16.01.16, 22:58
Dziewczyny pomocy. Moja miesięczna dziewczynka ma kolke o Tak piszczy ze nie da jej się uspokoić. Suszarka na brzuszek pomaga ale może macie jakieś inne sprawdzone sposoby.???
Obserwuj wątek
    • mika-222 Re: Kolka 17.01.16, 15:12
      Ja też przez to przechodzilam zmienilismy mleko na nutramigen i krople sab-simplex polecam tylko 15 kropli do każdego karmienia tylko wtedy u nas działały i jak ręką odjal wszystko przez przeszlo a strasznie się męczyła bo po każdym karmieniu był przerazliwy płacz
      • ewela-uk Re: Kolka 21.04.16, 22:03
        Hej. Jestem mama 4 miesiecznego synka. Ja naszczescie uniklam kolek. Karmie piersia. Moja dieta polegala na gotowanym jedzeniu,tzn. Manna,ryz na mleku,platki owsiane na mleku,makaron z mlekiem. Jogurtu dziennie doslownie 2-3 lyzki. Chleba unikalam zato bulki jadlam z dnia poprzedniego( zakaz swiezego pieczywa! Tak jest najlepiej). Marchewka i pietruszka tylko gotowana,ziemniaki przerozne kasze,kurczak gotowany lub pieczony w piekarniku bez dodatku jakichkolwiek przypraw czy oleju,kawe inke. Tak wygladala moja dieta. Owocow i warzyw zadnych swiezych. Dopiero w 3 miesiacu wprowadzilam banany,brzoskwinie,pomarancze,gruszki i jablka do swijej diety. Syn jest szczesliwym,usmiechnietym chlopcem. Nie mialam zadnych z nim problemow. Do 1,5 miesiaca sie meczylam ze wstawaniem co 3 godz w nocy by go karmic. A potem to juz sam mniebudzil gdy byl glodny.
    • lidek0 Re: Kolka 17.01.16, 16:25
      Jest cała masa preparatów: woda koperkowe, espumisan, infacol, debirat - nie wiem co stosowałaś, do tego dużo leżenia na brzuszku.
    • moniczka_700 Re: Kolka 28.02.16, 20:49
      Moja coreczka tez zaczela miec kolke gdy skonczyla miesiac czasu wczesniej byla spokojna jak aniolek ani razu nie zaplakala wiec to dla mnie byl szok. Tym bardziej ze karmilam piersia, teraz Zu ma 8 miesiecy i mamy to za soba. Jezeli karmisz piersia to napewno dieta. Zadne preparaty nie pomogly troche infacol ulzyl, san simplex podwoil moz kolki miala w dzien i w nocy to byl koszmar moze niektorym pomogl ale nam nie. Kladlam coreczke non stop na brzuszku w czsie gdy nie spala, masowalam brzuszek oliwka w kierunku ruchu zegara, cieple oklady na brzuszek, podkurczalam nozki w kierunku brzuszka, robilam tzw rowerek. Tak naprawde lekarstwa nie ma mielismy tez wizyte domowa lekarza rozlozyl rece mala wyla jak oszalala nie chciala jesc jak jadla brzuszek bolal. Trzeba przeczekac to minie u nas jak skonczyla 3 miechy. Troche spokoju i zeby sad
      • fantomka44 Re: Kolka 28.02.16, 21:49
        Może pomóc zmiana mleka i krople sab simplex. Do tego ciepło i masowanie na mamy lub taty brzuchu. My też teraz przez to przechodzimy. Raz jest lepiej raz gorzej. Można też puszczać różne białe szumy z aplikacji do usypiania, niekoniecznie suszarka. Podobno pomaga wiadro kąpielowe, ale my nie mamy. Butelki avent natural są u nas raczej ok, bo ładnie odprowadzają powietrze. A w jakim sensie suszarka na brzuszek? Chyba nie ogrzewanie brzucha dziecka suszarką?
    • antosia1993 Re: Kolka 09.03.16, 23:58
      Nie wiem co stosowałaś, ale mogę powiedzieć co nam pomogło. Masowanie brzuszka i kropelki kolaktaza przed każdym karmieniem po 4 kropelki. W składzie jest tylko enzym laktaza woda i gliceryna to napewno nie zaszkodzi maluchowi. Na całe szczęście już jesteśmy po kolkach. Współczuję Ci. sad
    • antosia1993 Re: Kolka 10.03.16, 00:16
      Dodam jeszcze że okazało się że synek miał nietolerancę laktozy i żadne inne krople na kolkę wywołaną innymi czynnikami by nie pomogły. smile
      • moniczka_700 Re: Kolka 10.03.16, 13:53
        Delicol. Dietetyczny środek spożywczy specjalnego przeznaczenia medycznego w postaci kropli. Niedobór laktazy może skutkować przejściowymi dolegliwościami trawiennymi spowodowanymi nietolerancja laktozy w pożywieniu. Może to być istotny czynnik u dzieci z kolką. Delicol sprobuj moze cos pomoze nam troche pomoglo. Dolegliwosci ustopily jak mala skonczyla 3 miesiace czasem sie pojawialy jak miala 4 ale rzadko. Wiec trzeba przeczekac jedynie ulzyc dziecku masazami, cieplymi okladamki. Trzeba to przetrwac wspolczuje bo sama to przechodzilam ; /
        • moniczka_700 Re: Kolka 10.03.16, 13:55
          I nos dziecko czesciej pionowo niz na lezaco
    • manuskrypt1 Re: Kolka 12.03.16, 23:43
      Ja próbowałam wszystkiego. Ale najlepszy okazał się espumisan.
    • moniczka_700 Re: Kolka 13.03.16, 19:47
      Jutro w pytaniu na sniadanie rozmowy o kolce niemowlęcej wink
    • anlea12 Re: Kolka 14.03.16, 11:05
      U mojego synka sprawdził się w 100% tylko kateter Windi. Masaże brzuszka, koperek i Espumisan pozwalały tylko zmniejszać częstotliwość użycia kateteru. Na pocieszenie - po 3 miesiącu życia kateter i kolki odeszły jak zły sen... Głowa do góry!
    • san_vito Re: Kolka 19.03.16, 16:59
      U nas pomoglo stosowanie godzinnych czasow czuwania. Opis u babybump.
      Sab simplex tez.
      Z badan cial redukujacych wyszla nietolerancja laktozy.
      Oklepywanie dlonia w ksztalcie lodeczki tez pomagalo odbic
    • zmeczona_mama83 Re: Kolka 20.03.16, 09:06
      U nas przez problemy z brzuszkiem synek nie mógł spać, a brak snu powodował dodatkowo przemęczenie, więc dziecko płakało zarówno z powodu bólu brzucha jak i ze zmęczenia.
      Krople sab simplex troszkę pomagały, lekarz polecił tez dawać krople bio gaja. Próbowałam espumisan, bobotic i delicol, ale nie było poprawy. Pomagał też kateter Windi jak widziałam, że bardzo się męczy. Do tego masaż brzuszka i dużo leżenia i spania na brzuchu. Bardzo też pomogła aplikacja z szumem, przy której mały szybko zasypiał, a jak zaczął więcej spać to dużo mniej płakał. Do tego polecam noszenie w chuście. U nas problemy się skończyły z dnia na dzień jakoś ok. 10 tygodnia.
      • antosia1993 Re: Kolka 21.03.16, 17:02
        Co mamusia to inny sposób radzenia sobie z kolką jak teraz tak obserwuję wątek. smile Dobrze, że mamy mają sposób na ucięcie bólu u dziecka. U nas okazały się kropelki kolaktaza, bo syn ma nietolerancję laktozy. Po co w ogóle jest to cierpienie maluchów...
    • detramax Re: Kolka 19.04.16, 21:36
      Polecam preparaty, które zawierają szczepy bakterii: Pediococcus pentosaceus CECT 8330 i Bifidobacterium longum CECT 7894. Podawanie tych szczepów, skraca czas trwania płaczu u niemowląt, u których występują kolki. Wykazują się również dobrą tolerancją.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka