Dodaj do ulubionych

cytomegalia

13.04.05, 13:32
Mam roczną córeczkę, u której wykryto wirusa CMV jak miała 3 miesiące wykryto
go we krwi IgG dodatni 63 AU/ml i IgM ujemny , mocz czysty i płyn też. Nie
była leczona, ale temat się nie zakończył ponieważ miała podwyższone próby
wątrobowe ASPAT 134, ALAT 89. Zostałyśmy zapisane do poradni
Gastroenterologiczne. Zlecono nam zrobienie CMV i morfologi. No i wyszło że
ma dodatni wynik CMV IgG 0,613 i IgM 0,500 (nie znam jednostek miary) ASPAT
72 u/l , ALAT 17 u/l. Mała ma duży niedosłuch na jedno ucho. Wizytę mamy
dopiero w czerwcu w poradni, a ja się bardzo boje ponieważ ma dodatni wynik
IgM a wcześniej nie miała.Proszę o poradę czy powinnam coś robić czy czekać
do czerwca.Może wiecie jakie powinny być normy winiku na tego wiruca.

Obserwuj wątek
    • haika Re: cytomegalia 13.04.05, 17:21
      Nie jestem pewna czy Ci pomogę, ale tydzień temu robiliśmy małej badanie na
      cytomegalię (było podejrzenie) i mogę Ci tylko przytoczyć normy jakie są na
      naszym wydruku obok wyniku badania:

Norma:
      CMV IgM
      <0,50 - ujemny
      0,50 - 0,599 - wątpliwy
      >0,600 - dodatni

Norma:
      CMV IgG
      0 - 15 AU/ml
      • paulajal Re: cytomegalia 13.04.05, 20:24
        U mojego synka było podejrzenie cmv, ale to tak długa i skomplikowana historia,
        ze trudno ja tu jasno opisać, w każdym razie małe dzieci i niemowlęta są
        przyjmowane do poradni gastroenterologicznej w CZD (my chodzimy do dr
        Oralewskie, b polecam) w ciagu miesiaca po wysłaniu do nich xero badan i listu
        wyjaśniającego na adres CZD poradnia gasroenterol, Al. Dzieci Polskich 20, 04-
        730 w-wa Międzylesie, podam Ci też nr tel do dr. Idzika, spacjalisty od cmv w
        CZD (on pracuje tam na oddziale zakaźnym), zadzwoń w godz10-14, wiele mozna
        telefonicznie wyjaśnić z nimi (0-22) 815 74 07, to państwowa poradnia
        cytomegalii w CZD.

Pozdr

paula
        • krawczykasia Re: cytomegalia 13.04.05, 21:34
          cześć ela, widzę, że już masz te normy, cieszę się.

paulajal mam do ciebie pytanie: co jest wskazaniem ( jak sądzisz ) do wizyty w tej poradni?
          mój Kuba miał wrodzoną cytomegalię, na skutek czego miał uszkodzoną wątrobę ( też bardzo dramatyczna historia, ale z happy endem ). Był w CZMP w Łodzi ( 4 tygodnie ) i tam przy wypisie nie skierowano mnie do żadnej takiej przychodni. Powiedziano mi ( a mam do nich ogromne zaufanie ),że wątroba Kuby powoli się regeneruje. Nie zadano mi również żadnej diety. Dziś Kubuś ma 6,5 m-ca i nie mamy żadnych problemów gastrologicznych, przynajmniej nic nie zauważyłam. Jedyna pamiątka po CMV to badanie słuchu co 3 m-ce ( na razie ok). Napiszmi co jest przyczyną kierowania dzieci na badania w kierunku cytomegalowirusa, bo u nas to była inna historia. Chciałabym być na bieżąco i nie przeoczyć czegoś waznego. Aha, w piątek idę zrobić biochemię Kubie, więc mi wyjdzie wątroba i jej stan. Sama lekarza poprosiłam o skierowanie, bo chcę wiedzieć co się z nią dzieje. Pozdrawiam
        • ela733 Re: cytomegalia 14.04.05, 08:56
          paulajal napisała:

> U mojego synka było podejrzenie cmv, ale to tak długa i skomplikowana
          historia,
          >
          > ze trudno ja tu jasno opisać, w każdym razie małe dzieci i niemowlęta są
          > przyjmowane do poradni gastroenterologicznej w CZD (my chodzimy do dr
          > Oralewskie, b polecam) w ciagu miesiaca po wysłaniu do nich xero badan i
          listu
          > wyjaśniającego na adres CZD poradnia gasroenterol, Al. Dzieci Polskich 20, 04-
          > 730 w-wa Międzylesie, podam Ci też nr tel do dr. Idzika, spacjalisty od cmv w
          > CZD (on pracuje tam na oddziale zakaźnym), zadzwoń w godz10-14, wiele mozna
          > telefonicznie wyjaśnić z nimi (0-22) 815 74 07, to państwowa poradnia
          > cytomegalii w CZD.
          >
          > Pozdr
          >
          > paula
          Dzięki dziewczyny za odpowiedzi.Paula ja również jestem pod opieka doktor
          Oralewskiej.Później się odezwę.
      • kwiatkas Re: cytomegalia 13.04.05, 21:27
        A jakie są objawy u Waszych dzieci, skąd wiedziałyście że trzeba było zrobić
        takie badanie?
    • isa2 Re: cytomegalia 13.04.05, 21:46
      U mojego synka wykryto przeciwciala IGG, IGM byly ujemne. Badanie bylo
      przypadkowe i wynikalo z przewleklej biegunki i zielonych stolcow, wyginania
      sie synka do tylu i odginania glowki. Nastepnie robilismy wszystkie badania
      (wiekszosc w CZD w Miedzylesiu), czyli USG jamy brzusznej, przezciemieczkowe,
      dno oka, sluchu. Wszystkie badania wyszly na szczescie dobrze. Prawdopodobnie
      synek dostal przeciwciala ode mnie. Ponoc faktycznie jest tak, ze dzieci z
      cytomegalia fachowe oko rozpozna po objawach neurologicznych, ale pewnie
      dotyczy to jakichs bardzo trudnych przypadkow, gdyz wachlarz schorzen moze byc
      bardzo szeroki przy cytomegalii.
      • ela733 Re: cytomegalia 14.04.05, 09:05
        Dzięki za rady dziewczyny. Będę w maju robić badania na obecność przeciwciał
        IgM i IgG i poproszę aby wpisywali mi normy.Bardzo się przestraszyłam gdy się
        dowiedziałam,że Maja ma dodatnie IgM (bo to świadczy o świeżym, zakażeniu).
        Dzięki jeszcze raz...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka