Dodaj do ulubionych

Echo serduszka a EKG

20.04.05, 12:13
Dziewczyny, na czym polegaja te badania? czym sie roznia? mam skierowanie na
EKG, ale w szpitalu przy wypisie zalecili tez kontrolne badanie Echo.....jak
wygladaja te badania?
dziekuje
susanka
Obserwuj wątek
    • kasiulek11 Re: Echo serduszka a EKG 20.04.05, 12:37
      EKG- elektrokardiogram jest zapisem aktywności elektrycznej serca, ocenia pracę
      serca.Badanie to jest bezbolesne na ciele umieszczane są małe elektrody w
      postaci metalowych płytek (przytwierdza się je za pomocą małych przyssawek lub
      opasek), połączonych kabelkiem z aparatem rejestrującym. Aparat rejestruje
      zapis na wstędze papieru.Wynik - jedna linia odpowiada przebiegowi impulsu
      elektrycznego, w miarę jego przechodzenia przez kolejne części serca, różne
      fale odpowiadają za różne czynności, np. za skurcze przedsionków, skurcze
      komór, rozkurcz komór. To badanie pozwala zatem na wykrycie przeróżnych chorób
      serca.
      ECHO to badanie USG serca, pozwalające ustalić prawidłową budowę serduszka,
      położenie itp.
      Badania takie zalecane są wielu niemowlakom profilaktycznie ponieważ czesto
      przy badaniu stetoskopem wykrywa się głuche tony serca, co jeszcze nie oznacza
      wcale ani choroby ani też nieprawidłowości. Nie zamartwiaj się więc tym, oba
      badania są bezbolesne i są po to aby rozwiać wszelkie wątpliwości dotyczące
      zdrowia maluszka. Pozdrawiam Kasia
      • susanka Re: Echo serduszka a EKG 20.04.05, 15:38
        Kasiulku, dziekuje bardzo! Jutro ide na EKG, a za echo bede sie rozgladac. Moze
        wiecie gdzie mozna zrobic ECho serduszka malenstwa w Warszawie w ramach NFZ?
        susanka
    • ania_f1 Re: Echo serduszka a EKG 20.04.05, 12:42
      Kasiulek11 napisała tak wyczerpująco, mogę się tylko pod tym podpisać. Na pewno
      nie bolą - mój synek też miał te badania po urodzeniu, w ramach kontroli i
      wszystko wyszło ok. Życzę żeby u was też tak było! Pozdrawiam Ania

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka