.09.14, 10:13
                Jaki biznes? O czym ty piszesz?
                Wiele mam robi chusty i nosidła same, jakoś 'biznes' (cokolwiek masz na myśli) sie raczej rozkręca niz upada.
                • camel_3d Re: napisze ci tak... 12.09.14, 11:40
                  no bo pojawila sie moda na noszenie... tu tez sie biznes rozkrecil. w PL dopiero raczkuje. W moim miesic ewidzialem tylko raz kobiete z chusta... nosidlo moze 2-3 razy...

a duzo ludzi wlasnie kupuje drogie chusty, bo jak przeczyta, ze chusta ma byc tkana tak czy siak..to 99% nie ma pojecie co to...
      • murwa.kac Re: napisze ci tak... 15.09.14, 06:30
        camel_3d napisał:

Cytat marketing robi swoje..a tak na prawde to kup po rpstu 3 m dobrej tkaniny o szerokosci 1 m.

Camel - nie znasz sie - nie wypisuj bzdur.

Fotelik tez chalupniczy zaproponujesz?
    • fizmedka Re: Jaka chusta do noszenia 3 mies. niemowlęcia ? 11.09.14, 13:02
      Mam dwa hoppki tradycyjny(dlugo sie lamal i chyba nadal nie zlamany do konca) o ultracienki ktory jest hitem!!! Nosze w niej moje kochane 11 kg i super nosiwink
      Dlugosc 4,6wink dlugie ogony zostaja ale oplatam jeszcze raz i juz mi nie przeszkadzaja wink
    • ichi51e Re: Jaka chusta do noszenia 3 mies. niemowlęcia ? 11.09.14, 14:00
      Moge polecic didymos. Piekne i trawle. Dobrze sie tez sprzedaja potem. www.didymos.de/en/?gclid=CLT788CO2cACFQLJtAodilkAvQ
    • viki0 Re: Jaka chusta do noszenia 3 mies. niemowlęcia ? 12.09.14, 08:21
      A co sadzicie o chustach natibaby? Na allegro widzialam juz od 160 zl nowe 100% bawelny 4,6 m... czy sa godne uwagi?
      • semi-dolce Re: Jaka chusta do noszenia 3 mies. niemowlęcia ? 12.09.14, 08:38
        Nie nosiłam w nati, ale opinie mają dobre. Z tym że nie miej ciśnienia na nową chustę, przeciwnie - lepiej kupić używaną, która była już noszona i jest "złamana" - lepiej nosi, łatwiej się wiąże. Naprawdę lepiej i dlatego uzywane chusty sa niewiele tańsze od nowych, ale prawde mówiąc powinny być droższe własnie ze względu na to, że w trakcie pracy nabierają odpowiednich własciwości smile Długość chusty dobiera się do wzrostu i budowy noszącego, 4,6 to taki rozmiar najbardziej popularny, z którego większośc osób jest w stanie zawiązać większość wiązań, ale jesli jesteś bardzo wysoka/duża to może być za mały (jesli jesteś malutka może być za długi, ale to akurat nie problem, po prostu zostają dłuższe ogony).
      • illegal.alien Re: Jaka chusta do noszenia 3 mies. niemowlęcia ? 12.09.14, 08:56
        Mam wlasnie natibaby, 100% bawełny, 4,6 m. Mimo tego, ze przewija sie przez moje ręce mnostwo chust, to do tej zawsze wracam smile
        Rozmiar ok, o ile nie jesteś niziutka i bardzo szczupła.
    • camel_3d tu masz przepis na chuste 12.09.14, 09:12
      PRZEPIS JAK ZROBIC CHUSTE
      • illegal.alien Re: tu masz przepis na chuste 12.09.14, 10:18
        Taaaa... 'Cieniutki len' albo 'lekka bawełna' to poniesie dziecko przez pare miesiecy. DOBRA chusta poniesie i 3 latka. No i 3 godziny mojej pracy są warte więcej niz cena chusty wink
        Naprawde, jest duza różnica miedzy samorobka a chusta robiona z materiału do tego przeznaczonego.
        W ramach eksperymentów to mozna sobie elastyka samemu zrobic (chociaż pomysł ze zszywaniem materiału dokładnie w połowie do mnie nie przemawia - po pierwsze szew w większości wiązań wypadnie dziecku dokładnie na plecach, po drugie musiałby być naprawde porządnie zrobiony, zeby nie zaburzać pracy chusty). Tylko elastyk dla dziecka trzymiesięcznego to juz poznawo.
        • camel_3d Re: tu masz przepis na chuste 12.09.14, 11:38

> Naprawde, jest duza różnica miedzy samorobka a chusta robiona z materiału do te
          > go przeznaczonego.

wiesz...roznica jest glownie w cenie.. miedzy 40 PLN a 200 PLN...

a nosic mozna od biedy we wszytskim byle miekkie i wygodne bylo...

• illegal.alien Re: tu masz przepis na chuste 12.09.14, 11:41
            Camel, kurde, naprawde miałam okazje przetestować kilkadziesiąt chust. Nie wmowisz mi, ze w kawałku 'lekkiej bawełny' nosi sie tak samo jak w porządnej chuscie. No nie i juz.
            • camel_3d Re: tu masz przepis na chuste 12.09.14, 11:57
              no niee... w kawalku lekkiej bawelny to raczej nie.
              powinna byc mocna i wytrzymala.. ja mialem z grubej bawelny... i wyzyla ze 100 kg smile
              • illegal.alien Re: tu masz przepis na chuste 12.09.14, 12:20
                A taki materiał sugeruje wklejona przez Ciebie instrukcja.
                Czyli do 40zl (??? Naprawde watpię, żebyś kupił dobrej jakości materiał za 10zl/mb) i trzech godzin przy maszynie (znowu, za Twoja instrukcja) dochodzi wycieczka do sklepu i wybór tkaniny.
                No mozna, w imię 'niepoddawania sie marketingowi'. Ja jednak pozostaje przy swoim zdaniu, ze kupienie przez internet sprawdzonej marki jest prostsze, szybsze i w efekcie tańsze.
                • semi-dolce Re: tu masz przepis na chuste 12.09.14, 13:05
                  No tańsze zdecydowanie, bo samoróbki z materiału za 40 zł, z cieniutkiej bawełny ze szwem na środku za te 40 zł nie odsprzedasz po zakończeniu okresu noszenia. "Normalną" chustę sprzedasz z niewielka stratą, a często i bez straty.

Camel zawiąż syna w taka samoróbkę. Tak tak, sześciolatka. Na 10 minut. W leo spokojnie mogę z godzinę sześciolatka ponosić. Próbowałam smile W niezłej kółkowej też go nosiłam niedawno i nawet lepiej mi się starego konia nosi na biodrze niż niemowlaka. Tylko nogi długaśne zwisają smile
                  • illegal.alien Re: tu masz przepis na chuste 12.09.14, 14:13
                    No wiec wlasnie. To mniej więcej jakby na pytanie 'który wózek najlepszy?' Odpisać 'nie daj sie marketingowi, świetny wózek zrobisz z deskorolki i skrzynki na jablka'.
    • olianka Re: Jaka chusta do noszenia 3 mies. niemowlęcia ? 12.09.14, 14:05
      Noszę prawie trzymiesięczną córeczkę w skośnokrzyżowej nimar. Jest mięciutka od nowości i była bardzo tania - 4,6m za 125 zł. Przesiadłam się na nią z elastyka i jestem baaaardzo zadowolona.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka