susanka 20.04.05, 12:13 Dziewczyny, na czym polegaja te badania? czym sie roznia? mam skierowanie na EKG, ale w szpitalu przy wypisie zalecili tez kontrolne badanie Echo.....jak wygladaja te badania? dziekuje susanka Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kasiulek11 Re: Echo serduszka a EKG 20.04.05, 12:37 EKG- elektrokardiogram jest zapisem aktywności elektrycznej serca, ocenia pracę serca.Badanie to jest bezbolesne na ciele umieszczane są małe elektrody w postaci metalowych płytek (przytwierdza się je za pomocą małych przyssawek lub opasek), połączonych kabelkiem z aparatem rejestrującym. Aparat rejestruje zapis na wstędze papieru.Wynik - jedna linia odpowiada przebiegowi impulsu elektrycznego, w miarę jego przechodzenia przez kolejne części serca, różne fale odpowiadają za różne czynności, np. za skurcze przedsionków, skurcze komór, rozkurcz komór. To badanie pozwala zatem na wykrycie przeróżnych chorób serca. ECHO to badanie USG serca, pozwalające ustalić prawidłową budowę serduszka, położenie itp. Badania takie zalecane są wielu niemowlakom profilaktycznie ponieważ czesto przy badaniu stetoskopem wykrywa się głuche tony serca, co jeszcze nie oznacza wcale ani choroby ani też nieprawidłowości. Nie zamartwiaj się więc tym, oba badania są bezbolesne i są po to aby rozwiać wszelkie wątpliwości dotyczące zdrowia maluszka. Pozdrawiam Kasia Odpowiedz Link Zgłoś
susanka Re: Echo serduszka a EKG 20.04.05, 15:38 Kasiulku, dziekuje bardzo! Jutro ide na EKG, a za echo bede sie rozgladac. Moze wiecie gdzie mozna zrobic ECho serduszka malenstwa w Warszawie w ramach NFZ? susanka Odpowiedz Link Zgłoś
ania_f1 Re: Echo serduszka a EKG 20.04.05, 12:42 Kasiulek11 napisała tak wyczerpująco, mogę się tylko pod tym podpisać. Na pewno nie bolą - mój synek też miał te badania po urodzeniu, w ramach kontroli i wszystko wyszło ok. Życzę żeby u was też tak było! Pozdrawiam Ania Odpowiedz Link Zgłoś